A young boy is lit from one side by a homemade softbox on a stand.

ПРОЕКТИ У ДОМА

Хитринки за проекти тип „направи си сам“: как да направите свои собствени фото аксесоари

Не би ли било чудесно да имате конфигурация като в студио с професионални светлини, като софтбокс за мека, разсеяна светлина и прожекторна лампа за насочена светлина, където си поискате? И когато снимате дивата природа в градината, не бихте ли искали да имате универсална стойка, върху която да поддържате фотоапарата си стабилен на всяка повърхност? Вместо да инвестирате много пари в аксесоари като тези, опитайте да направите свои собствени!
В тази статия ще ви покажем как да използвате предмети от ежедневието, за да направите аксесоари, които можете да използвате с вашия фотоапарат Canon и съществуващо оборудване, за да добавите творчески ефекти и да развиете фотографските си умения.

1. Направете собствен софтбокс

Ако заснемате портрети, тогава софтбоксът е задължителен! Той разсейва светлината от вашата светкавица, като осигурява по-привлекателни портрети.

Нуждаете се от:

 • Картонена кутия
 • Здрав картон
 • Молив
 • Ножици
 • Тиксо
 • Ластици
 • Фолио
 • Хартия за печене или оризова хартия (полупрозрачната хартия е най-подходяща)
Софтбоксът е идеален, за да направите вашия източник на светлина по-мек за изящни портрети. Но не е нужно веднага да отидете и да купите нов софтбокс. С картонена кутия, няколко листа фолио и парче хартия за печене можете да създадете свой собствен само за половин час. Необходимо е минимално рязане и ще използваме хитър трик, който се възползва от пластмасовата стойка за светкавицата Speedlite. Следвайте тези инструкции и ще можете да създавате по-съвършени портрети с новия си софтбокс за нула време.

Стъпка 1 – Направете правоъгълна тръба

Two hands bend a piece of cardboard around the sides of a Canon Speedlite flash.
Сгънете картона около горната част на вашата светкавица Speedlite и здраво залепете с тиксо.
Отрежете по четирите ръба и след това сгънете частите навън.

Изрежете парче здрав картон така, че да прилегне плътно около вашата светкавица Speedlite. Той трябва да обхваща около два пъти дължината на огънатата част на светкавицата. Залепете с тиксо плътно. Извадете светкавицата Speedlite и изрежете по четирите ръба до половината от дължината на тръбата, след което огънете изрязаните части навън.

Стъпка 2 – Прикрепете стойката за светкавицата Speedlite

Two hands use black tape to secure a cardboard sheath around a Speedlite flash.
Залепете пластмасовата стойка от вашата светкавица Speedlite към външната страна на кутията и пробийте отвор в тиксото, така че да можете да вкарате винт през него. Това ще ви е необходимо, за да прикрепите софтбокса към вашия статив.
Закачете два ластика към две от огънатите навън изрязани части.

Вземете пластмасовата стойка от вашата светкавица Speedlite и я залепете към картонената кутия (увийте тиксото няколко пъти и след това пробийте отвор в тиксото за резбата, за да можете по-късно да прикрепите пластмасовата стойка към статива). След това закачете два ластика към две от огънатите навън изрязани части, така че да могат да се използват за закрепване на вашата светкавица Speedlite към картонената тръба.

Стъпка 3 – Залепете тръбата към кутията

The inside of a large cardboard box with the flaps of the cardboard sheath secured inside.
Вкарайте тръбата през отвора в картонената кутия и залепете четирите огънати навън капаци.
Залепете единичния капак от външната страна на кутията към тръбата.

Поставете края на тръбата в центъра на голямата си картонена кутия (колкото по-голяма е кутията, толкова по-разсеяна ще бъде вашата светлина) и очертайте около нея. Изрежете три от страните на очертаната зона, след което сгънете четвъртата страна, за да създадете единичен капак. Прекарайте тръбата за светкавицата Speedlite през отвора отвътре (като не забравяте да издърпате и ластиците навън). Залепете четирите огънати навън капаци на тръбата за Speedlite към вътрешната страна на кутията и залепете единичния капак на кутията към външната страна на тръбата.

