КУЛИНАРНА ФОТОГРАФИЯ

Най-добрите обективи на Canon за кулинарна фотография

Трябва ви нещо, с което да усъвършенствате кулинарната си фотография? Сервирайте изображения, които си струва да опитате, с нашата подбрана селекция от задължителни обективи на Canon.
Куха топка от шоколад, пълна със сладолед и гарнирана с венчелистчета и шоколадови пръчици.

Кулинарната фотография е възнаграждаващ начин да експериментирате с вашия фотоапарат Canon – и не само защото можете да изядете обекта си в края на фотосесията. Отделете време, за да аранжирате съставките на храната, да контролирате осветлението и да регулирате прецизно настройките си, и ще откриете, че можете да създадете снимки на храни, които си струва да вкусите.

Има обаче някои елементи от оборудването, които могат да ви помогнат да извлечете най-доброто качество от вашия фотоапарат. Стативът може да бъде полезен, когато снимате храна директно отгоре, при слаба светлина или когато снимате екстремни близки планове, въпреки че гамата от обективи на Canon с технологията за стабилизиране на образа (IS) също наистина ще помогне в тези ситуации. Добавянето на светкавица Speedlite на Canon или друга форма на изкуствено осветление към оборудването ви може да предложи повече творчески възможности, когато искате да придадете на кулинарната си фотография професионално усещане.

Надграждането на вашия обектив може да има най-голямо влияние върху кулинарната ви фотография. Много обективи ви позволяват да фокусирате достатъчно близо, за да улавяте малки детайли, но само истински макрообектив ви дава увеличение от поне 1x. Това означава, че обектът се улавя от сензора в мащаб 1:1 или реален размер, когато обективът е настроен на своето минимално разстояние за фокусиране.

Макрообективът е идеален за разкриване на скритите текстури, сложните шарки и фини структури на храната, които иначе биха могли да останат незабелязани – но кулинарната фотография не е само това. Тук ще разгледаме най-добрите варианти за обективи за фотоапарати Canon EOS.

Купа с паста с домати и босилек, снимана отгоре, с вилица, листа босилек и хаванче, включени в кадъра.

Кулинарните фотографи често избират 35 mm обектив за заснемане на снимки отгоре, защото е достатъчно широкоъгълен, за да вмества в кадъра реквизити, като прибори за хранене и съставки от рецептата. Заснето с Canon EOS RP с обектив Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM при 1/125 s, f/2.5 и ISO800. © Natasha Alipour-Faridani

Най-добрият RF обектив от базов клас за кулинарна фотография: Canon RF 50mm F1.8 STM

Работи с: фотоапарати със система EOS R

Със зрително поле, което не е нито прекалено широко, нито прекалено тясно, Canon RF 50mm F1.8 STM е подходящ за различни ъгли на снимане. С широкия си максимален отвор на диафрагмата f/1.8 обективът ви дава гъвкав контрол над дълбочината на рязкост, което ви позволява да изолирате отделните елементи на вкусните ястия и да създавате разфокусирани, артистични фонове, когато снимате отпред, по диагонал или отстрани. Широкият отвор на диафрагмата позволява и навлизането на много светлина за снимане при по-лоши условия на осветеност, като например слабо осветени ресторанти.

Ценово достъпен обектив, подходящ за пълнокадровите фотоапарати на Canon от системата EOS R – RF 50mm F1.8 STM разполага с асферичен елемент на обектива за постигане на висока рязкост в цялата площ на кадъра – особено полезно, когато заснемате снимки отгоре, които запълват целия кадър. Компактен и лек, той е лесно за използване и мощно допълнение към комплекта на всеки кулинарен фотограф.

Сладкиши в пастелни цветове, някои разпръснати наоколо, а други в малки купи за бисквитки, поставени на маса до бисквитки с форма на животни и глазура.

Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM разполага с бърза система за фокусиране с ултразвуков мотор, но също така е възможно ръчно да завъртите пръстена за фокусиране, за да настроите фокуса. Покритието Super Spectra намалява отблясъците от отразената от сензора светлина. Заснето с Canon EOS 800D (сега вече предшественик на Canon EOS 850D) с обектив Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM при 1/6 s, f/4 и ISO100.

