МАКРОФОТОГРАФИЯ

Избор на най-добрия комплект за начинаещи в макро фотографията

Независимо дали снимате кадри в близък план на буболечки или бебета, домашни любимци или сладкарница, това са характеристиките на фотоапарата и обектива, които да търсите, и най-добрите аксесоари, които да изберете.
Кадър в близък план на водно конче върху стръкче трева, заснет с обектив Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

Ако искате да уловите геометричните шарки на окото на насекомо, капка утринна роса върху стръкче трева или всяка една мигла на лицето на вашето бебе, най-добрият начин да получите красиви детайли е чрез макро фотография.

Макро фотографията е лесна за научаване и е невероятно удовлетворяваща, но тя има своите предизвикателства, като например постигане на достатъчно голяма дълбочина на рязкост, за да е рязък целият малък обект.

Много фотоапарати и обективи Canon са оборудвани с функции, които отговарят на специфичните нужди на макро фотографията. За да ви помогнем да изберете правилния комплект, подбрахме характеристиките, които да търсите, когато избирате най-добрите фотоапарати и обективи, за да започнете вашето пътешествие в макро фотографията.

Кадър в изключително близък план на капчици роса върху червена роза, заснет с Canon EOS R7 с макрообектив Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

Макро фотографията е фотография в близък план на малки обекти при коефициенти на увеличение от 0,5x или повече, като обектът може да е различен – от растения и насекоми до храна и дори предмети от бита. Можете да заснемате макро снимки както на закрито, така и на открито. Заснето с Canon EOS R7 с обектив Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM при 1/2000 s, f/1,8 и ISO 200.

Функции на фотоапарата за макро фотография

Две ръце държат Canon EOS R10, като екранът на фотоапарата показва настройките за клин на фокуса.

Canon EOS R10 разполага с функция за клин на фокуса, която ще заснеме набор от изображения при автоматично увеличаващи се фокусни разстояния. Има дори опция за обединяване на изображенията във фотоапарата, за да се получи композитна дълбочина с перфектна рязкост от предния до задния план.

Кадър в близък план на чиния с храна, включваща асортимент от зеленчуци и варени яйца, заснет с Canon EOS R10.

Когато използвате клин на фокуса, можете да посочите броя изображения, които искате фотоапаратът да заснеме. Наслагването на получените изображения създава рязко изображение с по-голяма дълбочина на рязкост. Заснето с Canon EOS R10 с обектив Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM при 35mm, 1/2000 s, f/5 и ISO 1600.

Усъвършенствано фокусиране

При макро фотографията фокусът е от решаващо значение. Фотоапаратите Canon от EOS R системата са идеални за макро фотография, тъй като предлагат редица мощни функции, които ви помагат да фокусирате перфектно всеки път.

Колкото по-близо е вашият обект, толкова по-плитка е дълбочината на рязкост при даден отвор на диафрагмата. Ако няма достатъчно светлина, което често се случва, когато снимате от много близо, тогава трябва да отворите диафрагмата по-широко, за да пропуснете повече светлина, което допълнително намалява дълбочината на рязкост. Това означава, че едно изображение ще има само малък отрязък на фокус – не е идеално, когато целта е да се подчертае всеки детайл.

За да се избегне това, няколко фотоапарата от EOS R системата, като EOS R10 и EOS R50, предлагат клин на фокуса. Тази функция заснема няколко снимки на една и съща сцена, като автоматично премества позицията на фокуса на стъпки, за да заснеме много малки отрязъци с рязък фокус. След това тези изображения могат да се комбинират, за да се създаде едно изображение с много голяма част от обекта на фокус, отколкото би било възможно с едно заснемане. Това е известно като наслагване на фокуса или композиране на дълбочината на рязкост и редица фотоапарати могат да правят това автоматично в самия фотоапарат. Можете също да направите това ръчно, като използвате инструменти като Depth Compositing в софтуера Digital Photo Professional (DPP) на Canon.

EOS R50 отива една крачка напред със своя режим Advanced A+. Той автоматично ще разпознае кога е необходимо наслагване на фокуса, ще направи необходимите снимки и ще приложи вградено във фотоапарата композиране на дълбочината на рязкост, така че не е нужно да го задавате сами.

