ПОРТРЕТНА ФОТОГРАФИЯ

Най-добрите съвети за заснемане на страхотни портретни снимки

Усъвършенствайте уменията си в портретната фотография с нашия широк набор от ценни съвети и техники.
Портрет на усмихната жена до мозайка с плочки в синьо и морскосиньо пред ясно синьо небе и палми, заснет с обектив Canon RF 28mm F2.8 STM.

Страхотната портретна фотография изисква комбинация от умения. Има много различни фактори, включително използването на подходяща светлина, разстоянието и това колко бързо работите с фотоапарата си, както и избор на най-добрата технология за задачата. Независимо дали избирате пълнокадров безогледален фотоапарат, като Canon EOS R8, заради неговите безкомпромисни характеристики по отношение на скорост и качество, или APS-C безогледален фотоапарат, като EOS R50, заради по-малкия му размер и по-леко тегло, всеки има своите предимства за снимане на портрети.

С какъвто и фотоапарат да разполагате се надяваме, че тези съвети ще ви помогнат да снимате по-хубави портрети – независимо дали снимате приятели, роднини, интересни персонажи, които срещате на улицата, модни портрети или дори домашни любимци.

Изберете подходящия обектив, за да акцентирате върху обекта

Портрет на жена, стояща на плажа с шапка за слънце, заснет с обектив Canon RF 16mm F2.8 STM.

Изберете подходящия портретен обектив за вашата композиция: по-дълго фокусно разстояние за портрет, включващ само главата, или широк ъгъл за портрет, който включва и обстановката. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 16mm F2.8 STM при 1/250 s, f/2.8 и ISO200.

Жена, която върви надолу по вита стълба, гледа към фотоапарата.

Освен правилно оборудване за вашите снимки можете да използвате реквизит и обстановка в кадъра, като например това стълбище, за да композирате изображението. Заснето с Canon EOS R5 с обектив Canon RF 135mm F1.8L IS USM при 1/60 s, f/1.8 и ISO1600.

Когато снимате с фотоапарат Canon EOS, който използва сменяеми обективи, независимо дали е APS-C фотоапарат, като Canon EOS R50, EOS R10 или EOS R100, или пълнокадров модел, като Canon EOS R8 или EOS RP, изборът на обектив с голям максимален отвор на диафрагмата, като Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, RF 35mm F1.8 IS MACRO STM или RF 50mm F1.8 STM, ще ви помогне да откроите обекта от фона. За да се възползвате максимално от широките отвори на диафрагмата, използвайте режима за приоритет на блендата (Av) или ръчен режим (M) и се опитайте да използвате Авто ISO, за да поддържате подходяща експонация.

Обективите с фиксирано фокусно разстояние от 50 mm до 100 mm са идеални за портретна фотография благодарение на малкото изкривяване, което води до красиви портрети. Използването на стандартен или широкоъгълен обектив с фиксирано фокусно разстояние, като Canon RF 28mm F2.8 STM или RF 35mm F1.8 IS MACRO STM вместо вариообектив, ще ви накара да се приближите и да си взаимодействате с обектите си и ще установите, че използването на по-малък обектив смущава обекта по-малко.

Можете също така да използвате вариообективи, като Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM или RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, а обективи, като Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM или RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM са невероятно гъвкави, защото ви дават възможността да моделирате портретите с помощта на различни фокусни разстояния и всичко това в един обектив. Когато още не сте овладели снимането с обективите с фиксирано фокусно разстояние, обектив с широк диапазон на вариото, като например Canon RF 24-105 F4L IS USM, който разполага с вграден стабилизатор на образа, е чудесен избор за снимане без статив и ви позволява да се движите около обекта и да променяте фокусните разстояния, за да постигате различни ефекти. В диапазона на телеувеличение той създава красиви портрети, а максималното фокусно разстояние от 105 mm е идеално за портретни снимки в близък план.

Варио телеобектив, като Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM или RF 70-200mm F4L IS USM, е страхотен за заснемане на непринудени портрети с красиво портретно фокусно разстояние от 85 mm, а с приближаването може да снимате креативни снимки на очите или други детайли.

Ако имате нужда от помощ при избора на обектив, удобният инструмент за търсене на обективи на Canon ще ви даде препоръки въз основа на вашия фотоапарат, жанра, който искате да снимате, и функциите, които цените най-много.

Осмелете се да снимате при трудни светлинни условия

Снимането на портрети през нощта може да е трудно, тъй като може да ви е необходима светкавица, за да осигурите достатъчно светлина. Все пак светлината около обекта може да допринесе за атмосферата и може да се опитате да я уловите в портрета. Пълнокадровите безогледални фотоапарати Canon, като например Canon EOS R6 Mark II, оборудван със система за фокусиране Dual Pixel CMOS AF II, могат автоматично да фокусират до EV -6,5, като често ви позволяват да снимате без светкавица дори в условия на ниска осветеност.

