ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

Как да овладеете скоростта на затвора

Скоростта на затвора на вашия фотоапарат Canon е една от трите настройки, които определят експонацията, а също и ключът към улавянето на движение. Тези прости съвети ще ви помогнат да я овладеете.
Кросов мотор препуска през локва, създавайки пръски вода, докато фотограф от едната страна кляка и насочва фотоапарат Canon към мотоциклетиста.

Промяната на скоростта на затвора на вашия фотоапарат е един от начините за регулиране на общата експонация на изображението. Но тя също така има творчески приложения, като ви позволява да контролирате нивото на размазване от движението (или липсата на такова) във вашите изображения.

Ето пет съвета, които ще ви помогнат да се справите със скоростта на затвора и да поемете по-голям контрол върху фотографията на динамични сцени независимо дали снимате спортни събития в училище с Canon EOS R100 (който има скорост на затвора до 1/4000 s), или дива природа с Canon EOS R7 (който предлага бърза скорост на затвора до 1/16 000 s).

На снимка, направена с Canon EOS R10 със скорост на затвора 1/2000 s, е заснет голдън ретривър, който тича към фотоапарата.

Canon EOS R10 предлага високи скорости на затвора до 1/4000 s (механичен затвор) или до 1/16 000 s (електронен затвор), което е достатъчно за заснемане на резки кадри на динамични действия, като например спортни събития или животни в движение. Заснето с Canon EOS R10 с обектив Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM при 100 mm, 1/2000 s, f/2.8 и ISO 320.

Какво е скорост на затвора?

Скоростта на затвора е времето, през което затворът на вашия фотоапарат остава отворен и следователно колко дълго сензорът е изложен на светлина. Колкото по-дълго е отворен, толкова повече светлина попада върху сензора и изображението е по-ярко.

Скоростта на затвора е едната страна на триъгълника на експонацията – трите параметъра, които определят експонацията на изображението. Другите два са отворът на диафрагмата и настройката на ISO. Отворът на диафрагмата е колко широк или тесен е отворът на обектива, което също влияе върху това колко светлина достига до сензора. Настройката за ISO контролира чувствителността на сензора към светлина – по-високото ISO води до по-ярки изображения, но обикновено с цената на увеличен шум в изображението.

Висока скорост на затвора, като 1/1000 s, което означава, че затворът остава отворен само за милисекунда, може да замрази движението на бързодвижещ се обект, като например мотоциклетист, препускащ с висока скорост. Високата скорост на затвора обаче означава, че във фотоапарата навлиза по-малко светлина, така че обикновено трябва да зададете по-широк отвор на диафрагмата или да повишите ISO, за да имате добре експонирано изображение. Много ниска скорост на затвора, като например 1 секунда, би довела до размазване на движещия се мотоциклетист.

Екранът на гърба на фотоапарат Canon, показващ режим на приоритет на скорост (Tv).

За да поемете директен контрол върху скоростта на затвора, поставете фотоапарата в режим „Приоритет на скорост“ (Tv) или „Ръчен“ (M).

1. Управлявайте скоростта на затвора

Повечето фотоапарати EOS имат специален режим „Спорт“, който автоматично ще зададе експонацията и настройките за фокусиране на фотоапарата за снимане на движещи се обекти. Това ще ви даде страхотни резултати, но можете да поемете повече контрол, когато искате да проявите творчество, да постигнете определен ефект или да се приспособите към конкретните обстоятелства, като например когато снимате бързодвижещ се обект без статив и от разстояние.

За да поемете директен контрол върху скоростта на затвора, поставете фотоапарата в режим "Приоритет на скорост" (или Tv, съкращение от Time Value). След това можете да зададете скоростта на затвора, като завъртите основния селектор на фотоапарата или като използвате сензорния екран, който е наличен при много фотоапарати EOS, включително EOS R50 и EOS R8. Фотоапаратът автоматично ще зададе отвора на диафрагмата, за да постигне стандартна експонация. Ако искате да поемете пълен контрол, превключете към ръчен режим (M) и можете да изберете произволна комбинация от настройки по ваш избор.

