СПОРТНА ФОТОГРАФИЯ

Насочете, снимайте и сте готови: заснемане на победни моменти с компактен фотоапарат

Професионалният спортен фотограф Molly Darlington споделя най-добрите си съвети за улавяне на моменти от аматьорски спортове с фотоапарат „насочи и снимай“.
Човек, който държи Canon PowerShot SX740 HS, наблюдаващ снимката си на подвижния екран.

Заснемането на свободния дух по време на детски футболен мач изисква бързи рефлекси и още по-добро увеличение, както бившият посланик на Canon и професионален спортен фотограф Molly Darlington знае твърде добре. Molly започва да се занимава със спортна фотография през 2015 г., докато е все още в колежа. След това тя започна да снима във Висшата лига и Чемпиъншип директно след университета.

Завидният й опит в спортната фотография гарантира, че знае точния момент, в който да заснеме снимката. Въоръжена с джобния Canon PowerShot SX740 HS, който съчетава мощно оптично увеличение до 40x в компактни размери, както и с фотоапарата в стил монокъл Canon PowerShot ZOOM, тя пренася професионалните си умения за разказване на истории на терена на аматьорско ниво. Тези два лесни за използване фотоапарата също са идеални за заснемане на семейни занимания на открито или срещи с диви животни и ще ви доближат до действието.

Обяснявайки това, което обикновено се опитва да създаде в изображенията си, Molly споделя: „Старая се да разкажа историята на играта, какво се е случило и да покажа добрите и лошите моменти, така че, когато някой види изображението, веднага да си спомни точно момента, в който се е случило.

„Винаги се стремя да улавям запомнящи се моменти в спорта. Обикновено във футболните мачове снимам отбелязването на головете, радостта от отбелязването и важни моменти, като например когато някой играч получи червен картон. Също така търся емоция в образите си – независимо дали това е вълнение, чувство на неудовлетвореност, или униние – както от играчите, така и от публиката.“

Тук Molly обяснява как можете да постигнете това, като използвате опростен и компактен фотоапарат.

1. Заснемете последователност от изображения

Момчета играят футбол, четирима в зелен екип, едно от момчетата с крака си, вдигнат във въздуха, за да ритне топката, и един играч в син екип.

„Приятелски мач между два местни отбора до 12 години в един обществен футболен център беше чудесно място за тестване на този фотографски комплект, което позволи на родителите да заснемат действието, докато гледат мача.“ Заснето с Canon PowerShot SX740 HS при 461mm, 1/1300 s, f/5.6 и ISO800.

Canon PowerShot SX740 HS и Canon PowerShot ZOOM, поставени на тревата на игрално поле в зоната на белите линии.

Canon PowerShot SX740 HS и Canon PowerShot ZOOM са доказателство, че хубавите неща са в малки опаковки – леки, с джобен размер и достъпни, те са страхотно допълнение към комплекта на всеки начинаещ спортен фотограф или родител, който иска да улови скъпи моменти.

С фотоапарат, като Canon PowerShot SX740 HS, който се отличава с невероятно бърза реакция при натискане на спусъка и серия от снимки с 10 кадъра в секунда, можете да заснемете серия от снимки, за да сте сигурни, че важните моменти, заредени с адреналин, не са пропуснати. С Canon PowerShot ZOOM също можете да снимате с 10 fps.

„В това изображение честотата от 10 fps беше много полезна, тъй като ми позволи да заснема серия от снимки, докато един от играчите се опитваше да финтира друг, което ми позволи да избера най-добрия кадър след това“, обяснява Molly. „Финтовете може да бъдат трудни за заснемане, тъй като топката невинаги е в кадър, така че честотата от 10 кадъра в секунда е наистина полезна.“

2. Запълнете кадъра с детайли

Момче на футболно игрище, което бяга, докато крещи в радостна еуфория.

Molly има за цел да запълни кадъра, така че израженията на хората, които снима, да са ясни. „Надявам се да накарам зрителя да почувства нещо, когато наблюдава снимката“, казва тя. Заснето с Canon PowerShot SX740 HS при 220.5mm, 1/1600 s, f/5.6 и ISO400.

Molly Darlington седи на малък стол отстрани на футболното игрище, докато гледа провеждащия се мач.

