ВИДЕО

5 начина да подобрите видеоклиповете си в социалните мрежи

Искате ли да подобрите съдържанието си в социалните мрежи? Четирима създатели на съдържание споделят съвети за създаване на висококачествени кадри, които да ви помогнат да изпъкнете онлайн.
Canon EOS R50 на статив, поставен върху маса, за да заснеме жена в розов гащеризон, заобиколена от инструменти за творчество.

Тъй като в социалните мрежи безспорно видеоклиповете са на първо място, как точно да направите така, че съдържанието ви да изпъкне? Като за начало трябва да използвате подходящите за целта инструменти, а фотоапаратът ви е ключов фактор за качеството на вашето съдържание. Ако снимате със смартфон, надграждането до фотоапарат, като Canon EOS R50, би било голяма крачка напред.

Проектиран за създаване на съдържание, EOS R50 ви позволява да изразявате себе си по нови начини. Можете да записвате 4K видео и аудио с по-високо качество, както и да използвате обективи RF и RF-S, за да оформите визията и усещането на съдържанието ви. И можете да използвате набор от професионални видео функции, като новаторския Dual Pixel CMOS AF на Canon, специален режим за запис на влогове и безпроблемна свързаност със смартфон.

Оттам нататък всичко зависи от креативността и техниката ви. Четирима създатели на съдържание в социалните мрежи със значителен брой последователи предлагат своите съвети за заснемане на видеоклипове. Кулинарният инфлуенсър Martyn Odell и творческата директорка Zeena Shah от Обединеното кралство, модната инфлуенсърка Fatou N'Diaye от Франция и инфлуенсърката на тема фитнес и хранене Elena Bulkowski от Германия. Всички са на върха в социалните мрежи. Ето техните пет съвета за подобряване на вашето видео съдържание.

1. Снимайте кадри с възможно най-доброто качество

Canon EOS R50 на статив снима създателката на съдържание Elena Bulkowski, която е с оранжев топ и изпълнява йога поза сред поле.

Canon EOS R50 разполага със същата система за автоматичен фокус Dual Pixel CMOS AF II като на професионалните фотоапарати от EOS R системата, като EOS R6 Mark II. „Помага ми да достигна ново ниво“, казва Elena. „Когато създавате съдържание, е важно то да е с добро качество, картината да е рязка и нищо да не е разфокусирано, цветовете да са ясни и красиви.“

Инфлуенсърката в социалните мрежи Fatou N'Diaye е облечена в пухкаво кафяво палто и държи чадър, като стои на улицата до осветени витрини на магазини.

24,2-мегапикселовият заснемащ сензор на EOS R50 записва невероятни детайли дори когато снимате при слаба светлина. Заснето с Canon EOS R50 с обектив Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM при 45mm, 1/40 s, f/6.3 и ISO3200.

„Има толкова голяма конкуренция в създаването на съдържание“, казва Zeena. „Качеството на изображението е всичко. Искам да покажа на всички точно какво виждам в реалния живот и да ги вдъхновя с този ярък цвят, вихъра на водата, капката мастило.“

Фотоапарати като Canon EOS R50 имат по-големи заснемащи сензори от тези в смартфоните, което води до много по-чисти кадри, особено при слаба светлина. EOS R50 разполага също с бързото автоматично фокусиране на Canon и десетилетията изследвания в науката за цветовете, което води до резки изображения и естествени, красиви тонове. Неговият подвижен сензорен екран ви позволява да снимате от творчески ъгли и да се наблюдавате, докато записвате влог, като същевременно предоставя предимствата на по-големия сензор. „Много е полезен“, продължава Zeena. „Можете да го завъртите във всяка посока, която искате. Той е наистина полезен за заснемане на аранжировки на маси отгоре или на уроци.“

Освен това с Canon EOS R50 можете да използвате обективите RF и RF-S на Canon, за да персонализирате изгледа и усещането на съдържанието си. „EOS R50 и обективите RF ви позволяват да бъдете креативни и да създавате чудесна плитка дълбочина на рязкост“, казва Martyn.