Най-бързата налична скорост на затвора се различава в зависимост от модела на фотоапарата, а също и в зависимост от избрания от вас режим на затвора, ако е наличен такъв избор – механичен затвор или електронен затвор. Механичният затвор на фотоапарат Canon EOS обикновено достига до 1/4000 s или 1/8000 s, докато електронният затвор в усъвършенстваните безогледални модели от EOS R системата може да бъде много по-бърз – до 1/64 000 s при EOS R3. Най-ниската автоматично зададена скорост на затвора е 30 секунди. Ако искате по-дълги експонации, например за заснемане на фойерверки или фотография със светлинни следи, можете да изберете режим за неограничена експонация „Bulb“. В този режим затворът се отваря, когато натиснете спусъка, и остава отворен, докато не го натиснете отново.

На снимка, направена с Canon EOS R10 с висока скорост на затвора, уличен танцьор изпълнява високо вдигане на крак във въздуха с една ръка на земята. На заден план има още четирима души и група високи палми.

Скоростта на затвора тук, 1/3200 s, беше достатъчно висока, за да замрази движението, но все още има леко размазване на движението, например около краката на танцьора. Благодарение на оптичния стабилизатор на образа в обектива обаче елементите в сцената, които не се движат, са красиво фокусирани. Заснето с Canon EOS R10 с обектив Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM при 18mm, 1/3200 s, f/4.5 и ISO 400.

Увеличено чрез вариото рязко изображение на гребци във вода, заснето с обектив Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.

Колкото повече приближавате чрез вариото, толкова по-забележимо става всяко заклащане на фотоапарата. Но оптичният стабилизатор на образа за 4,5 стъпки по-ниска скорост на затвора на обектива RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM ефективно минимизира това, позволявайки на фотографа да използва скорост на затвора, която не е особено висока – 1/2000 s., и все пак водните капки при фокусно разстояние от 100 mm да бъдат резки. Заснето с Canon EOS R10 с обектив Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM при 100 mm, 1/2000 s, f/6.3 и ISO 500.

2. Избягвайте заклащането на фотоапарата

Има две неща, за които трябва да помислите, когато избирате скоростта на затвора: дали е достатъчно висока, за да избегнете размазване поради движението на фотоапарата, когато снимате без статив – известно също като „заклащане на фотоапарата“ – и колко бързо се движи обектът.

Скоростта на затвора, от която се нуждаете, за да избегнете ефекта от заклащането на фотоапарата, зависи от редица неща, включително колко е ветровито и дали използвате обектив или фотоапарат с вграден стабилизатор на образа. Но фокусното разстояние на обектива е най-важният фактор. Колкото повече приближавате чрез вариото, толкова по-забележимо става всяко заклащане на фотоапарата.

Главното правило за предотвратяване на този проблем е да се опитате да използвате скорост на затвора, еквивалентна на реципрочната стойност на ефективното фокусно разстояние или по-висока. Така че с обектив с фокусно разстояние 50mm използвайте 1/50 s или по-висока, а с обектив с фокусно разстояние 200mm използвайте 1/200 s или по-висока. След това трябва да съобразите скоростта на обекта – продължете с четенето.

Размазана снимка на моторист на кросов мотор, като фонът е на фокус.

При скорост на затвора, която бихте сметнали за доста висока, 1/200 s, този кадър внушава страхотно чувство за движещ се с висока скорост обект, без да улавя детайлите на мотора или моториста. Заснето с Canon EOS 90D с обектив Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM при 11 mm, 1/200 s, f/14 и ISO 1250.

Рязък кадър на моторист на кросов мотор в движение, като фонът и мотористът са на фокус.