Стъпка 4 – Облепете кутията

The inside of a large cardboard box being lined with reflective foil.
Използвайте кухненско фолио, за да създадете отразяващата облицовка на ръчно изработения си софтбокс, и друго основно кухненско средство – хартия за печене – за покриване на предната част на кутията.

Облепете вътрешността на кутията с отразяващо фолио. Първо облепете с фолио горната и долната стена на кутията, след което направете два наклонени странични панела, като залепите краищата на два листа фолио близо до центъра на кутията от всяка страна. Изпънете добре фолиото, като го издърпате от кутията и го закрепите така, че да получите триъгълна кухина между фолиото и кутията. Наклонените панели ще помогнат за насочване на светлината. Залепете хартия за печене или оризова хартия върху предната страна на кутията. Вашият софтбокс тип „направи си сам“ вече е готов за използване. Закрепете го на стойка или статив чрез пластмасовата стойка за светкавица Speedlite и вкарайте своята Speedlite в тръбата, закачайки я с ластиците, за да я фиксирате.

Стъпка 5 – Позиционирайте лампата

Време е да тествате своя софтбокс – поставете го отстрани и малко над лицето на вашия обект, след това задействайте светкавицата Speedlite, за да освети вашето изображение.
A portrait of a boy against a black background.
Използването на софтбокс омекотява светлината върху лицето и придава атмосфера към снимката.

Поставете софтбокса откъм едната страна и малко над лицето на вашия обект. Можете да задействате светкавицата Speedlite в софтбокса или чрез друга светкавица Speedlite на Canon, прикрепена към чехълчето на фотоапарата, или чрез предавател за светкавици (например Canon ST-E3-RT) или чрез вградената светкавица (на съвместими фотоапарати Canon). Като отправна точка за експонацията задайте ръчен режим на фотоапарата, скорост на затвора 1/200 s, ISO 100 и отвор на диафрагмата f/5.6. Задайте ръчно една осма от максималната мощност на светкавицата и след това заснемете пробен кадър. Ако изображението изглежда прекалено ярко или тъмно, регулирайте мощността на светкавицата или отвора на диафрагмата, докато постигнете правилната светлина.

2. Направете прожекторна лампа

Лампата за насочена светлина е полезна за създаване на всякакви драматични ефекти във вашите снимки.

Нуждаете се от:

 • Цилиндрична кутия от чипс, облицована с фолио
 • Макетен нож или ножица
 • Хартиено тиксо
Една проста кутия от чипс може да бъде много полезна за контрол на ъгъла на разсейване на вашата светкавица Speedlite. Полезно е, че тези цилиндрични кутии имат диаметър, подходящ за размерите на повечето светкавици Speedlite, така че можете да поставите една кутия плътно върху главата на светкавицата за секунди. Това ви позволява да ограничите разсейването на светлината, за да създадете прожекторна лампа или лампа за коса, и като поставите светкавицата зад обекта от едната страна, можете да добавите своеобразно сияние около косата, което да я подчертае за драматичен вид.

Стъпка 1 – Изрязване на тръбата

A man cutting the top off a snack food tube with a craft knife.
Металната облицовка в тази тръба ще ви помогне да отразите светлината от светкавицата Speedlite към обекта.

Ще ви трябва цилиндрична тръба, достатъчно голяма, за да обхване главата на вашата светкавица Speedlite, като например цилиндрична кутия от чипс или, в нашия случай, гризини. В идеалния случай кутията трябва да има метална облицовка, защото това помага за отразяването на светлина по дължината на тръбата. С помощта на макетен нож или ножица отрежете края на тръбата.

Стъпка 2 – Поставяне върху вашата Speedlite

Two hands fit a snack food tube on to a Speedlite flash. A Speedlite flash with a snack food tube on it being attached to a tripod.
Поставете тръбата върху главата на вашата Speedlite. Тя трябва да приляга плътно – ако е необходимо, закрепете я с хартиено тиксо.
Вашата лампа за насочена светлина ще действа като прожектор, осветявайки обекта ви.