Ако предпочитате, безогледалните фотоапарати Canon също ви позволяват максимален контрол върху фокусирането. Всички фотоапарати от EOS R системата разполагат с опция за ръчен фокус с подчертаване на контурите, която използва ярки цветове, за да подчертае зоните от изображението, които са на фокус. Те също така ви позволяват да увеличите изображението при Live View (Изглед на живо), за да проверите фокуса си ръчно. Някои фотоапарати, като EOS R10 и EOS R7, имат също AF/MF превключватели на тялото, които ви позволяват бързо да превключите към режим на ръчно фокусиране и да изберете точно къде искате да фокусирате.

Най-добрите фотоапарати с усъвършенствано фокусиране за начинаещи в макро фотографията:

Кадър в изключително близък план на жълто цвете с дребни детайли на венчелистчетата на фокус, заснет с Canon EOS R50.

APS-C сензорът в EOS R50 прави малките обекти по-големи в кадъра, отколкото са, когато използвате същите обективи с пълнокадров фотоапарат. Фотоапаратът също така предлага високоскоростна серия от снимки с до 15 fps, използвайки безшумния електронен затвор, което прави възможно снимането на движещи се обекти, като например цветя, полюшвани от вятъра. Заснето с Canon EOS R50 с обектив Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM при 1/125 s, f/8 и ISO 400.

Кадър в изключително близък план на няколко розови цветя, заснет с Canon EOS R50.

Компактната конструкция и ниското тегло на EOS R50 го правят идеален за макро фотография без статив. Той има същото RF гнездо за обективи като всеки фотоапарат от EOS R системата, което означава, че можете да използвате всеки RF или RF-S обектив, включително много макрообективи. Заснето с Canon EOS R50 с обектив Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM при 1/250 s, f/2,8 и ISO 800.

Размер и разделителна способност на сензора

Някои фотоапарати от EOS R системата имат пълнокадров сензор, а други имат APS-C сензор. И двата типа сензори имат своите предимства за макро фотография. APS-C сензорите са по-малки, което означава, че малките обекти са по-големи в кадъра, отколкото при пълнокадров сензор при същото фокусно разстояние, като APS-C сензорите обикновено дават по-голяма дълбочина на рязкост от пълнокадровите сензори. Това прави APS-C фотоапаратите, като EOS R10 и EOS R50, много подходящи за макро фотография.

Но ако трябва да снимате малък обект в движение и затова се нуждаете от висока скорост на затвора, особено ако няма достатъчно налична светлина и трябва да използвате и високо ISO, тогава пълнокадров фотоапарат, като EOS R8, може да осигури изображения с по-малко шум.

Независимо дали ще изберете APS-C, или пълнокадров сензор, изборът на фотоапарат със сензор с много мегапиксели също може да бъде от полза за макро снимки. Повече пиксели означава повече детайли, така че, ако изрежете изображението, за да направите малък обект по-голям в кадъра, той пак ще изглежда рязък.

Най-добрите фотоапарати с APS-C сензори за начинаещи в макро фотографията:

Обектив Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM близо до купчина маргаритки.

Обективът Canon RF 24 mm F1.8 MACRO IS STM може да фокусира възможно най-близо на 14 cm, увеличавайки обекта 0,5x. Неговият широк зрителен ъгъл е идеален за побиране на много детайли в кадъра, докато вграденият оптичен стабилизатор на образа ще ви помогне да се преборите с размазването, причинено от заклащането на фотоапарата, дори когато снимате без статив.

Кадър в изключително близък план на маргаритка, заснет с обектив Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

Обективът RF 24mm F1.8 MACRO IS STM фокусира бързо с тих стъпков мотор, така че не е нужно да се притеснявате, ако обектът се движи – ще получите чист кадър. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM при 1/4000 s, f/1,8 и ISO 100.

Увеличаване

За макро фотографията най-важната характеристика, която трябва да търсите в един обектив, е неговият коефициент на увеличение. Когато обективът увеличава 0,5x (или 1:2), размерът на изображението върху сензора е наполовина спрямо реалния размер. Когато обективът увеличи 1,0x (или 1:1), изображението върху сензора е в реален размер. Това разкрива изключително високи нива на детайлност, особено когато изображението след това се гледа на по-голям дисплей или се разпечата.

