ТЕХНИКИ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА СВЕТЛИНАТА

7 най-добри съвета за фотография при слаба светлина

Научете как да извлечете максимума от своя фотоапарат Canon и как да създавате изумителни изображения от здрач до зори.
Цветни лъчи светлина, падащи върху крайбрежна пътека.

Зората и здрачът са вълшебни моменти. Това са моментите, когато оживяват фестивалите, настроението на града превключва на висока скорост и изобилстват възможности за снимане. Но да уловите детайли, когато светлината е оскъдна, може да се окаже трудно – особено ако ползвате камерата на смартфона.

В условия на слаба светлина творческите режими на DSLR, безогледалния или компактния фотоапарат от висок клас ще ви дадат снимки с рязкост и детайлност, които иначе няма да постигнете лесно.

1. Използвайте широк отвор на диафрагмата (ниско f-число), за да позволите на възможно най-много светлина на навлезе през обектива

Близък план на лицето на тъмнокоса жена, която носи розово червило и сенки за очи, при слаба светлина.

Обективите с по-широк отвор на диафрагмата пропускат повече светлина към заснемащия сензор, което позволява използване на по-високи скорости на затвора за улавяне на детайли и замразяване на действието, без да се налага да повишавате ISO чувствителността прекомерно, което може да доведе до шум в изображението. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM при 1/1250 s, f/1.8 и ISO1250. © Ejiro Dafé

Ако имате фотоапарат с ръчни настройки, можете да контролирате отвора на диафрагмата с помощта на режима Av. Настройката за отвор на диафрагмата определя колко светлина да пропусне фотоапаратът. При условия на слаба светлина трябва да пропуснете възможно най-много светлина, за да получите добра експонация и да уловите детайлите в сцената. За да направите това, използвайте широк отвор на диафрагмата (ниско f-число). Ако снимката ви все още е с недостатъчна експонация (твърде тъмна), използването на по-ниска скорост на затвора също ще пропусне повече светлина чрез увеличаване на времето за експонация, но с риск от размазване на изображението – вижте раздела по-долу за заснемане на изображения без размазване.

Настройката за отвор на диафрагмата влияе не само на експонацията. Широкият отвор на диафрагмата също така води до плитка дълбочина на рязкост – т.е. при малко f-число само малка част от сцената ще бъде на фокус. Това може да е идеално, ако снимате портрети преди зазоряване и искате приятно разфокусиран фон, но ако искате да уловите специалните нюанси на градски пейзаж привечер например, с помощта на по-тесен отвор на диафрагмата (по-голямо f-число) ще постигнете по-голяма дълбочина на рязкост, така че повече от сцената ще бъде на фокус. За добра експонация ще трябва да опитате да използвате по-ниска скорост на затвора.

Естествено, някои обективи имат по-широка отвор на диафрагмата от други. Отличните компактни модели пълнокадрови безогледални фотоапарати от системата EOS R, като Canon EOS R6 и EOS RP, включват обектив Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, чудесен избор за широкоъгълни снимки на градски пейзажи през нощта и на други сцени при слаба светлина. Canon RF 50mm F1.8 STM ви дава стандартна перспектива (подобна на тази на човешкото око) и е идеален за спонтанна улична фотография през нощта, а по-дългото фокусно разстояние на Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM го прави превъзходен за портрети при слаба светлина.

Ако използвате DSLR фотоапарат, обектив като Canon EF 35mm f/2 IS USM предлага естествена перспектива и ползата от стабилизиране на образа (IS) за снимане без статив. Canon EF 35mm f/1.4L II USM с още по-широкия си максимален отвор на диафрагмата предлага изключителни възможности за снимане при слаба светлина. Ако разполагате с DSLR фотоапарат със сензор с размер APS-C, като например Canon EOS 850D, тогава EF-S обектив като Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM би бил добър вариант за естествена перспектива. Ако търсите подобна широкоъгълна и естествена перспектива за безогледален фотоапарат EOS M, като например EOS M50 Mark II, който също използва сензор APS-C, не търсете нищо повече от ултра компактния къс обектив Canon EF-M 22mm f/2 STM или обектива Canon EF-M 32mm f/1.4 STM с много голям отвор на диафрагмата.

