A dirt-bike speeds through a puddle, creating a spray of water.

СКОРОСТ НА ЗАТВОРА

Как да овладеете скоростта на затвора

Промяната на скоростта на затвора на вашия фотоапарат е един от начините за регулиране на общата експонация на изображението. Но тя също така има творчески приложения, като ви позволява да контролирате нивото на размазване от движението (или липсата на такова) във вашите изображения.

Ето пет съвета, които ще ви помогнат да овладеете скоростта на затвора и да поемете повече контрол върху своята фотография на динамични сцени, независимо дали снимате ученически спортен ден с безогледален фотоапарат EOS M, или моторни спортове с EOS DSLR.

1. Управлявайте скоростта на затвора

The screen of the Canon EOS 90D showing the Tv (Time Value) settings.
За да поемете директен контрол върху скоростта на затвора, поставете фотоапарата в режим "Приоритет на скорост" (или Tv, съкращение от Time Value).

Повечето фотоапарати EOS имат специален режим „Спорт“, който автоматично ще зададе експонацията и настройките за фокусиране на фотоапарата за снимане на движещи се обекти. Това ще ви даде страхотни резултати, но можете да поемете повече контрол, когато искате да проявите творчество, да постигнете определен ефект или да се приспособите към конкретните обстоятелства, като например когато снимате бързодвижещ се обект без статив и от разстояние.

За да поемете директен контрол върху скоростта на затвора, поставете фотоапарата в режим "Приоритет на скорост" (или Tv, съкращение от Time Value). След това можете да зададете скоростта на затвора, като завъртите основния селектор на фотоапарата или като използвате сензорния екран, който е наличен при много фотоапарати EOS, включително Canon EOS M6 Mark II и Canon EOS 90D. Фотоапаратът автоматично ще зададе отвора на диафрагмата, за да постигне стандартна експонация. Най-високата скорост на затвора на фотоапарат EOS е или 1/4000 s, или 1/8000 s, а най-ниската автоматично зададена скорост на затвора е 30 секунди.

2. Избягвайте заклащането на фотоапарата

Колкото повече приближавате обекта чрез вариото, толкова по-забележимо става всяко заклащане на фотоапарата, така че ще ви трябва по-висока скорост на затвора, за да сведете това до минимум. Изображението по-горе, заснето при 1/50 s, показва ясно заклащане на фотоапарата. Това отдолу показва замразено действие и е заснето при 1/640 s.

Има две неща, за които трябва да съобразите, когато избирате скоростта на затвора: дали е достатъчно висока, за да избегнете размазване поради движението на фотоапарата, когато снимате без статив – известно също като „заклащане на фотоапарата“ – и колко бързо се движи обектът.

Скоростта на затвора, която ви е необходима, за да избегнете размазване на изображението, причинено от заклащане на фотоапарата, зависи от редица неща, включително дали използвате обектив с вграден стабилизатор на образа и колко е ветровито. Но фокусното разстояние на обектива е най-важният фактор. Колкото повече приближавате чрез вариото, толкова по-забележимо става всяко заклащане на фотоапарата.

Главното правило за предотвратяване на този проблем е да се опитате да използвате скорост на затвора, еквивалентна на ефективното фокусно разстояние или по-висока. Така че с обектив с фокусно разстояние 50mm използвайте 1/50 s или по-висока, а с обектив с фокусно разстояние 200mm използвайте 1/200 s или по-висока. След това трябва да съобразите скоростта на обекта – продължавайте да четете!

3. Уловете действието с висока скорост на затвора

Свързани статии
A person riding a dirt bike around a track, leaning the bike low to the ground, photographed using camera panning. © Richard Walch

ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

Панорамна фотография за начинаещи

Открийте как да използвате панорамирането за по-добри снимки на динамични сцени с тези топ съвети.

A female athlete in a purple vest leaping over a hurdle.

СПОРТНА ФОТОГРАФИЯ

Как да правите чудесни снимки на динамични сцени

Съвети за заснемане на невероятни снимки на динамични сцени с вашия фотоапарат Canon.

Light trails suspended in motion by a bus on a busy street in Madrid, Spain.

ФОТОГРАФИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО

Улавяне на движението във фотографията

Разберете как да заснемете движение и да добавите усещане за движение в изображенията си.

Докато скорост на затвора 1/250 s ще замрази бавнодвижещ се обект, като например човек, който ходи, ще ви трябва по-висока скорост на затвора, за да заснемете рязко изображение на човек, който тича.

