A long jetty, viewed from water level at dusk, stretches into the sea.

ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

Подобрете композицията на снимките си

Едно от красивите неща при фотографията е обхватът на творческата свобода и емоционалната изразителност, който предлага. Ето защо изглежда малко ограничаващо да говорим за правилата на композицията. Но познаването на някои прости принципи на композицията може да помогне да направите изображенията по-приятни за окото.

Тук разглеждаме как композицията може да ви помогне да подредите начина, по който са разположени обектите във вашите снимки – и как правилата могат да ви помогнат да ги контролирате.

1. Направете пауза, преди да натиснете спусъка

Когато сте на почивка или сте отишли някъде за уикенда, е напълно естествено да искате да направите страхотни снимки, показващи по възможно най-добрия начин местата, които посещавате. Ето защо вместо просто да снимате, направете кратка пауза, преди да натиснете спусъка, за да помислите какво е композирано във визьора или на LCD екрана.

Кратък момент за обмисляне и бърз преглед на кадъра ще ви помогнат да видите части от изображението, които са излишни. Леко преместване на фотоапарата или промяна на увеличението ще ги елиминира от кадъра, за да създадете по-въздействащ и приятен образ.

2. Използвайте прозорец в помощ на своята композиция

Следващият път, когато сте на екскурзия в някой град, обърнете внимание на прозорците на сградите около вас. Те са чудесна помощ за композицията и могат да ви позволят да уловите уникална гледка. Предизвикателството е да се разположите така, че да се възползвате максимално от отражението на сцената в прозореца с подходяща композиция на елементите в отражението.

3. Създайте интересни слоеве

Композирайте сцената така, че да има три теми: една на преден план, една в средата и една на заден план. Трите обекта ще ви преведат визуално през картината.

Когато заснемате природни и градски пейзажи, докато сте на почивка, трябва да се опитате да включите силни композиционни линии, които водят зрителя през изображението от предния към задния план. Примери за това са пътеки, реки, железопътни релси или пътна маркировка. Ще трябва да разположите фотоапарата си на подходящо място, за да уловите естествените линии в снимката, което може да изисква да се качите високо или да слезете ниско, за да постигнете максимален ефект.

Свързани статии
The Chicago skyline during golden hour, with water in front of the buildings. The entire scene is tinged with the orange glow of the horizon.

ГРАДСКА ФОТОГРАФИЯ

Съвети за композиране на градски снимки

Ръководството на Paula Stopka за композиране на забележителни снимки на сгради и градски пейзажи.

How to create stunning bokeh

ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

Как да създадете зашеметяващо „боке“

Следвайте тези съвети и трикове, за да придадете на фона си красиво разфокусиране.

How to control exposure

ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

Как да контролирате експонацията

Овладейте настройките за отвора на диафрагмата, скоростта на затвора и ISO.

4. Опитайте се да композирате обектите в разнообразни позиции

Фотоапаратите обикновено имат маркер или AF рамка в центъра на изображението, но композирането на обектите точно в средата е подходящо само при някои снимки.

При прости обекти, като например цвете с ярки цветове сред море от тъмнозелени листа, централната композиция работи добре. Центърът на снимката трябва да е достатъчно силен, за да задържи вниманието на зрителя, ето защо портретите също се получават добре, когато лицето е осветено, а фонът е значително по-тъмен.

5. Композирайте сцената естествено

Опитайте се да композирате изображението чрез естествена рамка. Когато заснемате снимка, си представете как краищата на снимката оформят рамка около основния обект. Използването на рамка на врата или прозорец при композирането на сцената е добър вариант, тъй като по-тъмните краища помагат вниманието да се фокусира върху по-светлите елементи в другите части на кадъра. Например може да използвате вратата на хотел или апартамент, за да композирате гледката към града. Най-добре е прозорецът или вратата да са отворени, за да се избегнат отраженията в стъклото.

6. Изпробвайте различна перспектива

Твърде често снимките се правят на нивото на очите. Но има много по-творчески гледни точки, ако разположите фотоапарата по-ниско или по-високо.

Когато децата правят снимки, резултатите показват на възрастните различна гледна точка към света – сградите, дърветата, растенията и възрастните изглеждат много по-големи при по-ниска позиция на фотоапарата. Ако фотоапаратът ви разполага с подвижен LCD дисплей или може да се свърже с вашия смартфон чрез Wi-Fi, можете да поставите фотоапарата си на пода, за да композирате снимките си.

