A before and after shot of a field of long grass, dark and unedited on the left, showing the lighter version on the left, edited in DPP.

ОБРАБОТКА НА СНИМКИ/ПОСТОБРАБОТКА

Редактиране на RAW изображения с Digital Photo Professional

Преминаването от заснемане на JPEG изображения, които се използват направо от фотоапарата, към заснемане в RAW формат може да изглежда като голяма стъпка, но това е съществена част от пътя на всеки фотограф. Редактирането на снимки не трябва да е досадно – с няколко корекции можете да превърнете едно обикновено изображение в произведение на изкуството. Най-добрите новини? По-лесно е, отколкото си мислите.

Когато настроите фотоапарата да снима във формат RAW, той записва всички графични данни, заснети от сензора, без никаква обработка чрез фотоапарата – затова RAW файловете са много по-големи от JPEG. Това ви дава гъвкавост да извършвате обширни корекции на изображението при последващата обработка и да получите максимално качество от тях. Digital Photo Professional (DPP) е софтуерът на Canon за редактиране на RAW изображения от EOS фотоапарати и модели PowerShot от висок клас, които могат да снимат във формат RAW. Тук ще ви покажем някои от основните инструменти за редактиране в DPP за усъвършенстване и подобряване на вашите RAW снимки.

DPP редовно се актуализира и най-новата версия може да има допълнителни функции, така че проверете за актуализации и изтеглете най-новата версия, преди да започнете.

Когато стартирате DPP, ще видите главния прозорец с визуализации на вашите снимки. Изберете едно или повече изображения, след което щракнете върху бутона „Редактиране на изображение“ (Edit Image) горе вляво или отворете менюто „Преглед“ (View) и изберете прозореца „Редактиране на изображение“ (Edit Image). (DPP разполага с много клавишни комбинации за ускоряване на работата – ще ги откриете в ръководството.)

The main screen of Digital Photo Professional, with previews of 15 nature images.
Главният прозорец на DPP показва визуализации на вашите изображения и можете да изберете едно или повече за редактиране.

Регулиране на яркостта на изображението

An eagle pictured in flight, with shadow and highlight clipping displayed in DPP.
Регулирайте яркостта на цялото изображение или избирателно настройвайте тъмните и светлите зони.

Снимките на сняг и плажове понякога се оказват твърде тъмни, защото фотоапаратът се опитва да компенсира екстремната яркост, обичайна за тези условия. Ако имате изображение, което е твърде тъмно или твърде светло, можете да регулирате яркостта в DPP. Плъзгачът за регулиране на яркостта в панела с инструменти ще промени общата яркост.

За да определите кои части от снимката са прекалено тъмни или прекалено светли, щракнете върху бутона за предупреждение за тъмни/ярки зони долу в прозореца. По подразбиране напълно тъмните зони се показват със синьо наслагване, а напълно светлите зони се показват с червено наслагване, но можете да регулирате нивата, при които да се показват наслагванията.

Превъртете надолу панела с инструменти, за да намерите контролите за регулиране на тъмните и светлите зони в раздела „Разширени“ (Advanced). Използвайте ги, за да изсветлите тъмните зони и да затъмните светлите зони, без да променяте други тонове в изображението.

An eagle pictured in flight, in a brighter, edited image using DPP.
Чрез използване на контролите за регулиране на тъмните и светлите зони това изображение вече е по-балансирано.

Регулиране на баланса на бялото

A close-up photo of a pink rose, with the white balance tab open in DPP.
Приложете различна настройка на баланса на бялото, за да постигнете по-топли цветове в изображението си или да го направите по-студено.

Цветовете се променят в зависимост от околната светлина, така че лист хартия в неутрален бял цвят изглежда по-синьо (по-студено) при ранната сутрешна светлина и по-оранжево (по-топло) при залез. Настройката за баланс на бялото на вашия фотоапарат може да коригира това, така че да заснемете истинските цветове или да добавите цветови оттенък за творчески ефект. В мъглив ден например може да искате да използвате по-топли цветове в снимките си, за да ги направите по-привлекателни. Предимство на снимането във формат RAW е, че можете да промените баланса на бялото след заснемането на снимката.

Когато отворите RAW снимка в DPP, по подразбиране софтуерът използва настройката на баланса на бялото, с която е заснета снимката, но можете да я замените с всяка друга предварително зададена настройка за баланс на бялото, като просто я изберете от падащия списък. Изберете „Баланс на бялото с щракване“ (Click White Balance) и можете да щракнете върху неутрален тон в изображението, за да настроите общия баланс на бялото в изображението спрямо този тон. Експериментирайте с баланса на бялото, за да намерите този, който най-добре подобрява всяка снимка.

A close-up image of a pink rose with colours enhanced by white balance.
Това сравнение на изображението преди и след обработката показва разликата между топло и студено изображение. Обърнете внимание, че розата изглежда по-оранжева от лявата страна на изображението и по-синя от дясната.

Променете външния вид на снимките си със „Стилове на снимката“ (Picture Styles)

A picture of a black eagle stood on grass open in DPP with the Picture Styles tab open.
Приложете набор от корекции наведнъж, като използвате Стилове на снимката (Picture Styles).