При 1/1000 s този кадър замразява движението. Обърнете внимание също как отворът на диафрагмата е разширен до f/5.6, за да се запази правилната експонация. Заснето с Canon EOS 90D с обектив Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM при 18 mm, 1/1000 s, f/5.6 и ISO 1250.

3. Уловете действието с високи скорости на затвора

Скоростта на затвора, необходима за замразяване на движещ се обект, зависи от разстоянието между обекта и фотоапарата, посоката, в която се движи, и скоростта, но вероятно ще се нуждаете от по-висока скорост на затвора, отколкото може би предполагате. Скорост на затвора от 1/250 s ще замрази бавнодвижещ се обект, като например ходещ човек, но ще трябва да достигнете до 1/1000 или дори 1/4000 s за резки снимки на по-бързодвижещи се обекти, като например летящи птици и препускащи коли. Бъдете готови да увеличите ISO чувствителността, за да имате правилна експонация, когато използвате по-високи скорости на затвора особено когато снимате спортни събития и дива природа.

Недостатъкът на замразяването на движението може да бъде, че то вече не изглежда като движение. Снимките на движещи се обекти често изглеждат по-динамични, ако обектът е рязък, а фонът е размазан. За да постигнете този ефект, се уверете, че скоростта на затвора е достатъчно ниска, за да осигури известно размазване, след това следете чрез фотоапарата обекта със същата скорост, с която се движи той. Това се нарича панорамиране – научете повече в нашето полезно ръководство за панорамиране.

Снимка, заснета с Canon EOS R7, на мотоциклетист, който е на фокус на размазан фон, тъй като фотографът е използвал техника за панорамиране, за да проследи движението на обекта.

Използването на относително ниска скорост на затвора, докато завъртате панорамно фотоапарата, за да следите движещ се обект, създава рязък обект на размазан фон, което прави действието да изглежда по-динамично. Заснето с Canon EOS R7 с обектив Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM при 363 mm, 1/160 s, f/10 и ISO 100.

Снимка на скейтбордист, който е на фокус на размазан фон, тъй като фотографът е използвал техника за панорамиране, за да проследи движението на обекта.

Овладяването на техниката на панорамиране е невероятно полезно във всички видове фотография на динамични сцени, от спорт до дива природа. Номерът е да устоите на желанието да замразите действието. Вместо това използвайте достатъчно ниска скорост на затвора, за да създадете размазване от движението, но следвайте движещия се обект с подходяща скорост. Заснето с Canon EOS RP (сега предшественик на EOS R8) с обектив Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM при 26 mm, 1/30 s, f/16 и ISO 100.

4. Скорост на затвора за видео

Когато заснемате видео, полезно правило е да зададете скорост на затвора около 1/2xR, където R е кадровата честота, с която снимате. Например, ако снимате при 4K 60p с Canon EOS R10, идеалната скорост на затвора е около 1/125 s – малко повече от два пъти 60 fps, с които снима фотоапаратът. Това предотвратява размазването от твърде ниска скорост на затвора, но спомага видеото да не изглежда накъсано, както би се получило при по-високи скорости на затвора.

Вода, стичаща се по големи, обрасли с мъх, скали. Водата е размазана поради ниската скорост на затвора на фотоапарата.

Ако фотоапаратът е монтиран на статив, за да стои неподвижен, използването на дълга експонация (ниска скорост на затвора) означава, че всичко в движение – например този водопад – ще бъде размазано, придавайки на водата класически млечен изглед. Заснето с Canon EOS R5 с обектив Canon RF 14-35mm F4L IS USM при 35 mm, 1 s, f/22 и ISO 100.

