ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

Как да контролирате експонацията

Овладейте настройките за отвора на диафрагмата, скоростта на затвора и ISO за перфектни експонации и творчески ефекти.

За да разберете експонацията, може да е полезно да мислите за фотоапарата си като за инструмент за събиране на светлина. Експонацията е просто количеството светлина, което позволяваме да навлезе във фотоапарата. Ако навлезе твърде малко светлина, тогава изображението ще бъде тъмно или недоекспонирано. Ако светлината е твърде много, изображението може да стане прекалено ярко или преекспонирано.

Околната светлина се отразява от обекти и повърхности в сцената и обективът я насочва през фотоапарата към сензора – така се създава изображението. В автоматичен режим или режим за сцена фотоапаратите Canon са много добри в определянето на оптималното количество светлина за балансирана експонация, но можем да имаме по-голяма творческа свобода, ако сами поемем контрола.

Отвор на диафрагмата

Куче стои върху окапали листа в зелена гора. Заснето с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM при f/20 за по-голяма дълбочина на рязкост, така че и кучето, и фонът са на фокус.

Тези две снимки са със сходна експонация, но с различни отвори на диафрагмата. Използването на малък отвор на диафрагмата за това изображение създава по-голяма дълбочина на рязкост с по-рязък фон. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM при 1/60 s, f/20 и ISO20000.

Куче стои върху окапали листа в зелена гора. Заснето с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM при f/1.8, като малката дълбочина на рязкост означава, че кучето е на фокус и фонът е разфокусиран.

По-големият отвор на диафрагмата намалява дълбочината на рязкост, така че много по-малка част от изображението е на фокус и обектът се откроява от фона и предния план. При такъв случай обектив с широк максимален отвор на диафрагмата, като Canon RF 50mm F1.8 STM, се оказва безценен. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM при 1/80 s, f/1,8 и ISO160.

Има три фактора, които ни позволяват да контролираме експонацията, известни като триъгълник на експонацията. Първо започваме с отвора на диафрагмата, който представлява размера на отвора в обектива, през който се пропуска светлината, и се измерва като f-число.

Всеки обектив предлага диапазон от отвори на диафрагмата – от голям до малък. Малките числа изразяват големи отвори на диафрагмата – например f/2.8 – пропускащи повече светлина и даващи по-малка дълбочина на рязкост (висока степен на разфокусиране отвъд фокусната точка). Големите числа изразяват малки отвори на диафрагмата – например f/16 – пропускащи по-малко светлина и даващи по-голяма дълбочина на рязкост (добре фокусирана сцена от предния план до безкрайност).

Скорост на затвора

Куче върви по пътека с листа. Кучето е размазано и извън фокус, защото се е преместило, докато затворът на Canon EOS R6 е бил отворен.

Високата скорост на затвора е от съществено значение за замразяване на движението. Ако обектът се движи по-бързо от скоростта на затвора, той ще изглежда размазан, както е показано. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM при 1/100 s, f/1,8 и ISO125.

Куче скача през листа в гората. Въпреки че кучето се движи, високата скорост на затвора на Canon EOS R6 означава, че то ще бъде заснето с перфектен фокус.

Скорост на затвора от 1/1600 s замразява движението на кучето. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM при 1/1600 s, f/1.8 и ISO1250.

Вторият фактор в нашия триъгълник на експонацията е скоростта на затвора, която определя времето, за което позволяваме на светлината да достига до сензора. Подобно на водата, преминаваща през крана, колкото по-дълго държим затвора отворен, толкова повече светлина преминава.

Високата скорост на затвора (сензорът е изложен на светлина за кратко време) може да бъде полезна за улавяне на високоскоростно действие, докато ниската скорост на затвора (сензорът е изложен на светлина за дълго време) може да се използва за креативни ефекти на размазване от движението, като например светлинни следи или рисуване със светлина.

ISO и шум

Фотоапарат Canon EOS R6 стои на статив на тревист склон, като във визьора се виждат полетата долу.

Когато снимате пейзажи при вечерна светлина, ISO100 ще ви даде оптимално качество на изображението, а тесният отвор на диафрагмата ще осигури рязкост от предния до задния план. Но компромисът често е ниска скорост на затвора, което може да наложи използването на статив или фотоапарат с вграден стабилизатор на образа (IBIS).

