ТВОРЧЕСКИ ПЕЧАТ

Ръчно изработени декорации за маса: съвети и идеи за творчество с хартия

От хартиени орнаменти до пръстени за салфетки и имена на места, създайте своя собствена декорация с принтер PIXMA и Creative Park.
Близък план на маса за хранене, покрита с ленена покривка и украсена с борови шишарки, зеленина и декорация от хартия.

Независимо дали става въпрос за парти за рожден ден, празнична трапеза или събиране на семейство и роднини, всеки обича да преобразява масата си така, че да изглежда впечатляващо. Създаването на собствена декорация за маса е не само по-достъпен начин за организиране на вечеря, но е и по-добро за околната среда, тъй като можете да рециклирате хартиените си шаблони след това – или да ги запазите за бъдещо събитие.

Canon предизвика професионалната стилистка Dani Tucker от The Social Kitchen да създаде „аранжировка за маса“, използвайки нов за нея материал – хартия. „Аранжирането на маса означава да направя така, че една маса да изглежда изключително красива“, обяснява Dani, „но не е необходимо това да е наистина скъпо. „Мисля, че това означава просто да бъдете креативни относно декорацията на вашата маса и да вложите малко индивидуалност в нея.“

Вижте как Dani се справи със задачата и открийте най-добрите съвети за създаване на ваши собствени декорации за маса, изработени от хартия.

1. Избор на тема

Жена с дълга кестенява коса поставя борови шишарки върху красиво декорирана маса за хранене.

Вашата маса може да бъде вдъхновена от всичко – например можете да създадете флорална феерия за лятна вечеря или маса за рожден ден на приятел, базирана на любимия му цвят или хоби. Тук Dani добавя борови шишарки към зимната аранжировка на масата.

Близък план на маса, украсена с шишарки, свещи и хартиени снежинки, звезди, сови и джинджифилови къщички, създадени с помощта на Creative Park.

След като партито приключи, можете да подарите на гостите си някои от вашите хартиени модели като прощален подарък, да ги рециклирате в кошчето за хартия или да ги запазите за специален повод в бъдеще.

За да направите своя собствена аранжировка, започнете с тема, след което всичко, от което се нуждаете, е малко хартия, принтер и селекция от дизайни. Creative Park предлага множество безплатни шаблони, от сгради и животни за изработка от хартия до декорации и дори поставки за салфетки и имена на места, за да имате отправна точка. Маса с цветя, например, може да включва шаблони на цветя и пеперуди, залепени заедно, които да образуват пъстър тишлайфер или гирлянд, в съчетание с украсени картички с имена за добавяне на личен стил.

В този случай темата беше зима. Dani описва своя процес на работа, при който тя започва с цветова палитра. „Избрах златно, жълто и кафяво, тъй като исках да внеса малко естествени тонове. След това съчетах елементи, за да създам външния вид, като се придържах към палитрата от цветове. Исках да придам зимно усещане, затова добавих евкалипта [често използван в зимните венци] и след това добавих няколко свещи, за да повдигна настроението.“

Няма нужда да харчите много пари, когато правите декорациите за вашата маса, а Dani винаги се старае да използва ежедневни предмети в оформлението си. „Всичко, което използвах, се намира лесно“, казва тя. „Използвах стари буркани от сладко за свещници или вази, в които сложих други реквизити.“

Dani използва шаблоните за златни звезди и жълти снежинки, съчетани с миниатюрни сови, за да започне аранжировката на масата. След това тя добави разпечатки на менюто и картички с имена, както и борови шишарки и зеленина, които беше събрала, за да изгради контраст от златно и зелено.

2. Отпечатване на вашите шаблони

Жена с дълга кестенява коса премахва отпечатан шаблон на звезда от принтер Canon.

„Отпечатах шаблоните от телефона си чрез приложението Creative Park – след като настроите принтера, то е наистина много лесно за използване“, казва Dani.

Преди да отпечатате избраните от вас дизайни, уверете се, че разполагате с подходящия печатен носител под ръка. Всеки шаблон на Creative Park изброява конкретен тип хартия, като най-често се изисква матирана фотохартия Canon. Това наистина може да промени финалната структура, тъй като матираната фотохартия осигурява по-здрав модел от стандартна хартия за печат.

Можете да отпечатвате директно от смартфона си с помощта на уебсайта или приложениетоCreative Park.

След като сте отпечатали всичките си шаблони, е време да започнете да ги сглобявате – в зависимост от това колко създавате, можете да разпределите дейността в няколко вечери, за да сте сигурни, че крайните резултати са с най-високо качество.

3. Изработка на вашите шаблони

Изображение от горе надолу на човек, който седи на бюро и използва смартфона си, за да разгледа изображение на звезда от хартия в уебсайта на Canon Creative Park. Разпечатка на същата тази звезда се намира и върху бюрото.

Има шаблони в Creative Park, подходящи за всички, с прости дизайни до по-предизвикателни конструкции.