5. Използвайте ниски скорости на затвора, за да постигнете размазване от движението

Можете да използвате относително дълга експонация – ниска скорост на затвора, по-дълга от секунда, да речем – за умишлено размазване на снимката или размазване само на движещите се елементи в иначе рязка сцена. За да предотвратите преекспониране на снимката обаче, ще трябва да използвате по-малък отвор на диафрагмата (по-голямо f-число, като например f/16 или f/22), по-ниска ISO чувствителност или ND филтър, за да ограничите количеството светлина, навлизащо във фотоапарата. Сега можете да движите фотоапарата по време на експонацията (което ще размаже цялата снимка) или да използвате статив, за да поддържате фотоапарата неподвижен, така че да се размажат само движещите се части от сцената. Опитайте последната техника за омекотяване на вълни и течаща вода в пейзаж или за размазване на движещи се превозни средства и тълпи от хора в градска сцена.

За експонации, по-дълги от 30 секунди, използвайте режима за неограничена експонация. Някои фотоапарати Canon имат настройка „B“ на програматора, а други трябва да бъдат поставени в режим „M“ (ръчен), преди да можете да изберете скорост на затвора „BULB“. Дистанционно управление с таймер или кабелно дистанционно управление може да бъде полезно, за да се елиминира рискът от заклащане, причинено от натискане на спусъка. Можете също така да използвате приложението Canon Camera Connect, за да управлявате фотоапарата си дистанционно чрез своя смартфон.

Разбирането на скоростта на затвора и как да я контролирате ще ви позволи да извлечете максимума от вашия фотоапарат и обектив, което ще ви помогне да заснемате страхотни изображения всеки път.


Написано от Marcus Hawkins и Pete Wolinski

Свързани продукти

 • Безогледални фотоапарати

  EOS R7

  Опознайте дивата природа с фотоапарат, който предлага сензационна скорост и качество на изображението в компактно тяло с APS-C сензор, проектирано за бъдещето.
 • Безогледални фотоапарати

  EOS R8

  Преминете към пълнокадрова фотография и видео и реализирайте творческите си амбиции.
 • Безогледални фотоапарати

  EOS R10

  Направете следващите си стъпки във фотографията и видеото с безогледален фотоапарат Canon от системата EOS R, базиран на заснемащ сензор с размер APS-C.
 • Безогледални фотоапарати

  EOS R50

  С този безогледален фотоапарат EOS R можете да създавате най-впечатляващото си съдържание – от ясни снимки до 4K видеоклипове и поточни предавания на живо. Всичко това в едно специално устройство.
 • Безогледални фотоапарати

  EOS R100

  Създавайте перфектни спомени с изключително качество с този интуитивен фотоапарат EOS R, който е винаги в готовност.
 • RF-S обективи

  RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

  Стандартен вариообектив APS-C за серията EOS R, който е идеален за ежедневни ситуации, като семейна фотография, лайфстайл, портрети и празници.
 • RF-S обективи

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  Вариообектив за APS-C фотоапарати от серията EOS R, който е идеален за туристическа фотография, фотография на дивата природа, спортна и лайфстайл фотография.
 • Стандартен обектив

  RF 50mm F1.8 STM

  Компактен, тих и лек 50 mm RF обектив с фиксирано фокусно разстояние и широк отвор на диафрагмата f/1.8 – перфектен избор, за да овладеете творческата си визия.
 • Телефото вариообектив

  RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

  Универсален, компактен и лек 100-400mm вариообектив от серия RF със стабилизатор на образа за 5 стъпки по-ниска скорост на затвора за заснемане на дива природа и динамични сцени.

Свързани статии

 • ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

  Как да контролирате експонацията

  Овладейте настройките за отвора на диафрагмата, скоростта на затвора и ISO.

 • ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

  Панорамна фотография за начинаещи

  Открийте как да използвате панорамирането за по-добри снимки на динамични сцени с тези топ съвети.

 • ФОТОГРАФИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО

  Улавяне на движението във фотографията

  Разберете как да заснемете движение и да добавите усещане за движение в изображенията си.

 • ФОТОГРАФИЯ НА ДИНАМИЧНИ СЦЕНИ

  Най-добрите обективи за динамични сцени

  Нашето ръководство за най-добрите обективи за фотография на динамични сцени.