A water droplet on a flower stem, reflecting a flower head.

МАКРО ФОТОГРАФИЯ

Творческа макро фотография: снимане на цветя, отразени в капки вода

Вижте фотографията на цветя по нов начин, използвайки макро обектив и силата на пречупването на светлината, за да създадете впечатляващи снимки. Уловете детайлите в капка вода и експериментирайте с отражения. За тази техника ще ви е необходим макро обектив, а в идеалния случай и статив и дистанционен спусък – ако имате фотоапарат с Wi-Fi, като например Canon EOS 90D, можете да използвате приложението Canon Camera Connect за смартфон, за да композирате снимката и да задействате спусъка. За да прецизно управление на осветлението е удобно да използвате външна светкавица, като например една от гамата Canon Speedlite.

Място на снимане

Чрез тази проста техника можете да заснемете наистина впечатляващи снимки, в които обект се отразява в изящна капка вода.

Можете да използвате тази техника на открито (ако имате възможност) или на закрито. Предимството на снимане на закрито е, че имате по-голям контрол върху осветлението и има по-малък риск от вятър, влияещ на водните капчици. Също така не е нужно да ставате рано, за да снимате сутрешната роса!

В допълнение към макро обектив и статив, за да поддържате фотоапарата стабилен и да предотвратите заклащане, ще ви трябват цветя, както и малко глицерин (достъпен в аптеки, секцията за печива в супермаркет или онлайн), за да създадете дълготрайни и силно отразяващи капчици. Ще ви трябва също и ярък източник на светлина – от прозорец или от външна светкавица Canon Speedlite.

Увеличение

A Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM lens.
Всеки макрообектив би бил подходящ за тази техника – изображенията на тази страница са заснети с обектив Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, но Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM е друга страхотна алтернатива за DSLR фотоапарати с APS-C сензори.

Използвайте най-близкото разстояние за фокусиране на макро обектива, за да постигнете най-голямо увеличение. Дори при снимане в реален размер или при увеличение 1:1 водните капчици ще изглеждат малки в кадъра, така че после може да изрежете снимката чрез софтуер за редактиране. Обективът ще трябва да бъде разположен близо до капчиците, така че се уверете, че няма да хвърля сянка в снимката. Ако използвате лампа или външна светкавица Canon Speedlite, ще имате повече контрол върху посоката на светлината. Друг начин да се избегнат сенките е да се използва макро обектив с вградена светкавица Macro Lite, като например Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM или Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM.

Добавяне на капки

Свързани статии
Swirling multicoloured patterns of soap in water.

МАКРО ФОТОГРАФИЯ

Абстрактна макро фотография: снимане на сапунени мехурчета

Разберете как да снимате поразителни абстрактни цветни макро изображения на сапунени мехури с тези подробни инструкции.

Papercraft landmarks

МАКРОФОТОГРАФИЯ

Макро кулинарна фотография

Създавайте интересна абстрактна фотография на храна с помощта на макрообективи на Canon.

Macro photography tips and techniques

МАКРОФОТОГРАФИЯ

Съвети за макро фотография

Макрофотографията е лесна – открийте най-добрия фотографски комплект, съвети и техники.

Снимането с приоритет на бленда (Av) означава, че имате повече контрол върху дълбочината на рязкост, но бъдете готови да експериментирате с диафрагмата, за да променяте какво да е на фокус и какво да не е. Преместете цветето по-близо, за да промените композицията в рамките на капката вода, и използвайте бутона за преглед на дълбочината на рязкост, преди да натиснете спусъка, за да видите ефекта върху снимката.

Използването на глицерин вместо вода ще създаде по-блестящи и по-вискозни капки, които ще прилепнат към опората за по-дълго, което ще ви даде повече време за снимане, за да заснемете перфектната снимка. А използването на по-висока скорост на затвора ще ви позволи да направите колкото снимки искате за кратък период от време. Потопете игла или клечка за зъби в глицерина и я използвайте, за да прехвърлите течността – по този начин ще можете да позиционирате капчиците там, където искате, и да добавите колкото искате. Експериментирайте с различни по размер капки и съвкупности от капки, за да създадете по-творчески композиции.

Техниката

Композирайте снимките си с широк ъгъл на обектива – това ще гарантира, че фонът ще остане разфокусиран, а капките вода ще бъдат резки.

Ръчно фокусирайте капките и преместете цветето на заден план по-близо, докато неговото пречупено изображение не се изобрази ясно в течността. Снимайте в режим „Приоритет на бленда“ (Av), за да получите повече контрол върху дълбочината на рязкост, и изберете отвор на диафрагмата f/8, с който да започнете. Номерът тук е цветето на заден план да остане разфокусирано, а пречупеното му изображение да изглежда рязко, така че бъдете готови да експериментирате с позицията на цветето и отвора на диафрагмата. Поддържайте капчиците паралелно на фотоапарата, за да запазите всички капки резки.

За да подобрите рязкостта, използвайте режим Live View, така че движението на огледалото да не причини вибрации във фотоапарата, и снимайте със самоснимачка, дистанционен спусък или приложението Canon Camera Connect за смартфон, ако фотоапаратът ви работи с него. За повече съвети за вашите първи стъпки в макро фотографията и за допълнително вдъхновение и нови техники за изпробване, изтеглете приложението Canon Photo Companion за iOS или Android.


Написано от Marcus Hawkins и Tamzin Wilks

Свързани продукти

Свързани статии

Разделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички съвети и техники