ОТПЕЧАТВАНЕ И ТВОРЧЕСТВО

Най-доброто ръководство за хартия за печат

Гланцирана или матирана? Полуматирана или хартия за художествени творби? Разгледайте всеки вид хартия, който ще ви е нужен за снимки и творчески проекти.
Ръка, която отпечатва изображение на пай със сладък картоф от тавата на принтер PIXMA, заедно с пакет хартия за принтер и книга с домашни рецепти.

Изборът на правилна хартия за принтер е едно от най-важните решения в творческия процес на реализиране на вашата идея, снимка или дизайн. Избраният от вас печатен носител може да разкрие потенциал за свят от различни ефекти и да придаде на работата ви този перфектен финален щрих.

За фотографски проекти, които изискват наситени черни тонове и наситени цветове, е важно да изберете хартия, която ще подсили тези характеристики и ще вдъхне живот на обектите в снимката. Гланцирана или матирана хартия да изберете? Текстурирана хартия за художествени творби или полугланцирана хартия? Какво ще изберете за забавни творчески проекти – магнитна фотохартия или хартия с висока разделителна способност?

Може да помислите за грамажа на хартията, независимо дали е с покритие, или без покритие, както и материала, от който е изработена – някои са направени от синтетични или текстилни влакна. Не се притеснявайте, ако всичко това изглежда твърде объркващо. Това ръководство ще ви помогне да направите най-добрия избор за нуждите ви.

Най-добрата хартия за печат на снимки в домашни условия

Ръка поставя отпечатана снимка върху табло, на което има други разпечатки.

Има голям набор от гланцирани хартии, от които да избирате – включително Canon Plus Glossy II, Canon Pro Luster и Canon Plus Semi-gloss – всички от които са съвместими с широка гама принтери на Canon.1 Творческите приложения на Canon ви дават също опция за печат върху магнитна или правоъгълна фотографска хартия.

Запазването на спомените често е в основата на отпечатването на снимки у дома. Можете да създавате разпечатки с по-малък размер, които са идеални за залепване в ръчно изработени албуми, за поставяне в рамки за снимки или закачане върху коркови дъски. За този тип печат хартията с покритие може да бъде по-добър вариант, тъй като обикновено е по-издръжлива.

Хартията с покритие е с химически обработена повърхност, така че е по-гладка и абсорбира по-малко мастило, създавайки разпечатки с по-висока рязкост. Освен това е по-устойчива на мръсотия, влага и износване поради това покритие. Хартията без покритие има текстура, по-порьозна е и може да абсорбира мастилото по-лесно. Изображенията, отпечатани върху хартия без покритие, могат да бъдат с по-мек изглед и с по-характерно усещане на пипане.

Гамата компактни фотопринтери SELPHY на Canon използва хартия със специално защитно покритие, което гарантира, че всяка разпечатка е устойчива на вода, пръстови отпечатъци и драскотини и може да издържи до 100 години, когато се съхранява в албум. От хартия с размер на пощенска картичка до правоъгълни разпечатки, снимки с размер на кредитна карта и министикери – има вариант за всякакви творчески начини за показване на снимките ви.

Гланцираната хартия за ежедневна употреба на Canon е с качество като на хартия за фотолаборатория, тя е най-добрият избор за икономични цветни снимки за ежедневието и е съвместима с принтери PIXMA. Гланцираните хартии на Canon фиксират мастилото по-дълбоко под горната повърхност в сравнение с другите хартии, което предотвратява оставянето на излишно мастило върху повърхността на хартията, което ви осигурява моментално изсъхване на разпечатките, а също така означава, че гланцираното покритие остава гланцирано с течение на времето.

Разпечатка излиза от принтер Canon PIXMA, разположен на маса, заобиколен от няколко други разпечатки и фотоапарат Canon.

