Swirling multicoloured patterns of soap in water.

МАКРО ФОТОГРАФИЯ

Абстрактна макрофотография: снимане на сапунени мехурчета вкъщи

Заснемането на живи абстрактни изображения върху повърхността на сапунен слой ви позволява да разгърнете творчеството си с макрообектив и да се откроите от традиционното. Ще ви покажем колко лесно е да създавате поразителни изображения в комфорта на собствения си дом или градина. За тази техника ще ви е необходим макро обектив, а в идеалния случай и статив и дистанционен спусък – ако имате фотоапарат с Wi-Fi, като например Canon EOS 90D, можете да използвате приложението Canon Camera Connect за смартфон, за да композирате снимката и да задействате спусъка. За да прецизно управление на осветлението е удобно да използвате външна светкавица, като например една от гамата Canon Speedlite.

Подгответе се

A camera set up to photograph a desk with books on the top.
Черната тениска образува импровизиран фон за тази снимка със светкавица и купчина книги се използва за закрепване на телената закачалка за дрехи след потопяването на обръча в разтвора. Добре е да покриете книгите със стречфолио, тъй като тази техника може да доведе до голяма бъркотия.

Поставете лист черен картон или черен плат, който да използвате като фон. Макрообектив с фокусно разстояние 100 mm е идеален, но всеки макрообектив ще свърши работа, включително Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM или Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM. Ако използвате фотоапарат от системата EOS R на Canon, обективът Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM е идеален, а за фотоапарат от серията Canon EOS M е перфектен обективът Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM. Всеки от тях ще бъде чудесен за тази техника и ще ви позволи да заснемете сложните детайли.

За да постигнете дълготраен сапунен слой, смесете течен изпиращ препарат или течен сапун с малко глицерин (можете да го намерите в аптека, в секцията за печива в супермаркет или онлайн). Започнете със смес от около 80% препарат и 20% глицерин и добавете малко вода. Ще ви е необходим и малък обръч от тел, който можете да потопите в сместа – част от метална закачалка, огъната в правилната форма, ще ви свърши работа. Повдигнете обръча хоризонтално и сапуненият слой трябва да се задържи към телта.

Светлина

Поиграйте си със светлината, докато намерите най-добрата позиция – вероятно ще трябва да направите няколко пробни снимки, за да се ориентирате.

Можете да използвате или дневна светлина, или светкавица за тази техника, но ярките цветове се виждат само когато сапуненият слой е осветен отпред под малък ъгъл. Опитайте да се движите наоколо, за да можете да използвате светлината от прозорец или лампа за осветяване на сапунения разтвор.

Ако използвате вградената светкавица на вашия фотоапарат, за да задействате безжично съвместима светкавица Canon Speedlite, функцията може да се активира в главното меню. Също така светкавицата Canon Speedlite трябва да се постави в режим на приемаща светкавица. Използването отдалечена светкавица Canon Speedlite, като например Canon Speedlite 470EX-AI, ви дава повече контрол върху посоката на светлината. Опитайте да отразите светлината от бяла стена, нисък таван или дори лист бял картон или полистирен, поставен над фотоапарата с лице към сапунения слой, за да разсеете светлината (както е показано тук).

Снимане

Използвайте висока скорост на затвора, за да замразите движението на цветовете – тя ще се различава в зависимост от динамиката на движението на цветовете. Направете пробна снимка и задайте по-висока скорост на затвора или по-висока ISO чувствителност, ако цветовете и формите са размазани.

За да постигнете постоянство в експонацията, поставете фотоапарата в ръчен режим. Използването на кратък импулс отразена светлина от светкавицата Canon Speedlite ще ви помогне да постигнете възможно най-резките изображения, но се уверете, че скоростта на синхронизация на светкавицата е същата като скоростта на затвора (тази информация можете да намерите в ръководството на вашия фотоапарат). На този Canon EOS 800D скоростта на синхронизация на светкавицата е 1/200 сек. За да увеличите дълбочината на рязкост, задайте малък отвор на диафрагмата, като например f/11 или f/16, и започнете с ниска ISO чувствителност в диапазона 100-400.

Ако използвате околната светлина вместо светкавица, може да се наложи да увеличите ISO чувствителността и да снимате със самоснимачката на фотоапарата или дистанционно управление, за да получите резки изображения.

Експериментирайте

Свързани статии
A water droplet on a flower stem, reflecting a flower head.

МАКРО ФОТОГРАФИЯ

Абстрактна макрофотография: пречупване на светлината във вода

Бъдете креативни с фотографията на цветя и разберете как да снимате макроизображения на водни капчици, отразяващи цветя.

A black and white close-up shot of a mother kissing a sleeping baby she is holding to her shoulder.

МАКРОФОТОГРАФИЯ

Изгубете се в детайлите с макрофотографията

Четири изобретателни съвета за първи стъпки в макрофотографията, като използвате обикновени предмети, за да създадете необикновени снимки.

A close-up photograph of five droplets of water on the surface of an autumnal leaf.

МАКРО ФОТОГРАФИЯ

Основи на макро фотографията

Научете основите с това ръководство за фотография в близък план.

A person tapping the screen of an EOS camera.
Докосването на сензорния екран на EOS фотоапарат е удобен начин да фокусирате.

Ако наличната светлина не е достатъчна за автоматично фокусиране, фокусирайте ръчно с помощта на увеличения изглед на дисплея или електронния визьор на безогледален фотоапарат EOS. За да предотвратите заклащане на фотоапарата, задействайте спусъка чрез дистанционно управление или чрез приложението Canon Camera Connect, ако фотоапаратът ви има Wi-Fi. Опитайте да духнете внимателно върху сапунения слой, за да накарате цветовете да затанцуват. Не се притеснявайте, ако не можете да се доближите достатъчно, за да запълните кадъра с непрекъснато променящите се цветове – просто по-късно изрежете желаната композиция в Digital Photo Professional или подобен софтуер за редактиране на снимки.

Лекото духване върху сапуна създаде вихрушка в това изображение, заснето с Canon EOS 800D с обектив Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, като е използвана светлина от светкавица Canon Speedlite 470EX-AI, отразена от бял картон.

За повече съвети, трикове и идеи за фотография изтеглете приложението Canon Photo Companion за iOS или Android.

Написано от Marcus Hawkins и Tamzin Wilks

Свързани продукти

Свързани статии

Разделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички съвети и техники