СНИМАНЕ ПРИ СВЕТЛИНА ОТ ОГЪН

Фотография на огън: как да заснемате пламъци

Независимо дали искате да заснемете трептяща свещ, танцуващите пламъци на огън, или съскащ бенгалски огън, правилните техники, настройки и оборудване могат да променят всичко.
Продължителна експонация на дете, стоящо до огън, с летящи искри, създаващи дълги светлинни следи..

Огънят е чудесен обект за заснемане, предлагащ безкрайни творчески възможности. Пламъците са не само красиви сами по себе си, но и окъпват заобикалящата среда в прекрасна топла светлина. Това означава, че огънят е не само атрактивен обект, но и изпълнен с атмосфера източник на светлина за портрети.

Заснемането на огъня обаче може и да е предизвикателство. Проблемът, с който се сблъскват фотографите, е, че източникът е много ярък, докато заобикалящата среда често е доста тъмна. Това високо ниво на контраст може да направи трудно заснемането на детайлите както в най-ярките, така и в най-тъмните зони на сцената. Въпреки това с правилните настройки на фотоапарата и някои лесни за усвояване умения всеки може да направи красиви снимки край огъня.

Макар че можете да усвоите умението да снимате пламъци през цялата година, то ще е особено полезно, ако искате да проявите творчество през празничните месеци. Ето как да правите красиви снимки край огъня през празничния сезон тази зима.

1. Пазете се

Възрастен, който държи ръката на дете близо до огнище.

Ако снимате в присъствието на деца, най-добре е да има друг възрастен наблизо, който да ги гледа, докато вие снимате. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM при 1/160 s, f/3,5 и ISO4000.

Подобно на фотографията огънят може да е завладяващ – макар и не винаги по добър начин. Много лесно е да се вглъбите в снимането, но безопасността трябва винаги да е приоритет номер едно. Важно е не само да пазим себе си и другите от нараняване, но и да държим огъня под контрол. Оставете кофа вода или пожарогасител наблизо, за да потушите пламъците, и използвайте челник, за да намерите пътя си в тъмното. Също така е добра идея да проверите прогнозата за времето, тъй като силният вятър може да направи пламъците непредсказуеми.

2. Изберете правилното оборудване

Фотоапарат Canon, статив, оранжев гел-филтър и преносима лампа на ръба на огнище.

Освен фотоапарата и статива, един фенер може да помогне за добавяне на допълнителна светлина в сцената и балансиране на ярките пламъци със заобикалящата среда. Малко парче оранжев гел-филтър може да затопли светлината на фенера, така че да съответства на тази на пламъците.

Светлината от огъня обикновено е по-скоро слаба, така че е добре да използвате оборудване, което дава добри резултати при слаба светлина, ако използвате огъня като източник на светлина, за да заснемете обекти наблизо. Фотоапарат като Canon EOS R6 е идеален – неговият свръхчувствителен 20,1 MP пълнокадров заснемащ сензор е проектиран специално да се справя лесно с широк динамичен диапазон на яркостта, както и в ситуации на слаба светлина изобщо.

Обектив с фиксирано фокусно разстояние и голям отвор на диафрагмата като Canon RF 50mm F1.8 STM също е много полезен, тъй като обективите с фиксирано фокусно разстояние често имат по-широки максимални отвори на диафрагмата, отколкото вариообективите. Това позволява по-високи скорости на затвора и по-ниски настройки на ISO при слаба светлина, което означава по-резки снимки с по-малко шум.

Макар и да не е задължителен, един статив също може да е много удобен за заснемане на огън и свещи, тъй като ви дава възможност да снимате с по-продължителни експонации и да разфокусирате трептящото движение на пламъците.

3. Заснемане на светлина от свещи

Ред свещи, експонирани така, че само пламъците се виждат на черен фон.

Ако експонираме огъня, останалата част от сцената става много тъмна, което създава илюзията, че пламъците на свещите плават във въздуха. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM при 1/1250 s, f/4 и ISO100.

Ред свещи, експонирани така, че самите свещи се виждат, докато пламъците са преекспонирани и размазани.

Ако настроим експонацията за заобикалящата среда, творческият ефект е много различен: свещите се виждат, докато пламъците изглеждат преекспонирани и размазани. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM при 1/20 s, f/4 и ISO100.

