Tulips in a garden framed by trails of light.

ГРАДИНСКА ФОТОГРАФИЯ

Развийте креативността си: три проекта, които да изпробвате в градината

За късметлиите, които имат такава, градината е благословия. Не само че външното пространство предлага свеж въздух, слънце и поглед към разцъфтяващия живот, но също така предлага много страхотни възможности за фотография. Тук изследваме три техники за стимулиране на креативността ви – от лалета, изрисувани със светлина, и снимане на звездите до заснемане на красиви градински птици...

Нощно видение – рисуване със светлина

Следвайки няколко основни стъпки, е лесно да създадете своя собствена творба чрез рисуване със светлина.

1. Подгответе оборудването си

A torch with different coloured cups taped to the end.
Можете да направите светеща пръчка с помощта на подръчни материали, като например цветни пластмасови чаши.

Ще ви трябват

  • Фотоапарат
  • Статив
  • Смартфон
  • Факла
  • Цветни пластмасови чаши (или подобни цветни предмети, като малки кутии за съхранение на храна, салфетка или многоцветни коледни светлини за елха)
Рисуването със светлина е проста техника, която можете да опитате във вашата градина, след като се стъмни, за да създадете ярки и неземни изображения. Направете светещата пръчка – взехме три цветни пластмасови чаши и ги залепихме върху нашия фенер. Когато размахате импровизираната светеща пръчка по време на продължителна експонация, тя ще създаде размазани цветни ивици.

2. Позиционирайте фотоапарата си

A photographer taps a finger on a screen to focus a shot of a tulip.
Позиционирайте фотоапарата си така, че обектът да е в кадъра. Това може да е цвете, дърво, листо – или каквото и да е във вашата градина.

Композирайте снимка на цветя, дървета или други подходящи обекти във вашата градина. Може да е полезно първо да направите това на дневна светлина, за да можете да усъвършенствате композицията. Когато се стъмни, поставете фотоапарата си на статив. Активирайте режима Live View, така че да можете да виждате изображението на LCD дисплея, насочете фенер към обекта си и докоснете екрана, за да фокусирате обекта. Настройте обектива на ръчен фокус, за да можете да фиксирате фокуса. Експонацията трябва да продължи 30 секунди или повече. Някои фотоапарати имат специален режим B на програматора, в който случай можете да изберете B за Bulb (неограничена експонация), за да оставите затвора отворен толкова дълго, колкото искате. В противен случай трябва да изберете режим Tv (приоритет на скорост) и да зададете скоростта на затвора. Задайте ISO до 100, за да намалите чувствителността на сензора и да осигурите минимален шум в изображението, след което изберете малък отвор на диафрагмата, например f/22 – може да се наложи да експериментирате с отвора на диафрагмата в зависимост от силата на фенера ви. За по-ярки резултати изберете по-малко f-число, а за по-тъмни резултати увеличете f-числото.

3. Свържете телефона си

A Canon EOS 90D connected to a smartphone with the Canon Camera Connect app.
Използвайте изгледа в реално време на екрана на телефона си, за да видите как ще изглежда вашата светлинна картина в крайното изображение.

Можете да използвате приложението Canon Camera Connect чрез телефона си за стартиране и спиране на неограничената експонация. Изтеглете приложението в телефона си и отворете мрежовите настройки в менюто на фотоапарата, за да се свържете. Приложението ви позволява да задействате спусъка, без да се налага да отивате до фотоапарата, за да можете да се концентрирате върху рисуването със светлина. Също така изгледът в реално време на екрана на телефона ви помага при планирането как да размахвате фенера, тъй като можете да видите как точно ще се отрази това в кадъра, след като спусъкът е задействан.

4. Рисувайте с фенера

Свързани статии
A woman poses for a portrait, sitting next to a window, in-between a reflector and plant.

ФОТОГРАФИЯ НА ЗАКРИТО

Проекти за перфектни изображения: три идеи за творчески фотосесии у дома

Бъдете креативни у дома. Съвети за това как да снимате портрети в кино стил, абстрактни макро изображения и ускорено видео.

A time stack of a tulip in bloom.

ИНТЕРВАЛНА ФОТОГРАФИЯ

Създаване и отпечатване на изображения с наслагване на времето

Трансформирайте интервалните снимки в едно изображение с този урок за това как да наслагвате последователност от изображения.

Get lost in the details with macro

МАКРОФОТОГРАФИЯ

Изгубете се в детайлите с макрофотографията

Четири изобретателни съвета за първи стъпки в макрофотографията, като използвате обикновени предмети, за да създадете необикновени снимки.

A hand waves a torch with colourful cups taped to the end, causing it to blur.
Рисуването със светлина е прост и забавен начин да добавите още един слой към вашите изображения, създавайки абстрактни фонове за резки обекти.

