ПОРТРЕТНА ФОТОГРАФИЯ

Фотоапарати и обективи за портрети за всеки повод

Уловете красотата и характера на вашия обект, от бебета и домашни любимци до мода и семейни портрети, като изберете най-добрия фотографски комплект от базов клас на Canon за портретна фотография.
Изрязана снимка в близък план, направена с Canon EOS R10, на бебе, което вдига глава от пухкаво одеяло и гледа втренчено на една страна.

Най-добрият фотоапарат за портретна фотография е този, който не ограничава креативността ви, независимо дали снимате очарователно новородено бебе, любим домашен любимец или интригуващ непознат на улицата. При портретната фотография вашият фотографски комплект трябва да ви помага да уловите индивидуалността, характера и красотата на вашия обект, допълвайки визията ви, но никога да не ви пречи.

Има много неща, които трябва да имате предвид при избора на фотоапарат за портретни снимки и често правилният избор ще зависи от вида на портретите, които ще заснемате. Но не се притеснявайте: има фотоапарат Canon, подходящ за всеки сценарий, плюс страхотни обективи, които да съчетавате с него, за да ви помогнат да правите възможно най-добрите портретни снимки всеки път.

Портрети на новородени и снимки на бебета

На снимка, заснета с Canon EOS R10, бебе гледа към фотоапарата през рамото на възрастен, като на заден план има светлини с „боке“ ефект.

Canon EOS R10 е идеален вариант за родители с малки деца, които искат лесен за използване фотоапарат, способен да заснема красиви снимки с минимални усилия. Заснето с Canon EOS R10 с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM при 1/25 s, f/4.0 и ISO640. © Mark Fensome

Със своя електронен затвор, позволяващ напълно безшумно снимане, безогледалните фотоапарати Canon са идеални за портрети на бебета, където тишината често е от огромно значение. С тегло от само 429 g лекият Canon EOS R10 е отличен избор. Безшумен, когато е необходимо, за да не обезпокоява бебето, той разполага и със специален портретен режим, който омекотява както тоновете на кожата, така и онези деликатни малки кичури коса. Има и творчески филтри, с които да се заиграете, включително монохромен филтър за подчертаване на естествената текстура на кожата, докато интелигентният AF с разпознаване на очи ще гарантира, че винаги фокусът е перфектен.

Изборът на правилния обектив също е важен и препоръчваме да съчетаете EOS R10 с Canon RF 50mm F1.8 STM. Тихият STM мотор за фокусиране няма да събуди бебето, а суперширокият максимален отвор на диафрагмата f/1.8 пропуска достатъчно светлина за идеално експонирани портрети дори в слабо осветени спални. Широкият максимален отвор на диафрагмата също ви позволява да снимате с изключително плитка дълбочина на рязкост за красиво разфокусирани фонове.

Семейни портрети

На снимка, заснета с Canon EOS RP, двойка вдига за ръцете усмихнато дете в разлистена гора. 

Със своя подвижен сензорен екран, самоснимачка и безпроблемна интеграция с приложението Canon Camera Connect, което ви позволява да управлявате фотоапарата от смартфона или таблета си, EOS RP е идеален за групови портрети на цялото семейство. Заснето с Canon EOS RP с обектив Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM при 1/640 s, f/1.8 и ISO800. © Valéria Fazekas

С функцията за проследяване на лица и AF с разпознаване на очи Canon EOS RP гарантира, че близките ви хора ще бъдат ясно фокусирани, което го прави идеален за заснемане на семейни портрети дори на най-многобройните семейства. Пълнокадровият CMOS сензор също осигурява голямо зрително поле, което е идеално за кадриране на семейни снимки, като същевременно ви позволява голям контрол върху дълбочината на рязкост за артистични индивидуални портрети. Семейните фотографи ще искат да използват и режим за групови снимки, където EOS RP автоматично настройва дълбочината на рязкост, за да гарантира, че всички са на фокус, независимо дали са отпред, или отзад.

Когато семейният празник е в разгара си, съчетайте вашия EOS RP с Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM. Този обектив е достатъчно малък, за да не привлича вниманието към вас, като ви позволява да улавяте непринудени моменти, докато широката диафрагма с максимален отвор f/1.8 ще ви помогне да направите снимка дори при условия на слаба осветеност. Широкоъгълното фокусно разстояние от 24 mm е идеално за обхващане на цяло поколение в кадър без изкривяването, присъщо за ултраширокоъгълните обективи. Но ако предпочитате снимки в близък план, макро възможностите на обектива ви позволяват да уловите всеки малък детайл.