Компактният PowerShot ZOOM беше идеален за улавяне на действието в този футболен мач, увеличаването от страничните линии на терена и заснемането на цялото действие.

„Емоциите са много важни за спортните снимки и в този кадър използвах оптичното увеличение, за да уловя радостта на играча“ – казва Molly, която се възползва от 40x оптичното увеличение на Canon PowerShot SX740 HS, за да запълни кадъра си със запомнящи се емоции.

„Винаги е добре да можете да запълните кадъра в спортната фотография, а увеличението 40x ви позволява да направите това, когато действието се случва на голямо разстояние“, казва тя. За Molly тези мигове на радост са една от най-хубавите страни на нейната работа. „За мен няма по-приятно усещане от това, когато всичко се съчетае перфектно и заснема гол във футболен мач, заснема ликуващите футболисти и обезумялата тълпа зад мен.“

3. Експериментирайте с различни фокусни разстояния

Molly Darlington, която държи Canon PowerShot ZOOM, на футболен мач.

Canon PowerShot ZOOM разполага с тристепенно увеличение, което ви позволява да превключвате между фокусни разстояния 100 mm, 400 mm и 800 mm с натискането на един бутон, което означава, че няма да пропуснете нито един кадър, независимо от разстоянието до обекта.

Момчета играят футбол, като едно от тях дриблира с топката, докато играч от противниковия отбор го гони.

Възможността за бързо регулиране на фокусното разстояние е особено важна в спортната фотография, където действието протича бързо и никога не знаете кога ще се случи ключово събитие. Обективът с увеличение 40x на Canon PowerShot SX740 HS предлага фокусно разстояние при максимално широк ъгъл, еквивалентно на 24mm, и може да постигне телеувеличение до 960 mm. Заснето с Canon PowerShot SX740 HS при 109.3mm, 1/1600 s, f/5 и ISO200.

12-мегапикселовият Canon PowerShot ZOOM, който се побира в дланта ви, има един обектив, но все пак разполага с тристепенно увеличение, за да приближите далечните детайли. Molly намира функцията удобна за използване и безценна, когато става дума за наслаждаване на действието отблизо.

„Превключването между фокусните разстояния е толкова лесно, има бутон отгоре на Canon PowerShot ZOOM, който при натискане превключва между 100 mm, 400 mm и 800mm“ – казва тя. „За този футболен мач увеличението от 400 mm беше перфектно, но за по-големи спортни събития при професионални размери на терена използвайте фокусно разстояние 800 mm.“

Фокусните разстояния от 100 mm, 400 mm и 800 mm се показват във визьора, а колкото по-голямо е числото, толкова повече ще приближите обекта си.

Експериментирането с интелигентните функции на фотоапарата ви е от решаващо значение за постигане на снимките, към които се стремите. „Снимането с всеки нов фотоапарат може да бъде трудно, докато не свикнете с начина му на работа“ – обяснява Molly. Нейният най-добър съвет? „Не спирайте да се упражнявате с фотоапарата. Понякога е необходимо да отделите известно време на фотоапарата само за да разберете как работи и да изпробвате различните настройки.“

Преди да планирате да снимате с фотоапарата си някое спортно събитие на детето ви, е добра идея да се поупражнявате с него, а компактните фотоапарати са чудесни за начинаещи фотографи.

4. Съсредоточете се върху заснемането на добре фокусиран кадър

Момче, което е на път да ритне топката по средата на футболен мач.

Освен че трябва да се стремите към добре фокусирани изображения, Molly също така съветва да подбирате изчистен фон без разсейващи елементи в кадъра, тъй като това ще помогне за подобряване на изображенията ви и ще ги направи по-подредени. „Ако разполагате с изчистен фон, то това позволява на зрителя да се съсредоточи изцяло върху обекта на снимката“, казва тя. Заснето с Canon PowerShot SX740 HS при 228.7mm, 1/1600 s, f/5.6 и ISO400.

„Заснемането на добре фокусирано изображение по време на бърза игра може да бъде трудно, така че всичко, което допринася за това, винаги е от полза. Стабилизаторът на изображението на Canon PowerShot ZOOM и Canon PowerShot SX740 HS помогна при снимането, тъй като топката може да се движи много бързо, затова намирам това за доста важно“ – казва Molly.