2. Знайте кога да снимате вертикално

Canon EOS R50, поставен вертикално на статив и снимащ кулинарния инфлуенсър Martyn Odell в кухнята.

Подвижният сензорен дисплей на Canon EOS R50 ви дава възможност да снимате от всякакъв ъгъл и ви позволява да гледате кадрите с впечатляващи детайли, преди да ги споделите онлайн. EOS R50 разполага и с режим за демонстрации в близък план, който адаптира настройките на фокуса при превключване между кадри на продукта и кадри на говорещия.

Едно от най-важните решения, които трябва да вземете, когато създавате видеоклип, е дали ще снимате вертикално или хоризонтално. Трябва да вземете правилно решение, което ще зависи от това за кое приложение снимате.

Платформи като TikTok работят само във вертикална ориентация, което означава, че трябва да снимате вертикално. В противен случай всички хоризонтални кадри ще трябва да се свият, за да се вместят на ширината на екрана на телефона, или да се изрежат отстрани, като така ще загубите част от кадъра си.

YouTube Shorts също работят най-добре във вертикална ориентация. Но ако снимате стандартно съдържание за YouTube или Twitch, обикновено трябва да снимате хоризонтално, за да съответства видеоклипът на ориентацията на компютърните екрани и телефоните на хората в режим на цял екран, така че съдържанието ви да изглежда професионално.

Canon EOS R50 може автоматично да разпознава дали снимате вертикално или хоризонтално и ще записва в този формат. „Една от страхотните характеристики на EOS R50 е, че той знае каква е ориентацията на фотоапарата“, обяснява Martyn. „Фотоапаратът знае кога снимам вертикално, така че когато импортирам кадрите в телефона си, мога да ги публикувам направо в профилите си в социалните мрежи.“

Ако снимате видеоклип за множество платформи, може също да покажете ориентири на екрана за избраното от вас съотношение на изображението по време на запис, така че да можете да кадрирате правилно сцената си. Целият кадър все още се вижда, но помощните линии показват къде ще бъде изрязан, така че можете да сте сигурни, че кадрите показват каквото трябва както хоризонтално, така и вертикално.

3. Преходите са важни, но ги опростете

Canon EOS R50 – забавен каданс

Всеки автор на филми трябва да знае как да превключва от един кадър към друг – и правилните преходи са важни. Най-добре е те да са равномерни и плавни. Преходите трябва да служат на целта, но същевременно да се съчетават с кадрите в пълна хармония.

Изберете само няколко, които да използвате първоначално. Започнете с основните неща, като рязък преход, при който един кадър превключва към друг без прилагане на ефекти, или преход с приближаване и отдалечаване. Може да звучи просто, но ще се изненадате колко професионално може да изглеждат тези преходи.

Преходите със завъртане, при които един видеоклип преминава в следващ клип с бързо завъртане на 180 градуса, или плъзгането на ръка и щракането с пръсти също са подходящи за създаване на забавни и динамични кадри за социалните мрежи.

След това можете да добавите по-сложни ефекти към вашите основни преходи, като J-cut, при който звукът на следващия кадър започва преди изображението да се появи.

За да разделите сцените, добавете алтернативни кадри от друг ъгъл с аудио. Снимането със 120 fps на Canon EOS R50 е чудесно за създаване на красиви алтернативни кадри на забавен каданс за придаване на професионално усещане на монтираното видео. „Функцията за забавен каданс на EOS R50 ми позволява да добавя динамичен елемент към съдържанието си“, казва Martyn. „От бълбукащо масло и наливане на шотове до кълцане на забавен каданс.“

4. Публикувайте редовно

Ръце, които държат Canon EOS R50, докато файловете се прехвърлят от фотоапарата към телефон на масата до него.

Може би си мислите, че редовното публикуване на 4K видео в социалните мрежи е трудно, но приложението Canon Camera Connect и възможността за автоматично прехвърляне на файлове от фотоапарат към телефон улесняват качването направо от снимачната площадка в социалните мрежи.

