СПОРТНА ФОТОГРАФИЯ

Пригответе се: най-добри съвети за снимане на динамични сцени

Искате да заснемете изключителни спортни моменти? Ето всичко, което трябва да знаете за заснемането на впечатляващи снимки на динамични сцени с фотоапарат Canon.
Атлетка с лилава жилетка, която прескача препятствие.

Фотографията на динамични сцени поставя уникална комбинация от предизвикателства за фотографите и тяхното оборудване: светът е пълен с движение, но как да го уловите в едно изображение? Успешната фотография на динамични сцени изисква да разбирате някои основни настройки и функции на фотоапарата, както и въздействието им върху снимките ви. Усвояването им ще ви позволи да заснемате изображения с размазване, за да придадете усещане за движение, или да замразявате изображението, за да уловите момент във времето. Има и техники за заснемане на динамични сцени, които можете да изпробвате, като например панорамиране, и съвети специално за всички, които искат да снимат водни спортове или да записват видео на динамични сцени.

Също така е много полезно, ако снимате с бързо и леко оборудване. Canon разработи сравнително компактна и ценово достъпна гама от високопроизводителни фотоапарати и обективи, които могат да осигурят отлични резултати при снимане на динамични сцени, включително телеобективи за начинаещи, които ви позволяват да се доближите максимално до сцената.

Тук ще опишем основните настройки и функции на фотоапарата, от които се нуждаете при снимане на динамични сцени, и ще споделим някои най-добри съвети и техники, които ще ви помогнат да създадете невероятни изображения.

Започнете с режим „Спорт“

Ако сте начинаещи в областта на фотографията на динамични сцени, можете да започнете лесно, като използвате спортния режим, наличен в повечето фотоапарати от нисък и среден клас на Canon. Той ще конфигурира фотоапарата със следящ (непрекъснат) автофокус за проследяване на действието и високи скорости на затвора за замразяване на движението, както и ще ви позволи да заснемате серия от снимки чрез задържане на спусъка натиснат докрай. Просто завъртете програматора на фотоапарата в позиция за режим „Спорт“ или го потърсете в менюто за режими за специална сцена.

Задължителни настройки на фотоапарата за фотография на динамични сцени

Екранът на Canon EOS 90D, показващ настройките за скорост на затвора (Tv).

За да поемете директен контрол върху скоростта на затвора, поставете фотоапарата в режим „Приоритет на скорост“ (Tv, съкращение от Time Value). Промяната на скоростта на затвора регулира цялостната експонация, но също така ви позволява да контролирате степента на размазване на образа (или липсата на такова) в изображенията.

Сноубордист скача във въздуха, а покрай него слънцето е мъгливо в небето.

Ако снимате обекти на фона на ярко небе, опитайте да приложите положителна компенсация на експонацията. Това помага да се осигури подходящо ниво на яркост на основния обект. Безогледален фотоапарат като Canon EOS R7 ви дава възможност да прегледате ефекта във визьора, докато снимате. Заснето с Canon EOS R7 с обектив Canon RF 14-35mm F4L IS USM при 14 mm, 1/2000 s, f/8 и ISO200.

Въпреки че режимът „Спорт“ във фотоапаратите Canon е чудесна отправна точка за снимане на динамични сцени, може да е от полза да бъдете по-дръзки, докато усвоявате нови умения. Творческото използване на скоростта на затвора, експонацията и настройките за проследяване чрез автофокуса ще ви гарантира желаните резултати.

Скорост на затвора

В режим „Приоритет на скорост“ (Tv) можете да изберете желаната скорост на затвора, а фотоапаратът автоматично ще регулира отвора на диафрагмата, за да осигури правилна експонация. Също така може да е полезно да включите функцията Авто ISO, така че чувствителността на фотоапарата към светлината да се увеличи автоматично, ако най-широкият отвор на диафрагмата не е достатъчно „бърз“, за да се избегне недоекспониране (тъмни изображения) при много високи скорости на затвора. Високите скорости на затвора до 1/1000 s ще ви позволят да замразите действието, докато ниските скорости на затвора от 1/60 s или по-малко могат да добавят размазване от движението при панорамиране, на което ще се спрем по-късно.

Експонация

Ако светлината е постоянна, например в слънчев ден без облаци или на закрито при изкуствено осветление, настройте фотоапарата на „Ръчен“ режим (M). Това ще ви даде пълен контрол върху скоростта на затвора и отвора на диафрагмата и ще ви позволи да осигурите правилна експонация на обекта. Ако използвате някой от автоматичните режими при снимане на фона на небе, фотоапаратът ще има склонност да недоекспонира обекта, в резултат на което ще се получи силует. Ако това се случи, използвайте селектора за компенсация на експонацията, за да увеличите нивото на експонацията.