2. Увеличете настройката за ISO за по-добра чувствителност към светлината

Голям воден басейн, заобиколен от хълмове и планини, при слаба светлина.

Ако използвате голям отвор на диафрагмата, но усещате, че в изображението все още липсва яркост, опитайте да увеличите настройката за ISO чувствителност на фотоапарата. Това увеличава чувствителността на сензора към светлина и е полезно при снимане през нощта без светкавица. Колкото по-голямо е ISO числото, толкова по-висока е чувствителността. DSLR, безогледалните и компактните фотоапарати от висок клас на Canon имат сензори с голяма площ и затова заснемат по-добри снимки с висока ISO чувствителност от фотоапаратите с по-малки сензори, като например камерите на смартфоните.

Пълнокадровите CMOS сензори в безогледалните фотоапарати Canon, като например Canon EOS RP и EOS R6, осигуряват изключително високи ISO характеристики с малка или никаква забележима зърнистост или шум в изображението. Сензорите в най-новите APS-C фотоапарати на Canon са малко по-малки, но все пак осигуряват детайлни изображения с ниско ниво на шум дори при много висока ISO чувствителност, което прави фотоапаратите идеални за снимане без статив през нощта.

3. Поддържайте изображенията си ясни

Когато снимате без статив при слаба светлина, може да се окаже, че изображенията изглеждат размазани. Това обикновено се случва, ако сте използвали по-продължителна експонация (по-ниска скорост на затвора), за да уловите повече светлина. Ето още едно предимство при използване на по-широк отвор на диафрагмата: колкото повече светлина навлиза в обектива, толкова по-висока е скоростта на затвора, която можете да използвате. Това е важно, защото по-високите скорости на затвора замразяват действието – а колкото по-бързо е движението, което искате да заснемете, толкова по-висока ще трябва да бъде скоростта на затвора, за да се избегне размазване от движението. При добра светлина неподвижните обекти обикновено могат да бъдат заснети със скорост на затвора около 1/50 s, тези, които ходят, изискват малко по-висока скорост от около 1/250 s, а по-бързото действие може да се нуждае от 1/1000 s или по-високи скорости. При слаба светлина ще са необходими по-високи скорости на затвора.

Освен движението на обекта трябва да се има предвид и заклащането на фотоапарата – и колкото по-дълго е фокусното разстояние, толкова по-трудно е да се избегне заклащането на фотоапарата, когато снимате без статив. Общо правило е да започнете със скорост на затвора, която е реципрочна на фокусното разстояние – така че с 50 mm обектив използвайте поне 1/50 s или по-висока скорост; с 600 mm обектив използвайте 1/600 s и т.н. Използването на обектив с оптичен стабилизатор на образа (IS) позволява да се снима с по-ниски скорости на затвора и все пак да се постигне същата рязкост на изображението.

EOS R6 на Canon притежава вградена система за стабилизиране на образа (IBIS), която работи съвместно с обективи, оборудвани със собствен стабилизатор на образа, за постигане на изключително резки изображения, заснети с продължителна експонация без статив. Можете също така да използвате заобикалящата среда, за да повишите стабилността на фотоапарата: опитайте се да се облегнете на стена или да поставите фотоапарата си на твърда повърхност. Ако имате такъв, използвайте статив, тъй като това ще ви даде максимална гъвкавост.

4. Извлечете максимума от настройките за баланс на бялото

Изображение на Bath Abbey привечер, осветено от прожектори с топла светлина и със светната улична лампа.

Регулирането на настройката за баланс на бялото е творчески начин да промените радикално окончателния изглед на вашите изображения. Заснето с Canon EOS 7D (сега вече предшественик на Canon EOS 7D Mark II) с обектив Canon EF 17-40mm f/4L USM при 2,5 s, f/11 и ISO100. © Marcus Hawkins

Bath Abbey, заснето през нощта, с по-хладни цветове и небето в тъмен нюанс на синьото.

