ТВОРЧЕСКИ ПЕЧАТ

Забавлявайте се с храната си: здравословни проекти, които можете да похапнете, разпечатате и сложите в рамка

Създавайте фотографски произведения на изкуството с хранителни продукти, които можете да намерите вкъщи.
Младо момиче, което създава лице от храна върху чиния.

Удивително е какво можете да превърнете в красиво разпечатано произведение на изкуството с малко творческо мислене. В това ръководство ще научите как да създавате собствени забавни творби от храна, как да ги заснемате с фотоапарата си и след това да ги разпечатвате, за да ги видят всички. Това е един забавен проект, в който може да участва цялото семейство, и най-вероятно всичко, от което имате нужда, се намира в хладилника, а накрая дори можете да си похапнете от здравословната храна.

1. Изберете хранителните продукти

Селекция от плодове, зеленчуци и хляб, подредени в купички върху поднос.

Преровете хладилника за цветни плодове и зеленчуци и изберете храни, които биха могли да служат за части от лицето – спагети за коса, ягоди за устни, стафиди за очи и така нататък.

Майка с двете си деца, които подреждат храна във форма на лице върху зелена чиния.

Експериментирайте с различни видове храна, за да сменяте декорациите в движение.

Изберете разнообразни цветни храни, от които можете да направите забавно лице. Свежите плодове и зеленчуци са идеални за тези цел – не само че са цветни и в удобни форми, но и чудесно представят здравословната храна. Доматите, чушките, ягодите и морковите предлагат палитра от цветове, а по-малките плодове и ядки могат да бъдат идеални за добавяне на очи и други черти на лицето. Храните, които могат да бъдат разпръснати, като леща или семена, също са добра идея за декорация. Някои хранителни продукти, като гевреците и палачинките, са кръгли като лицата на хората, така че могат да послужат за отправна точка на децата, когато приготвят своите декорации.

2. Подредете различните видове храна

Човек, направен от краставица, портокал и ябълка, поставен върху бяла чиния.

Създаването на лица от храна е истинско забавление за цялото семейство, а и можете да си похапвате, докато творите. Заснето с Canon EOS RP с обектив Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM при 1,3 s, f/8 и ISO 100.

Сега идва забавната част. Съберете цялото семейство, изберете чиния и подредете храната във формата на лице, цяла фигура или друга форма, която ви харесва. Изберете храни с различни цветове, които ще се допълват или ще си контрастират, и имайте предвид, че някои плодове или зеленчуци бързо покафеняват, затова запазете ябълките и бананите за накрая. Що се отнася до чиниите и приборите за хранене, обикновените чинии в различни цветове са най-подходящи. Затова избягвайте чинии със сложни шарки, тъй като те могат да отвлекат вниманието от храната. Дръжте под ръка нож и дъска, за да нарязвате и оформяте по-фините детайли.

3. Извайте сандвичите си

Майка и син създават кула от храна, която да прилича на Биг Бен в Лондон.

Създаването на забележителности и кули е лесен и забавен начин да включите цялото семейство.

Статуя на часовниковата кула Биг Бен в Лондон, направена от хляб, сирене и краставица.

Целете се високо и създавайте свои собствени забележителности от храна, като например Биг Бен в Лондон. Заснето с Canon EOS RP с обектив Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM при 1 s, f/5,6 и ISO 100.

Опитайте да трансформирате храната си във впечатляващи архитектурни забележителности, като например този сандвич тук, който прилича на Биг Бен. Храни като хляб, бисквити, зърнени храни и сладкиши могат лесно да бъдат подредени в конструкция – а скритите в тях шишчета за месо могат да ги задържат изправени. Децата ще се забавляват чудесно, създавайки собствена известна забележителност, и също толкова забавно ще бъде разрушаването след това, когато дойде време за обяд.

4. Направете снимка

Майка, която държи детето си, докато поставят фотоапарат на статив, за да заснемат отгоре чиния с храна, направена с форма на лице.

Включете функцията „Спусък с докосване“, ако фотоапаратът ви разполага с такава, тъй като това означава, че децата могат да докоснат екрана, за да фокусират, и да направят снимка с едно движение.

Подвижният екран на фотоапарат Canon, който показва 2-секундна самоснимачка, настроена за снимане на чиния с храна.

Използването на 2-секундна самоснимачка предотвратява заклащането на фотоапарата, причинено от натискането на спусъка. Това позволява на фотоапарата да се стабилизира, преди да заснеме снимката.

След като приключите с подредбата на храната, вземете фотоапарата си и направете снимка. Ако снимате храната отгоре, поставете цветен лист хартия под чинията с храна, за да създадете ярък фон. Изберете цвят хартия, който контрастира с чинията ви с храна. Използвайте статив за снимката, ако разполагате с такъв. Стативът ви позволява да снимате с по-ниски скорости на затвора, което от своя страна ви позволява да използвате по-ниска ISO чувствителност за изображения с по-малко шум. Ако не разполагате със статив, може да снимате, като държите фотоапарата в ръка, но вероятно ще трябва да използвате по-висока ISO чувствителност. Когато снимате със статив, това позволява повече свобода за промяна на композицията на вашия кадър.

5. Използвайте естествена светлина

Жена, която снима кула от храна с фотоапарата си, монтиран на статив, до голям прозорец.