Третият фактор в нашия триъгълник на експонацията е ISO числото. То ни позволява да регулираме колко чувствителен е сензорът към светлина. По-малкото ISO число, като ISO100, води до по-качествени снимки. Високото ISO число прави сензора по-чувствителен, така че ще ви е необходима по-малко светлина за правилна експонация. Но компромисът тук е увеличеният шум в изображението и при много високо ISO число качеството на изображението ще започне да намалява.

Като правило е най-добре да използвате възможно най-ниското ISO, но съвременните фотоапарати Canon имат водещи в класа си характеристики при високо ISO, така че свободно можете да снимате до ISO1600 или повече и пак да заснемате красиви детайлни снимки при слаба светлина.

Триъгълник на експонацията

Трите ключови фактора на експонацията – отвор на диафрагмата, скорост на затвора и ISO – работят в комбинация, така че когато промените един фактор, трябва да го балансирате с друг, ако искате да запазите същата експонация, или да позволите на фотоапарата да извърши балансирането. Може да бъде полезно да мислите за тези фактори като за трите страни на триъгълник. Регулирайте една от страните, след което едната или и двете от другите две страни също трябва да се регулират, освен ако не се опитвате умишлено да увеличите или намалите нивата на експонация.

Например увеличаването на скоростта на затвора за „замразяване“ на динамично действие може да доведе до недоекспониране на вашата снимка. За да компенсирате, трябва да увеличите отвора на диафрагмата или ISO. Аналогично, намаляването на отвора на диафрагмата, за да постигнете фокус в цялата дълбочина, изисква намаляване на скоростта на затвора или на ISO. Започнете да мислите за експонацията по този начин и скоро ще разберете, че има много комбинации от настройки, които ще доведат до една и съща експонация на снимката, и имате творческата свобода да изберете правилната комбинация за вашия обект или сцена.

Режими на експонация

Ръка държи фотоапарат Canon пред гориста пътека, а на екрана се вижда пътеката напред.

Популярна техника за снимане е използването на ръчен (M) режим с автоматично ISO. По този начин можете да зададете скоростта на затвора и отвора на диафрагмата и да оставите фотоапаратът да регулира ISO според сцената.

Горска пътека с дървета, извиващи се от всяка страна, и три фигури, които стоят на слънчева светлина в далечината, като това е заснето с Canon EOS R6.

С деликатен баланс между тъмните и ярките зони този мистичен тунел от дървета представлява предизвикателство за представянето на фотоапарата при слаба светлина, но за щастие EOS R6 може да заснема висококачествени снимки дори при високо ISO. При снимане в ръчен режим с автоматично ISO гарантираме, че скоростта на затвора ще остане достатъчно висока, за да използвате фотоапарата без статив, докато ISO настройката се адаптира към слабата светлина на сцената. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM при 105 mm, 1/80 s, f/7.1 и ISO1600.

Вашият фотоапарат Canon ви улеснява, като предлага няколко режима на експонация, които ви позволяват да изместите триъгълника на експонация по един или друг начин. В режим на програма (P) вие контролирате ISO, а фотоапаратът избира както скоростта на затвора, така и отвора на диафрагмата. Използвайте режима за приоритет на скорост (Tv), при който можете да променяте скоростта на затвора, като същевременно оставите фотоапаратът да се погрижи за правилната експонация. По подобен начин в режима за приоритет на диафрагмата (Av) вие определяте f-числото, а фотоапаратът задава правилната скорост на затвора. Можете да изберете автоматично ISO или да изберете сами да зададете ISO. В ръчен (M) режим можете да зададете всяка комбинация от отвор на диафрагмата, скорост на затвора и ISO, която желаете.

Фотоапаратите от системата EOS R имат също режим на гъвкав приоритет (Fv), който ви позволява да превключвате между управление на отвора на диафрагмата, скоростта на затвора, компенсация на експонацията и ISO в рамките на един и същ режим. Когато промените една настройка, останалите се регулират автоматично, за да осигурят правилна експонация, което прави контролирането на експонацията много по-бързо и лесно.

Регулирането на експонацията по този начин може да се използва за постигане на творчески ефект. Заснемането на по-тъмни изображения ще направи цветовете дълбоки и ще придаде на изображенията ви по-мрачно усещане, особено при пейзажна фотография. Увеличаването на експонацията ще изсветли тъмните зони и ще придаде по-модерно усещане.

Задаването на клин на експонацията ви позволява да уловите сцена с няколко различни експонации и да изберете най-добрата след това. Изберете между ±1 и ±3 стъпки по скалата за експонация и оставете фотоапаратът да направи необходимите корекции на вашите настройки.