За да постигнат такъв коефициент на увеличение, макрообективите трябва да имат къси минимални разстояния за фокусиране, което означава, че могат да фокусират, когато са много близо до обект. Примерите включват Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, който може да фокусира на разстояние от 14 cm, и RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, който може да фокусира на разстояние от 17 cm. И двата обектива са с коефициент на увеличение 0,5x, като разполагат с големи максимални отвори на диафрагмата, пропускат много светлина и предлагат стабилизатор на образа (IS), за да няма размазване на снимките, когато снимате без статив при по-ниски скорости на затвора.

Най-добрите стартови макрообективи с коефициент на увеличение 0,5x и къси разстояния за фокусиране:

Кадър в близък план на розово цвете, заснет с обектив Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM.

Обективът RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM не е типичен макрообектив, но предлага максимален коефициент на увеличение от 0,28x и мощно варио, което ви помага да фокусирате, без да смущавате обекта си, както и да уловите дори най-малките детайли от разстояние. Заснето с Canon EOS R50 с обектив Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM при 1/320 s, f/7.1 и ISO 100.

Кадър в изключително близък план на зелен карфиол Романеско, заснет с обектив Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.

Друг обектив, предлагащ широк обхват на вариото, е RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Той дава максимален коефициент на увеличение от 0,59x при използване на ръчно фокусиране, което означава, че можете да улавяте обекти в близък план с великолепни детайли. Заснето с Canon EOS R10 с обектив Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM при 35mm, 1/200 s, f/10 и ISO 400.

Фокусно разстояние

Приближаването към обекта с обектив с късо фокусно разстояние може да изглежда очевиден избор, но телеобективите също предоставят някои значителни предимства. Снимането от малко по-далече означава, че е по-малко вероятно да безпокоите обекта или да хвърлите нежелани сенки върху него. Макро телеобективите, като Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, който осигурява коефициент на увеличение 0,5x, ще ви позволят да стоите по-далеч от обекта, като същевременно той продължава да запълва кадъра. Обективът разполага с оптичен стабилизатор на образа, точно като своите по-широкоъгълни еквиваленти, за да поддържа обектите резки при по-ниски скорости на затвора.

Можете също така да използвате варио телеобектив, като Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM или RF 100-400mm F5.6-8 IS USM. Въпреки че това не са типични макрообективи (0,5x), техните максимални фокусни разстояния на телеувеличение ще ви позволят да заснемате обекта в близък план и да запълвате кадъра от разстояние.

Най-добрите макро телеобективи и варио телеобективи за начинаещи в макро фотографията:

Екран от видеоклип, обясняващ ефекта „централен фокус при макро“. Екран показва ръката на потребител, настройваща обектив на Canon близо до фигурка на човек.

Централен фокус при макро

Някои Canon RF обективи, включително RF 24-105mm F4-7.1 IS STM и RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, разполагат с възможност за постигане на ефекта „централен фокус при макро“. Въпреки че тези обективи не постигат макро увеличение при използване на автофокус, тяхното минимално разстояние за фокусиране в режим на ръчно фокусиране е много по-малко, което означава, че те могат да фокусират много по-отблизо и да постигнат макро увеличение от поне 0,5x.

Най-добрите стартови обективи с възможност за централен фокус при макро:

Искате да отидете по-далеч?

Ако сте се влюбили в макро фотографията, може да сте готови да похарчите повече за обективи от професионално ниво с по-голям коефициент на увеличение, по-добро оптично качество или по-големи фокусни разстояния, така че да можете да заснемате запълващи кадъра снимки на обекти, до които не можете да се доближите физически. Разгледайте нашето ръководство за професионални обективи за макро фотография (налично на избрани езици).

Аксесоари за макро фотография

Три изгледа на приложението Canon Camera Connect на смартфон, което е използвано за ръчно фокусиране върху дръжката на зелена ябълка в близък план.

