ПРОЕКТИ У ДОМА

Как да си създадете собствено домашно студио

Развихрете творчеството си, докато снимате със светкавица, и научете как да заснемате зашеметяващи портрети с ограничен бюджет.
Портрет на жена, носеща голяма зелена огърлица и синя барета, на лилав фон.

Не е задължително да имате специализирано студийно пространство или набор от скъпи светкавици, за да създадете безупречни, професионално изглеждащи студийни снимки. С прост фотографски комплект и място за снимане всеки може да си направи обикновено студио в собствения си дом. Тук обясняваме как да направите точно това с минимум оборудване и разходи. Междувременно ще разгледаме също така някои от основните принципи на студийната фотография, например използването на модификатори на светлината и настройването на експонацията на светкавицата. С прости умения и правилното оборудване можете да сътворите всякакви видове зашеметяващи изображения – от висококачествени портрети до безупречни продуктови снимки, натюрморти и други.

1. Списък с основно оборудване

Фотоапарат Canon EOS RP с две светкавици Canon Speedlite, статив и бял чадър, разтворен на дървена маса.

Първите стъпки във фотографията в домашно студио изискват прост фотографски комплект – тук имаме две светкавици Canon Speedlite – 470EX-AI и 600EX II-RT, фотоапарат Canon EOS RP с обектив RF 85mm F2 Macro IS STM, стойка за светкавица, бял пропускащ светлината чадър и държач за чадър.

Мъж, който гледа през визьора на Canon EOS RP с монтирана светкавица Speedlite.

За да задействате отдалечена светкавица, използвайте втора светкавица Canon Speedlite, безжичен спусък за светкавица или (ако е съвместима) вградената светкавица на фотоапарата.

Обикновено домашно студио като това няма да ви разори и може да бъде компактно, за да пести пространство. В основни линии, освен от фотоапарата, имате нужда от една или две светкавици Speedlite, които можете да позиционирате и задействате на разстояние от фотоапарата. Стойка за светкавица би била идеална, но можете също така да използвате резервен статив (пластмасовата стойка, която се предоставя с повечето светкавици Speedlite, може да се завинти за резбата на статив), към който да монтирате светкавицата. Обикновен бял чадър е друг евтин, но ефективен способ за получаване на привлекателна светлина. Ще ви трябват средства, с които да закрепите чадъра за стойката, например държач за чадър. Накрая, ще трябва да можете да задействате външната светкавица чрез безжичен спусък. Или, ако имате две съвместими светкавици Speedlite, можете да закрепите едната в чехълчето за аксесоари на фотоапарата и да я използвате за задействане на другата. Това ви дава допълнителното предимство да контролирате мощността на външната светкавица отдалечено. Ако вашият фотоапарат Canon има съвместима вградена светкавица, можете да използвате нея, за да задействате и управлявате външни светкавици Canon Speedlite.

2. Избор на място

Мъж, който заснема портрети в домашно студио със сив фон и бял чадър за омекотяване на светкавицата.

Изберете място с голяма светла стена или използвайте импровизирано платно за обикновен, изчистен фон.

Стая с едноцветна бяла или кремава стена е идеална за домашно студио. Ако стените не са едноцветни, винаги можете да закачите бял чаршаф или още по-добре, да инвестирате в сгъваемо платно като това. Когато избирате стая, в която да снимате, високият таван ще ви е от полза, защото позволява да позиционирате светкавицата нависоко, за да осветите лицето на обекта от горе надолу – което обикновено е по-приятно за окото. Имайте предвид, че светлината поема част от цвета на всяка повърхност, от която се отразява, така че ако стените имат силен цвят, може да оцветят светлината, падаща върху обекта ви.

Не се ограничавайте обаче до една стая. Ако имате фотогенични стълби, можете да ги използвате като чудесно място за заснемане на групови снимки, а заснемането на обекта отвисоко може да създаде наистина хубави и лежерни портретни снимки.

3. Избор на обектив за портрети

Canon EOS RP с монтиран 85 mm обектив.

Един 85 mm обектив, като използвания тук RF 85mm F2 Macro IS STM, е идеален за портрети, защото фокусното разстояние предлага приятна перспектива за лицата.

Обективите с различно фокусно разстояние могат да имат явен ефект върху облика на обекта ви. Един широкоъгълен обектив може да преувеличи лицевите черти на човек, удължавайки неестествено носа и челото – особено ако се използва за снимки в близък план. Удължените перспективи понякога могат да осигурят добър ефект, но обикновено по-дългото фокусно разстояние дава по-приятни резултати. Затова, ако използвате вариообектива, закупен в комплект с фотоапарата, поставете вариото в позиция на най-дългото фокусно разстояние на обектива. Ако планирате да снимате много портрети, помислете дали да не използвате специализиран обектив за портрети. Обектив с фокусно разстояние от 85 mm (или 50 mm обектив на фотоапарат със сензор с изрязване) се смята за перфектен обектив за портрети поради начина, по който улавя лицето в най-приятни пропорции.

