ПОРТРЕТНА ФОТОГРАФИЯ

Най-добрите съвети за заснемане на страхотни портретни снимки

Усъвършенствайте уменията си в портретната фотография с нашия широк набор от ценни съвети и техники.
Портрет в профил на гол до кръста мъж в стая с приглушена светлина, гледащ към фотоапарата.

Заснемането на хубави портретни снимки не е толкова лесно. Има много неща, от които зависи заснемането на добър портрет, включително използването на подходяща светлина, разстоянието и това колко бързо работите с фотоапарата си. Можете да заснемете добри портрети с всякакъв вид фотоапарат, въпреки че много от фотографите предпочитат да използват безогледални модели, като Canon EOS R6, или DSLR модели, като Canon EOS 850D, за да имат по-голям контрол и да могат да изразят творческия си усет.

С какъвто и фотоапарат да разполагате, се надяваме, че тези съвети ще ви помогнат да снимате по-хубави портрети – независимо дали снимате приятели, роднини, интересни персонажи, които срещате на улицата, или дори домашни любимци.

Изберете подходящия обектив, за да акцентирате върху обекта

Портрет на жена, облечена в горчичено жълт пуловер с яка и синьо яке, засенчила с ръка лицето си.

Изберете подходящия портретен обектив за вашата композиция: по-дълго фокусно разстояние за портрет, включващ само главата, или широк ъгъл за портрет, който включва и обстановката. Заснето с Canon EOS RP с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM при 1/1250 s, f/4 и ISO100. © Ejiro Dafé

Жена, облечена в черно и лилаво карирано яке с бели ръкави, седи напряко на стълбище и гледа през белите дървени перила.

Освен правилно оборудване за вашите снимки можете да използвате реквизит и обстановка в кадъра, като например това стълбище, за да композирате изображението. Заснето с Canon EOS 5D Mark III (вече предшественик на Canon EOS 5D Mark IV) с обектив Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM при 24mm, 1/180 s, f/2.8 и ISO100.

При снимане с фотоапарат EOS на Canon, който работи със сменяеми обективи, като например Canon EOS M200 или Canon EOS RP, изборът на обектив с голям максимален отвор на диафрагмата, като например Canon EF-M 32mm f/1.4 STM или RF 50mm F1.8 STM, ще ви помогне да откроите обекта от фона. Обективите с фиксирано фокусно разстояние, които използват фокусно разстояние от 50 mm до 100 mm, са идеални за заснемане на портретни снимки, но можете да използвате и вариообективи. За да се възползвате максимално от широките отвори на диафрагмата, използвайте режима за приоритет на блендата (Av) или ръчен режим (M) и се опитайте да използвате Авто ISO, за да поддържате подходяща експонация.

Използването на стандартен или широкоъгълен обектив с фиксирано фокусно разстояние вместо вариообектив ще ви накара да се приближите и да си взаимодействате с обекта си и ще установите, че използването на по-малък обектив смущава обекта по-малко.

От друга страна, вариообективи като Canon RF 70-200mm F4L IS USM са невероятно гъвкави, тъй като ви дават възможност да снимате портретите с различни фокусни разстояния с един обектив. Когато още не сте овладели снимането с обективите с фиксирано фокусно разстояние, обектив с широк диапазон на вариото, като например Canon RF 24-105 F4L IS USM, който разполага с вграден стабилизатор на образа, е чудесен избор за снимане без статив и ви позволява да се движите около обекта и да променяте фокусните разстояния, за да постигате различни ефекти. В диапазона на телеувеличение той създава красиви портрети, а максималното фокусно разстояние от 105 mm е идеално за портретни снимки в близък план.

Осмелете се да снимате при трудни светлинни условия

Портрет в профил на млада жена в сиво поло, гледаща към фотоапарата.

Обмислете източника на светлина – например пряка слънчева светлина, сянка, изкуствена светлина или от прозорец. Позиционирайте обекта си така, че да се възползвате максимално от естествената светлина. Ако светлината е прекалено ярка, намалете отвора на диафрагмата или увеличете скоростта на затвора. Ако времето е облачно, можете да използвате източник на изкуствена светлина на закрито или да научите повече за триковете за осветяване тип „направи си сам“. Заснето с Canon EOS RP с обектив Canon RF 85mm F2 Macro IS STM при 85mm 1/100 s, f/5.6 и ISO100.