Приложението Canon Camera Connect ви позволява да регулирате настройките на фотоапарата и да задействате затвора от вашия смартфон. Със съвместими обективи можете дори да превключвате към ръчен фокус и да контролирате фокуса, без да докосвате фотоапарата, което помага да осигурите резки снимки в близък план.

Приложението Canon Camera Connect ви позволява да управлявате фотоапарата си дистанционно. Можете да използвате Live View (Изглед на живо) на екрана на вашия смартфон, за да проверите фокуса и да го регулирате, или да контролирате експонацията и да задействате затвора дистанционно, което помага за предотвратяване на заклащането на фотоапарата и ви позволява да не безпокоите обекта.

Използването на статив ще поддържа фотоапарата стабилен, когато трябва да използвате по-ниска скорост на затвора, но може да ви възпрепятства да се приближите много до обектите. Ръкохватката-статив Canon HG-100TBR – тя е малка и универсална и се доставя в комплект с дистанционно управление, което ще ви гарантира, че ще избегнете заклащането на фотоапарата. Можете също така да направите своя собствена поставка, на която да поставите обектива си за по-стабилни снимки или да предпазите фотоапарата, когато снимате ниско до земята.

Удължителите се поставят между съвместим обектив и тялото на фотоапарата и повишават коефициента на увеличение на обектива без изкривяване или загуба на качество на изображението.

Осветлението може да бъде проблем при макро фотографията, но възможността да използвате отдалечена светкавица, като Canon Speedlite EL-100, съчетана с безжичния Speedlite предавател ST-E10, ви позволява да бъдете по-прецизни и целенасочени при осветяването на обекта. За отдадените макро фотографи светкавицата Canon Macro Ring Lite MR-14EX II се прикрепя към предната част на съвместимите обективи, осветявайки обекта напълно и контролирано, когато снимате в близък план.

Това са основните характеристики, които трябва да търсите, когато купувате фотографски комплект за макро фотография. Не се притеснявайте обаче, ако не разполагате с всичко това – пак можете да правите красиви снимки в близък план. Най-важната съставка е креативността ви!Автор Peter Wolinski

Свързани продукти

 • Безогледални фотоапарати

  EOS R10

  Направете следващите си стъпки във фотографията и видеото с безогледален фотоапарат Canon от системата EOS R, базиран на заснемащ сензор с размер APS-C.
 • Безогледални фотоапарати

  EOS R50

  С този безогледален фотоапарат EOS R можете да създавате най-впечатляващото си съдържание – от ясни снимки до 4K видеоклипове и поточни предавания на живо. Всичко това в едно специално устройство.
 • Безогледални фотоапарати

  EOS R7

  Опознайте дивата природа с фотоапарат, който предлага сензационна скорост и качество на изображението в компактно тяло с APS-C сензор, проектирано за бъдещето.
 • Широкоъгълен обектив с фиксирано фокусно разстояние

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Компактен и лек 24 mm обектив с фиксирано фокусно разстояние, който е идеален за пейзажна фотография, снимане на влогове и на интериорно съдържание, както и за страхотни макро изображения.
 • Обективи RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Макрообектив 35mm f/1.8 с бърз отвор на диафрагмата за широкоъгълна перспектива, близко фокусиране и хибриден IS.
 • Обективи RF

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  RF 85mm F2 MACRO IS STM предлага гъвкавост за снимане в близък план с фина компресия на перспективата и стабилизатор на образа за 5 стъпки по-ниска скорост на затвора в компактно и леко тяло.
 • RF-S обективи

  RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM

  Приближете се по-близо с това леко и универсално APS-C телефото увеличение и намерете ново измерение за заснемане на пътувания, спорт, семейни снимки и домашни любимци.
 • Телефото вариообектив

  RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

  Универсален, компактен и лек 100-400mm вариообектив от серия RF със стабилизатор на образа за 5 стъпки по-ниска скорост на затвора за заснемане на дива природа и динамични сцени.
 • Статив

  Tripod Grip HG-100TBR

  Снимайте по-продължително с по-добра стабилност и творческа гъвкавост благодарение на тази уникална ръкохватка-статив със сваляемо дистанционно управление.

Свързани статии