ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА/НА ОТКРИТО

Съвети за снимане при екстремни метеорологични условия

Жега или студ, дъжд или слънце, следвайте тези съвети, за да заснемете зашеметяващи снимки независимо от времето или околната среда.
Фотограф, облечен в зимно облекло и носещ раница, стои на заснежен планински склон и държи фотоапарат Canon. © Richard Walch

Обикновено фотографията е по-трудна при екстремни температури. Снегът, скрежът и ледът създават впечатляващи зимни сцени, но повечето фотоапарати са създадени да работят само над 0°C/32°F. По същия начин изключително горещата околна среда може да доведе до прегряване на фотоапаратите, а песъчливите места увеличават риска от повреда на незащитеното оборудване.

Много фотоапарати на Canon имат защита срещу атмосферни влияния и могат да работят при изненадващо тежки условия, но трябва да имате предвид и човешкия фактор. Снимането в екстремни условия може да бъде толкова трудно за вас, колкото и за оборудването ви.

Очевидно тогава ще трябва да бъдете внимателни, когато снимате при екстремни температури, като се уверите, че сте проверили прогнозата за времето, преди да тръгнете, и сте си взели подходящото облекло и оборудване за фотография на открито. Струва си обаче също така да имате под ръка няколко практически съвета за фотография, за да спомогнете нещата да вървят възможно най-гладко. Ето нашите най-добри съвети за снимане в условия на много голяма жега и студ.

Снимане при ниски температури

1. Поддържайте ръцете си топли

Фотограф, облечен със зимно яке, шапка и ръкавици, държащ Canon EOS R5.

Трябва да поддържате ръцете си топли, докато снимате при екстремни метеорологични условия. Обмислете варианта да инвестирате в чифт тънки термо ръкавици, които се слагат под основните ви ръкавици и помагат за задържането на топлия въздух.

Треперенето на ръцете може да доведе до заклащане на фотоапарата и до размазани снимки. Уверете се, че сте си взели дебел чифт водоустойчиви ръкавици и нещо за затопляне на ръце, за да сгреете ръцете си, след като сте били на студено за известно време.

Въпреки че ръкавиците са важни за снимане в студено време, те могат да затруднят натискането на бутоните на фотоапарата. Обектив на Canon с програмируем контролен пръстен, като RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, RF 35mm F1.8 MACRO IS STM или RF 85mm F2 MACRO IS STM, ще бъде по-лесен за работа, докато носите ръкавици. Фотоапаратите на Canon с джойстик контролер, като Canon EOS R10, също могат да бъдат полезни, ако ръкавиците затрудняват използването на сензорния екран за преместване на AF точката.

Ако сте запален фотограф на зимни сцени, спортният фотограф и посланик на Canon Richard Walch препоръчва да инвестирате в ръкавици за катерене, които ви позволяват да използвате върховете на пръстите си, за да снимате, но предпазват ръцете ви по време на снимане.

2. Защитете оборудването си

Ръка в ръкавица, която държи фотоапарат Canon с прикрепен сенник за обектива, за да го предпази от зимните условия.

При зимни условия сенникът за обектив може да помогне за предотвратяване на отлагането на водни капки върху обектива. „Сенникът за обектив става изключително важен при прехвърчащ сняг“, обяснява Richard. „Може много да си помогнете, ако използвате добър сенник.“ © Richard Walch

Фотографка се снима на брулен от вятъра кей с фотоапарат Canon с прикрепен микрофон и филтър против вятър.

Когато снимате видео, шумът от вятъра може да съсипе звука ви. За да запазите звука чист, можете да активирате режимите за потискане на вятъра на вашия фотоапарат Canon или да използвате външен микрофон с филтър против вятър.

Фотоапаратите от EOS R системата на Canon, като EOS R6, EOS R6 Mark II и EOS R7, имат защита срещу атмосферни влияния и няма да имат проблем при снимане под дъжда, но проверете, преди да излезете да снимате в проливен дъжд. Ако попаднат капчици върху обектива, избършете ги с чиста микрофибърна кърпа или кърпичка за обектив. Можете също така да закупите защитни филтри за вашите обективи, които са много полезни при екстремни условия. Препоръчително е да избягвате смяна на обективите при силен дъжд или снежна буря, тъй като рискувате да повредите оборудването си.

Ако използвате фотоапарата си навън и не сте въртели пръстена за фокусиране ръчно или не сте използвали автоматичното фокусиране известно време, тогава пръстените за управление на фокуса и вариото на обектива може да „замръзнат“. За да избегнете това, не забравяйте да държите фотоапарата си обвит в кърпа и в чанта с добро качество, когато не го използвате, или да го покриете, ако снимате при снеговалеж. Или можете просто да въртите пръстените за управление на фокуса и вариото често, като използвате мотора за фокусиране или като го правите ръчно.

