ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

Първи стъпки във фотографията

Овладяването на основите на фотографията, включително експонация, цвят и композиция, е по-лесно, отколкото си мислите. Ето какво трябва да знаете.
Човек държи фотоапарат Canon EOS R100, за да снима двама членове на семейството, погледнати отзад.

Преминаването от смартфон към предназначен за целта фотоапарат е вълнуващ скок в пътуването на всеки фотограф – научавате какво е експонация и композиция и откривате как малки промени в настройките могат да окажат значително влияние върху заснетите изображения.

В това ръководство за фотография за начинаещи ще съберем цялата информация, от която се нуждаете, за да правите грабващи вниманието снимки. Ще изясним защо удобната за използване екосистема от фотоапарати, обективи и приложения на Canon е идеална за начинаещи и ще ви обясним основите на фотографията, за да ви помогнем да издигнете творенията си на следващото ниво.

Фотоапарати и обективи

Жена, която се намира на улица с магазини и държи фотоапарат Canon EOS R50 пред лицето си, гледайки през визьора.

Преминаването от смартфон към фотоапарат с голям APS-C сензор, като Canon EOS R50, открива свят от нови творчески и технически възможности.

Има две възможности, когато става въпрос за преминаване от смартфон към специализиран фотоапарат. Компактните фотоапарати, като камерата за влогове Canon PowerShot V10, са леки и лесно преносими и имат вграден обектив, докато фотоапаратите със сменяеми обективи, като EOS R100, EOS R50 и EOS R10, ви дават възможност да разширите диапазона от фокусни разстояния на обектива. Повечето фотоапарати със сменяеми обективи се доставят в комплект с универсален обектив, което е страхотен вариант за начинаещи, но също така означава, че можете да добавяте нови обективи към комплекта си, когато започнете да експериментирате и уменията ви се подобряват. Има редица варианти за обективи за различни сценарии на снимане, така че разберете кой обектив е най-подходящ за вашите нужди, преди да купите, и също така се уверете, че обективът е съвместим с вашия фотоапарат, като използвате ръководството за съвместимост на обективи на Canon.

Независимо дали искате да снимате на открито в мъглива сутрин, или в спалнята си, светлината е от ключово значение за постигането на качествени резултати, които отговарят на вашето виждане. Фотоапаратите имат по-големи сензори от смартфоните и това означава, че могат да улавят по-малко шум и по-добри детайли – особено при слаба светлина. Фотоапаратите на Canon използват два размера сензор: APS-C и пълнокадров сензор. Пълнокадровите сензори са по-големи от APS-C сензорите, но по-големите не са непременно по-добри. Тъй като APS-C сензорите са по-малки, фотоапаратите могат да бъдат произведени по-компактни и по-леки, което е идеално за улична и туристическа фотография. По-малкият размер на сензора също така означава, че по-далечните обекти изглеждат по-големи в кадъра, което прави APS-C фотоапаратите идеални за спортна фотография и фотография на дива природа. Пълнокадровият сензор има по-широко зрително поле, така че пълнокадровият фотоапарат е идеален за зашеметяващи пейзажи, ултраширокоъгълни архитектурни интериори и астрофотография.

Фотоапаратите от базов клас на Canon разполагат с мощни функции, но също така разполагат с опростени инструменти за начинаещи, които да ви помогнат да намерите най-добрите настройки в множество различни сценарии. Популярният режим на интерфейса с указания на Canon предоставя обяснения на екрана, за да ви помогне бързо да схванете основите. Иконите и картинките ви помагат да разберете какво ще направи дадена функция и можете лесно да навигирате из интерфейса с помощта на сензорния екран или бутоните. Фотоапаратът от базов клас Canon EOS R100 има меню в бяло със съветник за режимите и съветник за функциите, които показват полезна информация за избрания режим или функция.

Посетете страницата за поддръжка на продукти на Canon и потърсете вашия модел фотоапарат, за да изтеглите указания и ръководства за потребителя.

Експонация и режими на фотоапарата

Графика, илюстрираща триъгълника на експонацията, чиито три страни са скорост на затвора, отвор на диафрагмата и ISO.

