A time stack image showing a tulip blooming.

ИНТЕРВАЛНА ФОТОГРАФИЯ

Моменти във времето: превърнете интервалните кадри в разпечатка с техниката за наслагване на времето

Заснемането на стотици изображения, показващи как тече времето в ускорена последователност, може да бъде прекрасно, но не можете просто да закачите полученото видео на стената. Възможно е обаче да трансформирате ускорено видео в изображение за отпечатване. Създаването на изображение с наслагване на времето включва заснемане на интервални снимки – точно както бихте направили при ускорено видео. Но вместо да създадете видео, вземате различни части от отделните кадри и ги обединявате в едно поразително изображение, което показва прехода с течение на времето – например от ден към нощ.

Тук ще обясним основните настройки на фотоапарата за интервална фотография, като използвате фотоапарат с вграден интервалометър. Това е проста техника за снимане, която лесно можете да изпробвате от собствения си дом/градина. Снимахме завладяващото движение на венчелистчетата на лале през целия следобед и вечерта, но можете да приложите същата техника за всеки обект, който се променя бавно във времето – от топящ се сладолед до поредица от пейзажни снимки на деня/нощта. След това продължаваме с обединяване на кадрите, след което създаваме впечатляваща разпечатка за стената.

1. Заснемете интервалните снимки

Изберете позиция

A photographer frames up his subject: a tulip growing in his garden.
Когато избирате място за заснемане на изображения с наслагване на времето, вземете предвид промените в атмосферните условия и защитете фотоапарата си от тях.

Поставете фотоапарата си на статив и изберете ъгъл, от който да снимате. Имайте предвид, че фотоапаратът ще трябва да стои неподвижен в продължение на няколко часа, така че е най добре да изберете място, където няма да пречи. Ако има вероятност за валежи, поставете фотоапарата си под навес или снимайте през прозорец. Ден без вятър би бил най-подходящ, тъй като силният вятър може да причини нежелано движение на цветето. Уверете се, че имате напълно заредена батерия. Лалетата са напълно отворени около обяд, за да уловят слънчевата светлина върху разтворените си венчелистчета, така че това е моментът за снимане.

Използвайте прост фон

A black back drop is used to make tulips stand out.
Един прост фон ще улесни смесването на изображенията с наслагване на времето.

Ако снимате обект като цвете, опитайте да поставите прост фон зад него. Това не само откроява цветето от претрупания градински фон, но също така улеснява безпроблемното комбиниране на няколко снимки в една по-късно. Провесихме парче черен плат зад цветето, но вие можете да експериментирате с всякакви цветове на фона. За да запазим фона тъмен, се уверихме също, че върху него не попада пряка слънчева светлина.

Задайте експонацията

Свързани статии
A women touches a paper star hanging from her ceiling.

ФОТОГРАФИЯ НА ЗАКРИТО

Проекти за перфектни изображения: три идеи за творчески фотосесии у дома

Бъдете креативни у дома. Съвети за това как да снимате портрети с изглед на кинофилм, абстрактни макро изображения и ускорено видео.

Tulips in a garden framed by trails of light.

ГРАДИНСКА ФОТОГРАФИЯ

Бъдете креативни в градината си: три техники за овладяване

Забавни проекти, които да опитате у дома – от рисуване със светлина до снимане на звездите.

How to shoot time-lapse films

ИНТЕРВАЛНА ФОТОГРАФИЯ

Как да заснемате ускорено видео

Изследвайте света на интервалната фотография с EOS от комфорта на собствения си дом.

The Aperture priority mode settings on a Canon EOS 5D Mark IV.
Режимът "Приоритет на бленда" (Av) е идеален за заснемане на изображения с наслагване на времето – фотоапаратът избира скоростта на затвора според променящата се светлина, но ще снима с избраната от вас бленда.

Вашият избор на експонация ще зависи от обекта и осветлението. Като цяло режим "Приоритет на бленда" е добър избор за интервална фотография, при която светлината се променя през целия ден. Това означава, че можете да поддържате отвора на диафрагмата и ISO фиксирани, докато фотоапаратът адаптира скоростта на затвора според условията. Средна стойност за отвор на диафрагмата, като например f/8 е идеална, а ниска стойност на ISO, като например ISO 100, помага да се сведе шумът до минимум. След като фокусирате обекта, превключете обектива към ръчен фокус, така че фокусът да остане фиксиран за цялата интервална поредица.

Помислете и за качеството на изображението. RAW изображенията съдържат допълнителни детайли в тъмните и светлите зони, като ви осигуряват възможност за коригиране на преекспониране или недоекспониране. Ако не сте уверени в работата с RAW, изберете RAW+JPG, но не забравяйте, че тази опция ще изисква повече място в картата памет.

Контролирайте светлината

A reflector blocks light from hitting the tulips in frame.
Блокирането на слънчевата светлина върху обекта ви и компенсирането с изкуствена светлина ще ви помогне да постигнете постоянни светлинни условия.

Постоянната светлина ще осигури гладък преход между снимките, но това може да бъде трудно, когато снимате в различно време от деня. Ключът е да се неутрализира дневната светлина, така че тя да играе минимална роля в общото осветяване. Имате няколко възможности за това. Първо можете временно да блокирате слънчевата светлина с рефлектор или одеяло и да осветите цветето чрез лампа или силен фенер. Или можете да използвате светкавица Speedlite или външна светкавица, която да надделее над дневната светлина.

