ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

Как снимате дистанционно – и защо ще искате да го правите

За снимане на диви животни, за нощна и пейзажна фотография, както и автопортрети, е задължително да се научите как да управлявате фотоапарата си дистанционно. Ето кратко ръководство за предимствата на дистанционното снимане и как да го правите.
Жена в жълта лятна рокля позира на извит пешеходен мост с Canon EOS R10 на малък статив, който е готов да я снима.

Дистанционното снимане може да изглежда като сложна техника, но е много по-лесно отколкото си мислите и има някои големи предимства. Научете как работи, кога да го използвате и как ще ви бъде от полза за различни видове фотография с това полезно ръководство.

Какво означава дистанционно снимане?

Потребител държи смартфон, на който се вижда приложението Canon Camera Connect в действие, показвайки същия изглед като този на екрана на фотоапарат Canon зад него.

Вероятно вече разполагате с оборудването, от което се нуждаете, за снимане с дистанционно управление – много от фотоапаратите Canon могат да се управляват с помощта на безплатното приложение Canon Camera Connect, инсталирано във вашия смартфон или таблет.

Дистанционното снимане означава просто да управлявате вашия фотоапарат и затвора му от друго устройство, вместо чрез бутоните на самия фотоапарат. Традиционното решение за това беше кабел за дистанционно задействане на затвора, който можеше да бъде свързан с фотоапарата, но вече е възможно безжично управление. Широка гама от фотоапарати Canon разполагат с Wi-Fi свързаност, а последните модели, включително всички фотоапарати от EOS R системата, имат също и Bluetooth. С приложението Canon Camera Connect имате възможност да контролирате широк набор от настройки и да задействате затвора направо от вашия смартфон или таблет.

Кога бихте използвали дистанционно задействане на затвора?

Има няколко предимства при използването на дистанционно задействане на затвора. Първо, тъй като не докосвате физически фотоапарата, елиминирате всякакъв риск от вибрации, когато натискате спусъка, което е чудесен начин да предотвратите заклащането на фотоапарата и да получите най-резките снимки. Второ, удобно е и за заснемане на снимки, които може да е трудно да кадрирате, докато държите фотоапарата в ръцете си, включително групови снимки със самите вас в кадър или снимки на плахи животни сред дивата природа.

Дистанционното снимане е полезен инструмент за много различни фотографски жанрове, като например:

Снимка с продължителна експонация на река в стръмна долина, заснета с Canon PowerShot G5 X Mark II. Продължителната експонация е направила течащата вода да изглежда като млечна пътека, докато останалата част от сцената е ясна.

Чрез продължителната експонация тук се е размазало движението на водата, като същевременно останалата част от сцената е останала с висока рязкост. За този ефект е изключително важно фотоапаратът да не се движи, така че възможността да задействате затвора, без да докосвате фотоапарата, е от голяма помощ. Заснето с Canon PowerShot G5 X Mark II при 8 s, f/11 и ISO125. © James North

Дистанционно снимане за пейзажна фотография

Дистанционното задействане на затвора е идеално, когато снимате пейзажи от статив, особено когато използвате продължителни експонации, тъй като това, че не докосвате фотоапарата предотвратява заклащането на фотоапарата. Когато снимате ускорено видео, това също помага да се гарантира, че няма да разклатите фотоапарата и да промените кадрирането, което би довело до разсейващо разклащане на евентуалния видеозапис. С приложението Canon Camera Connect възможността да променяте настройките от смартфон между снимките също означава, че не е необходимо да се връщате при фотоапарата или да проверявате снимките на екрана на фотоапарата. Можете дори да категоризирате изображенията със звезди, като използвате мобилното си устройство, за да подпомогнете по-нататъшния подбор, споделяне и обработка.

Човек докосва с пръст снимка на бухал в приложението Canon Camera Connect на екрана на смартфон.

Лесно е да фокусирате, когато снимате дистанционно с помощта на приложението Canon Camera Connect на смартфона ви. Просто докоснете зоната на екрана, където искате обективът да фокусира, и наблюдавайте как обектът ви се прояснява.

