ИНТЕРВАЛНА ФОТОГРАФИЯ

Фотопроекти с ускорено видео за начинаещи

Изследвайте света на ускореното видео от комфорта на собствения си дом или когато сте навън със семейството. Вашият EOS фотоапарат Canon може да улесни това!
Canon Camera
Интервалната фотография е креативна техника, която ви позволява да разкриете един скрит свят в движение и да постигнете някои изненадващи и удовлетворяващи резултати. От ускоряването на буреносните облаци, докато превземат пейзажа, до улавянето на бавния поход на звездите през нощното небе – интервалната фотография е подходяща за пресъздаване на епични картини – но това е техника, която е също толкова ефективна за малки обекти по-близо до дома.

За да демонстрираме, че не е нужно да пътувате далеч, за да проявите креативност, предизвикахме двама фотографи, които снимат интервална фотография, да заснемат нещо красиво в своите домове.

Упражнявайте се вкъщи

Alex Nail е носител на награди за пейзажен фотограф и творец в областта на ускореното видео, базиран в Обединеното кралство. Той е запален по вдъхването на живот на пейзажа и, освен че притежава впечатляващо портфолио от лични проекти в областта на интервалната фотография, той използва техниката комерсиално за много организации, включително Британския орган по туризъм.

Въпреки че обикновено Alex пробва обективите си в европейските планински вериги, той казва, че да останеш по-близо до дома си е чудесен начин да се запознаеш с техниката за интервална фотография. Той засне ускорено видео на прехода от деня към нощта през един от прозорците на къщата си, за да покаже колко лесно може да стане.
A composite image representing a time-lapse of the scene through a window from day to night.
„Домът е идеалното място за опознаване на интервалната фотография, защото е много удобно и можеш да контролираш процеса“, обяснява Alex. „На открито интервалната фотография е малко по-голямо предизвикателство заради силен вятър, дъжд или неочаквани промени в светлината. Но можете лесно да развиете своите умения за интервална фотография в комфорта на собствения си дом. Дори сега, след като се занимавам с това вече осем години, все още тествам някои неща на закрито.

„Разбира се, снимането на закрито също си има някои предизвикателства. Обикновено домовете са доста статични места, така че вашето предизвикателство като фотограф е да помислите как ще създадете промяна или движение в дадена сцена. Също така може да не живеете в „шоу-хаус“ (аз определено не), но това не пречи да уловите движенията на ежедневието или да се съсредоточите върху по-малки детайли. Ако снимате при изгрев или залез, помислете как изкуственото осветление на закрито ще се промени (или не) в сравнение със значителните промени навън.“

Alex предлага да използвате неподвижни обекти, които да контрастират на движението, което искате да заснемете. „Например можете да противопоставите статичния характер на рамката на прозореца и орнаментите с безразборните движения на дървета, които се клатят от вятъра, или облаци, препускащи над хоризонта. Статичните елементи помагат да се съсредоточи вниманието на зрителя върху движението в сцената."

Улавяне на движението на животни

След като завършва колежа по изкуство и дизайн Central Saint Martins в Лондон, родената в Шотландия Camilla Rutherford избягва от градския живот, за да прекарва времето си в заснемане на снимки и филми за любители на екстремните спортове, „преследващи снега по целия свят“. Впоследствие тя се установява във Ванака, Нова Зеландия, където живее във ферма за овце мериноси със семейството си.
A flock of sheep grazing in a field of grass with brown hills in the background and blue sky above.
Ускореното видео на Camilla улавя потока от стадо овце във фермата й. Контрастът в темпото между бързия ритъм на хранещите се животни и бавното клатушкане на облаците добавя визуален контраст, докато качеството на светлината и драматичният фон придават кинематографичен щрих на тази обикновена сцена.

Въпреки че може да не разполагате с това ниво на сурова красота на прага си, това е техника, която работи еднакво добре за улавяне на движението на домашен любимец в стая или птици, посещаващи градинска хранилка. Монтирайте фотоапарата си на статив, задайте дълъг интервал между заснеманите кадри и уловете ежедневното движение на животни, което обикновено не бихте могли да видите.

Направете свое ускорено видео

Така можете да видите колко ефективно може да бъде едно ускорено видео в малък мащаб. Не се нуждаете от фотоапарат за напреднали или от специализиран обектив. Ако разполагате с достатъчно време и много търпение, можете просто да заснемате изображения през еднакви интервали и след това да ги комбинирате в софтуер за редактиране на видео, за да създадете завършено ускорено видео.