Водещият принцип на триъгълника на експонацията е, че ако регулирате една от трите основни настройки на експонацията – ISO (A), скорост на затвора (B) и отвор на диафрагмата (C) – тогава ще трябва да регулирате останалите, за да компенсирате и запазите същата експонация.

Близък план на програматора на фотоапарат Canon EOS.

Програматорът на фотоапарата ви позволява да избирате между различни режими на снимане. Режимите A+ (Интелигентен автоматичен режим за сцена) или SCN (Сцена) са удобни като за начало.

Във фотографията има три важни фактора, които влияят върху това как изглежда една снимка: размерът на отвора на обектива (отвор на диафрагмата), колко дълго затворът остава отворен (скорост на затвора) и колко чувствителен е сензорът към светлина (ISO). Те съставляват трите страни на това, което се нарича триъгълник на експонацията. Освен ако не искате да направите дадено изображение по-светло или по-тъмно нарочно, трите страни трябва да бъдат балансирани – ако промените един фактор, трябва да коригирате останалите, за да компенсирате.

При всеки нов фотоапарат е добра идея първо да се запознаете с програматора, намиращ се от горната страна на фотоапарата, тъй като чрез него можете да избирате как да контролирате експонацията.

A+ (Интелигентен автоматичен режим за сцена) е напълно автоматичен режим, който анализира сцената и избира оптималните настройки. Режимът SCN (Сцена) автоматично избира настройките на експонацията, за да отговарят на конкретен обект или сцена, което улеснява снимането на спортни събития, хора, фойерверки, близки планове и други, когато все още се учите как работи всичко.

Режимът P (Програма) също е перфектен за начинаещи, тъй като фотоапаратът ще зададе отвора на диафрагмата и скоростта на затвора, но оставя другите настройки на вас. Полуавтоматичните режими Tv (Приоритет на скорост) и Av (Приоритет на диафрагма) ви дават повече творчески контрол. Както подсказват имената, с режим за приоритет на скорост вив избирате скоростта на затвора, докато фотоапаратът автоматично настройва останалото, което е полезно за спортни събития и дива природа; с режим за приоритет на диафрагма вие избирате отвора на диафрагмата, което го прави идеален за портретни и пейзажни снимки. Режимът M (Ръчен) ще ви даде пълен контрол върху настройките на фотоапарата, което е нещо, което да изпробвате, когато разберете по-добре триъгълника на експонацията.

Настройки и техники

Екран на фотоапарат Canon, показващ снимка на нарциси, заобиколена от информация за настройки и хистограма.

След като направите снимка, режимът за възпроизвеждане на фотоапарата Canon ще покаже настройките, информацията за дата и час и хистограма за разпределението на тоновете между тъмните, средните и светлите зони.

Лесно е да адаптирате настройките за експонация за различни сценарии, но най-важното е да помислите какво искате да постигнете. За фотография на дива природа и портретна фотография обичайна техника е използването на широк отвор на диафрагмата (малко f-число, като f/1.8), за да се създаде плитка дълбочина на рязкост, разфокусиране на фона и ефект боке (зони извън фокус).

За фотография на динамични сцени и спортни събития настройката за висока скорост на затвора замразява действието, докато панорамирането с ниска скорост на затвора може да се използва за размазване на обекти и добавяне на драматичен ефект. Що се отнася до ISO, по-високата чувствителност може да е идеална за снимане на нощното небе – докато ниска ISO настройка може да бъде избрана, за да се запазят ниски нивата на шум в пейзаж с изгрев.

Баланс на бялото (WB) е друга настройка, е друга настройка, която можете да регулирате в изображенията си. Тя определя цветовата температура – колко топла или студена изглежда околната светлина. Настройката Auto WB (Автоматичен баланс на бялото) при фотоапаратите от EOS R системата на Canon обикновено върши фантастична работа за улавяне на точни цветове.

Можете също така да избирате между ръчен (MF) и автоматичен фокус (AF). Системите за автоматичен фокус на Canon са толкова лесни за използване, че много фотографи рядко преминават към ръчно фокусиране. Ръчният фокус обаче може да бъде полезен, ако искате да започнете да експериментирате с фокусиране с подчертаване на контурите – индикация, която оцветява в червено фокусираните контури – за макрофотография или заснемане на изображения през нощта.