„Стиловете на снимката“ (Picture Styles) определят цялостния външен вид на вашите снимки чрез прилагане на предварително зададени набори от настройки. Някои са създадени за изглаждане и изравняване на тоновете на кожата за отлични портрети, други за създаване на HDR изглед, като правят изображенията по-резки с подобрен контраст и наситеност и т.н. Когато отворите RAW изображение в DPP, то прилага стила на снимката, който сте използвали, когато сте заснели снимката, но можете да го смените и да промените външния вид на вашата снимка. Например, за да трансформирате снимка в черно-бяла, използвайте монохромния стил на снимка.

Опитайте стандартните стилове, за да видите кой е най-подходящ. Можете също да използвате Picture Style Editor, за да създадете свои уникални стилове на снимка и да ги приложите към вашите снимки.

A black-and-white picture of an eagle open in DPP.
Това изображение придобива изцяло ново усещане, когато е приложен монохромният стил на снимка.

Подобрете своята композиция и кадриране

A macro photo of an insect on a flower being cropped and levelled in DPP.
Прекадрирайте изображение и подобрете композицията му чрез изрязване и завъртане.

Понякога, когато правите снимка, тя не е перфектно кадрирана или композирана, но можете да използвате инструмента „Изрязване“ (Crop tool) в DPP, за да фокусирате вниманието върху основния обект на снимката. Щракнете върху инструмента „Изрязване“ (Crop tool) и в панела можете да зададете фиксирано съотношение или да изберете да изрежете свободно. Щракнете върху изображението и плъзнете напречно, за да определите частта от снимката, която искате да използвате. Репозиционирайте селекцията, като щракнете в нея и плъзнете. Преместете показалеца извън избраната зона, за да завъртите изображението, за да изравните наклонен хоризонт или да добавите динамичен ефекти към снимката си.

A macro shot of an insect on a daisy.
Чрез изрязване и завъртане на това изображение обектът получава по-ясен фокус.

Намаляване на шума в изображението

A photo taken on a river at dusk, with image noise being corrected in DPP.
Можете да се справите с шума в изображения, заснети при слаба светлина или при висока ISO чувствителност.

Шумът в изображението възниква, когато снимате при много слаба светлина или с високи стойности за ISO чувствителност или и двете. Изглежда като смущение от малки точки в тъмните зони на снимката (шум на яркостта) или в отделни цветови канали (шум на цветовете). DPP чете информацията за ISO чувствителността и експонацията, съхранявана в RAW файла, и автоматично оптимизира настройките за намаляване на шума с цел постигане ефективен баланс на гладки и чисти изображения с добри детайли. Можете да настроите фино настройките в раздела „Настройка на детайлите на изображението“ (Adjust Image Detail), за да определите окончателния изглед на снимките си – прекомерното намаляване на шума ще накара детайлите да изглеждат размити. Винаги е най-добре да увеличите, за да видите отблизо шума и резултата от всяко негово намаляване.

A photo of a river taken at dusk with image noise reduced in DPP.
Намаляването на шума в изображението чрез DPP може да повиши неговата рязкост.

По-резки снимки

A close-up photo of a colourful butterfly on a leaf as shot in DPP.
Всички цифрови изображения печелят от повишаване на рязкостта, но не прекалявайте!

Всички цифрови изображения печелят от повишаване на рязкостта, което засилва контраста по ръбовете на детайлите, за да ги направи по-отчетливи, но повишаването на рязкостта не може да поправи разфокусираните изображения.

DPP разполага с два инструмента за повишаване на рязкостта. За бърза корекция използвайте основния инструмент за рязкост (Sharpness), но за повече контрол опитайте инструмента „Разфокусирана маска“ (Unsharp Mask), който ви позволява да регулирате силата, едрината и прага поотделно. С три параметъра можете да определите повишаването на рязкостта и да регулирате на кои части от изображението влияе. Не е необходимо всички да са с едно ниво – експериментирайте, за да видите ефектите от регулирането на всеки параметър. Прекомерното повишаване на рязкостта ще доведе до появата на ореол по контрастните ръбове – отново, винаги увеличавайте, за да оцените резултатите. Изображенията ще се нуждаят от по-малко повишаване на рязкостта за наблюдение на екран и от повече – за ясни и детайлни разпечатки.

A sharp close-up photo of a colourful butterfly on a leaf as shot.
Повишаването на рязкостта на това изображение му придава по-ясен ръб и го кара да се откроява по-ясно от фона.

Използвайте набори от настройки, за да ускорите редактирането си

The options in DPP for saving image adjustments as a recipe.
Запазете набор от настройки и ги приложете наведнъж към други изображения.

Настройките, които сте избрали при обработката на RAW изображението, могат да бъдат копирани и след това приложени към други изображения. Това ускорява процеса, когато обработвате множество подобни снимки. Изберете Редактиране (Edit) > Избор (Select) и копирайте набора от настройки, изберете настройките, които искате да копирате от снимката, и щракнете върху OK. След това в прозореца за избор на изображения можете да изберете друго изображение или няколко изображения и да приложите набора от настройки към всички тях чрез Редактиране (Edit) > Поставяне на набор от настройки (Paste recipe).