4. Уголемяване на източника на светлина

Мъж в зелен пуловер, който държи светкавица Canon на статив, насочена към бял чадър.

Белият пропускащ светлината чадър е евтин, многофункционален и идеален за начинаещи, които искат да омекотят светлината при заснемане на портрети.

Подобно на голата електрическа крушка, вашата светкавица Speedlite е относително малък източник на светлина. Затова генерираната от нея светлина ще създава остри ръбове в сенките, водейки до резки сенки и рязък контраст. При портретите често бихте искали да разпръснете светлината, така че да пада по-меко върху цялото лице – модификатор на светлина ще ви помогне да постигнете това. Подобно на голям прозорец, обикновен модификатор, като чадър или софтбокс например, ще уголеми източника ви на светлина, позволявайки на светлината да обвие обекта и да запълни деликатно сенките.

Можете да обърнете чадъра с вътрешната или с външната страна към обекта, за да отразите светлината към него. При портретите често е най-добре да доближите светлината до лицето, тъй като това уголемява източника на светлина в сравнение с обекта.

Портрет на жена с кестенява коса и лице, осветено от светкавица.

Сенките в това изображение са по-резки, защото светкавицата Speedlite е използвана директно. Заснето с Canon EOS RP с обектив RF 85mm F2 Macro IS STM при 1/100 s, f/11 и ISO100.

Портрет в профил на млада жена в сиво поло, гледаща към фотоапарата.

Обмислете източника на светлина – например пряка слънчева светлина, сянка, изкуствена светлина или от прозорец. Позиционирайте обекта си така, че да се възползвате максимално от естествената светлина. Ако светлината е прекалено ярка, намалете отвора на диафрагмата или увеличете скоростта на затвора. Ако времето е облачно, можете да използвате източник на изкуствена светлина на закрито или да научите повече за триковете за осветяване тип „направи си сам“. Заснето с Canon EOS RP с обектив Canon RF 85mm F2 Macro IS STM при 85mm 1/100 s, f/5.6 и ISO100.

5. Настройване на експонацията и мощността на светкавицата

Екранът с настройки на Canon EOS RP.

Първо задайте ръчно експонацията, след което регулирайте мощността на светкавицата по съответния начин.

Човек, който регулира настройките от задната страна на светкавица Canon Speedlite, за да заснеме портрет.

Поставете светкавицата Canon Speedlite в ръчен режим (M) – може да се наложи да експериментирате с различните мощности, но започнете от ¼.

Използването на светкавица ви дава огромна свобода по отношение на експонацията. Можете да настроите светкавицата да надделява над околната светлина или да използвате хармония между двете. Ето една проста стандартна настройка за експонацията на светкавицата: настройте светкавицата на ръчен режим (M) и изберете мощност – ¼ мощност е добра начална точка. Що се отнася до настройките на експонацията, превключете фотоапарата в режим на ръчна експонация и задайте скорост на затвора 1/160 сек или колкото е максималната скорост за синхронизация със светкавицата.

Задайте ISO 100, а за отвор на диафрагмата f/8. Направете пробна снимка и след това просто регулирайте мощността на светкавицата, докато получите желаното осветяване на лицето. Можете да промените силата на светкавицата, като регулирате нейната мощност или като преместите светкавицата по-близо до или по-далече от обекта.

6. Позициониране на светкавицата

Портрет на жена в сиво поло на сив фон, осветена отстрани.

Поставянето на светлината от едната страна създава „разделно“ осветяване и потапя противоположната страна в сянка. Заснето с Canon EOS RP с обектив RF 85mm F2 Macro IS STM при 1/100 s, f/8 и ISO100.

Портрет на жена, облечена в сиво поло, на сив фон, осветена отгоре вляво за създаване на триъгълник от светлина на дясната ѝ буза.

Насочването на светкавицата надолу под ъгъл от горе вляво води до „осветление на Рембранд“ с привлекателен триъгълник от светлина на дясната буза. Заснето с Canon EOS RP с обектив RF 85mm F2 Macro IS STM при 1/100 s, f/8 и ISO100.

Портрет на жена в сиво поло на сив фон, осветена отгоре.

Задействането на светкавицата точно над лицето осигурява осветяване тип „пеперуда“ и акцентира скулите. Заснето с Canon EOS RP с обектив RF 85mm F2 Macro IS STM при 1/100 s, f/8 и ISO100.

Портрет на жена в сиво поло, осветена отдолу.

Осветяването отдолу изглежда неестествено, тъй като сме свикнали да виждаме слънчевата светлина, идваща отгоре. Заснето с Canon EOS RP с обектив RF 85mm F2 Macro IS STM при 1/100 s, f/8 и ISO100.

