ПОРТРЕТИ

Разликата с обектив за портретни снимки

От изпълващи кадъра портрети в близък план до широкоъгълни улични портрети – изборът на специализиран обектив ще ви помогне да усъвършенствате портретите си.
Фотограф заснема модел, който е окъпан в лилава светлина и държи стъблото на растение.

Повечето EOS фотоапарати се предлагат в комплект с обектив с общо предназначение, който пасва на повечето типове фотография. Въпреки това, за да издигнете фотографията си на следващо ниво, си струва да инвестирате в набор от обективи, подходящи за избрания от вас жанр, като например портретна фотография. От фокусно разстояние и максимален отвор на диафрагмата до тегло и размер, обективът, който изберете, може да доведе до огромна разлика във вашите снимки.

Какво прави обектива за портретна фотография добър?

Това, което най-вече отличава портретния обектив, е фокусното разстояние и максималния отвор на диафрагмата, но има още какво да се вземе предвид при избора на най-добрия портретен обектив на Canon за вас.

Съвместимост на обективи

Първо, струва си да вземете предвид фотоапарата, който имате, и обективите, които са съвместими с него. Използването на фотоапарат Canon от системата EOS R означава, че имате широка свобода при избора на обективи – благодарение на монтажните адаптери за RF гнездо можете да снимате както с RF, така и с EF обективи.

RF гнездото на Canon е фантастична отправна точка при търсенето на обектив за портретна фотография. RF обективите, използвани в безогледалните фотоапарати на Canon, EOS R6 и EOS RP, включват 12-изводна връзка между обектива и фотоапарата за невероятно бързо автоматично фокусиране и надеждност. Творческите възможности, предлагани от безогледалната технология, също така правят RF гнездото чудесна инвестиция, когато обмисляте бъдещия хардуер, който да използвате на по-късен етап от фотографското си пътешествие.

Множество цветни светлинни следи се преплитат около главата и торса на модел на черен фон.

Със своите 88,8 mm, оборудваният с IS обектив Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM е универсален вариант за портретна фотография. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM при 44 mm, 8 s, f/16 и ISO100.

Стабилизатор на образа

Освен това не забравяйте, че не винаги ще искате или ще имате възможност да използвате статив, когато заснемате впечатляващи портрети. Тук на сцената излиза стабилизаторът на образа. Обективи като Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, RF 85mm F2 MACRO IS STM и RF 24-105mm F4-7.1 IS STM разполагат със стабилизатор на образа, който гарантира, че вашите изображения ще са изключително резки, когато снимате без статив. Стабилизирането на образа ви позволява да намалите скоростта на затвора, за да оползотворите повече от наличната светлина, което ви дава гъвкавостта да снимате при всякакви светлинни условия. Ефектът се мултиплицира, когато се комбинира обектив със стабилизатор на образа с фотоапарат с вградена система за стабилизиране на образа (IBIS), като например Canon EOS R6, с което се постига снимане с до 8 стъпки по-ниска скорост на затвора.

Размер и тегло

Трябва да се вземат предвид и размера, теглото и гъвкавостта. За фотографите на портретни снимки, които искат да останат гъвкави или да използват обективите си в множество жанрове, един малък и лек обектив е чудесен избор. Canon RF 50mm F1.8 STM и RF 35mm F1.8 MACRO IS STM са невероятно компактни обективи, което ги прави перфектни и ценово достъпни допълнения към комплекта за фотографи на улични портрети. Те не правят никакъв компромис с възможностите за заснемане на портретни снимки благодарение на широките максимални отвори на диафрагмата f/1.8 за постигане на красив разфокусиран фон и гъвкавост с дълбочината на рязкост. За максимална гъвкавост не ви трябва друго освен Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM. Със своя широк диапазон на фокусното разстояние този обектив е идеалният ежедневен универсален инструмент за почти всички жанрове фотография – от архитектурни снимки с ултраширок ъгъл (24 mm) до студийни портрети с фокусно разстояние 85 mm и портрети с телеувеличение (105 mm).

Максимален отвор на диафрагмата

Друг ключов фактор при избирането на правилния обектив за снимането на портрети е неговият максимален отвор на диафрагмата. Големината на отвора на диафрагмата на обектива определя количеството светлина, която достига до сензора на фотоапарата ви.

За всеки обектив е отбелязан отворът на диафрагмата, като например f/2.8 или f/4. Някои вариообективи имат отвор на диафрагмата, който зависи от избраното фокусно разстояние. Те ще бъдат обозначени с диапазон на отвора на диафрагмата, като например f/4-7.1. Други вариообективи, включително Canon RF 24-105mm F4L IS USM и RF 24-70mm F2.8L IS USM, вместо това предлагат константен максимален отвор на диафрагмата за запазване на една и съща експонация в целия диапазон на увеличение. Тези обективи, с техния константен максимален отвор на диафрагмата и устойчиво на атмосферни влияния качество на изработка от серия L са идеални за фотографи, които искат да надградят от RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, или за тези, които просто искат обектив от професионално ниво.

