ТВОРЧЕСКИ ПЕЧАТ

Персонализирайте, отпечатайте, организирайте: създайте свой собствен фотокалендар

Съберете най-добрите си спомени от цялата година и отпечатайте персонализиран календар за дома си или за да го изпратите като подарък на любим човек.
Жена държи разпечатана страница на календар, докато се разпечатва от принтер Canon PIXMA.

Докато нощите стават по-дълги и ние прекарваме все повече време у дома, настъпва идеалният момент да прегледате снимките си от изминалата година и да се подготвите за следващите 12 месеца. Какъв по-добър начин да се организирате от персонализиран календар, включващ всички ваши любими семейни моменти?

Направен у дома календар, отпечатан на вашия принтер Canon PIXMA, е фантастична възможност да преоткриете съкровищницата от семейни моменти, заснети с телефона или фотоапарата ви, намирайки перфектните снимки, които отразяват всеки месец. Или може би бихте избрали изображения от места, които сте посетили, отговарящи на настроението и дестинацията за сезона?

Живеещата в югозападната част на Обединеното кралство фотографка, инфлуенсърка и млада майка Rafaella Ponce има 19 600 последователи в Instagram, където споделя за живота със съпруга и детето си, както и друго творческо съдържание. Освен това тя ръководи инфлуенсърско приложение за маркетинг, което помага на марките и инфлуенсърите да се свързват помежду си.

Тук тя се захваща с проект, който показва как създаването на собствен календар, пълен с красиви спомени от годината, може да бъде забавна и проста дейност: всичко, което ви трябва, е принтер и малко творчество.

1. Подгответе се за проекта си за творчески календар

Жена зарежда хартия в принтер, разположен върху бюро до пакет хартия Canon и лаптоп.

Rafaella наистина обича да твори и винаги търси вдъхновение. „Обичам всичко, свързано с творчество“, казва тя. „Скрапбук албумите са моята слабост. Отдавна не съм се занимавала, очевидно, тъй като имам бебе, но ги обичам.“

За създаването на собствен календар се изисква минимално оборудване, така че това е перфектната дейност за спокоен следобед у дома, отдаден на творчество. Освен принтер Canon PIXMA, като например безжичния Canon PIXMA от серия TS7450, който Rafaella е използвала, ще ви трябва фотохартия, която е достатъчно здрава за закачане или излагане.

Canon Matte Photo Paper MP-101 е идеална за хартиени проекти и осигурява висококачествени снимки с ярки цветове и матово покритие. Гланцирана хартия, като например Canon Plus Glossy II PP-201, също върши добра работа, като подобрява ярките цветове и предоставя перфектен гланц за цифрови снимки. Възможно е да пишете и върху двата типа хартия, така че можете да ограждате дати или да записвате неща за запомняне. Rafaella е избрала да използва хартия Plus Glossy, за да добави красив първокласен блясък към нейния календар.

2. Изберете изображенията

Жена, която държи страница от календар за октомври, показващ бременна жена, държаща тиква до корема си.

Намирането на вдъхновение за всеки месец не би трябвало да е трудно. Започнете със снимки на любимите ви хора, които можете да използвате за месеците на рождените им дни, и Коледен семеен портрет за декември, след което продължете нататък.

Независимо дали включвате осветен от свещи портрет, заснет на детски рожден ден, щастлива сцена от лятната почивка, снимка в действие на домашното куче, тичащо през есенните листа, или любим местен пейзаж, покрит със сняг, персонализирането на вашия календар със сезонни изображения на най-ценните ви моменти е в основата на този творчески проект.

„Бях бременна по това време миналата година и направих снимка на моя малък корем и една тиква“ обяснява Rafaella. „Беше хубаво да отпечатам тази снимка за октомври, защото ми напомня за този момент и как времето лети – бебето ми вече е на почти годинка.

„За мен важното са спомените, които можете да създадете с вашите снимки. Така че за всеки месец избрах снимка, която връща хубавите спомени от това време.

„Ако посетите профила ми в Instagram, ще видите, че наистина обичам да използвам естествената светлина и ми харесва снимките ми да бъдат по-изчистени“, казва тя. „Смятам, че по-малкото е повече. Изберете изображенията си внимателно, включете много естествена светлина и изчистете фона.“

3. Подгответе снимките си за печат

Жена, която седи на диван с бебе и използва приложението Canon Easy-PhotoPrint Editor на телефона си, за да редактира фотокалендар.

„Можете да се забавлявате с приложението Canon Easy-PhotoPrint Editor или чрез компютър, или чрез телефона си“, казва Rafaella, която е използвала приложението за шаблона на нейния календар.

Важно е да подготвите изображенията си, преди да ги отпечатате. Много приложения за редактиране на снимки ще ви дадат възможност да изберете типа на файла с изображението и качеството, когато го експортирате, а Rafaella съветва да експортирате във възможно най-високо качество. „Ако направите това, когато го отпечатате, ще видите изображение с по-добро качество“, казва тя.

Ако експортирате изображенията си в JPEG формат, изберете възможно най-високото качество. Може също да помислите да ги експортирате като PNG файлове, тъй като този тип файлове губят по-малко качество при компресиране, което често води до по-добре изглеждащи снимки. Ако заснемате снимките си в RAW формат, това позволява възможно най-високо качество и най-голяма гъвкавост при обработката, когато използвате софтуер за редактиране на изображения, като например Digital Photo Professional (DPP) на Canon.