Жена се навежда над дървена маса, докато сгъва и изрязва шаблони за изработка от хартия върху малка подложка за рязане.

„Използвах лепилни точки, за да закрепя шаблоните заедно“, обяснява Dani. „Нарязах точките наполовина, защото някои от шаблоните бяха доста малки, и закрепих модела по този начин.“

Следвайте внимателно инструкциите, тъй като някои модели ще изискват да сгънете дизайна, преди да го изрежете. След това изрежете шаблоните и сгънете всички ушенца, които трябва да бъдат залепени. Можете да използвате лепило, за да закрепите шаблоните един за друг и след това да ги оставите да стегнат и изсъхнат.

Можете дори да персонализирате дизайна, като така ще направите декорацията си уникална за вашия празник. „Можете да персонализирате шаблоните си, като напишете имена върху шаблони на звезди или къщи“, предлага Dani. „Или ако е за рожден ден, можете да напишете годините, които някой навършва, или „Честит рожден ден“. Мисля, че хубавият почерк и доброто пишещо средство могат да бъдат наистина елегантни и въздействащи при декорацията.“ Като друг вариант можете също да добавяте дизайни чрез приложението.

Dani персонализира оригиналните шаблони за темата на своята маса – например тя използва шаблона на звезда, разделен наполовина, така че звездите да могат да лежат плоски върху плота, и залепи заедно шаблоните на джинджифилова къща, така че да са стабилни модели. Тя също така постави малките карти с менюта върху по-големи парчета цветен картон, за да създаде рамка, и използва шаблоните на снежинки, обърнати с главата надолу, така че цветовете да си пасват с темата.

4. Аранжиране на масата

Красиво декорирана маса за хранене, покрита с ленена покривка и украсена с борови шишарки, зеленина и декорация от хартия.

Създаването на собствена декорация означава, че можете да сменяте темата, когато пожелаете, и просто да отпечатвате повече шаблони, което е рентабилен начин за адаптиране на декорацията на вашата маса спрямо различни събития. Освен декорация за четирите сезона, можете също да опитате да направите декорация от хартия за празненство на бебето, новогодишно събитие или дори за прощално парти, тематично за страната, в която заминавате, като използвате гамата на Creative Park от архитектурни шаблони на известни забележителности.

След като сте готови с всичките си шаблони, е време да ги аранжирате върху масата. Уверете се, че чиниите, приборите и чашите са подредени, за да можете да поставите декорацията покрай тях.

Dani препоръчва първо да подредите по-големите си предмети и след това да работите с по-малките по ред на размера. „Започвам с поставянето на покривката“, казва тя, „и след това добавям най-големите предмети като цветя във вази или цветя, подредени на масата, и след това преминавам към по-малките предмети и ги разпределям наоколо.“

Първо добавете привличащите вниманието декорации в центъра на масата – това може да са цветя, парчета дърво, борови шишарки или дори пресни плодове, като цели портокали или тикви, в зависимост от темата. След това добавете по-малките елементи като менюта и картички с имена, тъй като те са лесни за поставяне до всяка чиния.

Dani предлага да групирате предметите си в нечетен брой – тя винаги добавя декорации по тройки за по-привлекателен външен вид.

След като тези аспекти са на мястото си, е време да подредите вашите по-малки изработени от хартия декорации около тях, като ги разположите по масата, както сметнете за добре. Може би всеки човек да има миниатюрна сова до чашата си? След това можете да добавите последните щрихи, като пръстени за салфетки и други малки орнаменти.

Dani беше впечатлена от гамата от безплатни шаблони, налични в Creative Park, и се наслаждаваше на възможността да почерпи вдъхновение. „Смятам, че предизвикателството беше наистина готино и ми даде свобода да бъда много изобретателна с хартията и да създам от нея нещо наистина красиво – това не е нещо, което съм правила преди, така че имах възможността да раздвижа творческите си мускули“, казва тя.

Ако сте вдъхновени да опитате, разгледайте хаштага #MadeWithPixma за още творчески идеи и след това споделете своята аранжировка от хартия, като я отбележите с таг @canonemea.

Защо да не декорирате масата си с хартия, без значение от повода?

Написано от Tamzin Wilks

Свързани продукти

 • Принтери за дома

  PIXMA TS7450a Series

  Стилно многофункционално устройство за разбирачи с разнообразие от творчески възможности на печат, както и ADF технология за опростяване на процеса на копиране и сканиране на листове с различни формати.
 • Мастиленоструйни принтери

  Matte Photo Paper MP-101

  Матирана фотохартия за висококачествени разпечатки на снимки, графики и текст с матирано покритие. Подходяща и за творчески приложения, като например поздравителни картички, рекламни дисплеи и оригами.
 • Мастиленоструйни принтери

  Matte Photo Paper MP-101D

  Превърнете идеите си в реалност с тази универсална хартия. Идеална за любители и творци, тя е перфектният избор за вашите поздравителни картички, допълнения към лексикон или творчески проекти от Creative Park.

Свързани статии