Molly установява, че вграденият стабилизатор на образа й позволява да снима без статив, така че да може да следи действието, но тя също така използва преносима мини табуретка по време на спортни събития за допълнителна стабилност – любим аксесоар на професионалните фотографи, снимащи футболни мачове. „Те са много здрави, така че много спортни фотографи ги имат, и са наистина полезни, тъй като можете да регулирате височината, за да седите зад рекламните табла, и съответно да увеличите или намалите височината толкова, колкото искате, по време на спортно събитие“, казва тя.

И двата фотоапарата Canon PowerShot ZOOM и Canon PowerShot SX740 HS предлагат функция за проследяване на лица и функция за проследяване чрез автофокуса, което е идеално за поддържане на обекта ви на фокус – независимо дали става дума за топка, или играч – когато сте в движение.

5. Преглеждайте кадрите, докато снимате

Човек, който гледа изображение на подвижния екран на Canon PowerShot SX740 HS.

PowerShot SX740 HS на Canon разполага с въртящ се на 180° екран, което го прави невероятно лесен за преглед на снимките на място.

Две момчета, които играят футбол, като единият се опитва да прекара топката покрай вратаря, който е на път да се намеси.

Като цяло Molly споделя: „PowerShot SX740 HS беше чудесен фотоапарат за детско спортно събитие. Той има голям диапазон на вариото, а екранът с изглед в реално време ви позволява лесно да следите това, което заснемате.“ Заснето с Canon PowerShot SX740 HS при 524.3mm, 1/2000 s, f/6.3 и ISO800.

С помощта на подвижния LCD екран прегледът на снимките ви по време на спортно събитие е изключително лесен. Въртящият се на 180° екран на Canon PowerShot SX740 HS помогна на Molly да се увери, че е постигнала желаните изображения.

„Сензорният LCD екран ви позволява да преглеждате изображенията, докато ги заснемате, така че да знаете какво сте заснели“ – казва тя. “И така, това изображение на играча, който вкара гол покрай вратаря, беше заснето с 40x увеличение – тъй като те бяха от другата страна на терена.

Можете бързо да свържете фотоапарата с приложението Canon Camera Connect и да споделяте изображенията си с други родители след мача. Приложението Camera Connect може да се използва и за преглед на изображенията от вашия Canon PowerShot ZOOM или дори за дистанционно заснемане на снимки с фотоапарати Canon PowerShot ZOOM или PowerShot SX740 HS, ако ъгълът, който искате да заснемете, е малко труден.

Независимо дали сте запален спортен фотограф, или просто обичате динамичните сцени, заснемането на спортни моменти не е толкова трудно, колкото изглежда, и Molly горещо призовава всеки да вземе по един фотоапарат следващия път, когато е на терена, така че да запази спомените дори след като прозвучи последният съдийски сигнал.

Разбира се, освен на чудесния си фотографски комплект, Molly разчита и на уменията, които е усъвършенствала през кариерата си: търпение и интуиция за заемане на правилното място, за да улови решаващ момент. „Необходимо ви е търпение и много практика, а на много спортни събития късметът трябва да е на ваша страна“, казва тя. „Например, ако сте на футболен мач и сте седнали в единия ъгъл на терена, не можете да направите много по въпроса, ако действието се случва в другите три ъгъла на терена. В тези ситуации трябва да познавате спорта, който снимате, за да можете да го следвате и да предвиждате какво ще се случи във всеки един момент.“

„Винаги съм обичала спорта и фотографията, така че беше съвсем естествено за мен да съчетая двете неща“, казва тя. „Нямах представа колко много ще ми хареса, преди да отида на първия си мач. С много практика и малко късмет стигнах там, където съм сега, и не бих променила нищо.“

Написано от Lorna Dockerill

Свързани продукти

 • Компактни цифрови

  PowerShot SX740 HS

  Уловете всеки детайл с 40x оптично увеличение и 4K UHD видеозапис с джобен компактен фотоапарат.
 • Компактни цифрови

  PowerShot ZOOM

  PowerShot, който се побира в дланта, за заснемане на вълшебните семейни моменти или моменти в дивата природа при 100 mm, 400 mm2 или при 800 mm с цифрово увеличение.
 • 8x20 IS

  Компактни и лесни за използване, нашите най-леки досега бинокли със стабилизатор на образа и 8x увеличение са перфектни за пътуване и наблюдаване на дивата природа и спортни събития.

Свързани статии