Дистанционно снимане при фотография на диви животни

Дистанционното снимане е идеално при заснемане на снимки или видео на плахи или трудно уловими обекти, като например диви животни. Можете да поставите фотоапарата на най-доброто място за снимане дори ако това е някъде, където би било неудобно или опасно да се позиционирате, и след това да се скриете, така че да не изплашите обектите си или да не смутите естественото им поведение. Дистанционното снимане е страхотно за кадри в близък план и макрофотография на малки обекти, където дори и най-малкото движение на фотоапарата би повлияло значително, разваляйки кадрирането или разфокусирайки обекта. Същото важи, ако използвате техниката клин на фокуса, за да заснемете серия от макро снимки с различни части от обекта на фокус и да ги комбинирате в едно изображение с по-голяма дълбочина на рязкост – поддържането на фотоапарата стабилен е от решаващо значение. Възможността да променяте настройките и да преглеждате снимките от вашия смартфон и дори да увеличавате, за да проверите фокуса, означава, че няма да се налага да се връщате при фотоапарата и да смущавате сцената. Когато заснемете снимката, добавянето на геолокационни данни – добавяне на данни за местоположението към изображението от вашия смартфон с помощта на приложението Canon Camera Connect – ще ви даде точна информация за това къде сте забелязали това рядко животно.

Човек използва смартфон, за да регулира дистанционно настройките на фотоапарат Canon, на чийто екран се вижда сцена на залез.

Нощните снимки и снимките при слаба светлина често изискват продължителни експонации и дистанционното управление е безценно за целта, като прави възможно заснемането на изображения без риск от заклащане на фотоапарата при натискането на спусъка.

Астрофотография чрез дистанционно снимане

При астрофотографията често ще трябва да снимате с експонации с голяма продължителност между 30 минути и няколко часа. Възможността да снимате дистанционно означава, че няма да причините заклащане на фотоапарата, когато натиснете спусъка, което е решаващо за постигане на резки изображения на небето. Нещо повече, може да сте на доста голямо разстояние от фотоапарата, може дори да стоите на топло в колата си или в някой заслон, докато чакате експонацията да приключи. При астрофотографията рядко се налага да коригирате много настройки, но ако искате да го направите или дори да превключите от автоматичен фокус към ръчен фокус, можете да направите всичко това от разстояние. Освен това можете да оставите LCD екрана на фотоапарата изключен, което означава по-малко нежелана светлина, която да разваля експонацията.

Група възрастни и деца седят заедно на маса, а мъжът отляво използва своя смартфон, за да задейства затвора на фотоапарат Canon, който е на масата на преден план.

Творческите автопортрети и групови снимки са възможни, когато използвате приложението Canon Camera Connect, за да обхванете в кадър идеално всеки и да променяте настройките от приложението.

Снимка, заснета дистанционно с Canon EOS R10, която изобразява жена в жълта рокля, стояща под богато украсена арка в Севиля.

Използването на приложението Canon Camera Connect за дистанционно снимане означава също, че можете да заснемете цялата сцена заедно с вас в кадъра. Заснето с Canon EOS R10 и с обектив Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM при 35 mm, 1/2000 s, f/5.6 и ISO12800. © Diana Millos

Портретна фотография със свободни ръце

Ако искате да се пробвате да снимате творчески автопортрети, тогава дистанционното снимане е идеална възможност. Позиционирайте се в кадъра лесно и се уверете, че всичко, което искате да се вижда, е в кадър. Възможността да променяте настройките, като отвора на диафрагмата например, означава, че можете да експериментирате с различни ефекти, без да се налага да променяте композицията поради необходимостта да отидете до фотоапарата и да се върнете. Дистанционното снимане е много полезно също и за групови снимки, тъй като можете да проверите дали всички са в кадър (и се усмихват), без да смущавате сцената. Преглеждайте всеки кадър на място и коригирайте настройките според нуждите или позиционирайте хората по-добре, преди групата да се разпръсне.

Когато работите върху фотосесия в студийна среда, можете да управлявате фотоапарата от компютъра си с помощта на софтуера Canon EOS Utility, който ви предоставя още по-голям екран от мобилното ви устройство – ще разберете повече за това скоро.

Какво ви е необходимо за дистанционно снимане?

Жена в жълта рокля коленичи, за да регулира настройките на фотоапарат Canon EOS R10, който е на статив.

