ПОРТРЕТНА ФОТОГРАФИЯ

Развихрете се: как да снимате абстрактни портрети

Добавете друг елемент към портретите си, като експериментирате с многократна експонация, рисуване със светлина, игра със сенки и още за невероятни абстрактни снимки.
Canon Camera
Изобразяването на човешката фигура е приемала много форми през историята на изкуството – от кубистичните форми на Пикасо до скулптурите на Хенри Мур. Във фотографията абстрактният портрет може да ни предложи различна реалност от обикновените лица и тела, които всички сме свикнали да виждаме. Няма правила, няма нужда от рязкост или точност. Вместо да заснемем нашите обекти точно каквито са, можем да изразим идеи и емоции чрез нашите изображения. Това също е чудесен тест за нашите умения с фотоапарата и възможност за безкрайно експериментиране.

1. Играйте със сенките

В това черно-бяло изображение главата на модела е композирана в близък план на черен фон, сянката от шаблона мандала пада върху челото ѝ и по останалата част от лицето ѝ.

Този черно-бял портрет перфектно подчертава играта на сенките и светлините. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM при 1/500 s, f/4 и ISO100.

Модел седи на слънчева светлина на черен фон, шаблон мандала, държан пред нея от статив, който хвърля сенки по кожата й.

Поставен между яркото слънце и нашия обект, кръглият шаблон мандала хвърля множество интересни сенки. Canon RF 85mm F2 Macro IS STM е с идеално фокусно разстояние за този вид портрети в близък план.

Защо не създадете интересни шарки от светлини и сенки върху обекта си? Всичко, от което се нуждаете, е обект с процепи или пролуки, през които да навлиза светлината. Тези видове светлинни прегради се наричат „gobos“ на английски език (кратко за go-betweens). Вероятно ще можете да намерите много елементи в дома ви, които биха могли да сработят. Плетените одеяла, покривките за радиатор, хоризонтални щори за прозорци, гевгири или дори клони на дървета или металните градински маси отвън могат да са полезни. Тук сме използвали шаблон с кръгов модел на мандала. Разбира се, можете също така да създадете собствени gobos с лист картон и макетно ножче.

Ключът към създаването на ясно оформени сенки с вашия „gobo“ е да използвате точков източник на ярка светлина. Пряката слънчева светлина е идеална, но можете да използвате и фенерче, „гола“ крушка или Speedlite светкавица. Колкото по-малък е източникът на светлина, толкова по-остри и по-ясни ще бъдат сенките. Приближете пролуката възможно най-близо до лицето и ако използвате изкуствена светлина, преместете източника далеч и изключете всички други светлини. Хубавото на абстрактните портрети е, че не е задължително да разполагате с професионално оборудване за заснемане на качествени снимки. DSLR фотоапаратите, като например Canon EOS 850D, с обектив от комплекта на фотоапарата или портретен обектив ще бъдат идеални. Що се отнася до настройките на фотоапарата, използвайте режима с приоритет на бленда (Av) и опитайте да добавите една или две стъпки отрицателна компенсация на експонацията, така че сенките да изпъкнат хубави и дълбоки.

2. Уловете сюрреалистични отражения

Фотоапарат, поставен близо до земята, насочен към група от припокриващи се парчета огледало.

Няколко парчета счупено огледало могат да бъдат използвани за създаване на портрети с атмосфера. Подвижният LCD дисплей на Canon EOS R6 е много удобен, когато снимате ниско от земята по този начин.

Парчета огледало лежат на земята, като най-голямото парче отразява главата и торса на човек, който гледа настрани.

Разкажете история за идентичността и себе си с натрошени парчета огледало. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM при 1/60 s, f/22 и ISO640.

Огледалата могат да предизвикат силни усещания и идентичност, така че те са идеален реквизит за въвеждане в абстрактния портрет. Когато работите с огледала, предизвикателството се състои в това да снимате от правилните ъгли и да позиционирате обекта в отражението. Също така трябва да избирате между това да фокусирате върху отразената фигура или самото огледало, тъй като ще бъдат разположени в различни фокусни равнини. Ако искате и двете да бъдат фокусирани, тогава опитайте да използвате тесен отвор на диафрагмата като f/16, тъй като това ви позволява да разширите дълбочината на рязкост.

С помощта на огледало можете да заснемете разнообразие от абстрактни изображения, да експериментирате с автопортрети и да създавате ъгли. Ако разполагате с малко джобно огледало, накарайте обекта ви да го държи близо до лицето си, като по този начин ще създадете сюрреалистичен портрет, като алтернатива можете да използвате повече от едно голямо огледало и да създадете безкрайния ефект на едно безкрайно изображение.

3. Рисувайте лица със светлина

Множество цветни светлинни следи се преплитат около главата и торса на модел на черен фон.

Цветните светлинни следи могат да създадат драматичен, фантастичен ефект. Заснето с Canon EOS R6 и обектив Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM при 44 mm, 8 s, f/16 и ISO100.

Модел стои пред фотоапарат и статив с една ръка на хълбока си. Зад нея мъж държи нагоре въртяща се многоцветна LED лампа.

Фенерче или въртяща се LED лампа (която можете да направите у дома или да закупите от битпазар) може да се използва за създаване на въртящи се светлинни следи около вашия обект в хода на дълга експонация.

Докато преживяваме реалността от един момент до следващия, фотоапаратът е в състояние да улавя различни времеви пространства в едно изображение. Продължителната експонация с много ниска скорост на затвора осигурява постигане на всякакви абстрактни ефекти, а един от най-атрактивните е рисуването със светлина.