Свещите могат да осигурят изпълнени с атмосфера снимки, но и да бъдат трудни за заснемане, тъй като имат ярки пламъци, без да излъчват много околна светлина. Това означава, че, ако експонираме правилно пламъците, останалата част от сцената ще бъде почти напълно тъмна, но, ако експонираме правилно заобикалящата среда, пламъците ще бъдат преекспонирани. Изборът между тези две възможности ще зависи от ефекта, който искате да постигнете.

Често е по-добре да експонирате по-светлия елемент в кадъра, тъй като при редактирането можете по-лесно да изсветлите тъмните зони, отколкото да коригирате преекспонираните светли зони. Освен това проверете дали можете да увеличите експонацията малко, за да изсветлите малко тъмните зони, без да преекспонирате светлите зони. Ако фотоапаратът ви предлага индикация „зебра“, използвайте я когато снимате видео, тъй като тя показва преекспонираните зони на кадъра, което ви позволява да експонирате оптимално тъмните зони, като същевременно гарантирате, че светлите зони не са прекалено ярки. Когато заснемате снимки, предупреждението за преекспониране може ви да помогне в режим на възпроизвеждане, за да проверите дали в заснетото изображение има преекспонирани зони. Снимането в RAW формат също ще ви даде много по-голяма гъвкавост, когато редактирате снимките по-късно с помощта на софтуер за редактиране на изображения, като например Digital Photo Professional (DPP) на Canon.

Поставете фотоапарата в ръчен (M) режим, за да изключите автоматичната светкавицата на фотоапарата. Това ще избегне прекомерното подсилване на деликатната светлина на пламъка на свещите. Задайте отвор на диафрагмата f/4 и ISO100, след което променяйте скоростта на затвора между 1/20 и 1/2000 s, за да видите как различните скорости на затвора влияят на образа на свещите. Може също да използвате запълваща светкавица, известна още като „дневна“ светкавица, която излъчва светлинни импулси, за да добави светлина в тъмните зони и да покаже детайлите на обекта. Приложението Canon Photo Companion включва статия за заснемането на портрети на светлина от свещи, която разглежда тази техника в по-професионална среда.

4. Портрети, осветени от свещи върху торта

Малко дете, наведено напред, за да духне свещички на торта за рожден ден. Лицето на детето е осветено от пламъците.

Тъй като обектът ви се навежда близо до свещите, трептящите пламъци ще хвърлят чудесно топло сияние върху лицето му. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM при 1/200 s, f/2 и ISO1600.

Изглед отзад на фотоапарат Canon, който заснема дете с торта за рожден ден.

Когато снимате с широко отворена диафрагма, дълбочината на рязкост е много малка, така че прецизното фокусиране е от съществено значение. Фотоапарат с автоматичен фокус с разпознаване на очи, като например Canon EOS R6, прави това лесно дори при заснемане на хора в профил.

Какъв по-добър момент да снимате на парти за рожден ден? Когато е време за духването на свещичките, можете да заснемете прекрасни портрети, като използвате топлата светлина на свещите, за да осветите радостното лице на рожденика. Опитайте да поставите фотоапарата в ръчен (M) режим с отвор на диафрагмата f/1.8 (или най-широкия отвор на диафрагмата на вашия обектив), скорост на затвора 1/200 s и Авто ISO. По този начин ISO светлочувствителността ще се адаптира, за да ви даде правилна експонация.

Обектив с фиксирано фокусно разстояние и голям отвор на диафрагмата като Canon RF 50mm F1.8 STM е идеален за такъв вид портрети, тъй като широкият максимален отвор на диафрагмата ви позволява да заснемате портрети в тъмни помещения. При широки отвори на диафрагмата той също така осигурява гладък ефект боке за красиво разфокусирани фонове.

5. Заснемане на огън на открито

Продължителна експонация на огън с летящи искри, създаващи дълги светлинни следи.

Продължителната експонация размазва движението на пламъците и превръща всички летящи искри в привличащи окото светлинни следи. Подклаждането на огъня може да доведе до невероятни светлинни ефекти, но се пазете: уверете се, че правите това внимателно! Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM при 1 s, f/8 и ISO100.

