ТВОРЧЕСКИ ПЕЧАТ

Чуйте зова на дивото: отпечатайте свое собствено приключение с животни

От лъвове и тигри до жирафи и мечки – създайте забавно домашно сафари от хартия с Creative Park на Canon и научете повече за опазването на видовете заедно с цялото семейство.
Три деца играят с хартиени фигури на жираф, хипопотам и мечка.

Изследването на животинското царство може да прерасне в безкрайна творческа игра за малките, а това е идеалното съчетание на приятното и полезното. Ако търсите дейност, която да вдъхне творчески порив и да помогне на децата в изучаването на най-симпатичните и най-могъщите същества на света, защо не опитате творческа работа с хартия?

Creative Park на Canon е безплатен онлайн източник на хартиени модели на животни, които можете да изтеглите и които са подходящи за забавен ден вкъщи с цялото семейство. Всичко, което ви трябва, за да създадете свой собствен макет на сафари с изскачащи фигури, е принтер и няколко ентусиасти. От гепарди и коали до червени панди и императорски пингвини – избирате измежду животни от цял свят и се забавлявате с цялото семейство, докато научавате повече за природата.

Блогърът Фариба Соетан живее в Лондон със съпруга си и трите си деца. Тук тя обяснява как нейното семейство използва Creative Park и принтера от серия PIXMA TS8350 на Canon за диво забавление с животинския сват.

1. Набавете материалите за работа

Шаблони за хартиени фигури, отпечатани на листове А4, препредавани от членове на семейство един на друг.

Хартиените проекти на Creative Park са лесни за изработка и не изискват специални инструменти. Всичко, от което се нуждаете, са ножици, лепило, място за работа и неколцина млади ентусиасти.

Няма да ви трябват много инструменти, за да започнете вашето сафари в домашни условия – достатъчен е чифт ножици за всеки, принтер, хартия и лепило или тиксо – това е всичко необходимо.

„За по-сложните за изработка животни вероятно ще ви трябват ножици с остър връх, а не детски, тъй като има някои дребни части, около които трябва да се изрязва“, казва Фариба, която препоръчва възрастните да помагат на децата в изрязването на шаблоните.

За всеки модел в приложението Creative Park1 или в уебсайта има препоръчителна хартия и за да постигнете добър резултат, следвайте тези съвети. Хартия с добро качество, като Plus Glossy и Matte Photo Paper, са особено подходящи за изображения на животни с наситени цветове. Фариба използва принтера Canon PIXMA TS8350 за ясни и наситени изображения. „Поръчахме по-дебела хартия, различна от обикновената хартия за принтер. След прегъване тя запазва формата си“, казва тя.

2. Изберете си модели

Майка и две деца на стъклена маса, събрани пред лаптоп.

Creative Park предлага голямо разнообразие, така че децата могат да намерят шаблон на любимото си животно с подходящо ниво на трудност. „Има огромен брой животни, които можете да изработите“, казва Фариба, която поддържа блога Mixed.Up.Mama.

Цяло семейство седи в хола и изрязва хартиени шаблони.

След като изберете даден проект, е време за печат – и ако цялото семейство се включи, можете да създадете свое сафари много по-бързо.

В Creative Park има голям избор на шаблони. Това означава, че децата могат да си изберат любимо животно, независимо дали то е екзотичен звяр, или по-познато същество.

Всичко, което трябва да направите, е да използвате приложението Creative Park или да посетите уебсайта на Creative Park, да изтеглите любимите си хартиени шаблони и след това да ги отпечатате чрез домашния си принтер. Изборът на различни шаблони според уменията гарантира, че цялото семейство ще се забавлява с тяхната изработка.

„Посетихме уебсайта и момичетата разгледаха различните животни, като им помогнах в избора, съобразявайки нивото на трудност. Момичетата бяха много ентусиазирани, а и са на възраст, в която всяка от тях има любимо животно“, казва Фариба, чиито дъщери са на шест, осем и десет години.

„Родителите познават децата си и знаят какво умеят. Има огромно разнообразие от животни, от които да избирате“, продължава тя.

„Бих препоръчала да изберете проект, който отговаря на тяхната способност за концентрация, а ако по-големите желаят да се захванат с по-сложен шаблон, като например гепарда, който избраха моите деца, това също е добро решение.

3. Изрежете и изработете своите хартиени животни

Семейство, изрязващо хартиени модели на животни.

Куклите за ръка, които семейството на Фариба е решило да изработи, могат да се персонализират, така че всяка да бъде уникална.

