Trees reflect in a lake in Scotland with a mountain in the background

ПЕЙЗАЖНА ФОТОГРАФИЯ

Интервална фотография: вдъхнете нов живот на пейзажите

Интервалната фотография включва заснемане на стотици или дори хиляди снимки, които се възпроизвеждат в последователност, за да формират ускорено видео. Увлекателна форма на изкуство, чрез която можете да вдъхнете нов живот на традиционната пейзажна фотография. „Интервалната фотография ви позволява да видите нов потенциал в един пейзаж“ – казва Alex Nail, занимаващ се с професионална и интервална фотография, който заснема изображения за организации като Visit Britain и Woodland Trust.
„С пейзажни снимки може да бъде трудно да ангажирате вниманието на зрителя, но веднага щом включите движение, сцената оживява. Ако сте навън в красив летен ден, ярката светлина може да не е идеална за снимки, но когато видите облаци като памук или перести облаци, това е перфектна възможност за интервална фотография.“
Изгрев, течащ поток, вълни на морския бряг или дори трафик на градска улица могат да бъдат превърнати в хипнотизиращо видео, като са необходими само няколко минути, за да се подготвите и снимате.
Използвайки Canon EOS RP – малък, лек и интуитивен пълнокадров безогледален фотоапарат, идеален за творчество в движение, Alex споделя своите топ пет съвета за интервална фотография на пейзажи.

1. Започнете с правилния фотографски комплект

Snow blows through the air creating a mist, covering a mountain in front of a river.
За Alex малкият, лек и мощен Canon EOS RP беше идеален за интервална пейзажна фотография на отдалечени места.

За своята интервална фотография на пейзажи Alex използва статив, широкоъгълен или вариообектив и обикновено външен интервалометър за задаване на интервала между кадрите. Но много фотоапарати на Canon разполагат с вградена функция за интервалометър и режим за интервална фотография (ускорено видео), включителноEOS 250D, EOS 90D, EOS M6 Mark II, EOS 6D Mark II и EOS RP, които могат да заснемат ускорено видео в 4K. EOS RP ви позволява да снимате през интервали от една секунда или повече с възможност за продължителност до 3600 кадъра във формат 4K UHD или Full HD и улеснява процеса: просто настройвате фотоапарата, избирате интервала между снимките и продължителността на снимане, а фотоапаратът се грижи за останалото, като обединява изображенията във видео вместо вас.

Canon EOS RP можете просто да настроите фотоапарата и да го оставите да си върши работата, докато сцената се променя пред вас" – казва Alex.

Alex използва своя Canon EOS RP с обектив Canon RF 24-105mm F4L IS USM. „Този обектив е подходящ за интервална фотография, защото осигурява наистина полезни фокусни разстояния. Снимам много от моите интервални кадри на пейзажи при 24 mm, но този обектив означава, че имам и допълнително увеличение за по-далечни сцени“ – казва той. Наред с обективите RF от следващо поколение Canon EOS RP е съвместим и с гамата обективи EF и EF-S на Canon чрез адаптер EF-EOS R.

2. Настройте фотоапарата си

Технологията за стабилизиране на образа (5 стъпки по ниска скорост на затвора) на обектива Canon RF 24-105mm F4L IS USM е полезна при снимане без статив, но Alex съветва да използвате статив при интервалната фотография. "Ако вашият обектив има превключвател за стабилизатора на образа, не забравяйте да изключите стабилизатора на образа, когато използвате статив, тъй като това може да причини проблеми“ – казва той. Избирането на режим за ускорено видео на Canon EOS RP ще деактивира стабилизатора на образа на обектива.

За да се увеличи яснотата и се намалят несъответствията между кадрите, Alex също съветва да заключите настройките. „Винаги ми е трудно да си спомня да премина към ръчен фокус. Ако сцената се промени или светлината се промени или има минимално изместване на фокуса, това може да доведе до проблеми, затова заключете всичко – фотоапарата и настройките – и фокусирайте ръчно." Просто преместете превключвателя AF/MF на обектива си в позиция MF.