Снимането на портрети през нощта може да е трудно, тъй като може да ви е необходима светкавица, за да осигурите достатъчно светлина. Все пак светлината около обекта може да допринесе за атмосферата и може да се опитате да я уловите в портрета. Пълнокадровите безогледални фотоапарати Canon, като например Canon EOS R6, оборудван с технология за фокусиране Dual Pixel CMOS AF II, могат автоматично да фокусират до EV -6,5, като често ви позволяват да снимате без светкавица дори в условия на ниска осветеност.

Режимът „Нощен портрет“, който е наличен в повечето EOS фотоапарати на Canon, включително Canon EOS M200 и Canon EOS RP, улеснява задачата ви, тъй като променя начина, по който фотоапаратът „мисли“. Той ще използва вградената светкавица или ще активира светкавица Speedlite, монтирана към чехълчето на фотоапарата, за да освети основния ви обект, и ще осигури достатъчно време на околната светлина да експонира сцената в снимката. Това става чрез използване на по-ниска скорост на затвора и автоматично регулиране на момента на задействане на светкавицата. Позиционирайте обекта си така, че да бъде осветен от светкавицата, а не от околната светлина, а за най-добри резултати използвайте статив, за да намалите заклащането на фотоапарата.

Ярките условия са предпоставка за твърде висок контраст в портретните ви снимки. За да си помогнете, когато обектът е огрян от силна слънчева светлина, може да използвате светкавицата. Монтирайте светкавица Speedlite към чехълчето на фотоапарата или настройте вградената светкавица да се задейства за всяка снимка. Фотоапаратът ви ще балансира светкавицата и дневната светлина за изразително изображение, в което и двата елемента – обектът и фонът – са оптимално осветени.

Когато използвате автоматични режими на снимане, като например този с приоритет на блендата (Av), или когато използвате Авто ISO, можете бързо да регулирате експонацията при непостоянна или трудна за снимане светлина чрез компенсация на експонацията. Макар да звучи като нещо сложно, компенсацията на експонацията е просто начин да увеличите или намалите яркостта на изображението. Това е особено полезно при заснемане на светли тонове на кожата, за да не изглеждат лицата неестествено бледи, както и при заснемане на по-тъмни тонове на кожата, за да изглеждат естествено. Почти всички фотоапарати на Canon имат настройка за компенсация на експонацията. Проверете ръководството си, за да узнаете настройката на вашия.

Упражнявайте заснемането на спонтанни снимки

Усмихнато дете в ярко цветно палто и шапка с лисица рита с крака нагоре, докато си играе на люлка в парка.

Опитайте да поддържате интереса и естественото поведение на обекта, докато го снимате. Това ще ви позволи да постигнете непринуденост в снимките си. Използването на къс обектив също ще е от полза, тъй като обектът ви няма да се смущава така, както при снимане с голям обектив. Заснето с Canon EOS M50 (вече предшественик на Canon EOS M50 Mark II) с обектив Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM при 15 mm, 1/800 s, f/3.5 и ISO100.

Голяма част от фотоапаратите Canon, като например Canon PowerShot G1 X Mark III, могат да се управляват дистанционно от смартфон чрез Wi-Fi благодарение на приложението Canon Camera Connect.

За някои модели това дистанционно управление включва изглед в реално време на изображението от фотоапарата, както и възможност да снимате чрез докосване на екрана на телефона. Разположете фотоапарата си върху някаква повърхност, след което използвайте смартфона си, за да наблюдавате изображението и да го заснемете в подходящия момент. Използването на този метод може да помогне на обекта да запази спокойствие, тъй като вниманието ви няма да бъде насочено директно към него.

За да заснемете естествено изглеждащи и спонтанни портрети, направете няколко пробни снимки, преди обектът да е готов да позира пред фотоапарата и след това. Хората ще се чувстват по-спокойни и е много по-вероятно да заснемете естествената им усмивка или игривия им детски поглед, като натиснете спусъка, когато най-малко очакват. Ако снимате с безогледален фотоапарат, като Canon EOS R6, можете дори да използвате електронен затвор, за да снимате безшумно. Ако фотоапаратът ви разполага с режим за серия от снимки, изпробвайте го. Можете също така да използвате вариообектив и да снимате от по-далеч, така че портретите ви да изглеждат по-непринудени и по-естествени.