Профил на модел с тъмночервено червило, обръщащ лицето си към фотоапарата с низове от разфокусирани светлини на заден план.

Фокусното разстояние от 50 mm е приложимо за много фотографски жанрове, а широкият максимален отвор на диафрагмата го прави идеален за постигане на меко разфокусиране на фона при портретни снимки. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM при 1/125 s, f/1.8 и ISO1250. © Ejiro Dafé

Колкото по-малка е стойността на отвора на диафрагмата (f-числото), толкова по-голям е максималният отвор на диафрагмата. Има редица предимства при снимането на портрети с обектив, който е с по-голям максимален отвор на диафрагмата.

По-широкият отвор на диафрагмата пропуска повече светлина през обектива във фотоапарата, така че обективите с широк отвор на диафрагмата, като например Canon RF 50mm F1.8 STM и RF 85mm F2 MACRO IS STM, са чудесни за снимане при слаба светлина (например портрети на закрито) и когато ви се налага да сте гъвкави със светлината, като например при черно-бялата фотография или абстрактния портрет. Второто предимство при снимането с максимално отворена диафрагма е, че се постига по-голямо разфокусиране на фона, което често е предпочитано от портретните фотографи.

Нека да разгледаме някои примери за заснемане на портретни снимки с различни отвори на диафрагмата.

Композиция от три снимки на фигура с яркочервено червило и жълт пуловер. На лявата снимка има ясен обект и размазан фон, средната е по средата, а на дясната има фокусиран обект и ясен фон.

Тези три изображения, всички заснети при едно и също фокусно разстояние с обектив Canon RF 50mm f/1.8 STM, показват отвора на диафрагмата, вариращ от широк (малко f число) при първата снимка, до по-тесен (по-голямо f число) при третата снимка. Добре е да разполагате с обектив с голям отвор на диафрагмата, когато се опитвате да премахнете или разфокусирате разсейващия фон в портретната фотография. При първата снимка вниманието на зрителя не е насочено към разсейващия фон, а към лицето на обекта и е далеч по-ефективен портрет. © Ejiro Dafé

Това обаче не означава, че обектив с малко по-тесен отвор на диафрагмата, като f/4 на Canon RF 24-105mm F4L IS USM, не може да създаде красиво разфокусиране, особено при телеувеличение. Това се дължи на компресирането на перспективата – по-голямо при по-големи фокусни разстояния – при което обективът компресира разстоянието, ефективно приближавайки разфокусираните фонове към обекта, за да създаде ефект на силно разфокусиране зад него.

Най-добрите обективи на Canon за портрети в близък план и традиционни портрети

Брадата фигура, застанала сред висока трева, държаща малко дете.

Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM е достъпен вариант за фотографи, които снимат с безогледални фотоапарати и на които им трябва специален портретен обектив. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM при 1/800 s, f/2 и ISO400. © Ilvy Njiokiktjien

Портрет на възрастен човек с къса коса, облечен в бледо синьозелено облекло.

RF 85mm F2 MACRO IS STM може да осигури красиви портрети със своето фокусно разстояние на телеобектив. Той също така разполага с бързо и надеждно автоматично фокусиране дори при слаба светлина. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM при 1/800 s, f/2 и ISO400. © Ilvy Njiokiktjien

Фокусното разстояние е разстоянието между обектива и сензора на вашия фотоапарат, когато обектът е на фокус, и се посочва в mm. Вариообективите имат диапазон на фокусно разстояние, което се записва като минимум и максимум, като например 24-105mm. Обикновено за портретен обектив се счита обектив с фокусно разстояние над 85 mm, като например Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, който се отличава с олекотена конструкция и стабилизатор на образа за 5 стъпки по-ниска скорост на затвора за заснемане на перфектни портрети без статив.

При класическата композиция на глава и рамене един 85 mm портретен обектив предоставя по-голямо фокусно разстояние, което придава естествен изглед и отделя обекта от фона. При фотоапарат със сензор APS-C обектив с фокусно разстояние 50 mm ще постигне приблизително същото зрително поле като на обектив с фокусно разстояние 85 mm при пълнокадров фотоапарат.

За сравнение, ако използвате обектив с по-малко фокусно разстояние, като например 24 mm, той би изкривил лицето на обекта и ще изглежда все едно е променил пропорциите му. Също така фоновете обикновено не са разфокусирани добре при по-къси фокусни разстояния.

Разфокусирана снимка на фигура с къса и къдрава руса коса, гледана през стъкло, покрито с водни капчици.

Canon RF 50mm F1.8 STM е страхотен обектив за тези, които искат да преминат от обектива, доставен с фотоапарата, към първия си обектив с фиксирано фокусно разстояние. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM при 50 mm, 1/200 s, f/2.8 и ISO320.