Ако използвате светкавица, то режимът „Нощен портрет“, който е наличен в повечето EOS фотоапарати на Canon, включително Canon EOS R100, EOS R8 и EOS RP, улеснява задачата ви, тъй като променя начина, по който фотоапаратът „мисли“. Той ще използва вградената светкавица или ще активира светкавица Speedlite, монтирана към чехълчето на фотоапарата, за да освети основния ви обект, и ще осигури достатъчно време на околната светлина да експонира сцената в снимката. Това става чрез използване на по-ниска скорост на затвора и автоматично регулиране на момента на задействане на светкавицата. Позиционирайте обекта си така, че да бъде осветен от светкавицата, а не от околната светлина, а за най-добри резултати използвайте статив, за да намалите заклащането на фотоапарата.

Ярките условия са предпоставка за твърде висок контраст в портретните ви снимки. За да си помогнете, когато обектът е огрян от силна слънчева светлина, може да използвате светкавицата. Монтирайте светкавица Speedlite, като Canon Speedlite EL-100, към чехълчето на фотоапарата или настройте вградената светкавица да се задейства за всяка снимка. Фотоапаратът ви ще балансира светкавицата и дневната светлина за изразително изображение, в което и двата елемента – обектът и фонът – са оптимално осветени.

Снимането на портрети на открито и в обстановка също може да означава работа със силна или трудна светлина. Усъвършенстваните обективи с фиксирано фокусно разстояние, като Canon RF 50mm F1.8 STM, RF 85mm F2 MACRO IS STM и RF 24mm F1.8 MACRO IS STM предлагат по-висока степен на оптично качество, производителност и гъвкавост за справяне с условия на слаба светлина. Техните по-широки отвори на диафрагмата позволяват повече светлина да достигне до сензора на фотоапарата, което ви позволява да снимате при по-слаба осветеност без компромис с качеството на изображението, което е идеално, когато снимате портрет в обстановка, например в слабо осветена фабрика или студио на художник. Нещо повече, по-широките отвори на диафрагмата позволяват и по-плитка дълбочина на рязкост, което спомага за създаването на гладко разфокусиран фон и елементи с „боке“ ефект, които карат обекта ви да изпъква в претрупана обстановка.

Много обективи с RF система за монтиране също така включват по-усъвършенствана вътрешна оптика и външни покрития на лещите, които помагат за намаляване на изкривяванията и отблясъците, като гарантират, че вашите портрети на открито са резки, ясни и улавят всеки детайл от вашия обект в неговата заобикаляща среда.

И накрая, когато използвате автоматични режими на снимане или полуавтоматични, като например този с приоритет на диафрагмата (Av), или когато използвате Авто ISO, можете бързо да регулирате експонацията при непостоянна или трудна за снимане светлина чрез компенсация на експонацията. Макар да звучи като нещо сложно, компенсацията на експонацията е просто начин да увеличите или намалите яркостта на изображението. Това е особено полезно при заснемане на светли тонове на кожата, за да не изглеждат лицата неестествено бледи, както и при заснемане на по-тъмни тонове на кожата, за да изглеждат естествено. Почти всички фотоапарати на Canon имат настройка за компенсация на експонацията. Проверете ръководството си, за да узнаете настройката на вашия.

Упражнявайте заснемането на спонтанни снимки

Усмихнато дете посяга към фотоапарата в семейна всекидневна.

Опитайте да поддържате интереса и естественото поведение на обекта, докато го снимате. Това ще ви позволи да постигнете непринуденост в снимките си. Използването на къс обектив също ще е от полза, тъй като обектът ви няма да се смущава така, както при снимане с голям обектив. Заснето с Canon EOS R100 с обектив Canon RF 16mm F2.8 STM при 1/100 s, f/3.5 и ISO1600. © Gary Morrisroe

Голяма част от фотоапаратите Canon, като например Canon PowerShot G1 X Mark III, EOS R100 или EOS R8, могат да се управляват дистанционно от смартфон чрез Wi-Fi благодарение на приложението Canon Camera Connect.

За някои модели това дистанционно управление включва изглед в реално време на изображението от фотоапарата, както и възможност да снимате чрез докосване на екрана на телефона. Разположете фотоапарата си върху някаква повърхност, след което използвайте смартфона си, за да наблюдавате изображението и да го заснемете в подходящия момент. Използването на този метод може да помогне на обекта да запази спокойствие, тъй като вниманието ви няма да бъде насочено директно към него.

