ВИДЕО ТЕХНИКИ

Как да създадете видео история

10 съвета и трика, които ще ви помогнат да заснемете всички необходими кадри, за да създадете свои собствени мини филми.
Снимка, заснета от горе, на фотоапарат Canon EOS R50, външен микрофон и ръкохватка за статив върху розов дървесен фон, заобиколен от творчески материали.

Независимо дали сте приключенски документалист, продуктов влогър, или готвач в социалните мрежи, важно е да знаете как да създадете видео история. Създаването на филми се базира на изграждането на разказ, независимо дали е предназначено за TikTok, или за големия екран.

И така, как да създадете завладяваща видео история? Първо, имате нужда от фотографски комплект, с който да можете да изразите творчеството си. Фотоапаратите Canon от EOS R системата са проектирани за съвременните хибридни фотографи. Canon EOS R50 например е лек и лесен за работа, но разполага с 4K запис с предискретизация, както и с набор от професионални видео функции, които ви помагат да създавате висококачествено съдържание, включително видео с до 120 fps за забавен каданс, подвижен сензорен екран и интелигентен автоматичен фокус Dual Pixel CMOS AF II.

Качеството и професионалният вид на видеоклиповете ви също зависят от правилните умения и техники. Ето 10 съвета за създаване на увлекателна видео история от началото до края.

 1. Планирайте снимките
 2. Организирайте сцената
 3. Поддържайте нещата стабилни
 4. Фокусирайте се върху детайлите
 5. Експериментирайте с различни гледни точки
 6. Преосмислете композицията си
 7. Поиграйте си със скоростта и времето
 8. Записвайте по-ясен звук
 9. Създайте напрежение
 10. Забавлявайте се, но останете съсредоточени

1. Планирайте снимките

Ръце поставят Canon EOS R50 в черна чанта за фотоапарат.

Canon EOS R50 е невероятно компактен за фотоапарат с толкова мощни характеристики за снимане на видеоклипове. Това го прави идеалният инструмент за създаване на съдържание, тъй като е достатъчно лек, за да го носите навсякъде.

Планирането на снимките ви гарантира, че ще заснемете всички необходими кадри. Водете си бележки за това какво искате да покажете и как да подходите към него или съставете груб сценарий – това ще ви помогне да организирате снимането в главата си, преди да пристъпите към действие.

Това също така ви помага да обмислите как искате да изглежда видео историята ви и какво усещане искате да придава. Фотоапарат Canon, като EOS R50, разполага с набор от творчески цветови профили за красив естетичен вид. Експериментирайте с тези настройки, преди да решите каква искате да бъде атмосферата във вашия филм.

Също така е важно да подготвите оборудването си преди снимките: заредете батериите, почистете обективите и форматирайте картите с памет.

И накрая, уверете се, че вашият смартфон или таблет е свързан с приложението Canon Camera Connect – това ви позволява да регулирате настройките си дистанционно и бързо да прехвърляте видеоклипове от вашия фотоапарат.

2. Организирайте сцената

Жена в кафяво пухкаво палто стои с чадър в ръка на калдъръмена улица до осветени витрини на магазини. Заснето с Canon EOS R50.

Експериментирайте с дълбочината на рязкост, за да изолирате вашия обект или да го позиционирате в неговата среда Много от обективите RF и RF-S на Canon предлагат широки максимални отвори на диафрагмата за меки, разфокусирани фонове, но може да искате да включите заобикалящата среда с малка дълбочина на рязкост, за да прибавите контекст. Заснето с Canon EOS R50 с обектив Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM при 45mm, 1/40 s, f/6.3 и ISO 3200.

Профил на жена в кафяво пухкаво палто, която държи ръка на очилата си. Заснето с Canon EOS R50.

Можете да разчитате на интелигентния автоматичен фокус Dual Pixel CMOS AF II на Canon, за да сте сигурни, че лицето на обекта ви винаги е ясно фокусирано с използване на функцията за проследяване на лица и очи Заснето с Canon EOS R50 с обектив Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM при 18mm, 1/500 s, f/4.5 и ISO 800.

Когато снимате на терен, придайте контекст с широкоъгълни кадри на околността. Смесете ги с детайли и с кадри в изключително близък план на заобикалящата среда. Движете се из мястото и избягвайте да снимате от една и съща позиция. Опитайте да заснемете въвеждащи кадри от поне 10 секунди на клип, които след това можете да изрежете по ваш вкус при редактирането.

Ако снимате други хора, представете главните герои, като покажете подробности за това къде се намират и какво правят. Заснемете различни клипове на обектите в действие и опитайте необичайни композиции и стилове на осветление.