Изглед отзад на фотоапарат Canon, който заснема дете до огън.

Използвайте статив и настройте експонацията на една секунда, за да заснемете следи от искрите на огън. Не забравяйте да помолите хората в кадъра да стоят неподвижно по време на продължителната експонация, за да избегнете размазването от движението в кадъра. Друга възможност е да направите точно обратното и да създадете призрачно изображение с умишлено размазване, като в изображението по-горе, с искри, заснети като блестящи ивици светлина.

Има ли нещо по-примамливо от огън в студена, тъмна нощ? Танцуващите пламъци могат да се превърнат в открояващ се обект на фона на заобикалящата тъмнина. Има момент след залеза на слънцето, когато околната светлина е достатъчно слаба, така че огънят да се открои на фона на мрака, но все още е достатъчно светло, за да се вижда заобикалящата среда и детайлите в небето. Това е чудесен момент да направите снимка в сумрака и да покажете огъня в контекст, тъй като, когато нощта падне, заобикалящата среда ще бъде изцяло тъмна. Опитайте да заснемете това в ръчен режим със скорост на затвора 1/100 s, отвор на диафрагмата f/1.8 (или най-широкия отвор на диафрагмата на вашия обектив) и Авто ISO. Използвайте компенсация на експонацията, за да направите снимката по-ярка или по-тъмна, и изберете нисък ъгъл, за да композирате огъня на фона на здрачаващото се небе.

6. Заснемане на портрети, осветени от огън

Фотограф, който заснема портрет в близък план на дете до огън.

Когато снимате портрети близо до огън, опитайте да поставите фотоапарата в ръчен режим (M) с отвор на диафрагмата f/1.8 (или най-широкия отвор на диафрагмата на вашия обектив), скорост на затвора 1/200 s и Авто ISO, за да замразите движението възможно най-много при ограничената светлина.

Две деца пред огън, обърнати едно към друго, очертанията на профилите им са осветени от светлината от пламъците.

Снимайте портрети на светлината на огъня за прекрасно топло осветяване или интересни силуети. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM при 1/125 s, f/1.8 и ISO25600.

Огънят на открито и огнищата създават уникална атмосфера, която е особено подходяща за чудесни портрети. Разговори край огъня, прегърнати двойки и деца, хипнотизирани от пламъците са еднакво добри обекти за заснемане с вашия фотоапарат Canon. Уверете се, че сте разпалили добре огъня, преди да започнете да снимате, тъй като силата на пламъка може да окаже голямо влияние върху околната светлина. Силата на светлината от пламъците често намалява много бързо с отдалечаването от огъня, така че приближете обектите възможно най-много до огъня (без да застрашавате безопасността им), за да се възползвате от светлината.

7. Заснемане на бенгалски огън

Искри, съскащи от два бенгалски огъня, лицата на двете деца, които ги държат, едва се виждат на заден план.

За да заснемете бенгалски огън, поставете фотоапарата в ръчен режим (M). Използвайте отвор на диафрагмата около f/3.5 – f/5.6, скорост на затвора 1/125 s и Авто ISO. Можете също така да си поиграете с компенсацията на експонацията, което може да даде малко по-различни резултати.
Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM при 1/200 s, f/2,5 и ISO640.

Искрящата светлина на бенгалския огън може да изглежда фантастично в снимките – а също така е и по-безопасен начин да изследвате творческите ефекти на светлината с по-малки деца или при лошо време. Летящите искри се разпръскват във всички посоки с огромна скорост, поради което се заснемат като линии от светлина дори при използване на доста висока скорост на затвора. Ако не се притеснявате да снимате и редактирате в RAW формат, това може да ви помогне много, тъй като по-късно можете да извлечете допълнителни детайли от светлите и тъмните зони. Или намалете скоростта на затвора и бенгалският огън ще остави ясно видими следи из целия кадър – вие решавате!

Може също така да опитате да заснемете светлинните следи от празнични фойерверки – вижте нашите съвети и техники за творческа фотография на фойерверки за повече идеи и вдъхновение.

А когато огънят угасне, можете да се запознаете с фотографията на дим с упражняване на умения в приложението Canon Photo Companion.

Автор на текста James Paterson

Свързани продукти

Свързани статии