Първият EF-S макро обектив на Canon, способен да улавя изображения в реален размер, е чудесен първи избор за кулинарните фотографи. Той е малък, лек, снима резки изображения и разполага с голям максимален отвор на диафрагмата, който улеснява позиционирането на обекта между красиво разфокусиран фон и преден план.

Със зрителен ъгъл, еквивалентен на 96 mm f/2.8 обектив на пълнокадров фотоапарат, ефективно получавате по-голям обсег с обектива Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM, така че можете да правите снимки, запълващи кадъра, от по-далеч. Това не само означава, че е по-малко вероятно да хвърлите сянка върху обекта, но също така ви улеснява да изолирате най-вкусно изглеждащите хапки в чинията.

Най-гъвкавият обектив за кулинарна фотография: Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

Работи с: фотоапарати със система EOS R

Хапка сирене с правоъгълна форма, рулце от смокини и парче плод, набодени на изправена вилица.

Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM е в състояние да заснема невероятни текстури и детайли, отчасти благодарение на RF гнездото, което поставя обектива по-близо до сензора. Заснето с Canon EOS R с обектив Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM при 1/125 s, f/16 и ISO100.

Различни малки деликатеси, включително върха на стрък аспержа и опашка на скарида, поднесени с лъжица.

Макро увеличението до 1:2 позволява на кулинарните фотографи да усъвършенстват детайлите. Заснето с Canon EOS R с обектив Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM при 1/125 s, f/16 и ISO100.

Многофункционален макро обектив, проектиран за пълнокадрови безогледални фотоапарати от системата Canon EOS R, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM е способен да заснеме широкоъгълен кадър на подредена маса и близък план в половин реален размер – както и всичко между тях.

Той е достатъчно малък и лек за използване без статив, при което технологията Dual Sensing IS (за 5 стъпки по-ниска скорост на затвора) ви помага да извлечете максимума от впечатляващата разделителна способност на обектива.

Подобно на други обективи в гамата RF обективи на Canon, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM разполага с персонализируем пръстен за управление в предната част на корпуса, който можете да програмирате за регулиране на важна настройка на фотоапарата, като отвор на диафрагмата, ISO или компенсация на експонацията. Това ви позволява лесно и прецизно да регулирате настройката с бързо завъртане на пръстена. Тази функция е достъпна и при използване на EF обективи с фотоапарати от системата EOS R чрез Адаптер с пръстен за управление EF-EOS R на Canon.

Опитайте да използвате този обектив с Canon EOS RP, където можете да се възползвате от функцията „Клин на фокуса“ на фотоапарата, за да внесете ново ниво на рязкост във вашата кулинарна фотография.

Най-добър обектив за кулинарна фотография в близък план: Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM

Работи с: фотоапарати със система EOS R

Резенчета лимон, които разплискват неподвижна вода на идеално черен фон.

Със зрителното си поле на телеобектив Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM е идеален за кулинарни снимки, заснети отпред, диагонално или отстрани. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM при 1/1000 s, f/4 и ISO4000. © Sharon Cosgrove

Предлагайки увеличение от 1.4x, RF 100mm F2.8L MACRO IS USM ще акцентира дори и върху най-фините детайли на едно сложно ястие, докато оптичното качество на изработка на серията L осигурява превъзходна яснота на изображението. С компенсация за до 8 стъпки по-ниска скорост на затвора, когато е съчетан с фотоапарат с вграден стабилизатор на образа (IBIS), като Canon EOS R6, обективът осигурява резки снимки без статив дори при слаба светлина. Нещо повече, относително дългото фокусно разстояние от 100 mm означава, че не е необходимо да се приближавате толкова, колкото когато използвате по-къс обектив. Това може да улесни позиционирането на светкавиците, рефлекторите и другите принадлежности и гарантира, че обективът ви няма да се запоти при снимане на горещи ястия.

Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM разполага със супербързо автоматично фокусиране благодарение на високоскоростното RF гнездо и безшумното Dual Nano USM задвижване, които го правят идеален за кулинарните фотографи, които снимат видео. Той също така разполага с пръстен за контрол на сферичната аберация, който ви позволява да регулирате ефекта „боке“ и ефектите на мек фокус за творчески кулинарни снимки.