3. Овладейте експонацията

Пейзажите зависят от естествената светлина, която може да се промени бързо за няколко секунди, така че експонацията има важна роля при интервалната фотография. Освен ако не снима директно към слънцето, Alex снима изгреви и залези в режим на приоритет на бленда, което означава, че фотоапаратът автоматично настройва скоростта на затвора според светлината. „Промените в експонацията между кадрите са много малки“ – казва той – „така че във видеото има по-малко трептене, отколкото можете да очаквате“. Ако обаче искате да уловите естествените промени в експонацията, Alex предлага да преминете към ръчен режим. „Това всъщност е най-лесният начин за заснемане на интервални кадри, защото можете просто да настроите фотоапарата и да забравите за него.“

В режима за интервална фотография на Canon EOS RP можете да заснемете пробен кадър, за да прецените настройките на експонацията, преди да натиснете бутона за запис на видео, за да започнете да записвате последователните кадри.

4. Изберете продължителност, подходяща за сцената

За да изберете интервала между кадрите, помислете колко бързо ще се променя сцената. Течаща вода, вълни на морския бряг и уличен трафик се движат сравнително бързо, така че по-кратките интервали ще улавят нещата без резки промени. За бързодвижещи се облаци във ветровит ден интервал между 1 секунда и 4 секунди трябва да ви свърши работа.

За да създаде видео от четири до шест секунди, Alex обикновено се стреми да запише материал между 10 и 12 секунди – „може да не знаете точно кога ще се случи най-интересната част“ –​обяснява той. Ако ще редактирате записаните кадри чрез софтуера, можете също да ускорите възпроизвеждането и „удвояването на броя на кадрите също ви позволява да удвоите скоростта, ако забележите, че сцената се променя твърде бавно“. Повечето от интервалните последователности на Alex започват с около 300 кадъра, което му осигурява 12 секунди видео при възпроизвеждане с 25 кадъра в секунда (fps).

Когато уменията ви се развият, Alex съветва да експериментирате с преходи на здрач и след това със звездно небе. „За да заснемете ускорено видео на нощно небе и да видите как звездите се въртят около Полярната звезда, снимайте през интервали от 40 секунди със скорост на затвора от 30 секунди“ – казва той. „Ще трябва да снимате много по-дълго, отколкото при снимане на облаци.“

Зарядът на батерията определено е важен, когато снимате през нощта. „Установих, че батериите на Canon са много надеждни дори и да е студено“ – казва Alex, но имайте предвид, че зарядът на батерията ще се намали при ниски температури. За продължителни снимки през цялата нощ с Canon EOS RP може да се наложи да свържете фотоапарата към източник на захранване чрез аксесоари като AC адаптер AC-E6N, DC съединител DR-E18 или захранващ адаптерен комплект ACK-E18 (продават се отделно).

5. Създайте завладяваща композиция

Taken on a craggy outcrop, the misty valley can be seen below

Когато снима пейзажи, Alex предпочита да се възползва от силни визуални елементи на преден план, като например скали, дървета или вода, но композирането на интервални кадри изисква различен подход. „За успешната интервална фотография е важно опростяването на кадъра, за да се позволи на неговите качества да изпъкнат. Когато заснемем снимки, съм много точен по отношение на композицията, но при интервална фотография снимам с малко по-широк ъгъл, защото не може да се предвиди какво може да се случи – и след това при последваща обработка мога да изрежа, ако желая. Обективът Canon RF 24-105mm F4L IS USM е идеален: мога да снимам с широк ъгъл, но ако сцената изисква приближаване, например когато луната или слънцето се спуска под хоризонта, имам възможност и за това.“

Затова следващия път, когато излизате навън, потърсете нови възможности, за да вдъхнете живот на пейзажа – интервалната фотография не е необходимо да отнема много повече време, отколкото за настройване на статив за снимки на пейзаж, а фотоапарат с режим за интервална фотография, като Canon EOS RP, прави всичко много лесно.Написано от Natalie Denton

Свързани статии
A female photographer stands on rocks in shallow water photographing a lake surrounded by mountains

ПЕЙЗАЖНА ФОТОГРАФИЯ

Предизвикателство с пейзажен обектив

Професионалистката Verity Milligan споделя опита си в заснемането на творчески пейзажи с два леки обектива.

Filmmaker Matthew Vandeputte uses his camera from an elevated position among city buildings. © Pete Jobson

ИНТЕРВАЛНА ФОТОГРАФИЯ

Заснемане на движение чрез интервална фотография

Безупречни техники за интервална фотография, хипер-интервална фотография и видео със забавен каданс.

Create light trails

ПЕЙЗАЖНА ФОТОГРАФИЯ

Създайте светлинни следи

Как да използвате продължителни експонации, за да създадете светлинни следи: съвети от победителя на Canon Redline Challenge.

Свързани продукти

Свързани статии

Разделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички съвети и техники