A windmill against a green countryside background on a cloudy day

Светлина

HDR фотография

Понятието "широк динамичен диапазон" или "HDR" във фотографията описва метод за постигане на висока детайлност както в най-светлите, така и в най-тъмните зони от снимката. В общи линии той включва заснемане и комбиниране на повече от една снимка на дадена сцена, за да се вземат най-добрите фрагменти от всяка.

Има много сцени, чийто динамичен диапазон е прекалено широк, за да може фотоапарат да заснеме всички детайли в един кадър. Например пейзаж в слънчев ден, снимане от прозорец при слънчев ден или снимане на сграда в сянка, която е пред яркосиньо небе.

A brighter version of the main windmill picture on the left, a darker version on the right.

В първата снимка на тази сцена липсват детайлите на облаците в небето, а в следващата снимка липсват детайлите на основата на вятърната мелница. Крайното HDR изображение е комбинирано в самия фотоапарат. Сега можете да видите детайлите както в тъмните, така и в светлите зони на снимката – фотоапаратът е балансирал експонациите, за да създаде изображение, много по-близко до това, което виждат човешките очи.

Много компактни фотоапарати и смартфони имат вградена HDR функция. Обикновено няма голям контрол върху резултата – просто изберете функцията и снимайте. Обикновено ще трябва да държите фотоапарата стабилно, докато направи серия от снимки с различни експонации ги комбинира автоматично, за да създаде окончателното HDR изображение.

DSLR с HDR функция може да предложи повече гъвкавост. Може да имате възможност да изберете колко снимки да заснеме фотоапаратът и колко да се различават експонациите. Това ще ви позволи да получите снимката, която искате.

Използвайте статив. Важно е да се знае, че при експонациите за тъмните зони фотоапаратът намалява скоростта на затвора. Всъщност стабилната позиция при снимане винаги ще е от полза, тъй като фотоапаратът ще насложи експонациите много по-лесно, ако техните композиции не се различават много.

Може да създадете собствено HDR изображение. Всичко, което ви трябва, за да направите това, е малко знания за контрола на експонацията.

1. Изберете режим на снимане „Приоритет на бленда“ и задайте настройки за ISO и отвор на диафрагмата.

2. Задайте режим за мерене на експонацията „Осреднено“ или „Оценъчно“. С тези настройки вашият фотоапарат ще осредни яркостта на всички зони от сцената, за да определи експонацията.

3. Използвайте селектора за компенсация на експонацията, за да зададете вариациите на експонацията на сцената. В каква степен зависи от нивото на яркостта на сцената.

4. Започнете с 1 стъпка по скалата. Т.е. направете снимка в позиция -1 на селектора за компенсация на експонацията, след това завъртете селектора на -2 и след това на -3. Повторете, като този път увеличавате на +1, +2 и +3. Може да не използвате всички тези снимки в окончателната HDR снимка, но е добре да имате данните за всеки случай.

5. Можете също да използвате функцията „Автоматичен клин на експонацията (AEB)“, която ви позволява да зададете горна и долна граница на експонацията и след това заснема серия от снимки наведнъж

"Стабилната позиция при снимане винаги ще е от полза, тъй като фотоапаратът ще насложи експонациите много по-лесно, ако техните композиции не се различават много."

Използвайте своя компютър и съответния софтуер, за да комбинирате изображенията в едно изображение. Много фотоапарати на Canon се доставят със софтуера Digital Photo Professional (DPP), който има специална HDR функция.

Опитайте се да създадете снимка, подобна на видяното от вас – нашите очи притежават много по-голям динамичен диапазон от фотоапаратите, така че тази техника може да се използва за заснемане на сцената точно по начина, по който си я спомняте.

Търсете възможности да прилагате тази техника. Разбирането кога да се използва HDR изисква също толкова умения, колкото и самото създаване на HDR изображения. Упражнявайте се на ясни пейзажи и небе, но също така знайте, че HDR е полезна техника за детайлна и макрофотография, където можете да покажете невиждани детайли и да направите някои много интересни снимки.

Inside a windmill, looking up at the mechanisms.

Често изображения с много детайли са подходящи за интересни HDR снимки. Използването на HDR техника в това изображение му е придало повече дълбочина, тъй като можете да надникнете направо в механизма на вятърната мелница – много близо до видяното от фотографа с невъоръжено око.

Свързани статии
How to control exposure

ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

Как да контролирате експонацията

Овладейте настройките за отвора на диафрагмата, скоростта на затвора и ISO.

Improve the composition of your photos

ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

Подобрете композицията на снимките си

Направете вашите снимки по-интересни, като следвате тези правила за композиране на изображения.

How to create stunning bokeh

ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

Как да създадете зашеметяващо „боке“

Следвайте тези съвети и трикове, за да придадете на фона си красиво разфокусиране.

Свързани продукти

Свързани статии

Разделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички съвети и техники