Помолете някой от семейството или от приятелите ви да позират за вас, за да се упражнявате. Ако искате да заснемете портрети на непознати, ги попитайте – в повечето случаи ще бъдат поласкани от молбата да ги снимате, освен това ще разполагате с известно време да композирате кадъра си.

Експериментирането с автопортрети е добър начин да се запознаете с настройките и стиловете на композицията.

Разкажете историята на човек, като го снимате в естествената му среда

Уличен търговец в бяла дреха, предлагащ храна.

Тази снимка на уличен търговец, предлагащ храна, е отличен пример за добавяне на контекст в портретна снимка – прочетете нашето ръководство за заснемане на портретни снимки на хора в тяхната естествена среда за повече съвети и информация. Заснето с Canon EOS M5 с обектив Canon EF-M 32mm F/1.4 STM при 1/4000 s, f/2 и ISO200. © Richard Walch

Булка, облечена в традиционна сари, украсена със златни бижута и с рисунка от къна, покриваща ръката й.

Когато включвате контекст в по-широки портрети, вземете предвид локацията. Погледнете фона, преди да снимате, и се постарайте да изключите от кадър разсейващи елементи. Заснето с Canon EOS R с обектив Canon RF 28-70mm F2L USM при 70mm, 1/1000 s, f/2 и ISO1600. © Sanjay Jogia

Портрет на някой в обичайната му среда често разказва повече за историята му, отколкото обикновена снимка на глава. Например можете да използвате широкоъгълен обектив, като Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM или Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM, за да снимате шеф готвач на работа в кухнята или пък фермер в поле, пълно с крави. Или защо не направите снимка на ваш приятел музикант на фона на боке на магазина му за китари? Помислете за това, какво искате да бъде фон на вашата снимка и защо. Целта е да заснемете изображение, което е впечатляващо, да добавите смисъл в кадъра си и да насърчите зрителите си да искат да разберат повече.

Експериментирайте и разчупете правилата

Черно-бяла снимка, заснета отгоре, на майка и дете, които четат книга. Детето гледа към фотоапарата, докато протяга ръка, за да обърне страницата.

Експериментирайте с портретните си снимки, като използвате различни настройки за стил на снимката. Това черно-бяло изображение е също толкова впечатляващо и изразително, колкото една цветна снимка, ако не и повече. Заснето с Canon EOS R с обектив Canon RF 50mm F1.2L USM при 1/1250 s, f/2.2 и ISO1000. © Helen Bartlett

Портрет в профил на жена с тъмночервено червило, гледаща към фотоапарата. Зад нея се виждат редици разфокусирани светлини.

Помислете как настройките на фотоапарата, като експонация и дълбочина на рязкост, могат да ви помогнат да постигнете желаното изображение. Не се страхувайте да експериментирате, за да получите различни ефекти. Можете дори да опитате да добавите ефект „боке“ към изображението си за повече динамика, както със светлините тук. Ако портретните снимки на всички фотографи изглеждаха по еднакъв начин, светът щеше да е скучно място. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM при 1/125 s, f/1.8 и ISO1250. © Ejiro Dafé

Наред с регулирането на настройките на фотоапарата има няколко прости начина за създаване на интересни и въздействащи портретни снимки. Вместо да гледа към обектива на фотоапарата, можете да помолите обекта си да погледне някъде надалеч, в нещо в рамките на кадъра или в далечината. Или защо не опитате да снимате обекта си отгоре с помощта на стълба? Или се наведете и снимайте от височината на талията? Нарушете правилата на композирането, като направите така, че обектът ви напълно да запълва центъра на кадъра ви. Или опитайте да снимате контражур, изпробвайте сенки и ниски скорости на затвора, за да добавите настроение към портретите си.

Можете дори да създадете собствено домашно студио, за да експериментирате с различни техники, или да научите повече за изработването на собствен творчески реквизит за портрети*. Целта е да експериментирате, да се научите и да постигнете желаните резултати.Написано от Peter Wolinski и Tamzin Wilks* Достъпно само на английски език

Свързани продукти

Свързани статии