Продължителни експонации

Фотоапарат Canon EOS R6 е поставен на статив и е насочен към фойерверки, експлодиращи над морето.

Експонация от две секунди тук размазва движението на вълните и позволява на фотоапарата да улови няколко фойерверки в един кадър (вижте основното изображение).

Когато има по-малко светлина, може да се наложи да държите затвора на фотоапарата отворен за по-дълго време. Това понякога е необходимост, а в други случаи е творчески избор, за да се постигне размазване, причинено от движението, в рамките на сцената, а може би и за размазване на движението на вода или облаци. Фотоапаратът трябва да бъде напълно неподвижен, така че стативът или стабилната повърхност са от съществено значение за предотвратяване на заклащане на фотоапарата. Дори натискането на спусъка може да създаде проблеми, така че е най-добре да използвате дистанционно освобождаване на затвора с помощта на безжичното дистанционно управление BR-E1 на Canon или приложението Canon Camera Connect на телефона си, за да задействате затвора от разстояние. Чрез приложението можете също така да снимате в режим на неограничена експонация, който ви позволява да държите затвора отворен за няколко минути или повече, което е идеално за снимане на фойерверки или звезди през нощта.

Предизвикателството да снимате с продължителна експонация през деня е да настроите скоростта на затвора така, че да заснемете достатъчно движение. В идеалния случай искате скорост на затвора повече от няколко секунди, така че не забравяйте да поддържате ISO чувствителността ниска и отвора на диафрагмата малък. Продължителната експонация ви позволява също да снимате в условия на облачност или сянка или в началото и края на деня, когато светлината е по-слаба. Можете също така да инвестирате във филтър, който се закрепва към обектива и предотвратява навлизането на част от светлината. Най-добра работа ще ви свърши ND филтър.

Усъвършенстване на експонацията

Екран на Canon EOS R6, който е отворен навън и показва комбиниране на многократни експонации.

Функцията на Canon EOS R6 за комбиниране на многократни експонации във фотоапарата ви дава визуализация в реално време на ефекта, докато снимате, така че можете да композирате своите многократни експонации до съвършенство.

Показана е малка горичка със слънце, греещо през клоните на дърветата, и изрязана във формата на горната част на вертикално стоящ камък, като снимката е създадена чрез двойна експонация във фотоапарат Canon EOS R6.

Двойните експонации във фотоапарата предлагат неограничено поле за творческа изява. За този кадър зададохме режим на многократна експонация „Additive“ (Сумиране) и заснехме изправен сарсенов камък на фона на ярко небе, след което завъртяхме фотоапарата с горната част надолу и заснехме малката гора. Снимането на ясно очертана форма като тази на ярък фон гарантира, че вторият кадър е ограничен до формата на първия. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM при 1/50 s, f/8 и ISO100.

След като овладеете експонацията, творческите възможности са безкрайни. Повечето безогледални и DSLR фотоапарати Canon разполагат с режим за многократна експонация, който ви позволява да смесвате повече от един кадър. Вдъхновена от техниката на многократна експонация от дните на снимане върху фотографска лента, при която един и същ кадър от лентата е бил експониран два или повече пъти, тази функция ви позволява да създавате всякакви видове зашеметяващи ефекти.

От трите режима за смесване на експонации във фотоапарата „Additive“ (Сумиране) е най-подобен на техниката с лента, тъй като комбинира стойностите на яркостта, така че белите зони да останат бели. Когато снимате в този режим, търсете въздействащи форми, силен контраст и поразителни силуети.

Следващият път, когато излезете с фотоапарата си, се опитайте да експериментирате с триъгълника на експонацията и вижте сами неговото въздействие върху снимките ви.

Автор на текста James Paterson

Свързани продукти

 • Безогледални фотоапарати

  EOS R6

  Каквото и да снимате, както и да го снимате, EOS R6 ви позволява да бъдете креативни по начини, които никога не сте предполагали, че са възможни.
 • Стандартен обектив

  RF 50mm F1.8 STM

  Компактен, тих и лек 50 mm RF обектив с фиксирано фокусно разстояние и широк отвор на диафрагмата f/1.8 – перфектен избор, за да овладеете творческата си визия.
 • Обективи RF

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Идеалният обектив за ежедневна употреба за ентусиасти, които използват пълнокадрови безогледални фотоапарати. Лесният за използване RF 24-105mm F4-7.1 IS STM е лек и компактен и е готов да издигне фотографията ви на следващо ниво.

Свързани статии