За да улеснят нещата, повечето от EOS фотоапаратите на Canon имат вграден таймер за интервал, който автоматизира целия процес. Използвайки тази функция, можете да зададете колко изображения искате да заснемете и през какъв интервал – в секунди, минути или часове. След това фотоапаратът ще заснеме последователност от изображения през зададения интервал, докато достигне зададения брой изображения. Тези изображения могат впоследствие да се използват за създаване на ускорено видео с помощта на подходящ софтуер или отделните изображения могат да се използват по други творчески начини.

За максимално удобство някои EOS фотоапарати имат функция за заснемане на ускорено видео. Тя извършва цялата трудоемка работа вместо вас, тъй като комбинира изображенията във фотоапарата и записва полученото ускорено видео в картата памет, за да можете да му се насладите и да го споделите веднага.

Ще откриете една от тези функции – а понякога и двете – в множество фотоапарати от гамата EOS. EOS 250D и EOS RP са два лесни за използване фотоапарата за начинаещи, които ви позволяват да изследвате творческия свят на ускореното видео у дома. От цветя, които цъфтят и увяхват, до топенето на сладолед и движението на слънчевата светлина из хола ви – има неограничен брой обекти, които могат да бъдат превърнати в завладяващи ускорени видеозаписи.
Two ice creams designed to look like slices of watermelon, starting to melt on a plate.

Съвети за интервална фотография

След като вече сте избрали подходящ обект за ускореното си видео, е време да настроите фотоапарата си. Тук се препоръчва статив, така че неподвижните части на вашата сцена да са резки (без размазване) в крайната последователност.
Canon EOS 250D, поставен на статив, насочен към сладолед с формата на резен диня върху чиния, с настолна лампа встрани.

За да сте сигурни, че не се движи цялата сцена, а само частите от нея, които са предназначени да се променят, монтирайте фотоапарата на статив.

Зарядът на батерията може да бъде проблем, когато снимате много дълги последователности от интервални кадри, така че не забравяйте да използвате напълно заредена батерия. За да се сведе до минимум консумацията на енергия, задният дисплей ще бъде изключен по подразбиране при някои фотоапарати или може да бъде изключен в екрана за настройки на ускорено видео. При много дълги последователности може да е по-добре да монтирате ръкохватка с батерии и допълнителна батерия към фотоапарата или да използвате продаван отделно захранващ адаптер за стабилно захранване.
Батерия, която се поставя в Canon EOS 250D.

Уверете се, че батерията е напълно заредена, когато започвате да снимате ускореното видео, особено ако заснемате голям брой снимки за продължителен период от време.

Когато става въпрос за светлината при заснемане на ускорено видео на закрито, често е по-добре да се използва изкуствена светлина, а не естествена, за предотвратяване на резки промени в кадрите. Дневната светлина може да промени своята интензивност и цветова температура за периода от време, необходим за заснемане на ускореното видео. Въпреки че тази промяна може да бъде незабележима за окото, когато заснемате кадрите, тя ще създаде забележимо трептене в полученото видео. Настолната лампа е чудесна за малки обекти особено когато светлината е омекотена чрез лист от разсейващ материал.
Настолна лампа блести през парче фин плат, осветявайки сладолед в чиния.

Ако снимате ускорено видео на обект на закрито, изкуствената светлина може да ви помогне да осигурите постоянно осветление по време на снимане.

Функциите „Таймер за интервал“ или „Ускорено видео“ могат да бъдат активирани в червеното меню за снимане на EOS фотоапарат, който предлага някоя от тези функции. Някои фотоапарати предлагат и двете функции, но ще трябва да поставите фотоапарата в режим за запис на видео, за да получите достъп до функцията „Ускорено видео“ – както е показано тук с EOS 250D.
Canon EOS 250D, настройван в режим на запис видео.

Поставете вашия EOS фотоапарат в режим на запис на видео.

Пръст на потребител, избиращ режим „Ускорено видео“ на подвижен сензорен екран на фотоапарат Canon.

Изберете режим „Ускорено видео“.

Някои EOS фотоапарати ви дават избор от предварително зададени настройки за сцена в менюто за ускорено видео. Те са оптимизирани за различни видове обекти, като ходещи хора или бавнодвижещи се облаци. За пълен контрол върху настройките за ускорено видео, обаче, изберете „Потребителска настройка“. Тук можете да зададете интервала между кадрите и общия брой кадри, които ще съставят ускореното видео. Тези настройки определят времето, необходимо за заснемане на изображенията, и продължителността на полученото ускорено видео и ще видите как се променят на екрана, докато настройвате параметрите.
Екранът „Потребителски настройки“ за ускорено видео.

За пълен контрол над вашето ускорено видео изберете „Потребителски“ – можете да избирате продължителността на интервала между кадрите и общия брой кадри, които да се заснемат.