3. Поддържайте нещата стабилни

CINC_EOS R50_Movie IS mode

За да избегнете нестабилни кадри и да сте сигурни, че вашите филми изглеждат професионално, е важно да фотоапаратът и обективът да са стабилни. Дръжте фотоапарата с две ръце и приберете лактите си.

За по-стабилни видеозаписи без статив Canon EOS R7 разполага с вграден стабилизатор на образа (IBIS) (технология с изместване на сензора), който може да осигури до 8 стъпки компенсация на заклащането на фотоапарата в зависимост от използвания обектив. Canon EOS R50 също разполага с вградена технология за минимизиране на заклащането на фотоапарата при запис на видео. Режимът „Цифров IS за видео“ – илюстриран във видеото по-горе – гарантира, че видеото, заснето без статив, остава гладко и рязко.

Също така обмислете употребата на обектив с вътрешна стабилизация, като Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Този ценово достъпен вариообектив разполага с 4,5-стъпков оптичен стабилизатор на образа за запис на рязко видео без статив, както и с гъвкав диапазон на вариото за заснемане на разнообразни снимки.

4. Фокусирайте се върху детайлите

Изолирането на конкретни елементи с близък план създава интерес. Вариообективите Canon RF и RF-S могат да ви помогнат да се приближите максимално, за да направите обектите по-големи в кадъра, като същевременно ги изолирате артистично от фона.

Можете да използвате и макро обектив с фиксирано фокусно разстояние, като Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, който ви позволява да фокусирате всеки детайл дори на близки разстояния. Макро обективът с фокусиране на близко разстояние е особено полезен за снимане на съдържание за продукти, храна или красота, тъй като зрителите ще искат да видят малките детайли.

EOS R50 разполага с корекция на дишането на фокуса, демонстрирана във видеото по-горе, която запазва зрителния ъгъл при промяна на фокуса, като гарантира, че вниманието остава там, където искате да бъде, и осигурява по-естествен и професионален изглед.

5. Експериментирайте с различни гледни точки

Фотоапарат Canon EOS R50 с прикрепен микрофон, разположен на вертикална стойка с обектив, сочещ надолу. На подвижния сензорен дисплей на фотоапарата е изобразен тиган.

Подвижният сензорен екран на Canon EOS R50 ви осигурява гъвкавост, за да снимате от почти всеки ъгъл.

Мъж гледа подвижния сензорен екран на Canon EOS R50, който държи в ръцете си, за да заснеме чиния с храна.

Подвижният сензорен екран също така ви позволява да проверявате композицията и експонацията си, когато записвате без статив.

Заснемайте обектите си от необичайни ъгли, за да направите видеоклипа си по-динамичен. Не всички кадри ще се получат, но няма как да знаете, ако не опитате. Променете гледната си точка, като се позиционирате над обекта си и снимате надолу или като слезете на нивото на земята и снимате нагоре.

Промяната на перспективата също помага при разказването на истории, например снимането от нисък ъгъл може да помогне да се предаде усещане, че човекът в кадъра има власт или доминира над зрителя.

Можете също да промените перспективата с помощта на различни обективи. Ако снимате отвъд обекта на преден план, изберете такава точка на фокусиране, която ви осигурява рязък фон и едновременно с това разфокусиран преден план в кинематографичен стил. Можете да направите това, като използвате по-тесен отвор на диафрагмата. RF обектив с максимално отворена диафрагма, като Canon RF 50mm F1.8 STM, придава невероятно малка дълбочина на рязкост и меко разфокусиране за кинематографичен ефект.

6. Преосмислете композицията си

Canon EOS R10, поставен на статив между извити парапети, в готовност за снимки на жена в далечината.

Силните композиционни линии, като тези извити парапети, насочват зрителя от предния към задния план. Ниското позициониране на фотоапарата подсилва ефекта.

Помислете за това как най-добре да позиционирате елементите в кадъра. Като цяло изпитаните подходи за композиция, като правилото на третините и водещите линии, работят добре. Не забравяйте обаче да пробвате и други гледни точки. Например използване на симетрия за създаване на алтернативни кадри. Това може да бъде толкова просто, колкото да направите крачка вляво или вдясно, да насочите фотоапарата по-високо или по-ниско, да клекнете или легнете.

Ако намерите конкретна композиция, която работи за вашия обект, прецизирайте я и добавете свой собствен стил, за да придадете на заснетия материал отличителен вид. Много създатели на филми получиха признание за стила си на композиция, така че си струва да експериментирате с различни правила – и как те могат да бъдат нарушени – за да предадете настроението на видеоклипа и вашия личен стил.

7. Поиграйте си със скоростта и времето

Изрязванията със скок в действието са полезни, за да добавите темпо към видеоклипа си. Снимайте подобни последователности от един и същ ъгъл, след това прескачайте между различни части на всяка последователност, за да направите преход от един момент към следващия.