В град с високи сгради изпробвайте широкоъгълен обектив или стандартен обектив и погледнете нагоре към небето. Използвайте режима „Приоритет на бленда“ (Av) и изберете настройка от около f/8 или f/11. След което с фотоапарат насочен към небето композирайте сцената, така че върховете на сградите да се приближават един към друг. Тъй като тези снимки често имат широк диапазон от тъмни и светли зони, може да се наложи да коригирате яркостта на снимката чрез компенсация на експонацията. Също така може да е от полза да използвате вградената HDR функция на фотоапарата.

По подобен начин по-високата гледна точка от покрива на сградите или когато фотоапаратът е над главата ви, също може да работи добре.

7. Правилото на третините

Визуално интересните снимки често имат ясна композиция, която оставя пространство за основния обект. Разполагането на основния обект леко в страни от центъра подобрява композицията в повечето снимки.

За целта си представете, че визьорът или LCD екранът е разделен на матрица от 3 x 3 квадрата от четири линии. Разположете обекта в дясната или лявата третина от кадъра вместо точно в средата. Обикновено това прави изображението по-интересно и атрактивно, отколкото ако обектът е просто в средата.

8. Използвайте координатната мрежа

След като се запознаете с правилото на третините, се опитайте да използвате линиите на координатната мрежа, за да композирате по-добри снимки. Много EOS фотоапарати разполагат с опцията да показват координатна мрежа – във визьора или на LCD екран. Покажете координатната мрежа на екрана, за да ви помогне да композирате снимките по-ефективно. Ако снимате гледка с хоризонт, подравнете го с една от линиите, разположена на една третина от горната или долната част на кадъра, вместо да разделяте изображението на две, поставяйки хоризонта в средата на снимката.

9. Използвайте координатната мрежа за видео

Когато снимате видео на открито, ще можете да подобрите композирането и да запазите хоризонта хоризонтален, ако използвате координатната мрежа.

Трудно е да се гледат видеозаписи, в които хоризонтът е под лек наклон. Създава се усещане, че образът пада или се плъзга на една страна. Все пак можете да наклоните фотоапарата под по-остър ъгъл съзнателно, за да създадете интересни композиции. Това целенасочено накланяне често се нарича холандски или немски ъгъл и се използва в някои игрални филми, за да се създаде напрежение или дезориентация – ето защо не прекалявайте с наклона в семейните видеозаписи. Ако наклоните един кадър наляво, се опитайте да заснемете следващия с наклон надясно.

Можете да използвате това, за да предадете напрежението и забавлението на изучаването на нов град, но не накланяйте фотоапарата прекалено много – и комбинирайте наклона с по-обичайни хоризонтални кадри.

10. Използвайте спирали

Композиционна техника, позната като „Златното сечение“ (понякога наричано Спирала на Фибоначи) е естествен композиционен подход, който създава силни и въздействащи снимки. Около 1200 г. италианският математик забелязва, че има съотношение, което се среща често в природата и което е приятно за човешкото око. То често се опростява като правилото на третините, но действителното съотношение е 1 към 0,618 към 1.

Идеята е, че може да подсилите композицията, ако оформите кадъра така, че да включва линия, която насочва зрителя по спирала към основния обект. Теорията може да се приложи за много различни изображения – от пейзажи до портрети и други.

11. Използвайте триъгълници

Композирането на сцени с помощта на триъгълници може да подобри снимките ви. Опитайте да заснемете как линиите на улицата изчезват в далечината и разположете триъгълните форми от двете страни на кадъра.

Дори при портрет на човек на маса може да го помолите да премести ръцете си така, че да образуват триъгълна форма – широко поставени лакти и ръце, подпиращи брадичката. Композицията ще изглежда значително по-естетически приятно.

12. Изрежете при отпечатване за най-добър ефект

Когато отпечатвате изображения чрез принтер PIXMA, имате възможност да изрежете изображенията чрез софтуера My Image Garden, за да подсилите композицията. Отделете време, за да експериментирате с различни изрязвания. При пейзажни снимки изберете панорамно изрязване, за да създадете широко изображение. Дори отпечатването на няколко съединени изображения придава панорамен ефект, ако са заснети добре.

Свързани продукти

Свързани статии

Разделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички съвети и техники