ПРИКЛЮЧЕНСКА ФОТОГРАФИЯ

Дива красота: пет съвета за подобряване на вашите приключенски снимки на открито

Лайфстайл фотографът Jake Baggaley отива да изследва леда и снега на Швеция и открива защо EOS M6 Mark II е най-добрият приятел на авантюриста.
Двама мъже, носещи раници, се пързалят с кънки по замръзнало езеро.

Фотографът на лайфстайл и сцени на открито Jake Baggaley изпитва страст към приключенията. Като състезател по планинско бягане и запален планинар той също се вдъхновява от суровите пейзажи и драматичните сцени на природата. „Израснах в Ню Форест [в южна Англия] и обичах да съм навън“, споделя Jake. „Винаги съм обичал да си играя с фотоапарати. Баща ми е преподавател по фотография – когато бях малък, имахме тъмна стая в кухнята си, така че тези интереси възникнаха съвсем естествено, докато растях.“

Планинското бягане запознало Jake с нови хора и разширило хоризонтите му. „Никога не съм се стремил да бъда фотограф на сцени на открито и по-голямата част от предишната ми работа беше социална документална фотография, но така започнах да се занимавам с индустрията за приключения на открито“, обяснява той. Сред клиентите на Jake вече са The North Face, Another Escape и Adidas.

Когато се появила възможност да се снимат покрити със сняг пейзажи и замръзнали езера в централна Швеция на ски и кънки на лед за компанията за екологичен туризъм Do The North, това бил мечтаният проект на Jake. „Посетихме региона Даларна за пързаляне с кънки и Националния парк Fulufjället за извънпистово каране на ски. Беше наистина усамотено и исках да уловя обширния лед и необятния, отдалечен пейзаж.“, казва той.

Лекият фотоапарат беше от ключово значение, което направи компактния Canon EOS M6 Mark II със своя накланящ се на 180˚ сензорен екран, вградена Wi-Fi комуникация, 4K видео и 32,5 MP APS-C сензор идеален спътник. В съчетание с обектив Canon EF-M 32mm f/1.4 STM той предлага мощни характеристики в компактни размери.

Тук Jake демонстрира как да се възползвате максимално от фотоапарата си, докато сте на приключение, и показва, че е възможно да заснемете спиращи дъха изображения на природата, без да пътувате твърде далеч от дома.

1. Бъдете креативни независимо от времето

Мъж в жълто яке се пързаля по замръзнало езеро. Бяла църква на заден план се отразява в леда.

Експериментирането с отражения може да доведе до някои интересни резултати.

Редица хъскита, сгушени в снега. В далечината се вижда заснежена хижа.

Снимките навън през зимата могат да бъдат трудни поради яркостта на снега, но това може да помогне за създаването на интересни композиции и ще накара вашия обект да се откроява.

„Да си в планината е начин да се чувстваш свързан с природата“, обяснява Jake. „Природата ме кара да се вълнувам от снимането на открито. Когато съм навън да бягам, винаги си мисля: „къде би било добро място за снимане?“ Изследването на природата през зимата може да предостави необичайни възможности за творчество“, казва той. „Поиграйте си с ъгли, светлини и челни лампи, за да направите мрачната среда по-вълнуваща.“

Мрачната скандинавска зима предостави предизвикателни светлинни условия, идеални за доказване на възможностите за снимане при слаба светлина на фотоапарата на Jake, който има ISO обхват до 25 600. „Бях впечатлен от това как Canon EOS M6 Mark II се справи със слабата светлина, а широкият отвор на диафрагмата на обектива Canon EF-M 32mm f/1.4 STM улесни снимането, когато станеше по-тъмно. В Швеция светлата част от денонощието е доста кратка, така че нямахме достатъчно време да организираме нещо предварително. Това беше случай, в който направихме снимките си в движение.“

В снежна и ярка среда Jake предлага да преминете към ръчен режим, за да избегнете загубата на детайлност. „Системата за измерване на фотоапарата се опитва да затъмни всичко, защото улавя ярката светлина от всеки ъгъл. По-добре е да снимате в ръчен режим, така че да имате пълен контрол върху яркостта, без да преекспонирате снега.

И защо да не опитате да снимате силуети? „Хубавото на снега е, че можете да получите чисти силуети на дървета“, казва той. „Сенките върху снега ви дават различни нюанси на бялото, с които е страхотно да експериментирате.“

2. Подберете фотографския си комплект

Жена, носеща оранжева раница, минава през заснежен пейзаж.

EOS M6 Mark II беше идеалният фотоапарат за снимане на Jake – тъй като е толкова лек и компактен, той можеше да го използва с лекота през цялото пътуване.

Когато сте на приключение, фотоапаратът ви трябва да бъде леснодостъпен и да реагира бързо, в противен случай бихте могли да пропуснете спонтанните моменти. Canon EOS M6 Mark II тежи само 408 g и може да снима до 14 кадъра в секунда (fps).