Едно от най-хубавите неща в използването на външна светкавица за портретни снимки е контролът, който ви дава. Мястото, на което поставите светкавицата, ще има огромен ефект върху облика на лицето.

7. Експериментиране с съотношението на мощностите

Портрет на жена на сив фон.

Осветяването на обект отзад ви позволява да създадете изпълнен с атмосфера портрет с ефект „нисък ключ“. Заснето с Canon EOS RP с обектив RF 85mm F2 Macro IS STM при 1/100 s, f/8 и ISO100.

Портрет на жена с голяма зелена огърлица на сив фон с бяла насочена светлина върху фона.

С втора светкавица, поставена зад нашия обект, можете да създадете насочена светлина върху фона. Заснето с Canon EOS RP с обектив RF 85mm F2 Macro IS STM при 1/100 s, f/5 и ISO100.

Ако искате да усъвършенствате снимането си със светкавица, добавете втора светкавица и експериментирайте със съотношението на мощностите. Опитайте да насочите едната светкавица към фона, а другата – към обекта. Настроена на ниска мощност, задната светкавица ще създаде деликатна насочена светлина върху фона. Обратно на това, настроена на висока мощност, задната светкавица може да преекспонира фона за постигане на ефект „висок ключ“. Разбира се, можете също така да използвате втората светкавица, за да подчертаете части от обекта. Ако например я поставите зад обекта и я насочите към него, можете да създадете привлекателно осветяване на контурите на фигурата.

Портрет на жена, носеща голяма зелена огърлица и бяла блуза, на бял фон.

Втора светкавица, поставена зад обекта, може да преекспонира фона за постигане на ефект „висок ключ“. Заснето с Canon EOS RP с обектив RF 85mm F2 Macro IS STM при 1/100 s, f/5 и ISO100.

Портрет на жена, носеща голяма зелена огърлица и бяла блуза, на тъмносив фон.

С помощта на втора светкавица, поставена зад обекта, можете да насочите светкавицата към обекта за осветяване на косата или контурите. Заснето с Canon EOS RP с обектив RF 85mm F2 Macro IS STM при 1/100 s, f/4,5 и ISO100.

8. Използване на гел-филтри

Светкавица Canon Speedlite с прикрепен розов гел-филтър.

Светкавица Speedlite с прикрепен розов гел-филтър е поставена на стойка точно зад обекта тук и обърната под ъгъл към фона.

Портрет на жена, носеща синя барета, на лилав фон.

Използването на цветен гел-филтър е прост и ефективен начин да внесете малко наситени цветове в кадъра си. Това може също така да добави контраст в изображението, ако използвате цветове, открояващи обекта. Заснето с Canon EOS RP с обектив RF 85mm F2 Macro IS STM при 1/100 s, f/5 и ISO100.

За да постигнете наситени цветове, опитайте да закрепите гел-филтри към светкавицата. Тези евтини цветни ацетатни филтри могат да бъдат закрепени пред светкавицата и да се използват или за добавяне на нюанс към светлината, осветяваща обекта, или за създаване на наситен фон на вашите студийни снимки. Когато експериментирате с цветове, мислете за начина, по който можете да използвате аксесоари и тоалети, за да допълните цветовата схема, и използвайте колело на цветовете, за да определите най-добрите комбинации. Тук барета в наситено синьо добавя втори цвят към кадъра. Със сигурност ще намерите множество аксесоари из къщата, които можете да използвате, за да направите портретите по-интересни и характерни, като същевременно ще можете да измислите и собствени модификатори на светлината. Нашата статия Трикове „направи си сам“ за фотоаксесоари ви показва как да си направите софтбокс и прожекторна лампа от картонена кутия и облицована с фолио цилиндрична кутия от чипс. Още по-просто, можете да си направите рефлектор от картон и алуминиево фолио, който да отразява светлината на светкавицата Speedlite и да запълва сенките на обекта ви.Написано от James Paterson

Свързани продукти

Свързани статии

 • ПРОЕКТИ У ДОМА

  3 фото аксесоара тип „направи си сам“

  Направете свой собствен софтбокс, прожекторна лампа за насочена светлина и мека поставка за фотоапарата си.

 • ПОРТРЕТНА ФОТОГРАФИЯ

  Снимайте абстрактни портрети

  Експериментирайте с многократна експонация, рисуване със светлина, игри със сенки и още

 • ПОРТРЕТНА ФОТОГРАФИЯ

  Как да уловите перфектните тонове на кожата в портретите си

  Овладейте сложното изкуство за улавяне на естествени тонове на кожата с професионалния моден фотограф Jade Keshia Gordon.

 • ПОРТРЕТНА ФОТОГРАФИЯ

  Портретно осветление с висок ключ и нисък ключ

  Създайте класически конфигурации от осветление за висококачествени, мрачни портрети.