studio portrait of man in sunglasses

Снимайте по-добри портрети

Портретните снимки са лесни за заснемане, но добрите резултати се постигат трудно. Ето някои основни полезни съвети от нас, които ще превърнат добрите ви снимки в чудесни, независимо дали снимате градски сърфисти, или семейство и приятели.

Снимане от различни гледни точки

Когото и да снимате, не се притеснявайте да експериментирате със снимане от различни позиции. Застанете на колене или легнете ниско долу и опитайте да снимате обекта отдолу. Или пък се качете някъде, като внимателно застанете на стълба, за да заснемете обекта отгоре. Ако човекът, когото снимате, се занимава със спорт, изкачва стена или сърфира в реката, доближете се до действието, като увеличите чрез вариото и уловете изражението му. Това ще придаде характер и чувство на снимката.

Снимайте с голям отвор на диафрагмата, за да допуснете повече светлина

Когато снимате портрети на открито, най-добре е да зададете голям отвор на диафрагмата (ниско f число – около f/2.8 – f/5.6). Това ви позволява да снимате с малка дълбочина на рязкост и по този начин фонът зад обекта красиво се разфокусира. Така обектите се открояват на снимката.

Използвайте висока скорост на затвора за улавяне на момента

Дори когато знаят, че ще ги снимат, хората имат навика доста да се движат. Неприятно е, когато хубава снимка е съсипана от това, че някой е мигнал, намръщил се е или е извъртял лицето си.

За да сте сигурни, че това няма да се случи, и за да предотвратите размазване на изображенията от нежелано движение, използвайте висока скорост на затвора – най-малко 1/125s или по-висока.

Изпълнете кадъра с обекта

Помислете къде ще снимате обекта, преди да започнете. Какво искате: градско ежедневие, готин минимализъм или зареден с движение кадър? Увеличаването до запълване на кадъра с някого може да създаде въздействаща снимка.

Разполагането на обекта от едната страна на кадъра и включването на обстановката – улична сцена, зелено поле или домашна обстановка – също може да даде чудесни резултати.

Поиграйте си с фона

При всички портретни снимки вниманието трябва да бъде насочено към лицето на снимката. Можете обаче изцяло да промените настроението на снимката, като измените фона, за да покажете нещо лично или обстановката. Например, ако снимате някого в претъпкано метро ще имате настроение, различно от това, ако снимате човека на пейка в парка. Понякога минималистичният фон – гола стена или завеса например – върши добра работа. Бъдете смели и експериментирайте с различни фонове, за да откриете кои са най-добрите.

Нека портретите бъдат естествени или пък – с поза

Портретите с позиране понякога изглеждат смешно, затова дръжте фотоапарата наблизо, за да уловите спонтанните усмивки, концентрацията или други изражения на лицето на обекта.
Ако харесвате по-сценичните портрети, опитайте да разположите обекта вляво или вдясно на кадъра, за да добавите акцент. Помолете обекта да гледа настрани за повече интрига.
Изражението на лицето на обекта може да превърне добрия портрет в отличен. Затова експериментирайте с различни настроения, докато снимате.