За да заснемете естествено изглеждащи и спонтанни портрети, направете няколко пробни снимки, преди обектът да е готов да позира пред фотоапарата и след това. Хората ще се чувстват по-спокойни и е много по-вероятно да заснемете естествената им усмивка или игривия им детски поглед, като натиснете спусъка, когато най-малко очакват. Ако снимате с безогледален фотоапарат, като Canon EOS R6 Mark II, можете дори да използвате електронен затвор, за да снимате безшумно. Ако фотоапаратът ви разполага с режим за серия от снимки, изпробвайте го. Можете също така да използвате вариообектив и да снимате от по-далеч, така че портретите ви да изглеждат по-непринудени и по-естествени.

Помолете някой от семейството или от приятелите ви да позират за вас, за да се упражнявате. Ако искате да заснемете портрети на непознати, ги попитайте – в повечето случаи ще бъдат поласкани от молбата да ги снимате, освен това ще разполагате с известно време да композирате кадъра си.

Експериментирането с автопортрети е добър начин да се запознаете с настройките и стиловете на композицията.

Разкажете историята на човек, като го снимате в естествената му среда

Булка, облечена в традиционна сари, украсена със златни бижута и с рисунка от къна, покриваща ръката й.

Когато включвате контекст в по-широки портрети, вземете предвид локацията. Погледнете фона, преди да снимате, и се постарайте да изключите от кадър разсейващи елементи. Заснето с Canon EOS R с обектив Canon RF 28-70mm F2L USM при 70mm, 1/1000 s, f/2 и ISO1600. © Sanjay Jogia

Портрет на усмихнат търговец с шал и престилка в цвят бордо, застанал зад стоката си.

Тази снимка на търговец, предлагащ храна на фермерския пазар в Бат, е отличен пример за добавяне на контекст в портретна снимка – прочетете нашето ръководство за заснемане на портретни снимки на хора в тяхната естествена среда за повече съвети и информация. Заснето с Canon EOS RP с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM при 1/60 s, f/2.8 и ISO160. © Julian Love

Портрет на някой в обичайната му среда често разказва повече за историята му, отколкото обикновена снимка на глава. Например можете да използвате широкоъгълен обектив, като Canon RF 16mm F2.8 STM, RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM или RF 28mm F2.8 STM, за да снимате шеф готвач на работа в кухнята или пък фермер в поле, пълно с крави. Или защо не направите снимка на ваш приятел музикант на фона на боке на магазина му за китари? Помислете за това, какво искате да бъде фон на вашата снимка и защо. Целта е да заснемете изображение, което е впечатляващо, да добавите смисъл в кадъра си и да насърчите зрителите си да искат да разберат повече.

Уловете стила си в социалните мрежи

Портрет на жена, седнала на пода пред фон с мъниста, усмихвайки се на фотоапарата, който е на дървена маса пред нея.

Поддържането на уеднаквена цветова палитра и стил на редактиране във вашия канал в социалните мрежи придава на съдържанието ви по-еднороден и професионален вид.

Когато създавате модни портрети за социалните мрежи, да разбирате аудиторията си е от ключово значение. Персонализирайте снимките си така, че да отразяват стила, към който вашите последователи проявяват най-голям интерес, като ретро или модерен стил. Естествената светлина е вашият най-добър приятел в тези ситуации, тъй като хвърля мека и красива светлина върху обектите. Стремете се към златния час малко след изгрев или точно преди залез слънце и заемете поза, която изглежда естествена. Важно е да позволите на личността си да изпъкне, така че нека поведението ви разкаже история за това кои сте вие и какво представлява вашият моден усет.

При тенденции, като „Облекло на деня“ (#OOTD), малките детайли са важни. Уверете се, че дрехите ви са чисти, добре изгладени и аксесоарите са подходящи. И избирайте фоновете разумно; те трябва да допълват облеклото, а не да се конкурират с него.

Унифицираният стил на редактиране също е от огромно значение. Запомнете: мислете отвъд това едничко изображение и как ще изглежда началната страница на вашия канал. Опитайте се да поддържате еднороден визуален поток, който може да накара профила ви да изпъкне. И последно, социалните мрежи не са само за публикуване – те са за взаимодействие. Взаимодействайте с вашите последователи, след като публикувате изображенията си, и следете инфлуенсърите и модните икони, за да се адаптирате и развивате с бързоразвиващите се тенденции в социалните мрежи. Не забравяйте, че вашите модни портрети не са просто показване на тоалет, те споделят част от самите вас. За повече информация как да постигнете отличителен и хомогенен стил вижте нашето ръководство за заснемане естетични снимки.