Батериите ще се изтощават по-бързо от нормалното в студено време, така че или дръжте фотоапарата и батериите в чантата си, за да ги предпазите от условията, или във вътрешен джоб, където топлината на тялото ви ще ги топли. Освен това не забравяйте да вземете два пъти повече батерии от обикновено.

Пренасянето на фотоапарата ви от студена в топла среда може да причини конденз, който може да повреди оборудването ви. „Когато отидете на обяд, или вие, или раницата трябва да останете навън“, съветва Richard. „Ако внесете фотоапарата от студено на топло място и се опитате да проверите изображенията си, играта приключва. Фотоапаратът ще се запоти, обективът също и рискувате да повредите фотоапарата си. Трябва да държите фотоапарата си в една температурна зона.“ Поставете чантата си някъде на малко по-хладно място, като веранда например, за да позволите на оборудването ви постепенно да се адаптира към температурата.

Ако трябва да се преместите директно от една среда в друга, можете да опитате да увиете найлонов плик около оборудването си за няколко минути, така че промяната на температурата да не е толкова драстична.

3. Използвайте статив и снимайте дистанционно

Фотограф в зимно облекло е приклекнал зад Canon EOS R6, монтиран на статив, поставен върху скали край река.

Поставянето на вашия фотоапарат на статив и дистанционното снимане чрез приложението Canon Camera Connect ще намали риска от заклащане на фотоапарата, ако треперите от студ. Можете да проверите кадрирането си и да коригирате експонацията с изгледа в реално време на приложението, след което да снимате и прехвърляте изображения направо във вашия смартфон.

Улавянето на стабилен кадър няма да е лесно, ако треперите от студ. Лек и преносим статив ще ви помогне да стабилизирате фотоапарата си, за да можете да снимате с увереност. Само не забравяйте да не докосвате статива с голи ръце при отрицателни температури, тъй като кожата ви може да „залепне“. Заравнете с крака заснежената земя, за да създадете равна, стабилна повърхност, преди да настроите фотоапарата.

Можете също така да използвате приложението Canon Camera Connect на вашия смартфон, за да освободите спусъка дистанционно и безжично, което означава, че изобщо няма да е необходимо да докосвате фотоапарата. Можете да регулирате фокуса чрез приложението и също така да го използвате, за да добавите геолокационни данни към снимките си, така че никога да не забравите къде сте били, когато сте заснели този изключителен кадър.

Снимане в условия на горещина и пясък

1. Защитете се от слънцето

Жена седи на сянка под навес, докато насочва към прозореца своя фотоапарат Canon, монтиран на статив.

Намерете подслон, когато можете. Прекалено дългото излагане на слънце може не само да доведе до дехидратация, но и да причини прегряване на оборудването ви. В зависимост от това къде отивате, не забравяйте да носите много вода.

Избягвайте пряка слънчева светлина и стойте на сянка, когато е възможно. Ако трябва да сте на слънце, носете слънцезащитен крем с подходящ UV защитен фактор и шапка, която предпазва лицето ви. Дръжте оборудването си, особено батериите, на сянка, когато е възможно. Ако се отправяте към екстремна среда, уведомете някого къде и кога отивате и кога планирате да се върнете, за да може да сигнализира, ако е необходимо.

2. Изберете правилното оборудване

Фотограф с шапка държи фотоапарат Canon с монтиран обектив с бяло покритие Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM.

Черното оборудване ще абсорбира повече светлина и ще прегрее по-бързо отколкото комплект с бяло покритие, като например обектива Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM (на снимката).

Жена прикляка на пясъчен плаж, за да сложи фотоапарат Canon в чантата си.

Инвестирането в качествена чанта ще ви помогне да пренасяте оборудването си безопасно и да го предпазите, когато не го използвате.

Стоенето далеч от пряка слънчева светлина също ще предотврати прегряването на оборудването ви, особено когато снимате видео. Фотоапаратите не могат да работят, когато станат твърде горещи, така че няма да можете да продължите, когато той прегрее, и може да пропуснете снимки, докато чакате да се охлади.

Ако снимате в пясъчна среда, като плаж или пустиня, трябва да предпазите оборудването си от пясъка. Решението е да инвестирате във фотоапарат със защита от атмосферни влияния, като Canon EOS R7, който е устойчив на влага и прах. EOS R7 разполага и със защита на затвора, която помага да се предотврати навлизането на прах в сензора. Обективите също са уязвими. Комбинирайте своя защитен от атмосферни влияния фотоапарат с обектив с подобна защита, като Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, който има гумени уплътнения, които ще предотвратят увреждането на вътрешната оптика от пясък.

