ВИДЕО ТЕХНИКИ

Как да снимате видео през нощта

Как да се възползвате максимално от наличната светлина, за да заснемете спомени след свечеряване.
Фотограф снима двама души в зимно облекло, близо един до друг, докато пекат бонбони маршмелоу на открит огън. Сцената е осветена единствено от огъня и низ от празнични лампички на заден план.

След като знаете как да работите с фотоапарат, най-важният урок, който трябва да научите както във фотографията, така и във видеографията, е как да работите със светлина. През нощта източниците на светлина са ограничени, но все пак има много моменти, които ще искате да запишете, от празнично настроение до проникновени разговори около лагерния огън. Видеото е особено добър начин за улавяне на малките специални моменти – начина, по който хората се движат, говорят и се смеят, който не може да бъде уловен на снимка – но може да е трудно да разберете как да подходите към заснемането, когато наоколо няма много светлина.

Използването на по-висока стойност на ISO ще увеличи чувствителността на вашия фотоапарат към светлина, а избирането на по-широк отвор на диафрагмата и по-бавна скорост на затвора може да увеличи количеството светлина, което достига до сензора, но без да разбирате как да контролирате тези настройки спрямо средата, вероятно ще имате зърнисти или размазани кадри. С малко знания обаче можете да преодолеете тези препятствия и да постигнете завършени видеоклипове, които да пазите с години, както и да развиете уменията си за запис на видео.

Тук Ellis Reed, създател на съдържание и фотограф/видеограф, живеещ в Бат, Обединеното кралство, споделя най-добрите си съвети за заснемане на видео през нощта.

Контролирайте настройките си

Виждат се две ръце, които регулират настройки на ISO на фотоапарат Canon. Фонът наоколо е напълно тъмен, което показва, че е нощ.

Когато снимате видео през нощта, ръчният режим ще ви даде най-добри резултати. Запознайте се с настройките на вашия фотоапарат, преди да тръгнете да снимате, и експериментирайте с ISO, скорост на затвора и отвор на диафрагмата, за да постигнете желания изглед.

Когато избирате настройки на фотоапарата за нощно снимане, можете да използвате интелигентния автоматичен режим за сцена на вашия фотоапарат Canon, за да приложите настройките, които според него ще работят най-добре. Използването на ръчен режим обаче ще ви даде повече контрол.

Ако снимате с фотоапарат Canon от EOS R системата, като EOS R6 Mark II, електронният визьор ще ви покаже влиянието, което промяната на всяка настройка има върху експонацията в реално време, което ще ви помогне да изградите увереност при превключване на ръчен режим.

Може да бъде полезно и да превключите към ръчен режим на фокусиране. Системата Dual Pixel CMOS AF II в EOS R6 Mark II и други фотоапарати, като Canon EOS R7 и Canon EOS R8, е много добра при разпознаване на обекти при слаба светлина, но ако работите в почти пълна тъмнина, може да се наложи да фокусирате ръчно. Използвайте фенер, за да осветите обекта, върху който се опитвате да фокусирате, и увеличете обекта във визьора, като същевременно регулирате пръстена за фокусиране на обектива, докато образът стане рязък. Този метод също е много полезен за астрофотография, когато разчитате на почти пълна тъмнина, но искате да фокусирате върху нещо на преден план, докато все още улавяте небето.

Изберете широк отвор на диафрагмата

Когато снимате в условия на слаба светлина, важно е да направите така, че възможно най-много светлина да достигне сензора. Един от начините да постигнете това е да отворите диафрагмата възможно най-широко, което означава да зададете възможно най-малкото f-число. Въпреки че вариообективът може да бъде добър универсален вариант за заснемане на добре осветени сцени през деня, може да си струва да преминете към обектив с фиксирано фокусно разстояние, като Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM или Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, за да се възползвате от по-широк отвор на диафрагмата.

Изберете кадрова честота и скорост на затвора

Две ръце държат Canon EOS R6 Mark II с подвижен сензорен дисплей, отворен настрани, показващ изображение на дървена колиба в гора.

Избирането на скорост на затвора чрез удвояване на кадровата честота помага да получите естествено, естетически приятно количество размазване от движението във видеото.

Първо изберете кадровата честота. 24 кадъра в секунда (fps) е стандартът във филмовата индустрия, защото създава най-естествено изглеждащите кадри с едва доловимо размазване от движението. По-високите кадрови честоти, като 60 fps и 120 fps, се използват за заснемане на видео в забавен каданс, което умишлено е предназначено да изглежда неестествено.

Canon EOS R6 Mark II ви позволява да заснемате 4K видео с честота до 60 fps и 1080p видео с до 180 fps, с което ще можете да забавите още повече движението.