„Това, което ме развълнува при Canon EOS M6 Mark II, беше колко е малък и лек“, казва Jake. „Дадохме всичко от себе си при извънпистовото каране на ски и пързалянето с кънки по замръзналите езера. Използването на обемисто и тежко оборудване забавя процеса, но тъй като снимахме динамични сцени, високата кадрова честота на Canon EOS M6 Mark II беше идеална. Закачих фотоапарата към предната част на чантата си и това беше подходящо за екстремните условия, тъй като нямаше нужда да спирам, да свалям ръкавиците си или да отварям чанта.“

3. Привлечете интерес с хора или детайли

Мъж в жълто яке прекосява снега към триъгълна хижа.

Jake предлага да включите хора във вашите изображения, за да внесете усещане за мащаб.

Краката на двама кънкьори, телата им са просто извън кадъра. Двойката се отразява в леда, който е нашарен с техните следи от кънки.

Шарките и следите от кънки в леда добавят интерес към тази композиция, както и отраженията на двамата кънкьори.

„Опитвам се да превърна това, което може да бъде съвсем обикновен кадър, в нещо малко по-вълнуващо, като добавя човешки елемент“, казва Jake. „Наличието на човек, който взаимодейства с пейзажа, показва мащаб.“

„Харесах отраженията в леда и линиите, създадени от нашите кънки. Исках да използвам следите от кънки, за да ги добавя към композицията и да направя снимките по-интересни.“

Jake използва режима за серия от снимки RAW при 30 fps на Canon EOS M6 Mark II, за да замрази движението на кънкьорите в кадъра, докато се пързалят. „Ако нямахме много време да снимаме, но имах наистина хубава сцена, използвах режима за серия от снимки при 30fps, за да съм сигурен, че тялото на кънкьора е точно там, където искам. Това беше наистина полезно и можех да се доверя на автоматичното фокусиране.“

4. Изберете универсален обектив

Трима кънкьори, носещи раници, пресичат необятно замръзнало езеро. В далечината се виждат заснежени върхове.

Резкият обектив Canon EF-M 32mm f/1.4 STM позволи на Jake да снима широки пейзажи, като същевременно запазва детайлите в близък план и избягва изкривявания.

Детайлите и яснотата са от първостепенно значение за страхотната приключенска фотография. Суперрезкият обектив Canon EF-M 32mm f/1.4 STM има 50 mm стандартно фокусно разстояние и може да улови както драматични планински вериги, така и сложните детайли на кънки, ботуши и колела. Така че, каквото и да ви предложи вашето приключение, трябва да носите само един обектив.

„Предпочетох това 50-милиметрово фокусно разстояние за тези снимки на открито, защото позволява да заснемете целия пейзаж с малък човек [в кадъра] без широкоъгълното изкривяване, което понякога виждате“, казва той.

„Това е приятно универсално фокусно разстояние за широки пейзажни снимки и близки детайли с плитка дълбочина на рязкост. Можете да го използвате за всичко.“

5. Използвайте зимната светлина в своя полза

Трима скиори пресичат заснежен пейзаж. Слънчевите лъчи осветяват стълб от зимна маркировка зад тях.

Jake предлага да експериментирате със зимната светлина, за да накарате иначе мрачната сцена да изглежда по-интересна.

Снимка, заснета с дрон, на мъж, ходещ сред иглолистни дървета в заснежен пейзаж. След него се виждат следи от стъпки в снега.

Златистата светлина, която често се наблюдава в слънчеви дни през скандинавската зима, помага за хвърляне на дълги атмосферни сенки.

Независимо къде се намирате – от горите до скалите – магията на зимния изгрев винаги прави забележителни снимки. И има причина този спектакъл да бъде предпочитан от приключенски фотографи като Jake. „Любимото ми нещо при зимния изгрев е, че това се случва около 9 ч. или 10 ч., а не в 3 ч. или 4 ч. сутринта. Така че можете да бъдете мързеливи и все пак да излезете и да снимате изгрева през зимата. Често в слънчев зимен ден слънцето е ниско през цялото време, така че получавате тази интензивна и мека светлина, но с дълги и дълбоки сенки“, казва той.

Включването на забележителната златна светлина в 4K видеозаписи на вашите приключения е лесно с Canon EOS M6 Mark II и Jake установи, че може да редактира своя видеозапис и да го монтира заедно с 4K видео, записано чрез пълнокадровия Canon EOS R. „Видео от Canon EOS M6 Mark II в комбинация с видео, заснето с Canon EOS R. Можех да ги използвам заедно и всичко се съчетаваше добре.“

Написано от Lorna Dockerill

Свързани продукти

Свързани статии

 • ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА/НА ОТКРИТО

  Съвети за снимане при екстремни метеорологични условия

  От защитата на вашето оборудване до грижата за себе си, ето нашите най-добри съвети и трикове за овладяване на фотографията при екстремни метеорологични условия.

 • ПЕЙЗАЖНА ФОТОГРАФИЯ

  Поразителна пейзажна фотография

  Как да направите перфектното „пейзажно селфи“ с пейзажния фотограф и инфлуенсър Ása Steinars.

 • ПРИКЛЮЧЕНСКА ФОТОГРАФИЯ

  Приключенска фотография сред природата

  Фотографът Anna Blackwell се разхожда из дивата природа на Дартмур с Canon EOS R6.

 • ЗИМНА ФОТОГРАФИЯ

  Как да правите по-добри зимни снимки

  Извлечете най-доброто от този красив сезон с фотографа Vladimir Medvedev.