Ако искате да отпечатате голяма партида празнични или семейни снимки, важно е да вземете предвид размера и начина, по който ще ги показвате. За класически снимки 4 x 6 на гланцова или полугланцова хартия Canon PIXMA G640 обикновено може да отпечата до 3800 снимки2 само от един комплект бутилки с мастило. Той работи с различни формати хартия, отпечатвайки снимки до A4 без бели полета – идеален за показване на най-ценните ви моменти в по-голям мащаб. Шестте отделни багрилни мастила предоставят надеждни висококачествени резултати и върху хартии без покритие.

Също така полугланцираната хартия Canon Plus се отличава със сатенена повърхност и текстура на класическа фотографска хартия с по-слаб гланц за по-мек изглед. Тази хартия от 260 g/m² ще създаде отлични, незабавно изсъхващи разпечатки на снимки. Комбинирайте с мастила Canon ChromaLife 100 и принтер, който може да създава висококачествени снимки, като Canon PIXMA TS705a, и сте готови.

За онези приятни семейни спомени или красиви пейзажи от пътуване, които биха направили впечатление, ако ги поставите на по-видно място в дома ви, много фотохартии на Canon се предлагат във формат A4 и, използвани с принтер като PIXMA G640, създават A4 снимки без бели полета с наситени цветове.

Фотохартията Canon Plus Glossy II има гланцирано покритие и по-голям грамаж от 265 g/m², което ще помогне за пресъздаване на наситени цветове и черно. Тя се съчетава перфектно с мастилата ChromaLife 100, както и с мастилата Canon LUCIA PRO, използвани в професионалните принтери Canon imagePROGRAF.

Ако предпочитате печат на снимки с матирана повърхност, матираната фотографска хартия Canon за мастиленоструйни принтери може да помогне за намаляване на отблясъците, когато снимките се поставят в рамка със стъкло, тъй като ще отразява по-малко светлина. Матираната хартия е по-подходяща за по-топли тонове и за разпечатки без отразяващ гланц.

Най-добрата хартия за разпечатки на художествена фотография

Две ръце държат разпечатка на ябълка, потопена в бяла боя, докато принтер Canon PIXMA и две други подобни разпечатки стоят на масата.

По-големите разпечатки до A3+ или в панорамен формат наистина ще направят впечатление, независимо дали са върху гланцирана хартия, или върху хартия за художествени творби. Безжичен принтер като Canon PIXMA PRO-200, използващ осемцветна система с багрилни мастила на Canon, може да осигури изключително възпроизвеждане на цветовете.

Ако отпечатвате проект за художествена фотография, Хартия Canon Premium Fine Art Rough е професионална висококачествена памучна хартия A4 с груба текстура, която ще ви помогне да създадете наситено черно и прецизна тоналност в тъмните зони на изображението. Фотографите ентусиасти и любителите на изкуството ще предпочетат тази хартия за своите творения, а приятните резултати са постижими както за монохромни, така и за цветни разпечатки.

Canon Pro Luster с грамаж 260 g/m² е професионална фотохартия с мек сатенен блясък. Тази гладка фотохартия за мастиленоструйни принтери се предлага до формат A2. Тя наподобява традиционните хартии с полимерно покритие, използвани във фотографските ателиета, което я прави идеална за фотографи, които търсят завършек като от фотолаборатория, за да покажат работата си. Представете си сияйни цветове, резки детайли и изключително възпроизвеждане в черно и бяло. Когато се използва с мастила Canon ChromaLife 100, които се използват в гамата PIXMA, или мастилата Canon LUCIA PRO, използвани в гамата imagePROGRAF, като imagePROGRAF PRO-300, тази хартия предпазва снимките от влошаване, причинено от атмосферни газове и светлина.3

Жена, облечена в лилав пуловер, се подпира на ръба на бюро и държи разпечатка A2, излизаща от принтер Canon imagePROGRAF.

Гланцираната, матираната и хартията за художествени творби могат да създадат различна текстура и блясък на вашето изображение, а съчетанието им с усъвършенствана мастилена система, като 12-те цвята на Canon imagePROGRAF PRO-1000, предлага по-широка цветова гама за всички разпечатки. Принтерът също така може да печата върху канаваца, създавайки допълнителни възможности за репродуциране и показване на изображения.