Ако снимате изображенията си във формат RAW, не е нужно да се притеснявате дали всичко ще бъде перфектно във фотоапарата, тъй като можете да ги редактирате по-късно. Това изисква специален софтуер, като безплатния Digital Photo Professional на Canon, и е нещо, върху което трябва да работите, докато развивате уменията си.

Приложения, софтуер и принтери

Ръка, която държи смартфон, показващ приложението Canon Camera Connect. До нея върху мъхеста скала има EOS фотоапарат на Canon с отворен сензорен екран.

Понякога ще ви се иска да изпратите изображения на приятели или незабавно да ги качите в социалните мрежи. Лесно е да свържете своя фотоапарат Canon към устройство Apple (iOS) или Android (Google Play) с помощта на приложението Canon Camera Connect за споделяне и дистанционно снимане.

Мъж седи на бюро пред смартфон и лаптоп, като и двата показват приложението image.canon. На бюрото има и фотоапарат на Canon и SELPHY Square QX10.

Приложението image.canon е базирана на облак услуга за фотоапарати на Canon, използвана както от професионалисти, така и от начинаещи за по-лесен работен процес. Качвайте изображения и видеоклипове в пълен размер през Wi-Fi и осъществявайте достъп до тях навсякъде от приложението или от уеб браузър.

Фотоапаратите от EOS R системата на Canon също така имат добра свързаност чрез Bluetooth, вградена Wi-Fi връзка и пакет от приложения на Canon. Можете да прехвърляте изображения и клипове направо в смартфон или таблет чрез приложението Canon Camera Connect, както и да снимате дистанционно и да добавяте геолокационни данни към снимките си, за да можете да си спомните точно къде са направени. Приложението image.canon е предназначено да прехвърля вашите снимки и видеоклипове от фотоапарата в любимите ви услуги за съхранение в облака, в компютър или дори в Adobe Photoshop Lightroom.

Екосистемата на Canon включва също най-добрите фотопринтери за създаване на красиви физически разпечатки у дома или в движение, селекция от видове хартия за снимки и творчески проекти, както и софтуер, който да ви помогне да вдъхнете живот на снимките си.

Така че защо не опитате да заснемете автопортрет, като използвате приложението Canon Camera Connect, за да снимате дистанционно. Открийте как работи автоматичният фокус и експериментирайте с различен отвор на диафрагмата, за да видите как се отразява на фона. Снимайте детето си или домашния си любимец как тича в градината и си поиграйте с фотографиране на движение. Режимът за спортни сцени е добро начало за заснемане на бързо действие – превключете към режим Tv (Приоритет на скорост), за да създадете размазване от движението или да опитате панорамиране за размазване на фона. Тествайте новите си умения, като снимате през нощта в режим за нощна сцена или режим P (Програма) и регулирате ISO, за да видите каква е разликата. След като овладеете основите, творческите възможности са безкрайни.

Lauren Scott & Andrea Ball
 1. Adobe, Lightroom и Photoshop са регистрирани търговски марки или търговски марки на Adobe в САЩ и/или в други държави.

Свързани продукти

Свързани статии

 • Разделено изображение, показващо Canon EOS R6 на голям, покрит с мъх камък и Canon EOS R7, също поставен на камък.

  ТЕХНОЛОГИЯ

  Сравнение на APS-C и пълен кадър

  Каква е разликата между APS-C и пълнокадровите фотоапарати и кой е точният за вас?

 • ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

  Как да контролирате експонацията

  Овладейте настройките за отвора на диафрагмата, скоростта на затвора и ISO.

 • Изглед през рамото на фотограф на LCD екран на Canon EOS R10, показващ две танцьорки на фламенко, които биват снимани.

  ТЕХНОЛОГИЯ

  DSLR в сравнение с безогледален фотоапарат

  Обмисляте преминаване към безогледален фотоапарат? Сравняваме разликите, за да ви помогнем да решите.

 • Три RF обектива на Canon – RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, RF 50mm F1.8 STM и RF 85mm F2 MACRO IS STM – върху дървена повърхност с оранжева стена отзад.

  ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

  Как да изберете обектив

  Всичко, което трябва да знаете за обективите, от видовете обективи до функциите, които да търсите.