В тази версия на същия кадър балансът на бялото е променен, което води до повече естествени студени цветове, а цветът на небето се променя в по-тъмен нюанс на синьото. Заснето с Canon EOS 7D с обектив Canon EF 17-40mm f/4L USM при 21 mm, 2.5 s, f/11 и ISO100. © Marcus Hawkins

Настройката за автоматичен баланс на бялото на фотоапаратите Canon осигурява неизменно точни резултати при снимане на дневна светлина и се представя добре при снимане при слаба светлина. Но можете да добавите креативен щрих към вашите изображения, заснети при слаба светлина, като използвате алтернативни предварително зададени настройки за баланс на бялото, за да създадете определено настроение.

Например при снимане по здрач при осветление от улични лампи, настройката за баланс на бялото „Волфрамова лампа“ ще придава на изкуствено осветените зони по-неутрална цветова температура и ще засилва наситеното синьо на небето. Или ако искате да подчертаете топлината на изкуственото осветление, опитайте да зададете настройка за баланс на бялото „Дневна светлина“.

Много фотоапарати Canon, включително компактни фотоапарати като Canon PowerShot G5 X Mark II, могат да заснемат в RAW файлов формат. Изберете този формат и можете да променяте или прецизирате настройката за баланс на бялото при последваща обработка на изображенията, като използвате предпочитания от вас софтуер за обработка на RAW изображения, включително мощния и безплатен Digital Photo Professional на Canon.

5. Светлинни ефекти

Котка в слабо осветена стая, чиито предни лапи са поставени върху две книги.

Поставянето на фотоапарата на статив означава, че можете да използвате по-ниски скорости на затвора, за да улавяте повече светлина, като същевременно заснемате резки изображения. Разбира се, би ви помогнало и ако обектът ви е отзивчив и не се движи прекалено много. Заснето с Canon EOS 850D с обектив Canon EF 50mm f/1.2L USM при 1/160 s, f/2.8 и ISO100.

Пътна мрежа през нощта с фарове на автомобили, създаващи ясни светлинни следи.

Продължителните експонации са идеални за заснемане на светлинни следи от нощния трафик, превръщайки обикновените сцени в хипнотизиращи творчески изображения. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM при 61 s, f/16 и ISO400. © Lorenz Holder

Можете да добавите динамика към нощните снимки чрез създаване на светлинни следи, като използвате както задните светлини на движещи се превозни средства, така и неоновите светлини на панаирни атракции. Нуждаете се от продължителна експонация, ако искате да уловите движението на светлината в снимката си, което означава, че скоростта на затвора трябва да е няколко секунди или повече, а фотоапаратът да е поставен на статив или стабилна повърхност. Експериментирайте с експонации с различна продължителност. Използвайте самоснимачка или функцията за отдалеченото снимане с фотоапарата, за да избегнете заклащане на фотоапарата при натискане на спусъка. Много фотоапарати Canon са оборудвани с Wi-Fi, което ви позволява да променяте настройките и да задействате спусъка от вашия смартфон, като използвате приложението Canon Camera Connect.

6. Опитайте да снимате в режим на серия от снимки

Фигура, скачаща с кросов мотор над хълм, на фона на здрача.

Режимът за серия от снимки е идеален за снимане на динамични сцени при слаба светлина, което гарантира, че винаги ще заснемете идеалния момент. Заснето с Canon EOS 7D Mark II с обектив Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM при 35mm, 1/1600 s, f/8 и ISO3200.

Режимът „Серия от снимки“ ще заснеме бърза последователност от изображения за част от секундата. Той е полезен, когато снимате движещи се обекти или бързи движения. Така че, ако фотоапаратът разполага с този режим, включете го и го използвайте – ще увеличите шансовете си да заснемете чудесната снимка на динамична сцена при слаба светлина.

7. Най-добрите фотоапарати за фотография при слаба светлина

Фотоапарат Canon EOS R6.