Друг вариант за тези, които искат професионален завършек, е гланцираната хартия Canon Pro Platinum с грамаж 300 g/m². Тя има шестслойна структура, устойчива е на избледняване и предоставя изключително възпроизвеждане на цветовете, особено с мастилата Canon LUCIA PRO и ChromaLife 100.

Можете също така да изберете хартия въз основа на цветовите тоналности в изображението. За специални снимки и произведения на изкуството с топли цветове и сиви тонове Pro Premium Matte с грамаж 210 g/m² осигурява гладка текстура без отразяващ гланц. Разработена за професионалисти, търсещи първокласно качество, тази по-дебела хартия ще предостави разпечатки с качество за галерия, когато се използва с принтер, като компактния професионален A3 мастиленоструен Canon imagePROGRAF PRO-300 или A2 принтера imagePROGRAF PRO-1000 с усъвършенствана система от 12 мастила и широка цветова гама.

Други типове хартии, предлагащи изключително професионално отпечатване с високо качество за художествени творби, са хартиите Canson® Infinity, като Canson® Infinity Platine Fiber Rag, която се отличава със 100% памучна основа и чисто бял тон. Памучните хартии имат богата текстура, по-здрави влакна, луксозно усещане и дълъг живот, което ги прави подходящи за архивни цели. Наред с това гамата от фотохартии на Hahnemühle също предлага първокласни резултати за разпечатки на снимки, плакати и фотоалбуми.

Най-добрата хартия за творчески проекти

Завършена триизмерна картичка на цветя на маса до две опаковки хартия за принтер на Canon. На заден план се вижда жена, която твори.

За поздравителни картички, пощенски картички или покани, насочената към изкуствата и занаятите двустранна матирана хартия е идеална за вашите персонализирани скрапбук албуми, оригами или календари.

Маса, покрита с декорации от хартия на Canon Creative Park, цветя във вази и чинии с храна, включително яйца и кифлички с кръстчета върху тях.

Canon Creative Park ви помага да направите най-добрия избор на хартия, като предлага кои хартии на Canon да използвате за какви шаблони. След като сте избрали шаблон и сте избрали печатен носител, приложението може да се използва с множество модели PIXMA, включително принтерите от серия Canon PIXMA TS7450a или серия PIXMA TS5350a, за да ги отпечатате върху матирана хартия и да ги показвате вкъщи.

Независимо дали става въпрос за поздравителни картички, ръчно изработени подаръци, или книга с разкази, когато създавате творчески проекти с вашия принтер, има няколко елемента, които трябва да имате предвид. Къде бихте искали да покажете своето творение? Трябва ли да печатате от двете страни? И имате ли нужда от хартия с висока разделителна способност, ако във вашия проект има снимки?

Има много вълнуващи начини да декорирате дома си или да направите интерактивни табла за снимки, ако отпечатате своето изкуство върху магнитна фотохартия на Canon с вашия домашен мастиленоструен принтер. Можете да я използвате, за да създадете интерактивно магнитно табло за снимки или пъзели или просто да ги залепите направо върху хладилника си, за да покажете щастливи спомени – не е необходима рамка за снимки.

Ако създаването на разпечатки и творчеството с хартия с Canon Creative Park ви е хоби, матираната фотохартия ще предостави разпечатки с ярки, живи тонове и ясни изображения без гланциран ефект. Страхотна е за дизайни, които включват снимки, графики и текст.

За тези, които обичат да добавят лична нотка към специални поводи, като създават свои собствени поздравителни картички или покани за парти, двустранната матирана хартия 7 x 10 инча се предлага с предварително изработени бигове и пликове, за да може процесът да е бърз и лесен и да се гарантира, че всяка картичка е сгъната точно както трябва.