Момиче, изрязващо модел с гепардова окраска, отпечатан върху лист А4.

По-трудните шаблони, като този хартиен гепард, могат да бъдат интересно занимание за по-големи деца.

Една от най-вълнуващите операции в изработването на хартиени фигури е сгъването и залепването на вашето животно, с което вашето сафари или куклено представление оживява. Според Фариба това може да се превърне в чудесно семейно занимание в почивните дни.

„Това е приятно и лесно занимание, което включва използването на различни умения – така децата развиват своята фина моторика, докато изрязват и залепват, и използват своята концентрация, докато сглобяват нещо в триизмерна форма“.

„В събота, когато се чудите какво да правите и сте си вкъщи, това ще стимулира творческите им умения“, казва тя. „Те могат да се занимават сами, докато вие пиете чай в близост до тях, за да помогнете, ако имат въпроси. За тях е много интересно да се занимават с нещо такова, а след това могат да играят с животните.

„При куклите за ръка има различни варианти за очи, шапки и аксесоари. Така децата се забавляваха да избират всеки един аксесоар, какви да бъдат очите например, и да придават на всяка една кукла малко по-различен вид, което беше очарователно.“

4. Забавлявайте се

Хартиена кукла-хипопотам за ръка върху кръгла маса до принтер Canon PIXMA.

Освен че е много забавно, споделя Фариба, това занимание допълва уроците на някои от дъщерите й в училище. „На тяхната възраст те учат за триизмерните фигури в първи и в трети клас, така че това е полезно“.

Три малки ръце държат хартиени фигури на животни зад голям син диван в семейна всекидневна. Вляво от кадъра се вижда голям заек.

Децата на Фариба са решили да изиграят куклен театър с техните животни – като дори са включили семейния заек.

Независимо дали сте отпечатали и изработили цял куп диви животни от равнините на Африка, европейски горски герои, или забавно и оригинално куклено представление, времето за игра е чудесна възможност децата да разгърнат творческите си способности.

Децата на Фариба избраха да организират представление, включващо семейния домашен любимец, в което се забавляваха, като си представяха звуците, издавани от създадените от тях животни. „Те искаха да поставят малко куклено представление и да използват куклите, за да играят със заека и всякакви други неща“, казва Фариба. „Обсъдихме как ще се казват техните животни, което им беше много интересно, и се опитаха да имитират звуците, които издава жирафът, но не знаем доколко се справиха!“

5. Учене чрез игра

Три деца зад син диван, които държат хартиени кукли и се усмихват.

Създаването на хартиени фигури на животни е чудесен начин да насърчите децата да изучават света на животните.

Теми като опазването на дивата природа понякога затрудняват родителите, но чрез интерактивни занимания като тези ученето се превръща в забавление. Чрез създаването на викторини за животни, разказването на истории за животни с персонажи от хартия или обсъждането на местообитанията и навиците на животните лесно можете да превърнете в игра уроците по природознание.

„Обсъдихме дали тези животни се срещат на едно и също място в природата, защото сред куклите за ръка имаше панда, хипопотам, тигър и жираф. Приказвахме си за това дали всички те могат да бъдат намерени в едно и също местообитание“, казва Фариба.

Това е чудесен повод да се коментират по-чувствителни теми, като например кръговрата на живота. Родителите могат да поговорят за това защо някои животни изглеждат по определен начин, например за да могат да се крият от хищниците или да достигнат източника си на храна.

За да увлечете семейството, влезте в Creative Park и почерпете вдъхновение от богатия избор от шаблони на животни – идеални за деца с творчески порив и любов към дивата природа.

Можете дори да създадете свой собствен зоопарк в двора, като изнесете вашите хартиени фигури навън и разположите животните в най-подходящите им местообитания, под дървета, в затревените площи или върху камъни.

Автор на текста Лорна Докърил

 1. Ако вашият принтер не се поддържа, проверете уебсайта на Creative Park.

Свързани продукти

 • Мастиленоструйни принтери

  Matte Photo Paper MP-101

  Матирана фотохартия за висококачествени разпечатки на снимки, графики и текст с матирано покритие. Подходяща и за творчески приложения, като например поздравителни картички, рекламни дисплеи и оригами.
 • Мастиленоструйни принтери

  Plus Glossy II PP-201

  Photo Paper Plus Glossy II на Canon е идеалната фотохартия за изключително качествени резултати с гланцирана повърхност. Тя осигурява перфектен изглед за цифрови изображения и размножаване на снимки.

Свързани статии