След като изберете кадровата честота, просто удвоете числото, за да изберете скоростта на затвора. Например снимане с 25 fps би означавало да изберете скорост на затвора от 1/50 s, за да предотвратите размазване от движението. Това се счита за най-добрата практика, но има моменти, когато може да искате да промените това, както обяснява Ellis. „Ако искате умишлено да добавите размазване от движението, например ако се разхождате през панаир през нощта и искате да създадете хаотично, забързано усещане със светлинни следи, тогава забавянето на скоростта на затвора до по-малко от два пъти кадровата честота ще ви помогне да постигнете това.“

Широкоъгълен обектив като Canon RF 16mm F2.8 STM ще ви позволи да заснемете възможно най-много от околната среда, подсилвайки усещането за забързаност. Този лек, суперкомпактен обектив с фиксирано фокусно разстояние е идеален и за снимане на влогове без статив, но тъй като не разполага с вградена стабилизация на образа, уверете се, че използвате режим „Цифров IS за видео“, ако снимате без статив. Тази функция, налична във всички фотоапарати Canon от EOS R системата, стабилизира записа по електронен път във фотоапарата.

Проверете ISO

Двойка, която си чати, докато двамата седят и държат топли напитки, като в този момент ги снима човек, който държи Canon EOS R6 Mark II.

С изключителни ISO характеристики Canon EOS R6 Mark II е много подходящ за заснемане на съдържание при слаба светлина, особено когато е съчетан с обективи с голям отвор на диафрагмата и фиксирано фокусно разстояние, като Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM или Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

Настройката на ISO на вашия фотоапарат ви позволява да контролирате чувствителността към светлина. Когато снимате на открито в слънчев ден, можете да изберете ISO 100, за да намалите максимално чувствителността. Когато е облачно, може да снимате с ISO 400, а когато снимате през нощта, може да искате да експериментирате с ISO 800 и повече до около ISO 3200 (в зависимост от възможностите на вашия фотоапарат). Canon EOS R6 Mark II позволява снимане с ISO до 102 400 (с възможност за увеличаване до ISO 204 800), но колкото по-нагоре отивате, толкова повече шум ще внесете в кадрите.

Огледайте се за светлина

Човек окачва низ от празнични лампички на голяма дървена греда.

Потърсете варианти за добавяне на светлина към вашата сцена по начини, които отговарят на настроението на това, което снимате. Низ от празнични лампички подобрява уютното усещане на тази сцена на лагерен огън, като същевременно осигурява меко фоново осветление.

„По-хубаво е да мислиш за тъмнината като за празно платно, отколкото за предизвикателство“, казва Ellis. „Намирането на начини за използване на наличната светлина или добавянето на изкуствена светлина може да помогне за създаването на драматични, кинематографични кадри.“

Когато снимате през нощта, не се опитвайте да осветявате цялата сцена. По-скоро потърсете светлини, които подчертават вашия обект и разказват история. Лагерни огньове, витрини на магазини, улични светлини и фарове на автомобили могат да се използват за създаване на концентрирана светлина, която помага да отделите обекта от фона.

Добавянето на изкуствена светлина е друга възможност. Подобно на много създатели на съдържание, Ellis носи със себе си преносим LED лайтбокс. С джобен размер, но достатъчно мощен, за да освети обект, когато снимате в близък план, малкият лайтбокс може да има огромно значение за качеството на вашите кадри. Само не забравяйте, че ако снимате добре осветен обект през нощта, трябва да експонирате обекта, а не фона.

Настройте баланса на бялото

Човек се навежда с фотоапарат Canon EOS R6 Mark II, снимайки лагерен огън отгоре. На сензорния екран на фотоапарата може да се види двойка, седнала до огъня.

Обектите, седнали край лагерния огън, ще бъдат осветени от топла светлина, която се усилва и омекотява, докато пламъците трептят. Избирането на персонализиран баланс на бялото от 6000 K или повече ще подсили топлината на огъня във вашите кадри.

Когато добавяте изкуствена светлина, винаги е добре да проверите баланса на бялото, за да има съгласуваност. Можете да зададете персонализиран баланс на бялото, като използвате сива карта или лист бяла хартия. Направете снимка на картата или хартията в сцената, която ще снимате, след това изберете опцията за персонализиран баланс на бялото в менюто на фотоапарата и изберете тази снимка като еталон. Вашият баланс на бялото ще бъде зададен и цветовете в сцената ще бъдат уловени точно.

Персонализираният баланс на бялото също може да помогне за постигане на конкретен изглед. Ако искате да създадете по-топла сцена, като например когато снимате лагерен огън, може да изберете баланс на бялото от около 6000 K. Ако предпочитате да подчертаете по-сините, по-студени тонове в сцена, изберете стойност около 2000 K. Не забравяйте, че ако снимате в RAW или Canon Log, може да бъде по-лесно да промените баланса на бялото в софтуера за последваща обработка.