Поставете тръбата върху главата на вашата Speedlite. Ако диаметърът не е съвсем точен и тръбата не пасва плътно и не остава на мястото си, тогава използвайте тиксо, за да я закрепите. След това прикрепете светкавицата Speedlite към пластмасовата й стойка, след което я монтирайте към винта на стойка за лампа или статив.

Стъпка 3 – Задействане на светкавицата

A photographer takes a photo of a dog illuminated from the other side by a spotlight tube.
Не забравяйте да тествате новата си прожекторна лампа чрез няколко пробни снимки, за да сте сигурни, че работи както желаете.

Трябва да задействаме светкавицата Speedlite дистанционно или чрез друга светкавица Speedlite, монтирана към фотоапарата, или чрез предавател за светкавици. Освен това много модели фотоапарати на Canon също ви позволяват да контролирате съвместими светкавици Speedlite чрез вградената светкавица на фотоапарата – не само за задействане на светкавицата Speedlite, но и за задаване на мощността на светкавицата. Направете няколко пробни снимки, за да се уверите, че светкавицата работи правилно.

Стъпка 4 – Позициониране на лампата

A photographer, standing next to a spotlight tube on a tripod, attracts the attention of a dog.
Поставете вашата прожекторна лампа отстрани на обекта и направете няколко пробни снимки. Лъчът на прожекторната лампа е доста тесен, така че може да са нужни няколко корекции, за да намерите правилната позиция.
Закачете фон – направен от чаршаф или завеса – в контрастен цвят, за да гарантирате, че обектът ви наистина се откроява.

За осветяване отзад поставете светкавицата Speedlite зад обекта от едната страна, обърната към обекта и фотоапарата. Тъй като светлинният ни лъч е доста тесен, важно е да настроим ъгъла правилно. Може да е от помощ използването на функцията за пилотна светкавица на Speedlite (натиснете и задръжте бутона за тестване) или като алтернатива можете да използвате приложението Canon Camera Connect, за да заснемете тестови снимки от вашия смартфон, докато нагласите позицията на светкавицата. Снимайте обекта си на обикновен фон – завеса или чаршаф е добър избор – и използвайте контрастен цвят, за да гарантирате, че обектът ви изпъква.

Стъпка 5 – Настройване на експонацията

The settings display on the back of a Speedlite.
Направете няколко тестови снимки и коригирайте настройките на вашия фотоапарат, докато постигнете желания резултат.

Ето добра отправна точка за вашата експонация: изберете режим за ръчна експонация на фотоапарата и задайте ISO 100, скорост на затвора 1/200 s и отвор на диафрагмата f/8. След това поставете светкавицата в ръчен режим и намалете мощността на 1/32. Заснемете пробен кадър. Ако изображението е твърде светло или тъмно, тогава просто намалете или увеличете мощността на светкавицата, за да постигнете добър резултат. Позиционирайте обекта си странично за драматичен кадър в профил, след което започнете да снимате.

3. Направете собствена мека поставка

Невинаги можете да използвате статив, когато снимате в макро режим, особено ниско до земята, но нещо многофункционално, като например ръчно изработена мека поставка, може да стабилизира фотоапарата ви и да ви помогне да постигнете по-добри резултати.

Нуждаете се от:

 • Чифт стари панталони
 • Игла и конец или шевна машина
 • Опаковка с леща/ориз или подобна зърнена храна
Меката поставка може да ви бъде полезна при всякакви ситуации на снимане. Можете да поставите обектива си върху нея за по-стабилни снимки, да я използвате, за да опрете фотоапарата си, когато е ниско до земята, или да я поставите на прозореца на колата си за импровизирано скривалище за наблюдение на птици. Можете лесно да направите своя мека поставка, като използвате чифт стари панталони, игла и конец (или още по-добре шевна машина) и опаковка с леща или подобна зърнена храна.

Стъпка 1 – Отрежете един от крачолите

A man using scissors to cut one leg off a pair of trousers. A man's hands using a sewing machine to sew up the opening of a trouser leg.
Отрежете с ножица крачола на стар чифт панталони – имате нужда от дължина от около 30 cm.
Зашийте отвора от единия край с шевна машина или игла и конец.