Екран на фотоапарат Canon EOS R10, показващ автоматично фокусиране с проследяване на окото на танцьорка на фламенко.

Интелигентният автофокус в най-новите фотоапарати от системата EOS R на Canon може да разпознава хора, животни, птици и превозни средства. Например в режим „Хора“ системата може да разпознае формата на човешкото тяло дори отзад. Разпознаването и проследяването започват от тялото, след това се преминава към главата, ако е видима, и след това към очите. Главите могат да бъдат разпознати дори ако спортистите носят очила или каска.

AF проследяване

Фотоапаратите Canon имат множество точки за фокусиране, разпръснати из кадъра, и фотоапаратът обикновено ще фокусира обекта, който е най-близо до вас. За да сте сигурни къде в кадъра ще фокусира фотоапаратът ви, опитайте да изберете по-малка група точки за фокусиране и се постарайте да ги задържите върху обекта. Алгоритъмът за изкуствен интелект, вграден в AF системите от следващо поколение в най-новите безогледални фотоапарати с EOS R система, като EOS R7 и EOS R6, се справя отлично с разпознаването и проследяването на животни, птици, хора и превозни средства. Те не само автоматично разпознават съответните форми, но и се фокусират върху лицата и дори върху очите, които попадат в кадъра. Използвайте режима AI следящ AF, за да може автофокусът непрекъснато да проследява обекти в движение.

Перфектно панорамиране

Мотоциклетът и мотористът се плъзгат по пътя, наклонени силно настрани.

Изборът на правилната скорост на затвора за снимки с панорамиране може да е труден. Когато снимате бързи състезателни автомобили или мотоциклети с телеобектив, започнете с около 1/60 s, прегледайте резултатите и регулирайте скоростта на затвора, ако е необходимо, за да постигнете добро размазване на задния фон, като същевременно запазите основния обект рязък. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM при 400 mm, 1/160 s, f/9 и ISO100. © Richard Walch

Макар високите скорости на затвора да са чудесни за замразяване на действието, понякога те могат да „изпарят“ вълнението от снимките на динамични сцени. Например, ако снимате състезателен автомобил, който преминава покрай вас, със скорост на затвора 1/2000 s, той ще изглежда така, сякаш е неподвижен. Намалете скоростта на затвора до около 1/60 s и използвайте техниката за панорамиране, за да добавите размазване от движението и да създадете истинско усещане за скорост.

Панорамиране е, когато проследявате чрез обектива на фотоапарата обект, който преминава покрай вас. Често се комбинира с по-ниски скорости на затвора, така че обектът да е рязък, а неподвижният преден план и фонът да са размазани. За да се упражнявате, използвайте визьора и се завъртайте от бедрата, за да поддържате гладко движение. Ако обективът ви има стабилизатор на образа (IS), проверете отстрани на обектива дали има превключвател за режим IS и го поставете в режим IS 2. Това настройва обектива да игнорира движението на панорамирането и да компенсира само движението, което е перпендикулярно на посоката на панорамирането.

Използвайте режим „AI следящ AF“ и серия от снимки, като държите спусъка натиснат докрай, за да заснемете серия от снимки. Ефективното панорамиране може да изисква практика и търпение, но добър съвет е да продължите да панорамирате дори след като сте приключили със заснемането на снимката или серията от снимки. Това ви дава по-голям шанс да запазите движещия се обект рязък.

Как да заснемаме водни спортове

Кануист си проправя път през бяла вода, а греблото му е вдигнато във въздуха от едната страна.

Винаги е имало елемент на късмет при улавянето на решителния момент във фотографията на динамични сцени. Фотоапарати, като Canon EOS R6 и EOS R7, имат феноменално висока честота на серия от снимки, така че можете да заснемете серия от снимки и да сте сигурни, че ще уловите ключови моменти. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM при 1/4000 s, f/3.2 и ISO200. © Samo Vidic

Сърфирането, карането на каяк и други водни спортове са забележителни обекти за фотографията. Вълнуващите преживявания, скоковете, завоите и скоростта означават, че постигането на страхотни резултати изисква усилия и търпение. От друга страна, когато ветроходните лодки, каяците, джетовете и други подобни се движат по определен курс, можете по-добре да предвидите какво предстои да се случи и да се подготвите. Както при повечето видове фотография на динамични сцени, обикновено се нуждаете от телеобектив или супертелеобектив, за да можете да снимате от разстояние.

Настройки на фотоапарата за снимане на водни спортове

Правилното заснемане на водата е от ключово значение за получаването на страхотни снимки на водни спортове. Водните спортове често се снимат с високи скорости на затвора, които замразяват водните капки в ледени скулптури, подобни на кристали. Задайте скорост на затвора до 1/1000 s или по-висока, за да замразите водата.