Чудесен начин за заснемане на действие е да записвате с високи кадрови честоти. Снимането във Full HD при 120 fps на EOS R50 ви позволява да създавате ефекти на супер забавен каданс, улавяйки всеки момент, когато възпроизвеждате клипа с нормална скорост.

Можете също така да опитате да ангажирате зрителя с интервални кадри, за да компресирате бавно протичащо действие в по-кратки клипове, или да опитате да създадете видеоклип хайку.

8. Записвайте по-ясен звук

Жена, която държи фотоапарат Canon с прикачен стерео микрофон DM-E1 и снима мъж с бормашина.

Аудиото е изключително важно при създаването на видео история, така че инвестирането във външен микрофон, като стереомикрофон Canon DM-E1, е добра идея.

Качеството на звука е също толкова важно, колкото и картината, подобрявайки вашата видео история чрез осигуряване на контекст и създаване на атмосфера. Повечето от фотоапаратите имат вграден микрофон, който може да записва звук, но ще осигурите по-добър звук с външен микрофон, като стереомикрофон Canon DM-E1 или стереомикрофон Canon DM-E100.

Комбинирането на фотоапарата ви с обектив Canon STM, като Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, е чудесен избор, когато записвате аудио, тъй като STM моторът (стъпков мотор) осигурява гладко и тихо движение при фокусиране.

9. Създайте напрежение

Важно е да включите елементи на визуално напрежение, особено когато видеоклипът достигне своя финал. Направете това, като използвате разнообразие от кадри, екстремни близки планове и общи планове. Прекомпозирането на кадъра от неутрален обект към основната финална сцена е добър начин да пренесете видеото към този последен етап.

Поддържайте кадрите кратки, за да създадете напрежение. Не забравяйте, че винаги можете да скъсите по-дълъг клип, затова опитайте да заснемете няколко секунди резервни кадри преди и след желаното съдържание.

10. Забавлявайте се, но останете съсредоточени

Добра идея е да снимате малко повече от необходимото, но е лесно да се увлечете и да заснемете твърде много кадри, така че се опитайте да останете обективни и да имате цел. Ще си благодарите по-късно, когато започнете да редактирате и няма да се налага да преглеждате много ненужни кадри.

Забавлявайте се, докато създавате видеоклипове, и не забравяйте, че понякога нещата не се получават както сте планирали, но винаги ще научавате много от тези ситуации. Историята ви носи част от вашата личност, така че се наслаждавайте по време на създаването ѝ.

Peter Wolinski

Свързани продукти

 • Безогледални фотоапарати

  EOS R50

  С този безогледален фотоапарат EOS R можете да създавате най-впечатляващото си съдържание – от ясни снимки до 4K видеоклипове и поточни предавания на живо. Всичко това в едно специално устройство.
 • Безогледални фотоапарати

  EOS R10

  Направете следващите си стъпки във фотографията и видеото с безогледален фотоапарат Canon от системата EOS R, базиран на заснемащ сензор с размер APS-C.
 • RF-S обективи

  RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

  Стандартен вариообектив APS-C за серията EOS R, който е идеален за ежедневни ситуации, като семейна фотография, лайфстайл, портрети и празници.
 • Широкоъгълен обектив с фиксирано фокусно разстояние

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Компактен и лек 24 mm обектив с фиксирано фокусно разстояние, който е идеален за пейзажна фотография, снимане на влогове и на интериорно съдържание, както и за страхотни макро изображения.
 • Стандартен обектив

  RF 50mm F1.8 STM

  Компактен, тих и лек 50 mm RF обектив с фиксирано фокусно разстояние и широк отвор на диафрагмата f/1.8 – перфектен избор, за да овладеете творческата си визия.
 • Аудио

  Стереомикрофон DM-E100

  Записвайте отлично аудио с лекота благодарение на малък стереомикрофон тип „plug and play“, който е винаги готов да записва.

Свързани статии

 • ВИДЕО ТЕХНИКИ

  Вдъхнете живот на историите си с видео

  Отличеният с награди документален режисьор и посланик на Canon Joel Santos споделя най-добрите си съвети за разказване на истории чрез видео.

 • ВИДЕО

  Съвети за подобряване на вашите видеоклипове в социалните мрежи

  Четирима създатели на съдържание обсъждат какво представлява страхотното съдържание и как човек да се открои онлайн.

 • ВЛОГОВЕ

  Създаване на съдържание с EOS R50

  Издигнете социалните си канали до ново ниво с EOS R50.

 • ВИДЕО ТЕХНИКИ

  Съвети за заснемане на видео през нощта

  Разкрийте цял нов свят, изпълнен с креативност, с нашето ръководство за заснемане на видео през нощта.