Не забравяйте, че разпечатаните изображенията може да изглеждат различно от изображенията на екрана, така че направете няколко пробни разпечатки, за да видите как биха изглеждали окончателните изображения в календара.

Rafaella е използвала приложението Canon Easy-PhotoPrint Editor, което включва набор от шаблони за календар. Можете да импортирате изображенията си направо в шаблоните или да ги използвате като вдъхновение за собствен дизайн.

4. Дайте воля на въображението си със собствен шаблон

Жена, която седи пред лаптопа си и редактира семейни снимки във фотокалендар с помощта на Canon Easy-PhotoPrint Editor.

Приложението Canon Easy-PhotoPrint Editor дава възможност за добавяне на допълнителен текст, етикети и рамки към вашия календар или прилагане на творчески филтри към изображенията ви. Освен шаблоните в приложението има множество видове календари в Creative Park – от календари за събития и рождени дни до 3D календари и стикери с календари.

В зависимост от уменията ви в изработването можете да опитате да създадете собствен шаблон за календар от нулата, но Rafaella е избрала класическия едномесечен шаблон от приложението Canon Easy-PhotoPrint Editor, който ви дава възможност да добавите снимка към страницата на всеки месец. Изберете правилния формат хартия за вашия принтер, импортирайте снимките и си поиграйте с творческите филтри, етикети и рамки, за да добавите собствен стил. Можете дори да промените шрифта и цвета на текста, за да направите календара наистина ваш.

Освен това има разнообразни календари в безплатното приложение Creative Park – колекцията на Canon от безплатни хартиени проекти. Просто изберете шаблон за календара, изберете в какъв формат искате да го отпечатате и изтеглете файла. Вземете ножица, лепило, молив, химикалка, клечки за зъби и пинсета и се подгответе да изрежете, сгънете, залепите и сглобите календара.

5. Отпечатайте и покажете

Жена се усмихва, докато държи разпечатаната току-що страница на календара си.

Можете да се свържете директно с принтер от серия Canon PIXMA TS7450 или от компютър, или от смартфон. Патроните с мастило на принтера също са лесни за монтиране и смяна.

Жена държи бебе на кухненски плот. На шкафа зад нея е закачен фотокалендар.

Кухнята често е центърът на дома, така че можете да изложите ваш персонализиран календар на монтиран на стената шкаф, за да сте сигурни, че никога няма да забравите важните събития.

Когато всичко е готово, е време да започнете отпечатването. Лесният за използване и достъпен принтер Canon PIXMA от серия TS7450 предлага разнообразни възможности, които го правят идеален за работа и забавление. Можете бързо да копирате и сканирате няколко листа за работа, но също и да го използвате като творчески спътник за дейности с децата. Широкият набор от творчески печатни носители на Canon включва магнитна фотохартия, така че можете дори да залепите отпечатания календар направо на хладилника.

6. Подарете творенията си

Жена, която носи бебе, окачва фотокалендар в рамка на стената до редица други снимки и картини в рамка.

Персонализиран календар, пълен със специални спомени, ще бъде отличен подарък за рожден ден за баби и дядовци или близки приятели.

Когато е пълен с радостни, споделени спомени, персонализираният календар може да бъде мил подарък за приятели или членове на семейството. Освен собствения си календар Rafaella създаде и разпечатан календар в рамка със снимка от сватбата на сестра ѝ.

„Сестра ми се омъжи през август и дъщеря ми носеше халките, така че имаме наша обща снимка със сестра ми и съпруга ѝ“, казва тя. „Използвах някои от дизайните за фон в приложението и се получи наистина красиво. Ще го изпратя по пощата на сестра ми и тя много ще го хареса.

„За мен най-важното са спомените, които можете да запечатате в снимките. В днешно време всичко е дигитално, но мисля, че „допирът“ ни липсва. Това определено е подарък, който бих искала да получа. Той прави спомените осезаеми.“Автор на текста Лорна Докърил

Свързани продукти

 • Мастиленоструйни принтери

  Matte Photo Paper MP-101

  Матирана фотохартия за висококачествени разпечатки на снимки, графики и текст с матирано покритие. Подходяща и за творчески приложения, като например поздравителни картички, рекламни дисплеи и оригами.
 • Мастиленоструйни принтери

  Plus Glossy II PP-201

  Photo Paper Plus Glossy II на Canon е идеалната фотохартия за изключително качествени резултати с гланцирана повърхност. Тя осигурява перфектен изглед за цифрови изображения и размножаване на снимки.

Свързани статии

 • ПЕЧАТ

  Редактиране на вашите снимки за отпечатване

  Постигнете по-добро отпечатване на снимките си с нашето ръководство стъпка по стъпка за редактиране за печат и най-добрите настройки за печат.

 • ТВОРЧЕСКИ ПЕЧАТ

  Отпечатвайте списъци, планове и цели

  Бъдете креативни с принтер Canon PIXMA и останете организирани и осъзнати през цялата година.

 • ОТПЕЧАТВАНЕ

  Canon PosterArtist

  Създавайте професионални дизайни на плакати бързо, лесно и безплатно.

 • PRINTING TIPS

  Create a personal gift

  The Canon Photo Cube helps you craft a gift full of happy memories.