ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

Съвети и техники за панорамиране

Овладейте техниката на панорамиране във фотографията и придавайте усещане за движение в снимките си.
Състезател на кросов мотор, наклонен ниско над земята, сниман с ефект на панорамиране. © Richard Walch

От „замразяване“ на бързодвижещи се обекти на динамичен фон до придаване на усещане за движение на по-бавни обекти – използвайки техниката на панорамиране във фотографията, можете да придадете на снимките си усещане за движение и драматизъм.

Можете да използвате техниката за панорамиране, за да добавите нов елемент към снимките, с всеки фотоапарат. Не е задължително да снимате само бързодвижещи се обекти. Панорамирането може да се използва за придаване на усещане за движение на относително бавни обекти, тъй като размазването на движението ще ги накара да изглеждат много по-бързи, отколкото са в действителност.

1. Какво представлява панорамирането във фотографията?

A skier speeding down a snowy mountain.

Панорамирането е творческа техника, чрез която може да придадете на снимките на динамични сцени реално усещане за движение. Ако използвате висока скорост на затвора, за да заснемете бързодвижещ се обект, снимката може да се окаже лишена от драматизма в момента на снимането, защото обектът ще изглежда като статуя. Но ако използвате по-ниска скорост на затвора и движите (или панорамирате) фотоапарата, следвайки обекта, ще уловите движещите се обекти във фокус, докато фонът и всички неподвижни обекти ще бъдат гладко размазани.

Освен че придава усещане за скорост, панорамирането може да ви помогне да заснемете движещия се обект идеално фокусиран и да насочите вниманието на наблюдателя към него или просто да маскирате непривлекателния фон. Каквато и да е целта ви, панорамирането е страхотно умение, с което да разполагате, а тайната за постигане на впечатляващо панорамиране е... практиката. За панорамирането се изисква добър контрол върху фотоапарата, затова нищо не може да се сравни с опита.

Надбягванията от всякакъв вид са подходящи за практикуване на панорамиране, защото получавате серия от възможности да усъвършенствате уменията си, докато бегачите, конете, кросовите мотори или състезателните автомобили обикалят по трасето. Вкъщи децата или домашните любимци, които играят в градината, предлагат възможности за заснемане на обекти в движение.

2. Настройки за снимане с панорамиране

Елен, който бяга през поле на размазан фон, постигнат чрез ефекта на панорамиране.

Съчетавайки по-ниска скорост на затвора с проследяване на обекта чрез хоризонтално движение на фотоапарата, можете да използвате панорамиране за заснемане на диви животни, улавяйки животните във фокус и едновременно с това придавайки усещане за движение във вашите изображения. Заснето с Canon EOS 350D (вече предшественик на EOS 850D) при 1/50 s, f/20 и ISO100.

Задайте режим за приоритет на скорост (Tv) или пълен ръчен режим (M) и изберете скорост на затвора.

Идеалната скорост на затвора зависи от редица фактори: колко бързо се движи обектът, разстоянието между вас и обекта, обектива, който използвате, и колко силен ефект на размазване искате да постигнете. Започнете със скорост на затвора от около 1/60 секунди и я намалявайте, докато свикнете с действието. Опитайте 1/30 s или по-ниска за по-силен ефект на размазване, а 1/125 s за по-слаб ефект на размазване. Непременно изключете стабилизатора на образа – освен ако не снимате с обектив с функция Режим 2 IS – ако е така, използвайте тази функция. В този режим IS системата ще коригира вертикалното заклащане, но не и хоризонталното движение на фотоапарата, докато следвате действието.

Някои обекти може да изискват по-висока скорост на затвора, за да се предотврати тяхното размазване. Така например състезателна кола вероятно ще има нужда от по-висока скорост на затвора в сравнение с колоездач Все още можете да постигнете силен ефект на размазване, като използвате скорост на затвора 1/200 или 1/400 s, ако обектът се движи бързо и успеете да го проследите, докато се движи.

Ако снимате в ръчен режим, трябва да зададете настройка за отвор на диафрагмата, която да осигури добра експонация. Ако използвате режим за приоритет на скорост (Tv), фотоапаратът ще направи това вместо вас.

За метод на снимане задайте заснемане на серия от снимки. Освен че ще имате по-добър шанс да заснемете важния момент, ще успеете и да намалите заклащането на фотоапарата, причинено от натискането на спусъка

3. Планиране и фокусиране на снимки с панорамиране

Състезателка в скок на състезание по бягане с препятствия, заснета с ефект на панорамиране.

Спортът е идеална тема за практикуване на техники за панорамиране, независимо дали обектът ви бяга, или шофира на писта. Заснето с Canon EOS-1D X Mark II (вече предшественик на Canon EOS-1D X Mark III) с обектив Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM при 1/30 s, f/8 и ISO640. © Jaime de Diego

Велосипедист на градска улица с тухлена сграда и пешеходец във фона, размазани чрез ефекта на панорамиране.