Стартирайте неограничената експонация чрез телефона си и започнете да размахвате светещата пръчка из сцената. Опитайте да размахвате фенера зад предмети, така че да се появят в снимката като силуети. Ако искате да добавите допълнителна светлина към определена част от сцената, просто насочете фенера към нея за няколко секунди. Насочихме фенера към лалето отпред за няколко секунди, за да уловим червеното, преди да го размахаме из цветната градина отзад, за да създадем цветния фон.

Изследвайте дивия свят – снимайте градински птици

Правилно подготвената хранилка за птици ще привлече редовни посетители и ще се превърне в идеалната сцена за заснемане на градински птици.

1. Поставете хранилка за птици

James Paterson photographing a bird feeder in his garden.
Може да се изненадате колко много животни можете да снимате в близост до дома си.

Една постоянна хранилка за птици вероятно ще привлече повече пернати посетители, затова използвайте съществуваща хранилка или поставете такава няколко дни предварително и я напълнете с ядки и семена. Сутрин обикновено е най-доброто време за активност на птиците, така че се подгответе рано. Скрийте се добре зад храсти или жив плет, ако е възможно, или снимайте през прозореца на къщата си. Планирайте позицията си по отношение на слънцето. За по-наситени цветове е най-добре слънцето да е зад вас, но ако търсите атмосферно осветяване в контражур, тогава снимайте срещу слънцето. Каквото и място да изберете, най-добре е да има прост фон в цвят, който контрастира или допълва птицата – за предпочитане е да не е черен! Ако е възможно, избягвайте да снимате на фон, който е твърде претрупан или разсейващ.

2. Използвайте телеобектив

Използвайте безшумен режим на снимане, за да не изплашите обекта си и да заснемете невероятно детайлни снимки на дивата природа.

За обекти, които са малки и плашливи, се нуждаете от телеобектив, за да се приближите. Тук използвахме два вариообектива – Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM и Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM. Ако, подобно на тези, вашият обектив има оптичен стабилизатор на образа, включете го, за да предотвратите размазване, причинено от заклащането на фотоапарата. Фотоапарат със сензор с изрязване (APS-C), като например Canon EOS 90D, може да бъде полезен за далечни обекти. Коефициентът на увеличение 1,6 означава, че фокусното разстояние от 135 mm ефективно става 216 mm, а 400 mm се трансформира в мощните 640 mm. 30-те мегапиксела на фотоапарата също означават, че можете да изрежете цифрово по-късно, така че 70–300 mm обектив би бил добър за малки птици. При не толкова плахи обекти, като тази приятелска червеношийка, може би ще успеете да се приближите бавно за още по-близък кадър.

3. Настройки на експонацията

The back of a Canon EOS 90D showing the shutter speed settings.
Ще ви трябва висока скорост на затвора, за да заснемете птица в движение.

Поставете фотоапарата в режим M за ръчен режим, след това натиснете бутона Q и задайте за отвор на диафрагмата f/5.6 или по-малко число за малка дълбочина на рязкост, за да разфокусирате фона. Задайте скорост на затвора 1/1250 секунди или по-висока и задайте за ISO настройка Авто, така че чувствителността да се адаптира към условията. При дневна светлина ISO чувствителността може да нарасне до 1600 или повече, което неизбежно увеличава шума в изображението, но ISO характеристиките на Canon EOS 90D означават, че шумът е управляем дори при по-висока ISO чувствителност. За бързодвижещи се обекти, като птици в полет, ще ви трябват по-високи скорости на затвора, за да уловите добро ниво на детайлност. Защо не зададете за "Потребителски режим 1" настройките за птици върху хранилка и за "Потребителски режим 2" настройките за птици в полет, така че да можете бързо да превключвате, ако се появи възможност?

4. Изберете високоскоростна серия от снимки

The back of a Canon EOS 90D showing high speed continuous shooting settings.
Режимът за серия от снимки е вероятно най-добрият подход за снимане на динамични обекти.

Когато се появи птица, най-добре е да заснемете серия от снимки, за да подобрите шансовете си да получите перфектния кадър. Натиснете бутона Q и изберете режима "Високоскоростна серия от снимки". Canon EOS 90D заснема 10 кадъра в секунда с проследяване на фокуса или 11 кадъра в секунда в режим Live View. Задайте режим "AI следящ AF" и автоматичното фокусиране ще работи непрекъснато, докато прогнозира движението на обекта. След това изберете единична точка за фокусиране. Поставете AF точката върху птицата и натиснете спусъка наполовина, за да фокусирате, след това натиснете спусъка докрай и го задръжте натиснат, за да започнете да снимате.

5. Не включвайте храна в кадъра

За да заснемете по-естествен кадър, композирайте изображението така, че хранилката да е извън кадъра, и фокусирайте обекта.

Най-естествените снимки на птици са тези, които не включват хранилка или други признаци за хора, така че потърсете възможности да ги изключите от кадъра. Често птиците ще подскачат около клони близо до хранилката, преди да се приближат до храната, така че това е подходящ момент да започнете да снимате. Ако установите, че звукът от фотоапарата ви плаши птиците, изключете звуковия сигнал за потвърждаване на фокусирането (в менюто "Звуков сигнал" на Canon EOS 90D и други фотоапарати) и задайте настройка за безшумно снимане за по-тихо изщракване на затвора.

