ПОРТРЕТНА ФОТОГРАФИЯ

Портретно осветление с висок ключ и нисък ключ

Научете как да създавате две класически конфигурации от осветление за висококачествени портрети.
Портрет с нисък ключ на жена, направен с Canon EOS 5D Mark IV. © James Paterson

Концепцията за триточковото осветление е от решаващо значение за всички фотографи и видеографи, които развиват своето изкуство.

 • Ключовата светлина е главният източник на осветление и обикновено е насочена директно към обекта.
 • Запълващата светлина се поставя отстрани, като нейната роля е да премахва резките сенки от изображенията и да предотвратява сцени с висок контраст (т.нар. ефект на киароскуро).
 • Фоновата светлина, както подсказва името, се поставя зад обекта и помага за отделянето му от фона.

Начинът, по който използвате трите източника на светлина, за да осветите обекта, може значително да промени външния вид и усещането на снимката. Конфигурациите за портретно осветление с висок и нисък ключ могат да ви помогнат да създадете мрачни, професионално изглеждащи портрети у дома или в студиото. Всичко, от което се нуждаете, е няколко светкавици Speedlite, като Canon Speedlite EL-10, и някои аксесоари, с които често вече разполагате или можете да направите сами от предмети от бита.

Конфигурация за висок ключ

Две светкавици Canon Speedlite, използвани от разстояние, от лявата страна и близък план на настройката на светкавицата от дясната страна. © Marcus Hawkins

Терминът „висок ключ“ се отнася за снимки, в които преобладават много ярки тонове, често с напълно бял фон. При портрети това придава ярък, ефирен и професионален вид. Ако разполагате с две или повече светкавици Speedlite и предавател за дистанционно задействане, можете да създадете конфигурация за портретно осветление с висок ключ във всяка стая с обикновена, светла стена. Важно е съотношението на светлината – фоновата светлина трябва да е много по-ярка от ключовата или главната светлина (върху обекта), за да не се преекспонира фонът до бяло.

1. Осветете фона

Портрет с висок ключ на жена, направен с Canon EOS 5D Mark IV. © James Paterson

Започнете, като поставите обекта си пред светло оцветена стена, след това позиционирайте една Speedlite зад обекта и я насочете към стената. Определете експонация, която ще направи стената чисто бяла – не включвайте втората светкавица, докато не направите това. В този пример фотоапаратът е в ръчен режим (M) с настройки на експонацията f/8, 1/200 sec, ISO100, като светкавицата Speedlite е настроена на 1/1 мощност в ръчен режим на светкавица. Получената снимка има светъл фон, което ни позволява да преминем към осветяване на обекта.

2. Подчертайте лицето

Портрет на жена в анфас с напълно бял фон, заснет с Canon EOS 5D Mark IV. © James Paterson

Разположете втората светкавица Speedlite пред обекта и леко встрани, за да действа като ключова светлина. За да омекотите, разсеете и разпределите светлината, използвайте модификатор на светлината, например бял чадър или софтбокс. Така ще създадете по-красив портрет. Настройте Speedlite на ръчен режим и направете няколко пробни снимки, като регулирате изходната мощност (¼ мощност тук) или разстоянието на светлината от обекта, докато лицето бъде правилно експонирано.

Canon Speedlite EL-10 има гъвкав диапазон на мощност от 1/1 до 1/1024 за по-мек изглед. Освен това постигате допълнителен блясък в очите благодарение на отразяващия панел.

Конфигурация за нисък ключ

Фотограф, който снима портрет на жена, използвайки конфигурация от осветление за нисък ключ, с фотоапарат, обектив и светкавица на Canon. © Marcus Hawkins

Ниският ключ е обратното на високия ключ и чрез него в снимката преобладават тъмните тонове. Това може да бъде постигнато с един източник на светлина, например Speedlite, който се задейства дистанционно. Canon Speedlite EL-10 може да се настройва дистанционно с помощта на приложението Canon Camera Connect.

При внимателно позициониране на източника на светлина можете дори да използвате същата фонова стена, както при конфигурацията за висок ключ. Разположете източника на светлина малко зад обекта и встрани, така че светлината да попада върху краищата на лицето, след което помолете обекта да обърне лицето си към светлината, така че тя да обхване краищата на бузите и очите му.

1. Затъмнете фона

Портрет на жена със светлина, разлята върху стената на фона, заснет с Canon EOS 5D Mark IV. © James Paterson
Портрет на жена на по-тъмен фон, заснет с Canon EOS 5D Mark IV. © James Paterson

Преди

След

Тъмният материал за фон, като например черно кадифе, е идеален за портрети с нисък ключ, но дори светла стена може да бъде затъмнена, като се предотврати попадането на светлина върху нея. Един от вариантите е да преместите обекта и светлината по-далеч от фона, като увеличите разстоянието между източника на светлина и фона. Можете също така да използвате предмет, който да засенчи светкавицата и да я насочи към обекта. На първата снимка тук светлината се разлива върху стената на фона. На втората между Speedlite и стената е поставена черна кърпа.

2. Мрачни пози

Фотограф снима портрет на жена с фотоапарат, обектив и светкавица на Canon. © Marcus Hawkins

Портретите с нисък ключ имат мрачна, сериозна атмосфера, така че позиционирайте обекта си, за да придадете допълнително настроение. Подобна позиция настрани може да работи добре. Под правилния ъгъл светлината пада върху лицето и създава триъгълна фигура върху едната буза. Това е класическа техника за осветяване на лице, наричана „осветяване на Рембранд“ по името на нидерландския художник. Canon Speedlite EL-10 има панел за осветяване за допълнителен блясък в очите. Можете да подсилите атмосферата, като намалите наситеността на цветовете, за да получите завършен портрет в стил „нисък ключ“.

Накарайте приятел да ви помогне да изпробвате тези съвети или опитайте да снимате автопортрети от разстояние с помощта на приложението Canon Camera Connect и си поиграйте с конфигурациите от осветление за портретни снимки с нисък и висок ключ, за да видите ефекта върху изгледа и усещането на вашите снимки.

Marcus Hawkins & Agi Wojcik

Свързани продукти

Свързани статии

 • ПОРТРЕТНА ФОТОГРАФИЯ

  Съвети за портретна фотография

  Усъвършенствайте портретните си снимки с тези ценни съвети и техники.

 • ПРОЕКТИ У ДОМА

  Вдъхновяващи изображения у дома

  Превърнете дома си в студио със съвети от TikTok звездата Michaela Efford.

 • ПРОЕКТИ У ДОМА

  Създайте си собствено домашно студио

  Открийте творческите възможности на светкавицата и заснемайте зашеметяващи портрети с ограничен бюджет.

 • Регистрирайте се за получаване на нашия бюлетин

  Получавайте всички последни новини и информация за продукти