Дистанционното управление на фотоапарата прави възможно заснемането на автопортрети от необичайни ъгли – просто настройте фотоапарата и след това се преместете в кадър, проверете композицията и регулирайте настройките с помощта на приложението Canon Camera Connect и направете снимката, когато сте готови. Стативът е идеален за целта, но ако нямате такъв, можете просто да поставите фотоапарата си на стабилна повърхност.

Canon предлага гама от аксесоари за дистанционно снимане. Дистанционният спусък Canon RS-60E3 с 60 cm кабел и конектор тип E3 и дистанционният спусък RS-80N3 с 80 cm кабел и конектор тип N3 са предназначени за дистанционно за освобождаване на затвора на фотоапарати EOS. Дистанционният спусък с таймер TC-80N3 (който може да изисква и адаптер за дистанционно управление RA-E3) ви позволява да заснемате снимки през равни интервали за проекти за интервална фотография, без да докосвате фотоапарата.

Що се отнася до безжичните решения, дистанционното управление Canon RC-6 работи на разстояние до 5 метра, като използва инфрачервена връзка. Безжичното дистанционно управление Canon BR-E1 работи с фотоапарати EOS с Bluetooth на разстояние до 5 метра.

Вероятно обаче вече притежавате оборудването, от което се нуждаете за дистанционно снимане. Приложението Canon Camera Connect е безплатно за изтегляне за потребители на iOS и Android и се конфигурира бързо във вашия смартфон или таблет. То е съвместимо с множество фотоапарати Canon – не само с най-новите безогледални фотоапарати, но и с някои DSLR фотоапарати, както и с компактните фотоапарати PowerShot.

Някои от функциите на приложението работят през Bluetooth, а други изискват Wi-Fi връзка, така че активирайте и двете връзки в мобилното си устройство, за да извлечете максимума от приложението.

Как да използвате приложението Canon Camera Connect за дистанционно снимане

Свързването с фотоапарата е лесен процес с инструкции на екрана в приложението, които да ви насочват. След като се свържете, ще имате на разположение различни функции в зависимост от модела на фотоапарата, като например дистанционно снимане, категоризиране на изображения със звезда и прехвърляне на снимки и видеоклипове, за да ги споделяте с други хора.

Трябва да виждате функция, наречена Remote Live View shooting (Отдалечено снимане с изглед в реално време), която показва в реално време точно това, което фотоапаратът вижда. Чрез нея можете да задавате настройки, като точка за фокусиране, скорост на затвора, отвор на диафрагмата, ISO, баланс на бялото, самоснимачка, мерене на експонацията и други. Струва си да опознаете интерфейса, когато го конфигурирате за първи път.

Ще видите и голям бял бутон на екрана, който можете просто да докоснете, за да заснемете снимка. Ако искате да запишете видео, изберете иконата за видео в горната част на екрана, за да превключите към режим за запис на видео.

Приложението Canon Camera Connect също така служи като събирателен център за други приложения, които са полезни за фотоапарата ви, като например приложението image.canon за базирано на облак прехвърляне и съхранение на изображения, което го прави вашата централна точка за най-новите инструменти на едно място. С EOS R3, PowerShot ZOOM и други фотоапарати EOS, пуснати на пазара от 2022 г. нататък, е възможно също да актуализирате фърмуера на фотоапарата чрез приложението Canon Camera Connect, което означава, че е по-лесно от всякога да сте в течение с най-новите подобрения и функции.

Как фокусирате, когато снимате дистанционно?

Три екрана на приложението Canon Camera Connect, показващи как да регулирате точката на фокусиране с използване на примера със снимка в близък план на зелена ябълка.

Използвайте приложението Canon Camera Connect, за да превключвате лесно между ръчно фокусиране и автоматично фокусиране и да зададете точката на фокусиране в зависимост от снимката, която искате.

Фокусирането чрез приложението Canon Camera Connect е лесно. Можете да докоснете екрана, за да промените AF точката, и ще видите, че обективът автоматично фокусира там, където поставите точката за фокусиране.