Обективите с междинни фокусни разстояния, като Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM и RF 50mm F1.8 STM, могат да бъдат чудесни за портретна фотография. Обективите с тези фокусни разстояния изкривяват изображенията по-малко от широкоъгълните обективи, осигурявайки снимки с естествен изглед, което ги прави страхотни за портрети в цял ръст – особено полезни за модните фотографи.

Най-добрите обективи на Canon за групови и улични портрети

Портрет на усмихнат продавач на цветя, държащ букет от червени рози.

С максимално фокусно разстояние 105 mm Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM предлага изобилие от възможности за телеувеличение за улични портрети или групови снимки. Заснето с Canon EOS RP и с обектив Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM при 54 mm, 1/160 s, f/5.6 и ISO400.

Използването на универсален вариообектив, като Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, ще ви осигури най-доброто както от късите фокусни разстояния (широк ъгъл), така и от дългите фокусни разстояния (телеувеличение) и всичко помежду им. При най-широкия си зрителен ъгъл (24 mm) този обектив ще побере в кадъра дори за най-широките групови портрети и ще улови голяма част от околната обстановка в ситуационните улични портрети, а диапазонът от по-дълги фокусни разстояния е идеален за класически портрети и портрети в близък план.

Широките ъгли могат да се използват за постигане на голям ефект при ситуационни портрети, където обстановката около обекта играе ключова роля за разказването на историята, и при групови портрети, където в кадъра трябва да се вместят множество хора.

Ако искате да снимате групови портрети, обективът Canon RF 16mm F2.8 STM е идеален. Ако се наложи да снимате голяма група от хора в малко пространство, можете да постигнете добър кадър с този ултраширокоъгълен обектив.

Най-добрите обективи на Canon за красиви снимки

Портрет в профил и в близък план на модел с лъскаво червило и розов грим.

Приближете се и открийте красиви детайли в портретите си, заснети с широкоъгълния обектив Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM. Заснето с Canon EOS R с обектив Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM при 1/200 s, f/2.8 и ISO200. © Guia Besana

Въпреки че свързвате макрообективите с изображения в близък план на очарователни насекоми или вкусна храна, невероятните детайли, които улавят, са идеални също и за портрети. В действителност макрообективите обикновено се използват за модни портрети, за да подчертаят индивидуалните черти на лицето, както и специфичните продукти за красота.

Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM разполага с минимално разстояние за фокусиране 35 cm, а RF 35mm F1.8 MACRO IS STM може да фокусира от разстояние до 17 cm. Ако използвате макрообектив и се доближите до обекта, можете да разкриете изящни детайли, като по този начин покажете индивидуалната красота на всеки ваш модел.

Автор Peter Wolinski

Свързани продукти

 • Обективи RF

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Идеалният обектив за ежедневна употреба за ентусиасти, които използват пълнокадрови безогледални фотоапарати. Лесният за използване RF 24-105mm F4-7.1 IS STM е лек и компактен и е готов да издигне фотографията ви на следващо ниво.
 • Обективи RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Макрообектив 35mm f/1.8 с бърз отвор на диафрагмата за широкоъгълна перспектива, близко фокусиране и хибриден IS.
 • Обективи RF

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  RF 85mm F2 MACRO IS STM предлага гъвкавост за снимане в близък план с фина компресия на перспективата и стабилизатор на образа за 5 стъпки по-ниска скорост на затвора в компактно и леко тяло.
 • Стандартен обектив

  RF 50mm F1.8 STM

  Компактен, тих и лек 50 mm RF обектив с фиксирано фокусно разстояние и широк отвор на диафрагмата f/1.8 – перфектен избор, за да овладеете творческата си визия.
 • Обективи за EOS R

  RF 24-105mm F4L IS USM

  Лек и многофункционален вариообектив 24-105mm f/4 от серия L с бърз и тих автофокус и стабилизатор на образа за 5 стъпки по-ниска скорост на затвора.
 • Обективи RF

  RF 24-70mm F2.8L IS USM

  Добавете професионално предимство към вашия пълнокадров безогледален фотоапарат с 24-70 mm вариообектив, отличаващ се с широк отвор на диафрагмата и стабилизатор на образа за 5 стъпки по-ниска скорост на затвора.
 • Свързани статии

 • ПОРТРЕТНА ФОТОГРАФИЯ

  Съвети за портретна фотография

  Усъвършенствайте портретните си снимки с тези ценни съвети и техники.

 • ПРОЕКТИ У ДОМА

  Вдъхновяващи изображения у дома

  Превърнете дома си в студио със съвети от TikTok звездата Michaela Efford.

 • ПРОЕКТИ У ДОМА

  Създайте си собствено домашно студио

  Открийте творческите възможности на светкавицата и заснемайте зашеметяващи портрети с ограничен бюджет.

 • УЛИЧНА ФОТОГРАФИЯ

  Съвети за улична портретна фотография

  Полезни съвети за заснемане на интересни портретни снимки на улицата от професионалния фотограф Джулиан Лов.