Когато снимате над вода, обикновено има много светлина, тъй като тя се отразява от повърхността, позволявайки ви да поддържате висока скорост на затвора и ниска стойност на ISO, което ви дава възможност гъвкаво да избирате отвор на диафрагмата в зависимост от размера на обекта в кадъра. Търсете позиции, в които състезателят прави завой или скок. И двете действия изстрелват водни капки от повърхността и информират зрителя за посоката, скоростта и естеството на движението, като вдъхват живот на изображението.

Аксесоари за снимане на водни спортове

За да предпазите фотоапарата си от вода, използвайте специален водоустойчив калъф. Тези твърди калъфи ще ви помогнат да снимате под вода на дълбочина от 40 метра, така че пръските няма да са проблем. Калъфите имат също уплътнени бутони, така че все още да имате достъп до всички функции на фотоапарата.

Наистина е добре да започнете с напълно заредена батерия на фотоапарата и карта памет с много свободно място, за да не се налага да отваряте калъфа, когато снимате. Няколко малки торбички със силикагел вътре в калъфа ще се справят с влажността.

Ако не планирате да снимате под вода, използвайте сенника на обектива, за да сведете до минимум отблясъците, и предпазен филтър, за да избегнете повреда на обектива. Фотоапаратите с EOS R система на Canon също така са защитени от атмосферни влияния, за да се предпазят от пръски и намокряне.

Погледнете на нещата по-обширно

Близък план на краката на гребец, обут в червени обувки и розови чорапи, в дъното на лодка.

Нещо толкова просто като чифт спортни обувки, износено седло или футболна топка може да ви помогне да разкажете една история. Потърсете нещо интересно и снимайте в близък план, за да добавите допълнително измерение към фотографията на динамични сцени. Заснето с Canon EOS R с обектив Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM при 59 mm, 1/640 s, f/2.8 и ISO250. © Matthew Joseph

Страхотните спортни снимки не са само за победителите. Малките детайли – топката, съдията, емоцията на фен в тълпата – са тези, които придават богатство и дълбочина на вашия портрет на събитието. В тези случаи стандартните или автоматичните настройки трябва да са достатъчни.

Снимайте по-широки изгледи, които показват цялото обкръжение на спортното събитие и тълпата. Ако се вгледате във вестниците, само няколко кадъра са подробни близки планове на спортното действие. Вместо това много от тях са по-широки изгледи, които представят спорта в контекста на мястото и тълпите от фенове.

Бъдете нащрек за нещо необичайно или изключително. Често най-добрите спортни снимки са тези, които ви карат да погледнете два пъти и да се запитате как се е случило нещо. До голяма степен това се дължи на късмета да сте на точното място в точното време, но умението лежи в това да сте подготвени за всичко. Снимайте около действието – с това искаме да кажем, че трябва да насочите вниманието си и встрани от основното действие. Състезателите, които подготвят оборудването си, зрителите, механиците и т.н. също представляват интересни обекти и разказват историята на събитието.

Съвети за заснемане на действие във видео

Фотоапаратите на Canon са еднакво добри в заснемането на висококачествено видео с разделителна способност 1080p, 4K или дори 8K, така че си заслужава да ги използвате.

Когато пристигнете за първи път на събитието, запишете няколко широкоъгълни кадъра за въведение в сцената. Това помага за избягване на прекалено голямо увеличение по време на запис. Често е по-добре да направите пауза, да промените композицията на сцената си, както и кадрирането и увеличението, след което да продължите да записвате. Когато панорамирате с фотоапарата, за да заснемете мястото или да проследите действието, се уверете, че сте спрели панорамирането, преди да спрете записа, за да улесните редактирането на кадрите.

Вместо да фиксирате позицията си и да поставите фотоапарата си на статив, опитайте да придвижвате фотоапарата с действието. Това ще ви е по-лесно с по-широкоъгълен кадър. Ако има няколко състезатели един след друг, опитайте различни фокусни разстояния за всеки от тях. Не забравяйте, че е нормално отдалеченият обект да се уголемява в кадъра, докато се приближава към фотоапарата, така че настройте вариото така, че когато обектът се приближи наистина близо, той все още да е в кадър.

Най-добрите фотоапарати за фотография на динамични сцени

Мъж в неопренов костюм седи на скала на плажа и държи дъска за сърф, заснет от по-нисък ъгъл.

Много фотоапарати Canon имат подвижен заден екран или такъв с възможност за накланяне. Използвайте го вместо визьора за композиране на снимките и можете да държите фотоапарата високо, за да снимате над главите на хората в тълпата, или на нивото на земята, за да получите по-интересна перспектива. Заснето с Canon EOS RP с обектив Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM при 1/3200 s, f/1.8 и ISO100.