Независимо от вашите нужди и бюджет има широка гама от фотоапарати, които са идеални за фотография при слаба светлина, включително Canon EOS R6.

Canon EOS R6 – идеалният пълнокадров безогледален фотоапарат за снимане при слаба светлина

 • Вграден високоефективен стабилизатор на образа
 • Водеща в класа система за автоматично фокусиране, която работи при почти пълна тъмнина
 • Впечатляващо качество на изображението при висока ISO чувствителност

Canon EOS RP – най-добрият бюджетен фотоапарат за нощна фотография

 • Пълнокадров заснемащ сензор за изумително качество при слаба светлина
 • Усъвършенствани характеристики за автоматично фокусиране при слаба светлина
 • Конкурентни цени за пълнокадров безогледален фотоапарат

Canon EOS M50 Mark II – идеалният преход от смартфон към фотоапарат

 • Предимства на безогледален фотоапарат в елегантно и леко тяло със заснемащ сензор с размер APS-C
 • Работа на AF системата при много ниска осветеност до –4EV и снимане с ISO до 25 600
 • Специализирана гама сменяеми и компактни EF-M обективи

Canon EOS 850D – следващата стъпка в творческия контрол: лек DSLR фотоапарат

 • Леко тяло от 515 g – чудесен за нощна улична фотография
 • 24,1 MP APS-C сензор, осигуряващ изключително качество на изображенията
 • Класическа DSLR ергономичност и оптичен визьор за директно наблюдение на сцената

Canon PowerShot G5 X Mark II – малък и елегантен, но същевременно изключително усъвършенстван

 • Мощен вграден 5x вариообектив с еквивалентно фокусно разстояние 24-120mm
 • Малък, но висококачествен заснемащ сензор от тип 1.0
 • Богатство от нощни режими на снимане, включително Звезден портрет, Звездна нощна сцена, Следи от движението на звездите, Ускорено видео на звезди и Нощна сцена без статив

Прочетете допълнителни съвети за фотография при слаба светлина* от ментора на Redline Challenge, Lorenz Holder.Написано от Matthew Richards* Достъпно е на избрани езици.

Свързани продукти

 • Безогледални фотоапарати

  EOS R6 Mark II

  Снимки или видео, действие или портрет – комбинацията от производителност и качество на изображението на EOS R6 Mark II позволява на творчеството ви да се развихри
 • Безогледални фотоапарати

  EOS R8

  Преминете към пълнокадрова фотография и видео и реализирайте творческите си амбиции.
 • Стандартен обектив

  RF 50mm F1.8 STM

  Компактен, тих и лек 50 mm RF обектив с фиксирано фокусно разстояние и широк отвор на диафрагмата f/1.8 – перфектен избор, за да овладеете творческата си визия.
 • Обективи RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Макрообектив 35mm f/1.8 с бърз отвор на диафрагмата за широкоъгълна перспектива, близко фокусиране и хибриден IS.
 • Широкоъгълен обектив с фиксирано фокусно разстояние

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Компактен и лек 24 mm обектив с фиксирано фокусно разстояние, който е идеален за пейзажна фотография, снимане на влогове и на интериорно съдържание, както и за страхотни макро изображения.
 • Свързани статии

 • НОЩНА ФОТОГРАФИЯ

  Снимане на Луната

  Ръководство стъпка по стъпка за творческа фотография на луната.

 • ТЕХНИКИ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА СВЕТЛИНАТА

  Снимане с наличната светлина

  Научете как да търсите и улавяте най-добрата светлина, за да подобрите начина, по който изглеждат вашите снимки.

 • ВИДЕО ТЕХНИКИ

  Съвети за заснемане на видео през нощта

  Разкрийте цял нов свят, изпълнен с креативност, с нашето ръководство за заснемане на видео през нощта.

 • ФОТОГРАФИЯ НА ДИВА ПРИРОДА

  Дива природа на слаба светлина

  Разкрийте скрития живот на животните с нашите топ съвети за нощна фотография.