ПЕЙЗАЖНА ФОТОГРАФИЯ

Как да снимате пейзажи без статив

Разберете как да заснемате детайлни пейзажи и дори размазана вода или облаци, когато снимате без статив.
Пейзажен фотограф гледа през визьора на Canon EOS RP, за да снима разстилащи се поля.

Стативите могат да бъдат изключително полезни за пейзажната фотография, тъй като поддържат фотоапарата ви неподвижен, така че не е необходимо да се тревожите за размазани снимки, причинени от ниските скорости на затвора, особено когато снимате при слаба светлина. Те обаче могат да бъдат тежки за носене или да заемат много място, особено когато сте на дълга разходка. С модерен фотоапарат, правилните настройки и малко изобретателност можете да оставите статива у дома при следващото ви излизане за заснемане на красива сцена и вместо това да вземете със себе си чаша кафе или закуска.

1. Стойте неподвижно и използвайте тялото си

Пейзажен фотограф гледа през визьора на Canon EOS RP, като се подпира стабилно на коляно, за да снима разстилащи се поля.

Колкото по-стабилен е фотоапаратът, толкова по-малък е шансът от заклащане на фотоапарата – Ако използвате ниска скорост на затвора, задръжте дъха си, докато заснемате снимката.

Пейзажен фотограф държи Canon EOS RP далеч от тялото си, за да може ремъкът за шия да се опъне.

Поддържането на ремъка опънат е чудесен начин за стабилизиране на фотоапарата.

Начинът, по който държите фотоапарата си, може да е от изключително значение за това дали ще заснемете кристално рязка снимка, или такава, която е размазана заради заклащането на фотоапарата. За да държите фотоапарата стабилно, положете долната част на обектива в обърнатата нагоре длан на лявата си ръка и дръжте лакътя си плътно до тялото. Това създава здрава основа за поддържане на фотоапарата.

Можете да използвате тялото си и по други начини, за да предотвратите размазване, причинено от движение. Опитайте да седнете и да използвате коляното си за опора на ръката. Като алтернатива използвайте ремъка за шия – активирайте режим Live View и дръжте фотоапарата далеч от тялото си, докато ремъкът е опънат, като внимавате да не напрягате врата си.

2. Активирайте стабилизатора на образа

Пейзажен фотограф държи фотоапарат над главата си, за да снима дърво на фона на разстилащи се облаци.

Активирането на стабилизатора на образа на обектива Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM ви позволява да снимате без статив при скорост на затвора от 0,8 секунди.

Стабилизаторът на образа на обектива може да помогне за намаляване на заклащането на фотоапарата, като омекотява естественото движение на ръцете ви, улеснявайки снимането без статив с по-ниски скорости на затвора. Обикновено правилото за снимане без статив е, че трябва да използвате само скорости на затвора, еквивалентни на фокусното разстояние или по-високи, например, когато използвате 50 mm обектив, не трябва да падате под 1/50 секунда. Но активирането на стабилизатора на образа на обектива означава, че често можете да снимате с по-ниска скорост на затвора от тази. Гамата RF обективи на Canon, включително подходящи за начинаещи модели, като например Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM и RF 35mm F1.8 Macro IS STM, използват усъвършенстван стабилизатор на образа, който комуникира с безогледалния фотоапарат, а по-голямото RF гнездо осигурява повече свобода на движение на сензора.

3. Открийте място за поставяне

Canon EOS RP, поставен върху стълб за ограда.

Задаването на двусекундна самоснимачка, когато използвате стълб за опора, осигурява на фотоапарата време да се стабилизира, преди затворът да се отвори.