Експериментирайте и разчупете правилата

Черно-бяла снимка, заснета отгоре, на майка и дете, които четат книга. Детето гледа към фотоапарата, докато протяга ръка, за да обърне страницата.

Експериментирайте с портретните си снимки, като използвате различни настройки за стил на снимката. Това черно-бяло изображение е също толкова впечатляващо и изразително, колкото една цветна снимка, ако не и повече. Заснето с Canon EOS R с обектив Canon RF 50mm F1.2L USM при 1/1250 s, f/2.2 и ISO1000. © Helen Bartlett

Портрет в профил на жена с тъмночервено червило, гледаща към фотоапарата. Зад нея се виждат редици разфокусирани светлини.

Помислете как настройките на фотоапарата, като експонация и дълбочина на рязкост, могат да ви помогнат да постигнете желаното изображение. Не се страхувайте да експериментирате, за да получите различни ефекти. Можете дори да опитате да добавите ефект „боке“ към изображението си за повече динамика, както със светлините тук. Ако портретните снимки на всички фотографи изглеждаха по еднакъв начин, светът щеше да е скучно място. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM при 1/125 s, f/1.8 и ISO1250. © Ejiro Dafé

Наред с регулирането на настройките на фотоапарата има няколко прости начина за създаване на интересни и въздействащи портретни снимки. Вместо да гледа към обектива на фотоапарата, можете да помолите обекта си да погледне някъде надалеч, в нещо в рамките на кадъра или в далечината. Или защо не опитате да снимате обекта си отгоре с помощта на стълба? Или се наведете и снимайте от височината на талията? Нарушете правилата на композирането, като направите така, че обектът ви напълно да запълва центъра на кадъра ви. Или опитайте да снимате контражур, изпробвайте сенки и ниски скорости на затвора, за да добавите настроение към портретите си.

Можете дори да създадете собствено домашно студио, за да експериментирате с различни техники, или да научите повече за изработването на собствен творчески реквизит за портрети*. Целта е да експериментирате, да се научите и да постигнете желаните резултати.

Написано от Peter Wolinski, Tamzin Wilks и Jeff Meyer

* Достъпно само на английски език

Свързани продукти

 • Безогледални фотоапарати

  EOS R8

  Преминете към пълнокадрова фотография и видео и реализирайте творческите си амбиции.
 • Безогледални фотоапарати

  EOS R10

  Направете следващите си стъпки във фотографията и видеото с безогледален фотоапарат Canon от системата EOS R, базиран на заснемащ сензор с размер APS-C.
 • Безогледални фотоапарати

  EOS R50

  С този безогледален фотоапарат EOS R можете да създавате най-впечатляващото си съдържание – от ясни снимки до 4K видеоклипове и поточни предавания на живо. Всичко това в едно специално устройство.
 • Безогледални фотоапарати

  EOS R100

  Създавайте перфектни спомени с изключително качество с този интуитивен фотоапарат EOS R, който е винаги в готовност.
 • ОБЕКТИВИ НА CANON

  RF 28mm F2.8 STM

  Тънък, лек и къс обектив за пътуване и улична фотография с гъвкаво 28 mm фокусно разстояние и бърз максимален отвор на диафрагмата f/2.8.
 • Обективи RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Макрообектив 35mm f/1.8 с бърз отвор на диафрагмата за широкоъгълна перспектива, близко фокусиране и хибриден IS.
 • Стандартен обектив

  RF 50mm F1.8 STM

  Компактен, тих и лек 50 mm RF обектив с фиксирано фокусно разстояние и широк отвор на диафрагмата f/1.8 – перфектен избор, за да овладеете творческата си визия.
 • Обективи RF

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  RF 85mm F2 MACRO IS STM предлага гъвкавост за снимане в близък план с фина компресия на перспективата и стабилизатор на образа за 5 стъпки по-ниска скорост на затвора в компактно и леко тяло.
 • Телефото вариообектив

  RF 70-200mm F4L IS USM

  RF 70-200mm F4L IS USM е незаменим компактен и лек варио телеобектив от серия L, който е идеален за пътувания и за заснемане на спортове/дива природа и портрети.
 • Свързани статии

 • ПОРТРЕТНА ФОТОГРАФИЯ

  Усъвършенствайте селфито си

  TikTok-ърката Nina Collins обяснява как да създавате творчески автопортрети у дома.

 • СНИМАНЕ НА БЕБЕТА

  Съвети за бебешка фотография

  Направете бебешката фотография забавна и се насладете на страхотни резултати.

 • УЛИЧНА ФОТОГРАФИЯ

  От портрети до разпечатки

  Фотографът и TikTok-ър Kym Moseley споделя своите съвети за заснемане и споделяне на впечатляващи снимки на непознати.