СЕМЕЙНА ФОТОГРАФИЯ

Поколения в профил: отпечатайте семеен портрет, който ще се превърне в скъп спомен

Научете как да заснемете и отпечатате красив черно-бял портрет на близките си и създайте стенен шедьовър, на който ще се наслаждавате години наред.
Черно-бяло изображение на три поколения в едно семейство, подредени в редица, от най-малките до най-възрастните, всички в профил.

По време на пандемията от Covid-19 много семейства не можеха да се виждат толкова често, колкото желаеха, като посещенията при бабите и дядовците например бяха силно ограничени. Споделянето на разпечатани семейни снимки стана по-ценно от всякога. Спонтанните снимки по време на специални моменти могат да носят много радост, но една по-добре планирана фотосесия винаги ще си заслужава допълнителното усилие.

Тук ще споделим техника за заснемане и подготовка за печат на удивителни портретни фотографии на поколенията, които ще се превърнат в уникални стенни декорации или подаръци. Като заснемете всеки човек поотделно и след това съчетаете портретите в едно изображение, можете да създадете стилна групова снимка, която да бъде отпечатана – показвайки по брилянтен начин приликите и разликите между лицата в семейството ви – и дори може да бъде допълнена в бъдеще с нови поколения, като ценност, която расте заедно със семейството ви.

1. Оборудването, което ще ви трябва

Ръце, които държат фотоапарат Canon EOS R6.

Благодарение на революционния автоматичен фокус с разпознаване на очи и превъзходния 20 MP сензор Canon EOS R6 е чудесен избор за портретни снимки като тази.

Близък план на сребрист чадър и светкавица Speedlite.

Светкавица Speedlite и сребрист чадър са идеални за осветяване на лицата на вашите обекти.

За тази снимка са ви необходими само няколко прости неща: светкавица Speedlite или друг външен източник на светлина за осветяването, стойка за светкавицата и сребрист чадър или софтбокс. Безжичен спусък за светкавицата също може да се окаже полезен. Фотоапарат като Canon EOS R6 с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM ще ви даде чудесен контрол над експонацията и другите настройки и ще ви осигури добри детайли както в тъмните, така и в светлите зони.

Когато става въпрос за отпечатване, принтер от серията Canon PIXMA TS7450a е идеален благодарение на икономичните патрони с мастило FINE и удобното безжично свързване, което улеснява отпечатването директно от вашия компютър или смартфон. За още по-дълготрайни разпечатки системата с шест мастила на серията Canon PIXMA TS8350a, разполагаща с изключителната технология ChromaLife 100 на Canon, е идеална за създаване на въздействащи и резки снимки с богати черни тонове.

Специализирана фотохартия Canon ще осигури красиви и издръжливи разпечатки.

2. Индивидуално позиране

Дете, което седи в тъмното, докато светкавица и сребрист чадър осветяват лицето му.

Експериментирайте с позицията на вашия източник на светлина. Колкото по-назад го поставяте, толкова по-твърда става светлината и толкова по-дълбоки са сенките. Като общо правило се опитайте да елиминирате всяка светлина, която пада върху ухото, обърнато към фотоапарата.

Мъж, обърнат в профил, като е осветено само лицето му. Задната страна на главата му и останалата част от кадъра са в сянка.

Направете снимка в профил на лицето на всеки член от семейството. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM и Canon Speedlite 430EX II при 1/200 s, f/11 и ISO100.

Заснемането на членовете на семейството поотделно означава, че можете не само да изберете най-добрия кадър на всеки човек, но и да подредите хората точно както искате в окончателната разпечатка. Това означава също така, че не е необходимо всички да са заедно на едно и също място по едно и също време.

Поставете тъмно одеяло или дъска за фон. Помолете всеки човек да седне странично, с рамене назад и леко насочено нагоре лице. Когато снимате по-малки деца, помолете член на семейството да ви помогне, като привлича вниманието им отстрани или дори ги държи на място, като се постараете да остане извън кадър.

Светкавица ще ви помогне да осигурите съгласувано осветяване. Прикрепете светкавицата към софтбокс или сребрист чадър. Това създава по-меко, по-разсеяно осветяване, което кара портретите да изглеждат по-добре. Поставете светкавицата на стойка отстрани и малко зад мястото, където е седнал обектът, така че да подчертае контура на лицето му в профил.

Ако не разполагате със светкавица, можете също да използвате силна настолна лампа или тънък сноп светлина от прозореца в затъмнено помещение, като обектът е разположен така, че светлината да е малко зад лицето.

3. Настройки на фотоапарата и светкавицата

Задната част на фотоапарат Canon EOS R6 с показани настройки на експонацията, докато мъж седи пред светкавица на заден план.

