A father and son flick through the pages of a recipe book together.

СЪВЕТИ ЗА ПЕЧАТ

Всички необходими съставки, за да създадете собствена книга с рецепти

Повечето от нас имат селекция от специални любими рецепти – може да е ваш творчески поглед на класическо ястие или семеен специалитет, който се предава от поколение на поколение. Включването на тези специални рецепти във ваша собствена книга с рецепти е забавен и творчески проект за печат, който можете лесно да реализирате от комфорта на дома си.

Живеещият в Лондон фотограф на храна и напитки Natasha Alipour-Faridani е експерт по въпроса за заснемане на апетитни изображения и има много полезни съвети за впечатляващи снимки на храна. А когато сте готови да отпечатате своите изображения и да ги обедините във фотоалбум, принтер, като например безжичен от Серия Canon PIXMA TS3350, улеснява избора на изображения и създава висококачествени разпечатки.

Избиране на рецепти

Изберете рецепти или съставки заради визуалното им въздействие. Тези боровинки – съставка в рецептата за мъфини за закуска – изглеждат чудесно в близък план.

Natasha избира мъфини за закуска за своята книга с рецепти, защото иска да включи някои снимки на съставките. „За да добавите разнообразие и цвят към книгата, не се ограничавайте само със снимки на крайния резултат,“ – казва тя. „За рецептата за мъфини за закуска се фокусирах върху боровинките. Наистина обичам да снимам храна в близък план.“

Тя също така избра рецепта за мускатна тиква и тарт с рикота, гарниран с рукола. „Исках да включа рецепти с ярки цветове,“ – обяснява тя.

За фотосесията Natasha използва Canon EOS 5D Mark IV и два обектива – Canon EF 50mm f/1.8 STM и Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM. „Макро обективът е чудесен, когато искате наистина да се приближите до обекта си,“ – обяснява тя. EF 100mm f/2.8L Macro IS USM има максимално увеличение от 1:1 или 1x, което означава, че обектите се проектират в реален размер върху сензора. Комбинацията от възможността да снимате отблизо и широкия отвор на диафрагмата, като например при най-малкото f-число на Canon EF 50mm f/1.8 STM, означава, че е възможно да постигнете много малка дълбочина на рязкост. Както Natasha обяснява: „Това означава, че мога да заснема едно много приятно разфокусиране на фона.“

Обективът Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM е по-достъпна алтернатива на Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM и осигурява заснемане на изключително резки изображения.

Заснемане на изображенията

Добавянето на чаши с вода и поставянето на предмети, като например прибори, в края на кадъра добавя автентичност и прави изображението да изглежда като част от по-голяма картина.

Natasha използва статив и свързва фотоапарата си към компютъра, за да може веднага да преглежда резултатите и да прави корекции в композицията. Тя задава отвор на диафрагмата f/8 или f/9 за повечето снимки, което й позволява да поддържа обекта си на фокус.

„Проверете съставките и обмислете всички ъгли на снимане, преди да започнете,“ – казва тя. „Ако храната изглежда плоска, гледка отгоре е добра възможност. Винаги се старая в изображението да включа нещо, което се простира отвъд периферията на кадъра – може да е просто ръба на чинията, но това подкрепя идеята, че сцената се случва в момента.“

Когато става въпрос за осветление, не е необходим специален комплект за професионална фотография. „Снимам изображенията у дома, осветени от голям прозорец, и използвам рефлектор, за да запълня някои от по-тъмните сенки,“ – казва тя. „Обичам да работя с естествена светлина. Ако слънцето грее, можете да заснемете един прекрасен ярък блясък. Ако желаете изображенията ви да са по-меки и по-мрачни, слабата светлина сутрин или вечер върши работа. Вижте как и кога светлината грее в дома ви, за да получите желаните резултати.“

Разпечатване на вашите снимки

A PIXMA printer prints an image of a sweet potato tart. A child takes the image from the printer.
Natasha използва функцията за печат без бели полета на нейния принтер от серия Canon PIXMA TS3350, за да бъдат изображенията готови за залепяне веднага след печат – без да е необходимо изрязване.

Natasha разпечатва изображенията си на принтер от Серия Canon PIXMA TS3350, който има безжична връзка за бърз и ефективен печат. „Този принтер е чудесен,“ – казва тя. „Бърз и лесен за настройка. Патроните с мастило са лесни за поставяне и отпечатват живи и прецизни цветове.“

Natasha избра Photo Paper Plus Glossy II на Canon за качествени резултати и експериментира с разнообразни фотохартии. „Разпечатах селекция от изображения с размери 13 x 18 cm, 10 x 15 cm и 13 x 13 cm, а функцията за печат без бели полета означава, че не беше необходимо да изрязвам по ръбовете.“ Функцията за печат без бели полета на Серия Canon PIXMA TS3350 е налична до размер 13 x 18 cm и принтерът поддържа различни формати на хартията до A4, които се подават през регулируемата задна тава за хартия.

Както всички безжични PIXMA принтери на Canon, така и Серия PIXMA TS3350 е съвместима с различни приложения за печат на Canon. Приложението Easy-PhotoPrint Editor на Canon предлага множество творчески оформления и шаблони, които могат да се адаптират за книга с рецепти, и е съвместимо със смартфони и таблети. Също така е налична и настолна версия за Mac или PC компютър.

„Отпечатването чрез приложението Easy-PhotoPrint Editor на Canon е бързо и лесно,“ – казва Natasha. „Използвах опцията „Разглеждане“, за да отворя изображенията на храна в компютъра ми.“ Приложението също така осигурява достъп до множество облачни платформи и платформи на социални медии, включително Google Drive и Instagram.

Крайният продукт

A top-down shot of a printer, a recipe book and muffins on a cooling rack.
Заснемането на любимите ви творения от храна и запазването им в неустоима книга с рецепти е чудесен начин да създадете семеен спомен.

Така че следващия път, когато се отправите към кухнята, помислете за специалните рецепти, които бихте искали да запишете и да предадете на семейството и приятелите си. Не само ще се забавлявате, докато снимате и организирате вашата книга с рецепти, но и също така ще създадете ценен спомен, изпълнен с вкусни ястия и апетитни изображения, които да вдъхновят следващите поколения.

Написано от Claire Gillo

Свързани статии
A young girl creating a face out of food on a plate.

ТВОРЧЕСКИ ПЕЧАТ

Експериментирайте с храната

Забавлявайте се с кулинарната фотография и създавайте уникални натюрморти.

A hollow chocolate ball filled with ice cream and garnished with petals and chocolate sprinkles.

КУЛИНАРНА ФОТОГРАФИЯ

Най-добрите обективи за кулинарна фотография

Сервирайте кулинарни снимки, които си струва да опитате, с нашата селекция от задължителни обективи на Canon.

A low-light shot, featuring a table of cakes and flowers.

КУЛИНАРНА ФОТОГРАФИЯ

Овладейте изкуството на кулинарната фотография

Кулинарният фотограф и блогър Lina Lomelino разкрива най-добрите си съвети за това как да извлечете максимума от вашата кулинарна фотография.

Свързани продукти

Свързани продукти

Свързани продукти

Свързани статии

Разделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички съвети и техники