Или ако искате напълно непринудени изображения, Canon PowerShot PX е фантастичен избор. Поставен дискретно на маса или плот в семейна среда, този интелигентен фотоапарат ще прави снимки в документален стил на ежедневни дейности, без да прекъсва момента, докато интелигентно проследява обектите и кадрира снимките. Можете да видите изображенията, записани от фотоапарата, като се свържете безжично с приложението Canon Connect за Mini PTZ Cam, което дори ще ви предложи най-добрите кадри. Canon PowerShot PX може също да записва кратки Full HD видеоклипове, които също могат да се прехвърлят чрез приложението.

Модни портрети

Модна снимка, направена с Canon EOS R, показваща модел в рокля, подобна на кимоно, държаща палмови листа и клони, които образуват рамка около лицето ѝ.

За модните фотографи е важно да предоставят безупречни изображения всеки път, показвайки моделите и продуктите, които снимат. С разпознаването на лица и очи Canon EOS R гарантира, че никога няма да пропуснете да фокусирате и винаги ще заснемате изключително фокусирани портрети. Заснето с Canon EOS R с обектив Canon RF 50mm F1.2L USM при 1/160 s, f/1.4 и ISO160. © Guia Besana – посланик на Canon

Ако искате да направите модните си портрети впечатляващи, за да се откроите в социалните мрежи, Canon EOS R има 30,3-мегапикселов CMOS сензор, който предоставя изображения с висока разделителна способност, като гарантира, че всеки детайл е уловен с изключителна прецизност. С автоматично фокусиране до -6 EV, благодарение на големия и изключително чувствителен пълнокадров сензор, EOS R се справя и в най-предизвикателните условия на осветеност, от студиото до улицата, когато и където ви отведе фотосесията.

Обективът Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM е идеален за модни портрети. Благодарение на широкия отвор на диафрагмата f/2 и компресията на разстоянието, характерна за телеобективите, този обектив създава меки фонове с плътно разфокусиране, придавайки на портретите елегантно усещане и изолирайки обектите от заобикалящата ги среда. Телеобективите като този създават много малко изкривяване, което води до красиви портрети, особено когато става въпрос за лица. Ако искате кадри в близък план на ръце или черти на лицето, RF 85mm F2 MACRO IS STM ще се справи и с това благодарение на своето 0,5x макро увеличение. Нещо повече, ако решите да излезете навън за нощна улична фотография, няма да имате нужда от статив благодарение на стабилизатора на образа за 5 стъпки по-ниска скорост на затвора.

Портрети на домашни любимци

Пухкаво куче в бяло и кафяво седи на трева пред морето.

Съчетавайки скорост и качество на изображението, Canon EOS R7 е идеалният фотоапарат за замразяване на движещ се обект или улавяне на всички детайли в сцена със слаба светлина. Заснето с Canon EOS R7 с обектив Canon RF-S 18-150 mm F3.5-6.3 IS STM при 59 mm, 1/30 s, f/9 и ISO100.

Вашите домашни любимци обикновено може да прекарат целия ден в дрямка, но в момента, в който се опитате да ги снимате, те внезапно решават да започнат да търчат, сякаш ги преследват. Именно това прави Canon EOS R7 идеалния фотоапарат за фотография на домашни любимци. Създаден с мисъл за фотография на дива природа и животни, EOS R7 предлага изключително висока честота на серия от снимки от 30fps и електронен затвор със скорост 1/16 000 s за улавяне на действието, колкото и бързо да се движи животното. С функция за разпознаване на животни и AF проследяване обектът ви ще бъде ясно фокусиран навсякъде в кадъра, а стабилизаторът на образа за до 8 стъпки по-ниска скорост на затвора (в зависимост от монтирания обектив) гарантира снимки без размазване, когато снимате без статив. С Wi-Fi и Bluetooth свързаност EOS R7 се сдвоява безпроблемно със смартфони чрез приложението Canon Camera Connect, така че можете да задействате затвора дистанционно, докато се концентрирате върху това да забавлявате вашия домашен любимец и той да се движи в правилната посока.

Вграденият стабилизатор на образа (IBIS) на EOS R7 работи заедно с оптичния стабилизатор на образа на обектива Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, за да осигури стабилизация от до 7 стъпки, позволявайки ви да снимате без статив или с ниски скорости на затвора при слаба светлина без риск от размазване. Всичко това е поместено в компактен обектив, който със своите 390 g е достатъчно лек, за да направи дори най-дългите и оживени фотосесии на домашни любимци безпроблемни. Благодарение на APS-C сензора на EOS R7 този обектив създава зрително поле, еквивалентно на това на 24 – 48 mm обектив на пълнокадров фотоапарат, осигурявайки гъвкав диапазон на вариото и така необходимата гъвкавост при фотосесии с непредвидими домашни любимци.

Портрети в обстановка

Снимка, направена с фотоапарат Canon EOS R6, на която се вижда жена в бяла рокля как танцува на плаж през нощта, а на заден фон се виждат осветени сгради.