Скоростта на затвора, необходима за "замразяване" на движещ се обект, зависи от разстоянието между обекта и фотоапарата, посоката, в която се движи, и скоростта, но вероятно ще се нуждаете от по-висока скорост на затвора, отколкото може би предполагате. Скорост на затвора 1/250 s ще замрази бавнодвижещ се обект, като например човек, който ходи, докато скорост на затвора в диапазона от 1/500 до 1/1000 s може да е необходима, за да замрази човек, който бяга. Ще трябва да зададете 1/1000 или дори 1/4000 s за резки снимки на по-бързи обекти, като например летящи птици и бързи коли.

Сравнете тези снимки на движещ се мотоциклет. Можете да видите, че при скорост на затвора от 1/200 s мотоциклетът и мотоциклетистът са малко размазани, което създава страхотно чувство за движение, но не улавя детайли, докато при 1/1000 s всички детайли са резки и движението е замразено.

При скорост на затвора, която бихте сметнали за доста висока, 1/200 s (горе), този кадър внушава страхотно чувство за движещ се с висока скорост обект, без да улавя детайлите на мотора или моториста. При 1/1000 s (долу) този кадър замразява действието.

Бъдете готови да увеличите ISO чувствителността, така че да можете да използвате по-високи скорости на затвора особено когато снимате спортни сцени и диви животни.

4. Бъдете креативни с панорамиране

Недостатъкът на замразяването на движението може да бъде, че то вече не изглежда като движение. Снимките на движещи се обекти често изглеждат по-динамични, ако обектът е рязък, а фонът е размазан. За да постигнете този ефект, се уверете, че скоростта на затвора е достатъчно ниска, за да осигури известно размазване, след това следете чрез фотоапарата обекта със същата скорост, с която се движи той. Това се нарича панорамиране.

Панорамирането с фотоапарата за проследяване на движещи се обекти създава размазан фон, който прави действието да изглежда по-динамично.

Скоростта на затвора, която трябва да използвате, ще зависи от това колко бързо се движи обектът и колко размазване желаете. За да подобрите шансовете си за заснемане на рязък обект, задайте за AF режим AI Servo или Servo, който ще позволи на фотоапарата постоянно да се настройва, за да поддържа движещия се обект на фокус. Обектив с вграден оптичен стабилизатор на образа ще компенсира всяко вертикално „заклащане“, когато панорамирате с фотоапарата хоризонтално и обратно. Ако вашият обектив има превключвател за IS режим, поставете го в позиция 2 за снимки с панорамиране – с тази настройка той ще стабилизира вертикалното движение, но ще позволи размазване вследствие от хоризонтално движение.

5. Използвайте ниски скорости на затвора, за да постигнете размазване от движението

Ако фотоапаратът е монтиран на статив, за да стои неподвижен, използването на дълга експонация (ниска скорост на затвора) означава, че всичко в движение – например вълните – ще бъде размазано.

Можете да използвате сравнително дълга експонация – да речем по-дълга от секунда – за да размажете умишлено изображението. За да предотвратите преекспониране на снимката обаче, ще трябва да използвате по-малък отвор на диафрагмата (по-голямо f-число, като например f/16 или f/22), по-ниска ISO чувствителност или ND филтър, за да ограничите количеството светлина, навлизащо във фотоапарата. Сега можете да движите фотоапарата по време на експонацията (което ще размаже цялата снимка) или да използвате статив, за да поддържате фотоапарата неподвижен, така че да се размажат само движещите се части от сцената. Опитайте последната техника за омекотяване на вълни и течаща вода в пейзаж или за размазване на движещи се превозни средства и тълпи от хора в градска сцена.

За експонации, по-дълги от 30 секунди, използвайте режима за неограничена експонация. Някои фотоапарати Canon имат настройка „B“ на програматора, а други трябва да бъдат поставени в режим „M“ (ръчен), преди да можете да изберете скорост на затвора „BULB“. Дистанционно управление с таймер или кабелно дистанционно управление може да бъде полезно, за да се елиминира рискът от заклащане, причинено от натискане на спусъка. Можете също така да използвате приложението Canon Camera Connect, за да управлявате фотоапарата си дистанционно чрез своя смартфон.

Написано от Marcus Hawkins

Свързани продукти

Свързани статии

Разделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички съвети и техники