Като движите светлинен източник, като например цветно фенерче, из сцената по време на експонация от няколко секунди, можете да създадете зашеметяващи светлинни следи. За да заснемете портрети чрез рисуване със светлина, трябва да снимате в тъмна стая (не е необходимо да е пълна тъмнина), помолете обектът ви да остане възможно най-неподвижен и закрепете фотоапарата си на статив. Правилните настройки на експонацията ще зависят от силата на фенерчетата и околната светлина, но е добре да започнете с ръчен режим (M) със скорост на затвора от 13 секунди, отвор на диафрагмата f/16 и ISO100. Натиснете спусъка, след което започнете да движите фенерчето или друг източник на светлина около обекта си така, че да описва гладки и плавни траектории, рисувайки със светлината. Опитайте се да „рисувате“ както пред, така и зад обекта си, за да добавите дълбочина към ефекта, и опитайте да насочите фенерчето към лицето на обекта си, за да го осветите – не забравяйте да направите това отстрани, така че да не бъдете уловени в изображението.

4. Снимайте през стъкло

Мъж държи фотоапарат пред окото си, снимайки през стъклена врата, напръскана с водни капки, модел от другата страна.

Заснемането през стъкло може леко да замъгли или засенчи обекта, а водата върху стъклото може да добави допълнителни ефекти за атмосфера.

Жена гледа настрани със затворени очи. Тя не е на фокус и се вижда през стъкло с капчици вода, стичащи се надолу.

Широкият отвор на диафрагмата f/2.8, съчетан с рязкостта на обектива Canon RF 50mm F1.8 STM, ни позволява да заснемем водните капки върху прозореца на преден план, като същевременно разфокусираме лицето. Заснето с Canon EOS R6 при 1/200 s, f/2,8 и ISO320.

Полупрозрачните повърхности са идеални за абстрактни изображения. Поставени между обекта и фотоапарата, матирано стъкло, тънка коприна или всяка друга полупрозрачна повърхност ще засенчат детайлите, но ще оставят силуета на лицето видим, което ви осигурява портрети с ефирна красота. Опитайте да поставите обекта си от едната страна на прозореца, с лице към светлината, и след това снимайте от другата страна на стъклото. Експериментирайте с позицията на фокуса – може да искате да фокусирате полупрозрачната повърхност, така че лицето зад нея да бъде разфокусирано. Пръски вода върху стъклото могат да създадат прекрасно меланхолично настроение особено когато снимате в облачно време.

5. Заснемете няколко експонации

Силуета на лицето и раменете на жената са изпълнени с въртеливи пръски от червени и сини бои.

Заснемането на портрет на ярък фон означава, че след това можете да използвате двойна експонация, за да попълните само неговите очертания. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM при 1/250 s, f/5 и ISO100.

LCD екранът на фотоапарата показва главата и раменете на жена на фона на ярко небе, припокрито с пръски синя и червена боя.

Режимът на многократна експонация на Canon EOS R6 ни позволява да смесваме портрети с всичко, което ни харесва. Заснехме множество пръски боя за постигане на ярки цветове.

Режимът за многократна експонацията на фотоапаратите Canon ви позволява да комбинирате две или повече снимки, за да създавате концептуални изображения и абстрактни ефекти. Ефектът е вдъхновен от старата техника на фотоапаратите с филмова лента за експониране на един и същи кадър два пъти. Но с фотоапарат Canon, като EOS R6, можете да усъвършенствате фотографията си. След като сме избрали броя на експонациите в менюто на фотоапарата, заснемаме първия кадър, а след това, когато композираме втория, ще видим предходния кадър, насложен върху изгледа в реално време на екрана, което ни помага да композираме кадрите в хармония. Можете също така да постигнете този ефект при обработката с помощта на Canon Digital Photo Professional (DPP).

Когато заснемате портрети с двойна експонация, опитайте да композирате обекта си в профил на ярък фон, като например небе или прозорец. След това, когато заснемете втория кадър, той ще се съчетае със силуета на главата. Що се отнася до втория кадър (или трети, четвърти или пети), творческите избори са безкрайни. Можете да изберете градски пейзаж или природен такъв, да изберете предмет, който е близо до сърцето на модела ви, да заснемете животно или дори да го слеете с друг човек.

Следващия път, когато заснемате портрет, помислете за него по различен начин и изразете себе си с някой или всички от тези съвети.


Автор на текста James Paterson

Свързани продукти

Свързани статии

 • УЛИЧНА ФОТОГРАФИЯ

  Открийте абстрактната улична фотография

  Създавайте впечатляващо изкуство от обикновените сцени чрез тези прости техники за заснемане на сюрреалистични градски изображения.

 • АВТОПОРТРЕТНА ФОТОГРАФИЯ

  Заснемайте перфектни автопортрети

  Открийте как да превърнете обикновено селфи в зашеметяващ автопортрет.

 • Портрет в профил на гол до кръста мъж в стая с приглушена светлина, гледащ към фотоапарата.

  ПОРТРЕТНА ФОТОГРАФИЯ

  Съвети и техники за портретна фотография

  Усъвършенствайте портретните си снимки с тези ценни съвети и техники.

 • Портрет на жена, носеща голяма зелена огърлица и синя барета, на лилав фон.

  ПРОЕКТИ У ДОМА

  Създайте си собствено домашно студио

  Открийте творческите възможности на светкавицата и заснемайте зашеметяващи портрети с ограничен бюджет.