Canon EOS R6 е проектиран за зашеметяващи резултати в ситуации на слаба осветеност и висок контраст. Въпреки че 20,1-мегапикселовият пълнокадров сензор има по-малко пиксели от сензорите на някои фотоапарати Canon, всеки един пиксел е по-голям и следователно много по-чувствителен към светлина. Резултатът е, че фотоапаратът е способен на автоматично фокусиране до зашеметяващите -6,5 EV. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 50mm F1.2L USM при 1/40 s, f/1.4 и ISO32000. © Javier Cortés – посланик на Canon

Непредсказуемият характер на портретите в обстановка изисква фотоапарат, който е възможно най-гъвкав. Canon EOS R6, със своето защитено от атмосферни влияния тяло, е проектиран да бъде навсякъде, където искате да снимате. Вграденият стабилизатор на образа (IBIS) осигурява стабилизация до 8 стъпки за ясни изображения без размазване, когато снимате без статив, докато големият ултрачувствителен към светлина пълнокадров сензор и широкият ISO диапазон позволяват заснемане на перфектно осветени портрети при непредсказуеми и предизвикателни условия на осветеност. Нещо повече, с усъвършенствано разпознаване и проследяване на очи, плюс автоматично фокусиране до -6,5 EV, EOS R6 гарантира, че независимо от часа на деня вашият обект винаги ще бъде фокусиран. И със серия от снимки от 20fps никога няма да пропуснете естествено изражение независимо колко мимолетно е то.

Същите характеристики, които правят Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM подходящ за семейни портрети, го правят добър избор и за портрети в обстановка. С тегло от само 270 g той ще бъде навсякъде с вас, а оптичният стабилизатор на образа за 5 стъпки по-ниска скорост на затвора и широкият максимален отвор на диафрагмата са проектирани да ви помогнат да изразите креативността си независимо от условията на осветеност, което ви позволява да заснемате снимки в цял ръст, които да изглеждат вълнуващи и интересни. Фокусното разстояние също така означава, че този обектив служи и като фантастичен обектив за снимане на влогове.

Независимо какъв обект снимате, от котки до братовчеди, от майки до модели, наличието на подходящия фотоапарат и обектив Canon означава, че сте готови.


Автор Peter Wolinski

Свързани продукти

 • Безогледални фотоапарати

  EOS R6

  Каквото и да снимате, както и да го снимате, EOS R6 ви позволява да бъдете креативни по начини, които никога не сте предполагали, че са възможни.
 • Безогледални фотоапарати

  EOS R7

  Опознайте дивата природа с фотоапарат, който предлага сензационна скорост и качество на изображението в компактно тяло с APS-C сензор, проектирано за бъдещето.
 • Безогледални фотоапарати

  EOS R10

  Направете следващите си стъпки във фотографията и видеото с безогледален фотоапарат Canon от системата EOS R, базиран на заснемащ сензор с размер APS-C.
 • Безогледални фотоапарати

  EOS RP

  Малък, лек и интуитивен пълнокадров безогледален фотоапарат, идеален за пътуване и всекидневна фотография.
 • Компактни цифрови

  PowerShot PX

  Уловете най-ценните моменти от живота автоматично с тази интелигентна камера, която разпознава лица и се свързва с вашето смарт устройство.
 • RF-S обективи

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  Вариообектив за APS-C фотоапарати от серията EOS R, който е идеален за туристическа фотография, фотография на дивата природа, спортна и лайфстайл фотография.
 • Вариообектив с ултраширок ъгъл

  RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

  Компактен и лек вариообектив RF 15-30mm, който е идеален за пътуване, включително за градски пейзажи, природни пейзажи, архитектура и заснемане на влогове в движение.
 • Широкоъгълен обектив с фиксирано фокусно разстояние

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Компактен и лек 24 mm обектив с фиксирано фокусно разстояние, който е идеален за пейзажна фотография, снимане на влогове и на интериорно съдържание, както и за страхотни макро изображения.
 • Обективи RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Макрообектив 35mm f/1.8 с бърз отвор на диафрагмата за широкоъгълна перспектива, близко фокусиране и хибриден IS.

Свързани статии

 • ПОРТРЕТНА ФОТОГРАФИЯ

  Идеалният обектив за заснемане на портрети

  Какво трябва да имате предвид при избора на обектив за портретна фотография.

 • СНИМАНЕ НА БЕБЕТА

  Съвети за бебешка фотография

  Направете бебешката фотография забавна и се насладете на страхотни резултати.

 • КОМПЛЕКТ

  Предимства на правилния фотоапарат

  Разберете как Canon EOS R100 може да ви помогне да запишете ценни спомени.

 • ПОРТРЕТНА ФОТОГРАФИЯ

  Снимайте абстрактни портрети

  Експериментирайте с многократна експонация, рисуване със светлина, игри със сенки и още