Снимане на звездите – астрофотография

Снимайте звезди с обект на преден план за по-интересна снимка.

1. Използвайте статив

A photographer sets up a tripod in his garden to take a photo of the night sky.
Използването на статив ще ви осигури резки изображения при продължителна експонация.

Звездите най-добре се заснемат в ясна нощ при новолуние, когато небето е много тъмно. Фоновата градска светлина ще бъде трудна за избягване, но все пак ще можете да получите ясни снимки на звездите в градска среда. За начало поставете фотоапарата си на статив. Опитайте да композирате сцената така, че да включите някои детайли на преден план, като дърветата тук, за да заснемете пейзажна снимка на звезди. Когато избирате накъде да насочите фотоапарата, приложението за телефон за нощно небе може да ви помогне да уловите съзвездията или сърцевината на Млечния път.

2. Фокусирайте далечна звезда

A photographer’s hands holding a Canon EOS 90D with a zoom lens attached.
Фокусирайте една звезда или група звезди, когато композирате снимката. Не забравяйте да приближавате и отдалечавате образа, когато композирате.

Трябва да използвате ръчен фокус, за да фокусирате далечна звезда. Активирайте режима Live View и потърсете много ярка звезда в небето. Натиснете бутона на вариото на фотоапарата два пъти, за да увеличите звездата на вашия дисплей. Поставете обектива в режим на ръчно фокусиране, след това завъртете пръстена за фокусиране (този в близост до края на обектива), докато изображението на звездата стане ясно. След като направите това, можете да намалите увеличението и да прекомпозирате снимката, ако е необходимо.

3. Изберете скорост на затвора

The screen of a Canon EOS 90D showing the Long exposure noise reduction setting.
Изберете правилната скорост на затвора за ефекта, който искате да постигнете – използвайте ниска скорост на затвора за размазване на движението и висока скорост на затвора за замразяване на движението.

Поради въртенето на земята звездите никога не остават неподвижни, така че ако скоростта на затвора ви е твърде ниска, звездите ще се размажат в светли ивици. „Правилото 500“ може да бъде полезно тук – това е метод за измерване на максималното време за експонация, с което можете да снимате, преди звездите да се размажат или да образуват светли ивици. Скоростта на затвора ви не трябва да е по-ниска от числото 500, разделено на фокусното разстояние на обектива. Така че с обектив с настройка 25 mm можете да снимате максимум 20 секунди (500 разделено на 25). Дългите експонации като тази могат да доведат до повишен шум в изображението, тъй като сензорът ще се загрява по време на експонацията. За да намалите шума, задайте настройка за намаляване на шума при продължителна експонация.

4. Експонация за нощното небе

The screen of a Canon EOS 90D showing settings for night shooting.
Уверете се, че сте настроили фотоапарата си за снимане през нощта с висока ISO чувствителност, за да предотвратите заснемането на тъмни и мрачни изображения – и въпреки че звучи необичайно, задайте за баланс на бялото настройка "Дневна светлина".

Поставете програматора в позиция M за ръчен режим, след което натиснете бутона Q, за да настроите експонацията. Изберете широк отвор на диафрагмата, като например f/5.6, задайте скорост на затвора 20 секунди – или използвайте правилото 500 – и изберете висока ISO чувствителност, като например 3200. Изберете режим на самоснимачката 2 секунди или използвайте приложението Canon Camera Connect, за да предотвратите заклащането на фотоапарата при натискане на спусъка, и след това снимайте. Прегледайте изображението и увеличете ISO чувствителността за по-светла снимка или намалете ISO чувствителността за по-тъмна снимка.

5. Снимайте следи от движението на звездите

Снимането на следи от движението на звездите създава завладяващи снимки с реално въздействие.

Вместо да се борите с факта, че звездите се движат по небето, защо не опитате да уловите следи от движението на звездите? Трябва да заснемете серия от 30-секундни експонации в продължение на няколко часа или повече. Ако фотоапаратът ви има режим на интервално снимане (като например Canon EOS 90D, EOS 6D Mark II и EOS RP и професионални фотоапарати, включително EOS 5D Mark IV), активирайте този режим, задайте за интервал 1 секунда и за брой на снимките 00 – неограничен. Задайте скорост на затвора 30 секунди и започнете да снимате. Ако фотоапаратът ви не предлага интервално снимане, може да има режим за ускорено видео, който можете да изпробвате с продължителна експонация. След като сте заснели множество снимки по какъвто и да било начин, можете да ги обедините, като използвате софтуера за обработка на изображения Digital DP Professional (DPP) на Canon. Използвайте инструмента Compositing и задайте за всяко изображение режим Lighten Blend.


Автор на текста James Paterson

Свързани продукти

Свързани статии

Разделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички съвети и техники