Наборите от настройки също така могат да бъдат запазени във файл на вашия компютър за използване в бъдеще – просто изберете Редактиране (Edit) > Запазване на настройките във файл (Save recipe in file) и след това, за да приложите запазените настройки към ново изображение, изберете Редактиране (Edit) > Прочитане и поставяне на настройки от файл (Read and paste recipe from file).

Промените, които правите във вашите изображения, автоматично се запазват в RAW файла, когато излезете от DPP. Това означава, че можете да отворите отново файла по-късно и пак да копирате настройките. Това важи дори и ако RAW файловете са преместени на друго място – настройките вървят с RAW файла.

Създаване на обработени изображения за споделяне

The options in DPP for batch processing images.
Запишете редактирания RAW файл като JPEG или TIFF изображение, за да го споделяте или отпечатвате.

След като приключите с обработката на RAW файл, ще трябва да запазите окончателното редактирано изображение. Има два файлови формата, от които можете да избирате – JPEG и TIFF. JPEG файловете са по-малки файлове, които се споделят лесно и могат да бъдат отворени от всеки софтуер. TIFF се използва за максимално качество и е идеален за големи разпечатки. За едно изображение изберете Файл (File) > Конвертиране и запазване (Convert and save), а за няколко изображения посочете тези, които са ви необходими, и изберете Файл (File) > Обработка в група (Batch process). Изберете типа на файла, JPEG или TIFF, и местоположението, където изображенията ще бъдат запазени. С обработката в група можете да преоразмерите и преименувате изображения. Можете да продължите да използвате DPP, докато обработката в група се извършва на заден план.

Организирайте снимките чрез категории със звезди

Когато имате стотици или дори хиляди снимки за сортиране, ще ви трябва начин да ги организирате. В DPP можете да използвате отметки, категории със звезди или и двете, за да намерите бързо най-добрите снимки, когато ви се наложи. За да ги добавите бързо, изберете инструмента Quick Check, щракнете върху миниатюрното изображение на снимката, за да я маркирате, и след това просто докоснете цифровите бутони 1–5 на клавиатурата си, за да добавите съответната категория със звезди или отметка. Ако категориите със звезди са добавени във фотоапарата, те също се виждат в DPP, но могат да бъдат променени. Отметките се виждат само в DPP. Можете да сортирате, избирате и филтрирате изображения въз основа на зададената им категория. Полезно е да сте последователни в задаването на категории за идентифицирането на най-добрите ви снимки, така че с течение на времето най-добрите ви снимки винаги да бъдат лесни за откриване.

Безплатната облачна услуга image.canon на Canon е идеалното място, на което можете да съхранявате своите снимки директно от фотоапарата си и след това да ги прехвърляте в други уеб услуги или във вашите устройства – най-новите оборудвани с Wi-Fi фотоапарати на Canon могат дори да прехвърлят изображения автоматично. * RAW изображения, прехвърлени в image.canon от съвместими фотоапарати*, могат автоматично да бъдат изтеглени във вашия компютър за редактиране с DPP.

The main screen of DPP, with previews of 15 nature images including star ratings and check marks.
Използвайте отметки, категории със звезди или и двете, за да организирате, подредите и намерите вашите изображения.

Както при всяко ново умение практиката води до усъвършенстване. Експериментирайте с инструментите, изброени в тази статия, и се възползвайте от настройките на максимум, за да овладеете възможностите на всеки инструмент. След като редактирате няколко изображения, скоро ще започнете да разбирате какво трябва да направите, за да подобрите снимките, които заснемате. Като се научите как да коригирате несъвършенствата във вашите изображения, може да станете и по-добър фотограф.

Написано от Brian Worley

* Не всички фотоапарати на Canon поддържат автоматичен трансфер във фонов режим и не всички са способни директно да прехвърлят RAW (CR2) изображения. Други съвместими фотоапарати с Wi-Fi на Canon предлагат лесно ръчно прехвърляне директно към image.canon. За пълен списък на съвместими фотоапарати, моля, посетете http://image.canon. Съвместимите фотоапарати трябва да бъдат свързани към интернет чрез Wi-Fi.

Свързани статии
A before and after image of a marshy landscape, unedited on the left and in black and white on the right.

ОСНОВИ НА РЕДАКТИРАНЕТО

Как да редактирате пейзажни снимки за печат

Техники за редактиране, които ще превърнат живописните ви снимки в произведения на изкуството.

A before and after shot of a couple on their wedding day next to a lake, dark and unedited on the left, showing the lighter version on the left, edited in DPP.

ОСНОВИ НА РЕДАКТИРАНЕТО

Как се редактират специални снимки

Подобрете вашите снимки от специални събития с тези прости съвети за редактиране на снимки.

A long jetty, viewed from water level at dusk, stretches into the sea.

ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

Подобрете композицията на снимките си

Направете вашите снимки по-интересни, като следвате тези правила за композиране на изображения.

Свързани продукти

Препоръчани приложения

Свързани статии

Разделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички съвети и техники