Най-добър обектив за фотографи, които искат да пътуват с малко багаж: Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM

Работи с: фотоапарати със система EOS R

Макро снимка на шестоъгълните килийки в пчелна пита.

С тегло от само 500 g и дължина 9 cm, Canon RF 85 mm F2 MACRO IS STM е перфектният телеобектив, който можете да поставите в чантата си и да снимате навсякъде, където ви отведе любопитството – било то местен хранителен пазар или пчелник. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM при 1/60 s, f/2 и ISO1600. © Ilvy Njiokiktjien

По-евтин от своя еквивалент с фокусно разстояние 100 mm, Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM е фантастичен избор за кулинарни фотографи, които търсят къс телеобектив с макро възможности.

С малко по-широк зрителен ъгъл от 100 mm, този обектив ще осигури малко по-голяма гъвкавост при композирането на кадъра, когато пространството е ограничено. Със своя „обсег“ на телеобектив, увеличение от 0,5x и минимално фокусно разстояние от 35 cm приближаването не представлява проблем. Обективът разполага с голям максимален отвор на диафрагмата f/2 и предлага хибриден IS (стабилизатор на образа) за 5 стъпки по-ниска скорост на затвора, което осигурява ясни и резки резултати при всички условия на осветеност. Освен това той разполага с оптично покритие Super Spectra за намаляване на отблясъците – полезно, когато светлината е трудна за контролиране, като например при събития на открито.

Най-добрият обектив за кулинарни влогъри: Canon RF 16mm F2.8 STM

Работи с: фотоапарати със система EOS R

Млада жена, снимана отзад, насочва фотоапарат Canon EOS R6 към щанд със салати, пълен с купи с цветни салати.

Късият и ценово достъпен обектив Canon RF 16mm F2.8 STM осигурява изключително качество с широко зрително поле.

Жена в кафене, която държи кроасан, насочен към фотоапарат, закрепен на малък статив върху масата пред нея.

Неговият рязък, ясен и ултраширокоъгълен образ го прави идеален вариант за кулинарни влогове.

В долния край на фокусния диапазон всеки милиметър създава забележима разлика. Ако имате нужда от допълнително пространство и движението е ограничено – докато снимате в малък ресторант например или когато снимате отгоре – широкият ъгъл на Canon RF 16mm F2.8 STM може спаси кадъра ви. Притеснява ви изпъкналото изкривяване на ултраширокоъгълния обектив? Не се притеснявайте: всички фотоапарати Canon от системата EOS R, включително Canon EOS R, EOS RP и EOS R6, имат вградена корекция на изкривяването на обектива, така че вашите снимки винаги ще изглеждат естествено.

Този изключително компактен обектив, който тежи само 165 g, има минимално разстояние на фокусиране от само 13 cm, дори по-късо от това на някои макрообективи, така че можете да се приближите много и да увеличите максимално детайлите. Подобно на другите обективи с фиксирано фокусно разстояние RF 16mm F2.8 STM също така разполага с широк максимален отвор на диафрагмата за гъвкавост с дълбочина на рязкост и осветяването.

Най-добрият вариообектив за кулинарна фотография: Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

Работи с: фотоапарати със система EOS R

Близък план на филия бял тост с малка буца масло, топящо се отгоре.

Ако искате един обектив, който да отговаря на творческите ви нужди във всяка една ситуация, Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM е фантастичен избор за това. Заснето с Canon EOS RP с обектив Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM при 1/13 s, f/4 и ISO400.

С диапазон на вариото от 24 mm до 105 mm ултрауниверсалният Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM е идеален за всички позиции, от които искате да снимате. С минимално фокусно разстояние от само 13 cm и увеличение от 0,5x, когато фокусирате ръчно при 24 mm, обективът е идеален за кулинарни фотографи, които обичат да снимат вкусотии в близък план.

Може би най-изненадващото нещо в RF 24-105mm F4-7.1 IS STM е, че неговият невероятно широк диапазон на вариото и стабилизаторът на образа за 5 стъпки по-ниска скорост на затвора се побират в тяло, което е с дължина, по-малка от 9 cm, и тежи само 395 g. Благодарение на тези малки размери обективът се побира лесно в компактни фотографски чанти и прави снимането без статив лесно, осигурявайки резки изображения.Автор на текста Маркъс Хокинс

Свързани продукти

Свързани статии