Позиционирайте се до голям прозорец, за да можете да се възползвате от меката светлина за снимките си.

Малко момиченце, което държи син лист хартия зад кулата от храна, която прилича на Биг Бен.

Поставянето на лист хартия зад обекта може да създаде приятен и естествен фон, който насочва фокуса върху самия обект.

Естествената светлина е идеална за заснемане на натюрморти като този. Естествената светлина, която навлиза през прозорец, къпе храната ви с мекотата си и я осветява равномерно. Изберете си място до голям прозорец – но не забравяйте да избягвате пряката слънчева светлина – и експериментирайте, за да видите дали посоката на светлината работи по-добре отгоре, или отстрани. Ако установите, че светлината е твърде силна от едната страна, можете да използвате рефлектор или лист бяла хартия, за да отразите светлината обратно към сенките от противоположната страна.

6. Изберете настройките на фотоапарата си

Гърба на фотоапарат Canon, поставен на статив, който снима отгоре.

Някои от тези модели стативи разполагат с централна колона, която се удължава хоризонтално, като по този начин можете да поставите фотоапарата директно над храната.

Кора от банан, оформена като силует на жена в хавайска поличка, поставена върху черна чиния на жълти петна.

С някои творчески експерименти изкуството ви, което създавате от храна, дори няма да прилича на храната, от което е направено, като например тази танцуваща жена, направена от банан. Заснето с Canon EOS RP с обектив Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM при 1,3 s, f/8 и ISO 100.

Можете да използвате каквито настройки на фотоапарата са ви удобни, но ето една удобна настройка на експонацията за снимане чрез статив: задайте режим на фотоапарата „Приоритет на бленда“ (Av) и използвайте средно голям отвор на диафрагмата f/8 и ISO 100. А фотоапаратът ще зададе идеалната скорост на затвора вместо вас. С тези настройки скоростта на затвора вероятно ще бъде доста ниска, така че задайте 2-секундна самоснимачка, за да предотвратите заклащането на фотоапарата при задействането на спусъка, или използвайте приложението Camera Connect на Canon, за да заснемете снимката дистанционно чрез мобилното си устройство.

7. Подгответе за отпечатване

Четири снимки на чинии с храна, подредени във фотоколаж чрез приложението Easy-PhotoPrint Editor на Canon.

Освен да отпечатвате единични изображения, можете да използвате и приложението Easy-PhotoPrint Editor на Canon, за да създавате прости колажи.

След като снимате произведението си, защо не го разпечатате? Можете да лесно подготвите снимката за отпечатване с помощта на приложението Easy-PhotoPrint Editor на Canon. Прехвърлете изображенията в смартфона си с помощта на приложението Canon Camera Connect или image.canon, след това отворете изображенията в приложението Easy-PhotoPrint Editor, изберете формат на хартията и използвайте функцията за изрязване, за да отстраните всички нежелани периферни елементи. Можете също така да приложите филтри за подобряване на тоновете. Не забравяйте да зададете правилния тип печатен носител в настройките за печат – матов или гланциран – и задайте качеството на печат Best (най-добро). Струва си да съхраните и предварително зададена настройка за печат – в падащото меню Preset – за да можете да приложите същите настройки за печат само с няколко щраквания върху останалата част от творенията си.

8. Отпечатайте и поставете в рамка

Млада жена, която наблюдава как Canon PIXMA TS8351 разпечатва цветни изображения на лица, направени от храна.

Принтерите от серията Canon PIXMA TS8350 са идеални за безжичен печат от компютъра или телефона ви и ви позволяват да създавате живи и детайлни разпечатки. Всеки един принтер от гамата Canon PIXMA ще бъде подходящ за целта.

Младо момиче, поставящо колаж от изображения на лица от храни, поставени в рамка, върху камина.

След като разпечатате творението си, можете да го сложите в рамка и ще разполагате с уникално произведение на изкуството, което ще можете да поставите на стената или над камината.

Заредете няколко листа хартия Matte Photo Paper в принтера си и стартирайте отпечатването. След като приключите, би било чудесно да поставите разпечатката в рамка. Можете също да използвате Canon Magnetic Photo Paper и да залепите творенията си на хладилника или да използвате Canon SELPHY Square QX10, за да отпечатате директно върху лепяща се квадратна фотохартия! Вашите цветни шедьоври ще изглеждат фантастично, оформени в колаж и поставени на стената или над камина, а и какъв по-добър начин да запазите спомена за един забавен следобед, посветен на творчеството с храна?

Написано от James Paterson

Свързани продукти

 • Принтери за дома

  SELPHY SQUARE QX10

  Съхранявайте вашите специални спомени като красиво изработени разпечатки, които можете да правите навсякъде – безжично.
 • Мастиленоструйни принтери

  Magnetic Photo Paper MG-101

  Внесете повече творчество и интерактивност във фотопечата чрез магнитната фотохартия MG-101 на Canon.
 • Мастиленоструйни принтери

  Matte Photo Paper MP-101

  Матирана фотохартия за висококачествени разпечатки на снимки, графики и текст с матирано покритие. Подходяща и за творчески приложения, като например поздравителни картички, рекламни дисплеи и оригами.
 • Мастиленоструйни принтери

  Glossy Photo Paper GP-501

  С поддръжката на Wi-Fi и AirPrint можете да отпечатвате от смартфони, таблети и устройства на Apple.
 • Свързани статии