За скрапбук албуми или създаване на персонализирани книги с разкази, отпечатването в различни форми и размери може да бъде чудесен начин за добавяне на забавни, персонализирани щрихи. Министикерите и хартиите за стикери с правоъгълна форма, използвани с принтерите Canon SELPHY, са бърз и лесен начин за създаване на разпечатки, които можете веднага да залепите и да им се насладите, а с помощта на приложението SELPHY Photo Layout можете да добавяте свои собствени шарки, покрития и текст.

Най-добрата хартия за малкия бизнес или домашния офис

Принтер от серия Canon TS7450a отпечатва лист хартия с ярки цветове. Лаптоп стои до принтера на работния плот.

Хартията с висока разделителна способност на Canon е идеална за професионални презентации, които изискват резки, ярки изображения или графики, а нейното микропоресто покритие бързо абсорбира мастилото дълбоко под повърхността, за да предотврати остатъци отгоре – така че можете да печатате в последния момент преди среща, знаейки, че няма да има размазани петна върху всички материали. В комбинация със серията Canon PIXMA TS7450a, която представлява принтер, скенер и копир „всичко в едно“, това е перфектната офис хартия за печат с професионално качество.

За възпроизвеждане на ярки, наситени цветове изберете Хартия с висока разделителна способност Canon – хартия с покритие с висока яркост, която е подходяща за ярки снимки и графични изображения, както и за висококачествени документи и електронни таблици, съдържащи наситени, ясни цветове. Идеална за домашния офис или за малък бизнес, тази хартия е перфектна за създаване на професионални презентации с елегантен завършек.

Хартия с висока разделителна способност като тази също е добър избор за хора, които искат да създават плакати или други рекламни материали за работата си. С широка гама от шаблони, изображения и шрифтове Canon PosterArtist ви дава всички инструменти, от които се нуждаете, за да направите онлайн плакат безплатно. Съчетайте тази хартия с многофункционалния 3 в 1 принтер от серия Canon PIXMA TS5350a – креативен инструмент, идеален за създаване на магнити и разпечатки на снимки от вашия смартфон. Или пробвайте стилния и достъпен принтер от серия Canon PIXMA TS7450a, който ви позволява да печатате върху фотохартия и магнитна хартия, за да създавате разнообразни персонализирани бизнес проекти.

Хартиите и гамите принтери на Canon предлагат по нещо подходящо за всички ваши нужди за печат. Независимо дали популяризирате бизнеса си, създавате художествени творби, излагате семейни портрети или използвате печат, за да организирате дома си, ще разполагате с високо качество и високи стандарти.Автор на текста Лорна Докърил

 1. Проверете продуктовата страница за списък със съвместими принтери.
 2. Капацитетът за отпечатване е приблизителна стойност за снимки с размер 4 x 6 инча, измерена чрез тестов метод на Canon с помощта на еталон ISO/IEC 29103 и симулация на непрекъснат печат с използване на мастило за зареждане след първоначалното конфигуриране на принтера.
 3. Когато се използва с оригинални мастила на Canon и при определени условия на съхранение.

Свързани продукти

Свързани статии

 • СЪВЕТИ ЗА ПЕЧАТ

  Често задавани въпроси за принтери, мастило и хартия

  Експертът на Canon, Suhaib Hussain, отговаря на често задавани въпроси относно технологията на печат, мастилото и хартията.

 • ПЕЧАТ

  Редактиране на вашите снимки за отпечатване

  Постигнете по-добро отпечатване на снимките си с нашето ръководство стъпка по стъпка за редактиране за печат и най-добрите настройки за печат.

 • ОТПЕЧАТВАНЕ

  Най-добрите принтери Canon за снимки

  Независимо дали искате да поставите снимките си в рамка, в скрапбук албум, или да ги използвате като стикер, намерете най-добрия принтер, който да отговаря на творческите ви нужди.

 • ОТПЕЧАТВАНЕ

  Най-добрите принтери за творчество

  От семейни проекти до професионални такива, Canon разполага с идеалния принтер за вас.