Когато сте навън, е лесно да намерите места, служещи за естествени поставки, които предлагат стабилна опора за вашия фотоапарат и ви позволяват да намалите още повече скоростта на затвора. Когато настройвате фотоапарата си за продължителна експонация, имайте предвид, че отскачането на огледалото в DSLR фотоапаратите (причинено от движението на огледалото за разкриване на сензора) може да доведе до заклащане на фотоапарата. Задайте фиксиране на огледалото в горна позиция чрез менюто на фотоапарата или, ако фотоапаратът ви няма такава функция, активирайте режим Live View. Разбира се, това не е проблем с безогледални фотоапарати, като например EOS RP. Натискането на спусъка също може да доведе до заклащане, така че задайте двусекундна самоснимачка, използвайте дистанционен спусък или снимайте дистанционно чрез приложението Canon Camera Connect.

4. Движете се наоколо и експериментирайте

Пейзажен фотограф прикляка, за да заснеме растения на ранното утринно слънце.

Снимането без статив може да вдъхнови креативността ви, като ви разкрие нови ъгли и уникални композиции.

Близък план на силуета на деликатно растение на фона на ниско слънце.

Стабилността, която губите, когато снимате без статив, компенсирате с адаптивност. Заснето с Canon EOS RP с обектив Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM при 1/100 s, f/16 и ISO100.

Винаги ще има място за стативи в пейзажната фотография, но понякога липсата на такъв може да бъде от полза за вашата фотография. Работата на статива е да ограничи движението, но когато фотоапаратът е в ръцете ви, можете да изпробвате различни позиции, да снимате от различни ъгли и да експериментирате творчески. Ако стоите на едно място, дори и ако откриете интерес към предния план и композирате според правилото на третините, във вашите изображения може да липсва динамика.

5. Активирайте автоматично ISO

Фотограф, наведен надолу за снимка от нисък ъгъл на парче дърво на брега.

Фотографът се възползва от свободата на движение, която позволява снимането без статив, за да заснеме парчето дърво от различен ъгъл.

Част от дънер на безлюден плаж. Движението на вълните е размазано от продължителната експонация.

Тази двусекундна експонация без статив, която леко размаза движението на вълните, беше възможна благодарение на вградения стабилизатор на образа на фотоапарата Canon EOS R6, работещ заедно със стабилизатора на образа на обектива Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM. Тази снимка всъщност може да се заснеме по-трудно със статив, тъй като водата, плискаща се около него, може да причини движение. Заснето с фокусно разстояние 35 mm, при 2 s, f/7.1 и ISO125.

Преди няколко години би било немислимо да се увеличи ISO до 1600, но тъй като съвременните сензори се представят много по-добре при слаба светлина, е възможно да се получат забележително чисти изображения дори и при тези нива. За проста стандартна настройка на експонацията изберете ръчен режим, автоматично ISO и скорост на затвора, еквивалентна на фокусното разстояние или по-висока. Фотоапаратът ще адаптира ISO чувствителността към вашата сцена, за да имате нужната увереност, когато вземате творчески решения за скоростта на затвора и отвора на диафрагмата.

Безогледалните фотоапарати на Canon от висок клас, например EOS R6, включват усъвършенстван вграден стабилизатор на образа (IBIS), който работи независимо или заедно с оптичния стабилизатор на образа на обектива, за да осигури снимане с до 8 стъпки по-ниска скорост на затвора, позволявайки ви да използвате експонации, дълги няколко секунди, без статив.

Написано от James Paterson

Свързани продукти

Свързани статии

 • ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА/НА ОТКРИТО

  Съвети за снимане при екстремни метеорологични условия

  От защитата на вашето оборудване до грижата за себе си, ето нашите най-добри съвети и трикове за овладяване на фотографията при екстремни метеорологични условия.

 • ПЕЙЗАЖНА ФОТОГРАФИЯ

  Предизвикателство с пейзажен обектив

  Професионалистката Verity Milligan споделя опита си в заснемането на творчески пейзажи с два леки обектива.

 • ОСНОВИ НА РЕДАКТИРАНЕТО

  Как да редактирате пейзажни снимки за печат

  Техники за редактиране, които ще превърнат живописните ви снимки в произведения на изкуството.

 • ПРИКЛЮЧЕНСКА ФОТОГРАФИЯ

  Съвети за приключенска фотография

  Пет съвета за заснемане на вашите приключения на открито с EOS M6 Mark II.