Задайте интервалите си

The Interval settings screen on a Canon EOS 5D Mark IV.
Създаването на изображения с наслагване на времето е дълъг процес. За да го улесните, използвайте фотоапарат с възможност за интервално снимане, като например Canon 5D Mark IV, който използваме тук, Canon EOS 90D, EOS RP, EOS 250D или EOS M6 Mark II.

Отворете менюто с настройки за интервално снимане на фотоапарата си. Разполагате с две ключови настройки за това. Настройката за интервал определя интервала от време между снимките и диапазонът от стойности, които можете да изберете, се различава в зависимост от фотоапарата: някои позволяват интервали до 30 секунди, някои до 59 минути 59 секунди, някои – няколко часа, минути и секунди (тук фотоапаратът е настроен да прави снимка на всеки час). За брой на последователните кадри можете да зададете число или 0 (неограничен, ако фотоапаратът ви го позволява). След като всичко това е зададено, можете да стартирате интервалното снимане, като натиснете спусъка.

2. Обединете кадрите

Създайте изображения с наслагване на времето

A tulip on the edit screen in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
Изберете последователността от снимки в софтуера за обработка на изображения Canon Digital Photo Professional (DPP) и ги обединете чрез инструментите Adjustment и Compositing.

След като сте заснели последователност от снимки в продължение на няколко часа, можете да ги обедините в едно изображение, което показва промяната на обекта през деня. Изберете изображенията, които искате да обедините – можете да изберете колкото желаете, но колкото повече са те, толкова по-дълго време ще ви отнеме. Обработете изображенията, за да подобрите цветовете и тоновете, както бихте направили с единична снимка. За да спестите време, можете да ги обработите в група в DPP чрез функцията Recipe.

Уверете се, че фонът не се променя

An image of a tulip is tweaked in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
Използвайте инструмента Adjustment, за да направите фона еднакъв във всяко изображение, което ще бъде обединено.

Ако, подобно на цветето тук, има зони от фона, които не са напълно черни, можете да ги оцветите чрез инструмента Adjustment, след което избирателно да ги потъмните. След това започнете да обединявате снимките с помощта на инструментите Adjustment и Compositing в DPP. Чрез инструмента Adjustment потъмнете зоните в изображение, които не искате да използвате, след това използвайте инструмента Compositing, за да изберете друго изображение, и обединете изображенията с помощта на настройката Lighten или Add. Съхранете комбинацията и продължете по същия начин, изображение след изображение, за да създадете този ефект.

Обединете изображенията си

Two images of tulips are merged together in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
Можете да изберете как да обедините своите изображения в DPP. Тук сме избрали цвете в забележимо различни етапи на цъфтеж.

Има много програми и приложения за редактиране на изображения, които бихте могли да използвате за обединяване на снимките си, но принципът е един и същи. Насложете снимките една върху друга и изберете зоните на всяка от тях, които искате да използвате във вашето смесено изображение. Можете да изберете преходно смесване от едната страна на кадъра към другата или да експериментирате с други видове преходи, като например серия от отрязъци, както е показано на примерната пейзажна снимка с наслагване на времето.

След като усвоите основите на смесването на изображения в DPP, можете да опитате различни ефекти, като например нарязване на изображенията.

3. Отпечатайте изображението си с наслагване на времето

Подгответе изображението си

Сега, след като тези снимки са обединени в едно изображение, те са готови за отпечатване.

След като интервалните ви снимки са обединени, защо да не предприемете следващата стъпка и да разпечатате полученото изображение? Разпечатка на снимка в рамка на цвете в няколко етапа на цъфтеж може да е поразително допълнение към вашата стена или камина – или дори подарък за любим човек. Подготовката на изображение за печат е проста задача, която може да бъде изпълнена в повечето приложения за редактиране на изображения. Което и да изберете, важно е цветовете на вашия дисплей да бъдат калибрирани, така че това, което виждате на екрана, да отговаря на това, което ще разпечатате.

Изберете правилните настройки

A time stack of tulips shown in a frame on a mantelpiece.
Изборът на правилните настройки гарантира, че цветовете на вашия печат съответстват на цветовете, показани на екрана, което ще ви осигури красиво декоративно допълнение към вашия дом.

Процесът на печат може да се различава малко в зависимост от принтера, който използвате. Професионалните принтери предлагат редица предимства, като например разпечатки с размер на плакат с по-висока трайност. Canon PIXMA PRO-10S може да отпечатва до формат A3+ чрез система с 10 пигментни мастила за красиво цветово възпроизвеждане, а PIXMA PRO-100S използва система с 8 багрилни мастила за по-дълъг живот на разпечатките. Или вдигнете нивото с Canon imagePROGRAF PRO-1000 за разпечатки до формат A2 чрез системата с 12 пигментни мастила LUCIA PRO на Canon.

Ако използвате един от тези или всеки друг професионален принтер на Canon, използвайте Print Studio Pro, за да ви насочва през процеса на печат. Този плъгин работи с DPP и други приложения за редактиране и чрез него можете да избирате настройките за управление на цветовете и профилите за хартия, за да постигнете точно съответствие между екрана и печата.

Ако разполагатре с домашен фотопринтер, като например Canon PIXMA TS6350, който използвахме ние, DPP може да управлява процеса: изберете „Print“, след това „Properties“ и изберете типа хартия, който използвате, и правилните настройки. За най-добри резултати използвайте специална хартия, като например Canon Pro Photo Paper, и принтер със система от поне 5 мастила (като например технологията ChromaLife100 на Canon, използвана в PIXMA TS6350), за да отпечатате висококачествени изображения.


Автор на текста James Paterson

Свързани продукти

Свързани статии

Разделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички съвети и техники