Вземете чифт стари панталони и отрежете един от крачолите. Ще ви трябва парче с дължина от около 30 cm. След това вземете иглата и конеца (или шевната машина) и зашийте отвора от единия край. Зашийте и другия край, но оставете малък отвор от няколко сантиметра.

Стъпка 2 – Изсипете зърнената храна

Red lentils being poured into the opening at the top of a cut-off trouser leg.
Напълнете торбата с дребна зърнена храна или ориз почти догоре.

Вземете опаковка леща или подобна зърнена храна, като например ориз, и я изсипете в отвора (една фуния би била удобна – можете да направите такава от лист хартия А4, ако е необходимо). Напълнете торбата почти до пълния й капацитет, след това вземете иглата и конеца отново и зашийте отвора, за да запечатате храната в торбата. Вашата ръчно изработена мека поставка вече е готова за употреба.

Стъпка 3 – Използвайте като опора за обектива си

A photographer resting his lens on a beanbag on a garden chair, shooting purple flowers.
Вашата ръчно изработена мека поставка е идеална опора за дълги обективи и предотвратяване на заклащането на фотоапарата.

Вашата мека поставка може да бъде чудесна за подпиране на дълги обективи. Не само, че по-дългите обективи могат да бъдат тежки за продължително държане, но и колкото по-дълго е фокусното разстояние, толкова по-тесен е зрителният ъгъл, така че всякакви леки движения ще оказват голямо въздействие. Вашата мека поставка ще ви помогне да предотвратите заклащане при снимане с по-големи фокусни разстояния. Ако подобно на Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM тук вашият обектив има стабилизатор на образа, тогава е най-добре да го включите и при снимане без статив.

Стъпка 4 – Използвайте фотоапарата ниско до земята

A Canon EOS 250D with a Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM lens rests on a homemade beanbag.
Може да се окаже сложно да позиционирате фотоапарата за снимки от ниски ъгли, но вашата мека поставка е идеална опора, чиято форма може да се променя.

Поставянето на фотоапарата ви ниско до земята често може да ви даде необичайна перспектива, но може да бъде сложно да снимате от толкова ниски ъгли. Можете да използвате вашата ръчно изработена мека поставка, за да подпирате обектива, докато композирате снимката, а също така можете да променяте формата й според необходимия ъгъл на фотоапарата. Фотоапарат с подвижен екран като Canon EOS 250D тук също е полезен, тъй като е трудно да заснемете снимка чрез визьора от толкова нисък ъгъл. Можете също да използвате приложението Canon Camera Connect, за да управлявате фотоапарата дистанционно чрез телефона си.

Стъпка 5 – Проследявайте движещи се обекти

Вашата мека поставка ще ви позволи да следите движенията на пчелата...
...като същевременно ще поддържа фотоапарата ви стабилен.

Проследяването на движещи се обекти с дълъг обектив може да бъде сложно, особено малки градински диви животни, като например пчели. Тъй като вашата мека поставка поддържа фотоапарата ви, но не го фиксира, това ще ви помогне да постигнете стабилност, но ще ви позволи да следвате движението. Също така е важно да настроите автофокуса си за движещи се обекти. Проследяването на обекта чрез екрана на Canon EOS 250D улеснява фокусирането на пчелите тук.

Написано от James Paterson

Свързани статии
Set up your own home studio

ПРОЕКТИ У ДОМА

Създайте си собствено домашно студио

Открийте творческите възможности на светкавицата и заснемайте зашеметяващи портрети с ограничен бюджет.

A woman standing in front of shuttered windows touches a paper star hanging from the ceiling.

ФОТОГРАФИЯ НА ЗАКРИТО

Три идеи за фотография на закрито, за да бъдете креативни у дома

Опознайте фотоапарата си и се научете да заснемате портрети с киностил, макро изображения и ускорено видео.

A woman using a EOS 850D to photograph a wooden vase on a table, lit by an LED light.

ПРЕДМЕТНА ФОТОГРАФИЯ

Как да подобрите своята предметна фотография

Открийте как отличената с награди собственичка на малък бизнес Sophie Sellu е използвала предметната фотография в своя полза.

Свързани статии

Разделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички съвети и техники