Подходящото използване на техниката на панорамиране може да постигне впечатляващи резултати дори в ежедневни сцени, в които фокусираният обект да изглежда така, сякаш се движи с висока скорост. Заснето с Canon PowerShot G1 X Mark III при 15 mm, 1/20 s, f/10 и ISO100.

Задният план трябва да бъде размазан, така че неговите детайли ще бъдат по-маловажни във вашата снимка. Но всички цветове ще образуват важна част от снимката, тъй като те ще бъдат добър фон за вашия обект Ако можете, потърсете фон, който ще контрастира с обекта, за да го открои, и ще изглежда добре, кога е заснет размазан. Няколко пробни снимки без обекта ще покажат дали желаният ефект ще бъде постигнат. Хоризонтални линии, като например ограда или мантинела на път, ще добавят структура и ще придадат по-силно усещане за скорост. Ако снимате в условия на слаба светлина, размазаните светлини във фона могат да внесат драматизъм във вашите снимки.

За да предотвратите промяна на фокуса по време на панорамиране, фокусирайте автоматично в режим „Следящ AF“ за проследяване на обекта – в зависимост от това колко далеч сте от действието, може да се наложи да експериментирате, за да определите дали режим „Една AF точка“ или „Зонов AF“ постига по-добри резултати.

4. Подобрете техниката си на панорамиране

Малко превозно средство, движещо по път покрай сгради, размазани чрез ефекта на панорамиране.

Техниката на панорамиране ще ви помогне да уловите атмосферата на оживен град, като придаде динамика на движещите се хора или превозни средства. Заснето с Canon PowerShot G9 X Mark II при 1/15 s, f/7.1 и ISO125.

Кафяво куче, което бяга през поле на размазан фон, постигнат чрез ефекта на панорамиране.

Панорамирането е чудесна техника, чрез която улавяте движението, като същевременно запазвате емоцията на сцената, и която можете да използвате, за да заснемате как децата ви играят футбол в градината или как домашният ви любимец тича в парка. Вижте повече съвети за улавянето на движение. Заснето с Canon EOS 7D (вече предшественик на Canon EOS 7D Mark II) при 1/160 s, f/5.6 и ISO160. © Hoi Ling Mak

 1. Застанете срещу избрания фон с крака, разкрачени на ширината на раменете, за повече стабилност. Само горната част на тялото ви трябва да се движи по време на панорамиране, така че се усуквайте в ханша, за да следвате действието.
 2. Когато използвате режима за заснемане на серия от снимки, натиснете спусъка много преди обектът да достигне желаното място, и продължете да снимате, докато обектът не премине отвъд него.
 3. Проследете обекта с гладко движение – но не го правете само когато снимате. Следвайте го преди, по време на и след самото заснемане, като вие и фотоапаратът ви трябва да бъдете възможно най-стабилни, свеждайки до минимум вертикалните движения и накланянето на оста на фотоапарата. Можете да установите, че е по-лесно да правите това с помощта на визьора (ако фотоапаратът ви има такъв), отколкото с LCD екрана.

Панорамирането изисква практика, така че не се тревожете, ако първите ви снимки не са много добри. Учете се, като правите много снимки и разберете защо някои стават по-добри от други. Например скоростта на затвора ли е неподходяща или обектът е твърде размазан? След това приложете наученото към следващите си снимки.

Разбира се, ако обектът ви е перфектно фокусиран, а фонът е гладко размазан, считайте снимката за добре свършена работа. Панорамирането е много забавно и най-вероятно ще пожелаете отново да го използвате!

A man cycling down a street with the lights around him blurred.

След като сте усвоили техниката на панорамиране на дневна светлина, можете да се изявите творчески през нощта и да използвате светлинни следи в панорамната снимка.


Автор на текста Маркъс Хокинс

Свързани продукти

Свързани статии

 • ФОТОГРАФИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО

  Улавяне на движението във фотографията

  Разберете как да заснемете движение и да добавите усещане за движение в изображенията си.

 • ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

  Съвети за скорост на затвора

  Овладейте скоростта на затвора с нашето ръководство за начинаещи и заснемайте по-добри снимки на динамични сцени.

 • ФОТОГРАФИЯ НА ДИНАМИЧНИ СЦЕНИ

  Най-добрите обективи за динамични сцени

  Нашето ръководство за най-добрите обективи за фотография на динамични сцени.

 • НА ОТКРИТО

  Фотографски съвети и трикове за зимната почивка

  Професионалният спортен фотограф Richard Walch споделя осем експертни съвета и трикове за по-добра зимна фотография чрез избор на най-добрите настройки на фотоапарата.