Когато използвате отдалечена светкавица, често най-добре е първо да зададете ръчно експонацията, след което да регулирате мощността на светкавицата, така че да пасва на избраните от вас настройки.

Ако можете, задействайте светкавицата безжично с помощта на съвместими фотоапарат и светкавица или безжичен спусък и приемник. По отношение на настройките на фотоапарата добра отправна точка е да зададете режим за ръчна (M) експонация със скорост на затвора 1/200 s, отвор на диафрагмата f/11 и ISO100, след което да направите корекции, ако е необходимо. Ако фотоапаратът ви предлага такава възможност, снимайте във формат RAW+JPEG – това ще ви даде лесен за използване JPEG файл, който можете да споделяте бързо, плюс RAW файл с максимална информация за изображението за гъвкавост при редактирането.

Задайте за светкавицата Speedlite ръчен режим с пълна мощност 1/1. Направете пробна снимка, след което регулирайте мощността на светкавицата, ако е необходимо, докато получите правилна експонация на лицето. Можете също така да настроите фино яркостта, като приближите или отдалечите светкавицата спрямо лицето на обекта.

4. Настройване и комбиниране на изображенията

Снимка на лице на мъж в профил, която се редактира в Digital Photo Professional на Canon с инструментите за корекция на цветовете.

Използвайте инструментите от Adjustment Area Panel (Панел за зона на корекция) в софтуера Digital Photo Professional (DPP) на Canon, за да затъмните селективно всички светли зони в кадъра освен лицето, след което конвертирайте изображението в монохромно.

След като вече разполагате с кадрите, които искате, време е да ги подготвите. Ако не се чувствате уверени в редактирането на изображения, можете да направите изображенията черно-бели, да ги изрежете, както искате, и да ги подредите върху хартията за печат с помощта на опростените функции на Easy-PhotoPrint Editor на Canon – вижте следващия раздел.

Ако редактирането на изображения не ви притеснява, можете да поемете по-голям контрол върху тези стъпки ръчно. Стартирайте безплатния софтуер Digital Photo Professional (DPP) на Canon и отворете избраните от вас изображения. Първо трябва да се уверите, че само лицата се виждат, а останалата част от всяко изображение е напълно черна. Ако светлината осветява друга част от кадъра, отворете Adjustment Area Panel (Панел за зона на корекция), очертайте зоните, които искате да премахнете, след което плъзнете надолу плъзгачите за яркост, за да затъмните тези зони.

За да подчертаем силния контраст в снимките, избрахме да ги конвертираме в черно-бели. За да направите това, изберете панела Image Colors (Цветове на изображението) и щракнете върху бутона Monochrome (Монохромно). Използвайте плъзгачите за фина настройка на конвертирането, докато получите пълен набор от въздействащи черно-бели портрети. Ако предпочитате, можете да прескочите тази стъпка и да ги оставите цветни.

След това можете да монтирате изображенията заедно, така че светлите части на един портрет да се наслагват върху тъмните части на друг. В DPP отворете набора от изображения и изберете първия портрет. След това отворете Tools (Инструменти) и изберете инструмента Start Compositing (Начало на композирането).

Изберете друг портрет от списъка Foreground Image (Изображение на преден план) и задайте Lighten (Изсветляване) за Composite Method (Метод за композиране). Използвайте стрелките, за да доближите второто лице до първото. Натиснете Save (Съхрани), след което заредете съхраненото изображение и повторете процеса с другите лица, докато не комбинирате всички.

5. Подгответе се за печат

Изображение на два черно-бели портрета в профил, което се редактира с помощта на инструмента Compositing (Композиране) в софтуера Digital Photo Professional на Canon.

Използвайте инструмента Compositing (Композиране) в DPP, за да комбинирате светлите части на вашите портрети.

Изображение на редица от черно-бели лица в профил, което се преоразмерява и отпечатва в Canon DPP.

Щом сте готови да отпечатате портрета, отворете File (Файл) > Print with detailed settings (Печат с подробни настройки).

Ако използвате DPP, щракнете върху предупредителната икона Show Highlights/Shadows (Показване на светли/тъмни зони) в долния край на прозореца и използвайте плъзгачите, за да настроите изображението така, че фонът да е напълно черен, а лицата да нямат преекспонирани зони. След това използвайте панела Image Detail (Подробности за изображението), за да увеличите рязкостта на снимката. Накрая, изберете File (Файл) > Print with detailed settings (Печат с подробни настройки). Освен да изберете настройките за печат, тук можете да преоразмерите изображението, така че да се побере в предпочитания от вас формат за печат.