Снимайте при най-високата възможна разделителна способност

Фотограф кляка, за да заснеме млада двойка в зимно облекло, която седи и разговаря на дървена веранда. Сцената е осветена от малки лампи.

Когато добавяте светлина към нощни сцени, не се стремете към общо осветление. Вместо това използвайте светлината избирателно, за да акцентирате върху обектите си.

„Когато снимам за социални мрежи, обичам да снимам в 4K и да експортирам в 1080p“, обяснява Ellis, „защото това потиска шума в изображението в кадри с ниска осветеност и прави детайлите изключително резки.“

Canon EOS R6 Mark II снима 4K до 60 fps с предискретизация от 6K изхода на сензора, за да даде още по-добра яснота и допълнително потискане на шума в сравнение със стандартната 4K разделителна способност. Просто казано, по-високите разделителни способности означават, че във всеки файл се съхраняват повече данни, което дава по-резки изображения, по-добро възпроизвеждане на цветовете и по-голяма гъвкавост при последваща обработка. Когато работите в условия на слаба светлина, колкото повече данни имате във всеки файл, толкова по-лесно е да изчистите шума, който може да присъства.

Не забравяйте звука

Човек монтира микрофон към многофункционалното чехълче върху фотоапарат Canon EOS R6 Mark II.

Насоченият стереомикрофон Canon DM-E1D се прикрепя към многофункционалното чехълче в горната част на фотоапарата и се захранва директно от фотоапарата през чехълчето – не са необходими кабели или зарядни устройства.

Една характеристика на видеото, която става още по-важна на тъмно, е звукът, тъй като слухът ни се засилва, когато зрението ни е намалено. Фотоапаратът ви трябва да има вграден микрофон, но за да уловите наистина всеки прошепнат кикот и пращене на лагерния огън, инвестирайте във външен микрофон, като насочения стереомикрофон Canon DM-E1D, който се прикрепя към многофункционалното чехълче на фотоапарата.

Експериментирайте с различните режими на насоченост на микрофона, за да уловите различно количество реч и околен шум, както и атмосферата на събитието, което записвате. Може също така да искате да запишете околния шум отделно от основния видеозапис – например при заснемането на лагерен огън, показано тук, можете да запишете шума от огъня и да го добавите към въвеждащи кадри, заснети от разстояние.

Вложете творчество

В иначе пълна тъмнина, една-единствена светлина очертава сянката на приклекнал фотограф.

Снимането през нощта предлага много творческа свобода, особено ако като Ellis виждате тъмнината като „празно платно, върху което да творите“.

След като разберете как да заснемате естествено изглеждащи кадри, можете да започнете да проявявате творчество с увереност. Независимо дали снимате нощен влог, музикален видеоклип, или късометражен филм, работете с това, което има около вас. Уличното осветление е добро като за начало. Както казва Ellis, „Уличното осветление предоставя добра основна светлина [основен източник на светлина] и задно осветление, в зависимост от това къде позиционирате обекта си. И можете да експериментирате със силна ярка светлина, като позиционирате обекта си близо до уличното осветление, или с по-разсеяна светлина, като го помолите да се отдалечи малко повече.“

Друг съвет от Ellis е да използвате автомобилни фарове, за да осветите обекта си отзад и да създадете драматичен силует, който може да бъде допълнително подсилен от мъгла, която разсейва светлината и ви позволява да отделите обекта още по-далече от фона. Използвайте къс телеобектив, като Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, за да запълните кадъра със силуета на обекта и да изрежете колата напълно, за да добавите мистерия към сцената, или широкоъгълен обектив, като Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, за да добавите колата като част от историята.

Ако сте свикнали да снимате видеоклипове през деня, необходими са само няколко настройки, за да овладеете заснемането на видео през нощта. И след като знаете основите, пред вас се разкрива цял нов свят на творчество.

Matthew Bowen

Свързани продукти

Свързани статии

 • ПАРТИ ФОТОГРАФИЯ

  Най-добри съвети за страхотна парти фотография

  Правете невероятна парти фотография с тези лесни съвети и техники.

 • ВИДЕО ТЕХНИКИ

  Създаване на видео история

  10 съвета, които ще ви помогнат да правите завладяващи мини филми.

 • ТЕХНИКИ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА СВЕТЛИНАТА

  7 съвета за фотография при слаба светлина

  Открийте ключовите техники за заснемане на ясни снимки при слаба светлина и най-добрия комплект на Canon за фотография при слаба светлина.