Последователите ви искат да видят живота ви и това, което правите, така че е важно да публикувате често, за да поддържате интереса им. Редовното публикуване е това, което алгоритмите на социалните мрежи харесват, което означава, че е по-вероятно да бъдете забелязани.

Стремете се да публикувате в TikTok до четири пъти на ден и поне веднъж седмично в YouTube. Това количество може да бъде предизвикателство, така че Fatou ви съветва да действате, когато вдъхновението ви осени. „Обичам да споделям неща за това, което се случва в момента – гневните ми изблици, както и мечтите ми“, казва тя.

Elena се съгласява: „Опитвам се да направя съдържанието си спонтанно и да го адаптирам към ситуацията“, казва тя. „Аз съм напълно открита и мога да споделя целия си живот.“

„Причината моята общност да нарасне значително е, че се трудя с часове“, добавя Martyn. „Прекарвам часове всеки ден, отговаряйки на коментари, изпращайки гласови бележки и видео съобщения. За да изградите общност, трябва да положите усилия. Не можете да очаквате хората просто да ви следват.“

Въпреки че трябва да публикувате редовно, важно е да не публикувате каквото и да е – съдържанието ви все пак трябва да бъде с високо качество. „Това, което споделяте, трябва да отразява кой сте, защото хората, които ви следват, са свикнали да ви виждат – те ви познават“, казва Fatou.

5. Създайте свои собствени тенденции

Инфлуенсърката в социалните мрежи Fatou N'Diaye, която е облечена в пухкаво кафяво палто и очила и носи Canon EOS R50, минава покрай къщи в пастелни цветове.

„Можем да се вдъхновяваме от хората, но има разлика между вдъхновение и копиране“, казва Fatou. „Когато копирате хората, ще копирате нещо, което не сте вие. Последователите ви няма да знаят кой сте всъщност, защото един ден сте такъв, утре сте друг. Ще следвате тенденциите, вместо да създавате свои собствени.“

„Когато ме попитат какъв съвет бих дала на създателите на съдържание, които сега започват да се занимават с това“, казва Fatou, „казвам, че те трябва да бъдат себе си. Само защото някой друг е направил снимка и тя е била успешна, не означава, че вие ще постигнете същия ефект. Трябва да имате собствена идентичност, да имате за какво да говорите, но наистина да останете верни на себе си. Хората често ще ви харесват, защото сте различни от всички останали.“

Zeena се съгласява: „Останете верни на себе си, бъдете уникални“, казва тя. „Имам толкова много идеи и толкова много проекти, които нямам търпение да споделя. Винаги ще има друга идея, от която някой друг не се възползва.“

„Създателите на съдържание трябва да правят това, което им харесва“, съветва Elena. „Ако не обичате спорта, не ставайте фитнес инфлуенсър, защото хората могат да усетят това. Бъдете това, което сте, забавлявайте се и тогава ще мотивирате хората.“

Фотографският комплект, който създателите на съдържание използват за видеоклиповете си в социалните мрежи

Ръка, която държи ръкохватка-статив Canon HG-100TBR, монтирана към Canon EOS R50 със стерео микрофон Canon DM-E100.

Ръкохватката-статив Canon HG-100TBR е идеален инструмент за създаване на съдържание, казва Martyn. „Аз съм разхвърлян готвач, така че е страхотно, че не е нужно да се притеснявам, че ще докосна фотоапарата си и ще го изцапам. Също така тя е чудесна за заснемане на влогове. Служи като продължение на ръката, което ви позволява да улавяте по-широки ъгли, когато сте навън.“

Canon EOS R50
Лек безогледален фотоапарат, който да носите навсякъде и да отприщите спонтанната креативност. 24,2-мегапикселовият сензор на Canon EOS R50 снима 4K 30p и Full HD 120 fps и разполага с набор от творчески предварително зададени настройки, за да персонализирате изгледа и усещането на кадрите си директно от фотоапарата. Можете да видите някои алтернативни варианти в нашето ръководство за най-добрите фотоапарати за влогове на Canon.

Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM
Започнете вашето пътуване в света на безогледалните APS-C фотоапарати от системата EOS R с обектив, който покрива всичките ви нужди за снимки и видеоклипове. Обективът Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM е лек и компактен и предлага 4-стъпков оптичен стабилизатор на образа за стабилни видеоклипове без статив, както и полезен диапазон на вариото 18 – 45 mm за страхотни резултати всеки ден.

Стереомикрофон Canon DM-E100
Не позволявайте на дразнещия звук да развали усещането. Стерео микрофонът Canon DM-E100 е идеален за подобряване на звука. Той е малък и лек, за да пасва на Canon EOS R50, и се захранва от батерията на фотоапарата. Той улавя насочен стерео звук, така че е идеален за снимане на влогове.

Ръкохватка-статив Canon HG-100TBR
Снимайте уверено и изразете креативността си с ръкохватка-статив Canon HG-100TBR, която предлага дистанционно управление, регулируема глава и превъзходна ергономична конструкция за стабилно снимане.

Canon RF 16mm F2.8 STM
RF гнездото на Canon EOS R50 ви дава достъп до всички RF обективи. Когато придобиете повече опит, съобразете избора си на обектив с вашата творческа естетика. Създаден за влогъри, ултраширокоъгълният RF 16mm F2.8 STM е перфектен за директно говорене пред фотоапарата, а големият отвор на диафрагмата f/2.8 осигурява гладък, мек боке ефект за кинематографично усещане.

Canon RF 50mm F1.8 STM
Компактен и лек и с почти безшумно фокусиране, обективът RF 50mm F1.8 STM е идеален за снимане при слаба светлина и е чудесен за създаване на творческа дълбочина на рязкост.


Така че, ако сте създател на съдържание, който е готов да издигне работата си на следващото ниво, следването на съветите от нашите четирима професионалисти в социалните мрежи със сигурност ще ви помогне да се откроите от тълпата.

Peter Wolinski

Свързани продукти

 • Безогледални фотоапарати

  EOS R50

  С този безогледален фотоапарат EOS R можете да създавате най-впечатляващото си съдържание – от ясни снимки до 4K видеоклипове и поточни предавания на живо. Всичко това в едно специално устройство.
 • RF-S обективи

  RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

  Стандартен вариообектив APS-C за серията EOS R, който е идеален за ежедневни ситуации, като семейна фотография, лайфстайл, портрети и празници.
 • Широкоъгълен обектив

  RF 16mm F2.8 STM

  Компактен и ценово достъпен ултраширокоъгълен пълнокадров 16 mm обектив за серията EOS R, предназначен за влогъри и създателите на творческо съдържание.
 • Стандартен обектив

  RF 50mm F1.8 STM

  Компактен, тих и лек 50 mm RF обектив с фиксирано фокусно разстояние и широк отвор на диафрагмата f/1.8 – перфектен избор, за да овладеете творческата си визия.
 • Аудио

  Стереомикрофон DM-E100

  Записвайте отлично аудио с лекота благодарение на малък стереомикрофон тип „plug and play“, който е винаги готов да записва.
 • Статив

  Tripod Grip HG-100TBR

  Снимайте по-продължително с по-добра стабилност и творческа гъвкавост благодарение на тази уникална ръкохватка-статив със сваляемо дистанционно управление.

Свързани статии

 • ВИДЕО

  Как да снимате висококачествени видеоклипове на храна като професионалист

  Jessie Bakes Cakes натрупа повече от 100 000 последователи със своите страхотни видеоклипове на храна. Тук тя обяснява как да овладеете заснемането на видеоклипове на храна.

 • ВЛОГОВЕ

  Как да станете влогър

  Започнете да създавате качествени влогове с нашите съвети за влогове за начинаещи.

 • ВИДЕО ТЕХНИКИ

  Създаване на видео история

  10 съвета, които ще ви помогнат да правите завладяващи мини филми.

 • ВЛОГОВЕ

  Най-добрите фотоапарати и обективи на Canon за влогове

  Canon произвежда гама от фотоапарати и обективи, които са идеални за създателите на съдържание. Това ръководство ще ви помогне да откриете идеалния избор за вас.