Като алтернативен начин за редактиране можете да използвате Easy-PhotoPrint Editor чрез вашия смартфон, таблет или компютър. В екрана New (Създай) изберете Photo Layouts (Оформления на снимка), изберете шаблон, с който да започнете, и използвайте редактора за свободно оформление, за да подредите отделните портрети един до друг. Задайте формат на хартията и след това изберете снимките, които искате да включите.

От инструментите за редактиране изберете Crop (Изрязване), за да премахнете нежеланите части от изображенията, като оставите само лицето във всяко от тях. Използвайте опциите в Edit Item (Редактиране на елемент), за да коригирате позицията и размера на всяко лице и да добавите или промените някое, както желаете. Ако изберете да конвертирате снимките в черно-бели, използвайте опциите в Creative Filters (Творчески филтри), за да направите това или да добавите ефект на стара снимка.

6. Отпечатайте и покажете

Принтер от серията Canon PIXMA TS8350, отпечатващ черно-бял семеен групов портрет, с фотоапарат и фотохартия Canon на бюрото до него.

Отпечатвайте семейни снимки с професионално качество с принтер от серията Canon PIXMA TS8350a в съчетание с Canon Photo Paper Plus Glossy II. Мастилата и хартиите Canon са проектирани да работят заедно за перфектни резултати.

Черно-бял семеен групов портрет на лица в профил, поставен в рамка на стената.

Благодарение на разработки като технологията за мастила ChromaLife 100 на Canon вашите скъпи семейни снимки не само ще изглеждат фантастично на стената, но и ще устоят на изпитанията на времето.

Когато отпечатвате черно-бели снимки, изберете фиксираната настройка Black and White Print (Черно-бял печат), изберете правилния тип хартия и задайте Best (Най-добро) за качество. Това ще ви помогне да гарантирате, че вашите разпечатки ще пресъздадат богати на детайли тъмни зони и деликатни светли зони.

Вашият комбиниран семеен портрет ще бъде удивителна декорация за стената или чудесен подарък, който да изпратите на членове на семейството, живеещи далеч от вас. Това обаче е само началото. Можете да отпечатате отделни портрети или избрани групи на компактен принтер Canon SELPHY или да направите собствени персонализирани поздравителни картички за рождени дни, годишнини или други семейни поводи. Easy-PhotoPrint Editor улеснява създаването на уникални печатни материали, като например персонализирани календари, които цялото семейство може да използва и да им се радва през цялата година.


Автор на текста James Paterson

Свързани продукти

 • Безогледални фотоапарати

  EOS R6

  Каквото и да снимате, както и да го снимате, EOS R6 ви позволява да бъдете креативни по начини, които никога не сте предполагали, че са възможни.
 • Стандартен обектив

  RF 50mm F1.8 STM

  Компактен, тих и лек 50 mm RF обектив с фиксирано фокусно разстояние и широк отвор на диафрагмата f/1.8 – перфектен избор, за да овладеете творческата си визия.
 • Принтери за дома

  PIXMA TS7450a Series

  Стилно многофункционално устройство за разбирачи с разнообразие от творчески възможности на печат, както и ADF технология за опростяване на процеса на копиране и сканиране на листове с различни формати.
 • Мастиленоструйни принтери

  Plus Glossy II PP-201

  Photo Paper Plus Glossy II на Canon е идеалната фотохартия за изключително качествени резултати с гланцирана повърхност. Тя осигурява перфектен изглед за цифрови изображения и размножаване на снимки.
 • Мастиленоструйни принтери

  Photo Paper Plus Semi-gloss (SG-201)

  Хартия със сатенено покритие и текстурата на истинска фотографска хартия. Тази висококачествена хартия гарантира брилянтни снимки с по-слаб гланц и по-меко покритие.

Свързани статии

 • ПОРТРЕТНА ФОТОГРАФИЯ

  Портретно осветление с висок ключ и нисък ключ

  Създайте класически конфигурации от осветление за висококачествени, мрачни портрети.

 • ТВОРЧЕСКИ ПЕЧАТ

  Топ съвети за показване на разпечатки

  Открийте как да преобразите дома си с красиви разпечатки на семейни снимки в галериен стил.

 • ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СНИМКИ

  Възстановяване на снимки на скъпоценни спомени

  Открийте проекта, който помага на жертвите на наводненията в Белгия, като възстановява техните повредени от водата снимки.

 • ОТПЕЧАТВАНЕ

  Най-добрите принтери Canon за снимки

  Независимо дали искате да поставите снимките си в рамка, в скрапбук албум, или да ги използвате като стикер, намерете най-добрия принтер, който да отговаря на творческите ви нужди.