Изберете интервал според скоростта на движението, което се опитвате да заснемете. Ако действието се случва за кратък период от време, когато например вашето семейство играе игра или приготвя храна, може да се наложи да зададете кратък интервал от само няколко секунди, за да създадете гладка последователност. За движение с по-бавно темпо, като изгрева и залеза на слънцето и луната, можете да изберете по-дълъг интервал. Промяната на интервала ще доведе до увеличаване или намаляване на времето за запис.
Настройките за интервал на снимане на ускорено видео на LCD екрана на Canon EOS 250D.

За да заснемете по-бързо действие, изберете кратък интервал между кадрите. За да заснемете бавни събития, като залези, изберете по-дълъг интервал.

Броят на кадрите, които заснемете, ще определи колко дълго ще се възпроизвежда полученото ускорено видео в зависимост от кадровата честота. Например, ако снимате 4K ускорено видео при 25 fps, тогава всяка секунда от вашето видео ще изисква 25 отделни снимки. Това означава, че ще трябва да заснемете 500 изображения, за да създадете ускорено видео от 20 секунди. Промяната на броя на кадрите ще се отрази както на времето за запис, така и на времето за възпроизвеждане – и ще влияе върху това колко място ви е необходимо в картата памет.
Екран за настройки на ускорено видео, който показва, че заснемането на 300 снимки през 10 секунди ще отнеме под 50 минути, като видеото ще е с продължителност 12 секунди при възпроизвеждане.

Броят кадри в ускореното видео и кадровата честота на видеото ще определят за какво време ще се възпроизвежда ускорената последователност. Заснемането на по-голям брой кадри естествено ще отнеме повече време и ще доведе до по-дълго възпроизвеждане на последователността.

Задаване на опцията за ускорено видео за възпроизвеждане на звуков сигнал след всяко заснето изображение.

По желание можете да настроите фотоапарата си да възпроизвежда звуков сигнал след всеки кадър, което ви улеснява да разберете кога последователността на заснемане е завършена.

Функцията „Ускорено видео“ ви дава достъп до допълнителни настройки, като например възпроизвеждане на звуков сигнал след всеки кадър. Това е полезно, ако фотоапаратът ви е в друга стая, тъй като ще знаете кога последователността е завършена.

Добре е да зададете възможно най-много параметри на заснемане ръчно, така че кадрите от ускореното видео да изглеждат идентично от началото да края. Ако оставите например „Стил на снимката“ и „Баланс на бялото“ с настройка „Авто“, фотоапаратът може да промени настройките за някои снимки.
Подвижният екран на Canon EOS 250D, показващ избраните настройки за ускорено видео.

За да сте сигурни, че фотоапаратът няма да променя автоматично експонацията, баланса на бялото или други настройки вследствие на малки промени в условията по време на снимането, задайте възможно най-много параметри за снимане ръчно.

Можете да се забавлявате с интервална фотография, където и да се намирате. Както при всички фотографски проекти, добре е първо да овладеете основите, преди да преминете към по-предизвикателни обекти. Защо не вземете фотоапарата си сега и не започнете да заснемате движението от прозореца си? Или поставете статив в кухнята следващия път, когато приготвяте храна, и снимайте действието. Най-доброто нещо при интервалната фотография е, че е лесно да се научиш и удовлетворяващо да я овладееш. Преди да се усетите, ще виждате обекти от ежедневието по нов творчески начин.


Написано от Marcus Hawkins

Свързани статии

 • A time stack image showing a tulip blooming.

  ИНТЕРВАЛНА ФОТОГРАФИЯ

  Как да снимате изображения с наслагване на времето

  Научете как да заснемате интервални снимки на прехода от деня към нощта и да създавате зашеметяващи кадри с наслагване на времето, които показват как времето тече в едно изображение.

 • ФОТОГРАФИЯ НА ЗАКРИТО

  Три идеи за фотография на закрито, за да бъдете креативни у дома

  Това, че сте вкъщи, не означава, че не можете да бъдете креативни. Опознайте фотоапарата си и се научете да заснемате портрети с киностил, макро изображения и интервални кадри.

 • Trees reflect in a lake in Scotland with a mountain in the background

  ПЕЙЗАЖНА ФОТОГРАФИЯ

  5 топ съвета за интервална фотография на пейзажи

  Вдъхнете живот на пейзажите с тези топ съвети за интервална фотография.

 • ИНТЕРВАЛНА ФОТОГРАФИЯ

  Съвети за интервална фотография

  Прочетете съветите ни и вижте нашия видео урок. Преди да се усетите, ще сте създали свой собствен шедьовър в интервалната фотография.