Дори и да не е горещо, оборудването ви все пак може да бъде повлияно от влажността, което може да доведе до проникване на влага и повреда. Устойчивото на влага оборудване ще предотврати това, но има и други стъпки, които можете да предприемете. Използвайте водоустойчива чанта и поставете няколко пакетчета със силикагел вътре, за да абсорбират навлизащата влага. Уверете се, че държите чантата си в суха среда – може би стая с влагоуловител, ако е възможно.

Ако си имате работа с екстремни горещини, можете да съхранявате пакет с лед в чантата си, за да поддържате температурата ниска. Уверете се обаче, че е подходящо опакован, за да не позволите на влагата да повреди оборудването ви, докато пакетът с лед се размразява.

Цветът на оборудването ви също играе роля. Някои обективи на Canon, като RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, имат бяло покритие, което поддържа вътрешността на обектива хладна при високи температури. Canon EOS R50 се предлага и в бяло, което му позволява да остане по-хладен за по-дълго време в сравнение с някой черен фотоапарат на слънчева светлина. Освен това RF обективите от серия L, като Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM, имат топлозащитно покритие, което предотвратява прегряване на корпуса на обектива при силно слънце.

3. Осветление и преекспониране

Фигура, стояща на входа на пещера, държаща фотоапарат, очертана на фона на ярко, слънчево небе.

Безогледалните фотоапарати Canon могат да заснемат RAW изображения. Ако снимате при предизвикателна светлина, като например ярка слънчева светлина, RAW файлът ще улови повече данни и по-широк динамичен диапазон, което улеснява коригирането на експонацията при обработката.

Ярката слънчева светлина може лесно да доведе до преекспонирани снимки. Внимавайте, когато снимате, да не преекспонирате ярките зони – когато това се случи, данните се губят и не могат да бъдат възстановени, което означава, че няма да можете да коригирате преекспонирането при постобработката.

Използвайте функцията за хистограма или индикацията „зебра“ на вашия фотоапарат, за да наблюдавате преекспонираните зони на екрана или в електронния визьор, и подекспонирайте снимката си, ако е необходимо. Ако не сте преекспонирали светлите зони, би трябвало да можете да възстановите кадър, който е прекалено ярък, като намалите яркостта на светлите зони и бялото в софтуер за редактиране, като Digital Photo Professional на Canon.

За повече съвети и техники за снимане при предизвикателни условия, разгледайте нашата статия за снимане в екстремни среди*.Автор Peter Wolinski* Достъпно е само на избрани езици.

Свързани продукти

 • Безогледални фотоапарати

  EOS R7

  Опознайте дивата природа с фотоапарат, който предлага сензационна скорост и качество на изображението в компактно тяло с APS-C сензор, проектирано за бъдещето.
 • Безогледални фотоапарати

  EOS R6 Mark II

  Снимки или видео, действие или портрет – комбинацията от производителност и качество на изображението на EOS R6 Mark II позволява на творчеството ви да се развихри
 • Обективи RF

  RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

  Мощен супер телефото вариообектив с фокусно разстояние 200 – 800 mm, идеален за снимане на динамични сцени, спорт и дива природа.
 • Обективи RF

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Идеалният обектив за ежедневна употреба за ентусиасти, които използват пълнокадрови безогледални фотоапарати. Лесният за използване RF 24-105mm F4-7.1 IS STM е лек и компактен и е готов да издигне фотографията ви на следващо ниво.
 • Обективи RF

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  RF 85mm F2 MACRO IS STM предлага гъвкавост за снимане в близък план с фина компресия на перспективата и стабилизатор на образа за 5 стъпки по-ниска скорост на затвора в компактно и леко тяло.
 • Обективи RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Макрообектив 35mm f/1.8 с бърз отвор на диафрагмата за широкоъгълна перспектива, близко фокусиране и хибриден IS.
 • Свързани статии

 • ПРИКЛЮЧЕНСКА ФОТОГРАФИЯ

  Приключенска фотография сред природата

  Фотографът Anna Blackwell се разхожда из дивата природа на Дартмур с Canon EOS R6.

 • ПЕЙЗАЖНА ФОТОГРАФИЯ

  Поразителна пейзажна фотография

  Как да направите перфектното „пейзажно селфи“ с пейзажния фотограф и инфлуенсър Ása Steinars.

 • НА ОТКРИТО

  Фотографски съвети и трикове за зимната почивка

  Професионалният спортен фотограф Richard Walch споделя осем експертни съвета и трикове за по-добра зимна фотография чрез избор на най-добрите настройки на фотоапарата.

 • ТУРИСТИЧЕСКА ФОТОГРАФИЯ

  Най-добрите фотоапарати и обективи за пътуване

  Независимо дали разглеждате градските улици, или пресечения селски терен, или дори летите до другия край на света, струва си да пътувате с малко багаж. Ето най-идеалния комплект на Canon за заснемане на изживяването, без да надвишавате бюджета си.