Мъж стои край състезателна писта и държи до окото си фотоапарат с голям супертелеобектив.

Вграденият стабилизатор на образа (IBIS) в Canon EOS R6 и EOS R7 работи особено ефективно в комбинация с оптичния стабилизатор на образа на супертелеобективите RF, тъй като двата типа стабилизатори на образа противодействат на различни видове заклащане на фотоапарата. Това позволява постигане на резки снимки при всяко снимане без статив или монопод.

Всеки, който има фотоапарат Canon, може да се впусне във фотографията на динамични сцени с него, но ако обмисляте надграждане, ето някои от най-добрите предложения за снимане на динамични сцени.

Canon EOS R7

Безогледалният EOS R7 споделя много от техническите нововъведения на професионалния EOS R3 на Canon, но използва сензор за изображения във формат APS-C, който ефективно увеличава обхвата на вариото на телеобективите с 1,6x. Това може да бъде голямо предимство във фотографията на динамични сцени, тъй като ви позволява да преодолеете разстоянието със сравнително компактен и лек обектив, като например Canon RF 800mm F11 IS STM. Другите предимства на този малък, бърз и мощен фотоапарат включват подвижен сензорен екран и високотехнологична AF система, която включва „интелигентно“ разпознаване на хора, животни, птици и превозни средства, а стабилизаторите на образа на фотоапарата и на обектива работят съвместно, за да компенсират максимално заклащането на фотоапарата. EOS R7 може също така да заснема серия от снимки с до 30 кадъра в секунда (fps), както и да записва 4K видео с до 60p.

Canon EOS R6

Перфектен за усъвършенствана фотография на динамични сцени, EOS R6 вгражда всички функции за проследяване чрез автофокуса с изкуствен интелект и IBIS на EOS R7 в професионален пълнокадров фотоапарат. С някои обективи получавате стабилизация на образа за до 8 стъпки по-ниска скорост на затвора, а фотоапаратът може да заснема серия от снимки с честота до 20 fps. Акцентите при видеото включват запис на 4K видео, както и HD запис със 120 fps за висококачествено видео със забавен каданс. Отново има подвижен сензорен екран за снимане от креативни позиции.

Canon предлага и широка гама високоефективни, но компактни и ценово достъпни вариообективи и обективи с фиксирано фокусно разстояние за фотоапарати с EOS R система.

Canon PowerShot G7 X Mark III

PowerShot G7 X Mark III предлага мощна производителност в малък и компактен фотоапарат с тегло само 304 g в комбинация с вграден вариообектив, предлагащ полезен ефективен диапазон 24 – 100 mm Широкият отвор на диафрагмата f/1.8-2.8 на обектива позволява високи скорости на затвора за замразяване на движението дори при слаба светлина или на закрито в комбинация с висока честота на серия от снимки до 20 fps (RAW серия от снимки с 30 fps). Освен това фотоапаратът може да записва 4K видео и Full HD при 120 fps и разполага с подвижен сензорен екран.

Canon PowerShot ZOOM

Доказвайки, че фотоапаратът за фотография на динамични сцени не трябва да бъде голям и обемист, PowerShot ZOOM е джобен монокъл, който може да снима снимки и Full HD видео с едно натискане на бутон. Това го прави идеален за спортни събития за зрители и за дискретно снимане на динамични сцени. 3-степенното увеличение осигурява широк диапазон от фокусни разстояния, еквивалентни на 100 mm, 400 mm и 800 mm при пълнокадров фотоапарат.


Надяваме се, че сме ви предоставили полезен набор от съвети и техники за фотография на динамични сцени. Фотоапаратите и обективите от системата EOS R на Canon са перфектните инструменти за целта, но можете да се радвате на голям успех и с гамата от DSLR и компактни фотоапарати на Canon и да се забавлявате, докато ги използвате. Сега е моментът да приложите тези съвети в действие.


Написано от Matthew Richards

Свързани продукти

Свързани статии

 • ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

  Съвети за скорост на затвора

  Овладейте скоростта на затвора с нашето ръководство за начинаещи и заснемайте по-добри снимки на динамични сцени.

 • ФОТОГРАФИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО

  Улавяне на движението във фотографията

  Разберете как да заснемете движение и да добавите усещане за движение в изображенията си.

 • СПОРТНА ФОТОГРАФИЯ

  Фотосесия на динамични сцени с професионалист

  Jean-baptiste Liautard представя изкуството на спортната фотография.

 • СПОРТНА ФОТОГРАФИЯ

  Спортна фотография тип „насочи и снимай“

  Професионалистът Molly Darlington изследва как можете да заснемете големи спортни моменти с фотоапарат с джобен размер.