Поддържа се и ръчно фокусиране, което може да бъде полезно за снимки в близък план и макро снимки, при които е необходимо да настроите прецизно фокусирането на обекта. Допълнително предимство е, че можете да превключвате от автоматично фокусиране към ръчно фокусиране, без да се налага да се връщате при фотоапарата и да използвате превключвателя на обектива – можете да натиснете бутона за ръчно фокусиране в приложението и да използвате стрелките, за да регулирате ръчното фокусиране.

Как да снимате дистанционно с помощта на софтуера Canon EOS Utility?

Лаптоп, разположен на маса на открито, близо до фотоапарат на статив, като на екрана се виждат изображенията във фотоапарата плюс настройките отстрани.

Ако работите в по-формална среда с лаптоп под ръка, EOS Utility на Canon ви предоставя изглед в реално време и възможност да регулирате настройките дистанционно в по-голям мащаб от този на екрана на телефона.

Можете да снимате дистанционно не само чрез смартфона си. Има и други начини, които може да са по-подходящи в зависимост от нуждите ви.

EOS Utility е софтуер на Canon за вашия компютър, който позволява дистанционно снимане. Може да се използва безжично или чрез USB връзка, като предоставя голям контрол върху фотоапарата и изображенията могат да се записват директно в компютъра или в карта памет. Това може да бъде страхотна възможност в студийна среда, която ви позволява да преглеждате изображения на по-големия екран на компютъра ви, да коригирате настройките и да осигурите перфектно кадриране с помощта на координатни мрежи и инструменти за композиране в изгледа в реално време. Можете също да го използвате заедно със софтуера Digital Photo Professional на Canon, за да редактирате и категоризирате снимките, които сте заснели дистанционно.

Ако искате да използвате фотоапарата си като уеб камера, софтуерът EOS Webcam Utility е отличен вариант. Той е съвместим с широка гама фотоапарати Canon и ви позволява да използвате фотоапарата си за поточно предаване на живо и видео разговори, което е чудесно и за излъчване и записване на видеоклипове.

Независимо от модела на фотоапарата ви и от това с какъв тип фотография се занимавате, Canon предоставя начини, по които можете да заснемате снимки или да записвате видео дистанционно. Защо не опитате дистанционно снимане?

Astrid Pitman

Свързани продукти

 • Безогледални фотоапарати

  EOS R10

  Направете следващите си стъпки във фотографията и видеото с безогледален фотоапарат Canon от системата EOS R, базиран на заснемащ сензор с размер APS-C.
 • Безогледални фотоапарати

  EOS R7

  Опознайте дивата природа с фотоапарат, който предлага сензационна скорост и качество на изображението в компактно тяло с APS-C сензор, проектирано за бъдещето.
 • Статив

  Tripod Grip HG-100TBR

  Снимайте по-продължително с по-добра стабилност и творческа гъвкавост благодарение на тази уникална ръкохватка-статив със сваляемо дистанционно управление.
 • RF-S обективи

  RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

  Стандартен вариообектив APS-C за серията EOS R, който е идеален за ежедневни ситуации, като семейна фотография, лайфстайл, портрети и празници.
 • Широкоъгълен обектив

  RF 16mm F2.8 STM

  Компактен и ценово достъпен ултраширокоъгълен пълнокадров 16 mm обектив за серията EOS R, предназначен за влогъри и създателите на творческо съдържание.
 • Широкоъгълен обектив с фиксирано фокусно разстояние

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Компактен и лек 24 mm обектив с фиксирано фокусно разстояние, който е идеален за пейзажна фотография, снимане на влогове и на интериорно съдържание, както и за страхотни макро изображения.

Свързани статии

 • ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

  Как да контролирате експонацията

  Овладейте настройките за отвора на диафрагмата, скоростта на затвора и ISO.

 • НОЩНА ФОТОГРАФИЯ

  Снимка на нощно небе

  Най-добрите техники за снимане на звезди през нощта, включително заснемане на интервална фотография и изображения на следи на звезди.

 • ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА/НА ОТКРИТО

  Съвети за снимане при екстремни метеорологични условия

  От защитата на вашето оборудване до грижата за себе си, ето нашите най-добри съвети и трикове за овладяване на фотографията при екстремни метеорологични условия.

 • ИНТЕРВАЛНА ФОТОГРАФИЯ

  Заснемане на движение чрез интервална фотография

  Безупречни техники за интервална фотография, хипер-интервална фотография и видео със забавен каданс.