ТВОРЧЕСКИ ПЕЧАТ

Открийте света на изящното изкуство от хартия с Canon Creative Park

Вижте как един талантлив творец използва своя принтер Canon PIXMA, за да издигне своя шаблон на земеродно рибарче на Canon Creative Park на следващо творческо ниво.
Ярко земеродно рибарче от хартия седи на ръката на човек с растения и картини, видими на заден план.

Има хиляди идеи и шаблони за изработка от хартия в Canon Creative Park, вариращи от архитектура до сезонна декорация. Просто изберете шаблон и следвайте инструкциите. Но какво ще стане, ако искате да преминете на следващо творческо ниво? Тук се намесва творецът и илюстратор Zack Mclaughlin от Paper & Wood, за да даде едно творческо рамо.

Zack има дългогодишна любов към света на природата и особен интерес към птиците, като ги наблюдава и снима със своя Canon EOS 90D. Той е създавал инсталации за известни универсални магазини, музеи и дори за сър David Attenborough. Вниманието на Zack към детайла е това, което го отличава, и възхищението му към природата личи във всичките му творения.

Следователно изглежда подходящо Zack, любител на птиците, да поеме това 3D предизвикателство за изработка от хартия и да избере земеродното рибарче като свой фокус.

Първи стъпки

Принтер Canon PIXMA стои на работен плот до отворен лаптоп и отпечатва шаблон на Canon Creative Park, който се вижда на екрана на лаптопа.

3D изработката от хартия за възрастни може да бъде предизвикателно и възнаграждаващо в еднаква степен, а Canon Creative Park е пълен с идеи за изработка от хартия, с които да се захванете.

Мъж се навежда над бюро внимателно, използвайки скалпел, за да изрязва шаблони от листове хартия върху подложка за рязане.

Изработването от хартия може да бъде чудесен начин да се изгубите в творчески процес, от отпечатването на шаблони до изрязването и сглобяването им. „Имам навика да се потапям изцяло в творчеството и часове по-късно осъзнавам, че съм наистина гладен или жаден – изгубваш представа за времето с това“, казва Zack. „Радиото е винаги пуснато или слушам фентъзи аудиокнига. Маниак съм.“

Първата стъпка при всеки творчески процес трябва да включва наблюдение и подготовка. Zack беше забелязал и снимал земеродни рибарчета в местните блата. „Обичам да излизам и да снимам природата, особено в тихи, ранни сутрини, просто наслаждавайки се на този спокоен момент“, казва Zack. „Искам да пренеса това усещане на закрито.“

Заедно със собствените си изображения Zack често изучава книги и онлайн рисунки, за да се подготви за всеки проект. След като избра своя шаблон за земеродно рибарче в Canon Creative Park – който е достъпен като приложение за смартфон и уебсайт – той го отпечата заедно с други изображения за вдъхновение с принтера от серия Canon PIXMA TS5350a.

За да се увери, че е получил перфектен печат с точни цветове и очертания, Zack извършва бърз и лесен процес на поддръжка на принтера в „Settings“ (Настройки), преминавайки през всички необходими проверки на дюзите. Той също така задава режим за най-добро качество, а не за чернова или стандартен режим. След като това е направено, дойде време да се залови с творчество.

„Харесва ми предизвикателството да използвам материал като хартия, за да пресъздам нещо толкова красиво, което съществува в природата“, казва Zack. „Има толкова много неща, които можете да правите с хартия, като например създаване на релеф, а матираната фотохартия на Canon е идеалният материал за това. Хартията е леко еластична, така че чрез натиск се получава вдлъбнатина. Готино е да представите хартията не само като плосък материал, както повечето хора я възприемат; има толкова много потенциал!“

Планирането и процеса

Множеството различни компоненти на шаблон за хартиено земеродно рибарче, някои сглобени, а други все още в процес, разположени до ножица на маса.

Zack учи илюстрация и прекарва години в илюстриране на детски книги, преди да разбере, че е привлечен от 3D творения. „Забавно е, тъй като сега не правя много илюстрации, всичко е 3D“, казва той. „Това е нещо, което никога не съм мечтал да правя, когато бях по-млад. Дори не мислех, че е възможно.“

Две ръце използват ножица, за да изрежат перо от хартия.

„Правя голяма купчина пера, но винаги има малко гадаене“, казва Zack. „Стигам до самия край и тогава разбирам, че имам нужда от някои неща допълнително. Започвам доста подготвен, но понякога може да стане малко хаотично.“

Не е изненадващо, че изработването на стандартния шаблон на земеродно рибарче от Canon Creative Park беше доста лесно за Zack, но той добави няколко лични щрихи, които подкрепиха крайната му мотивация – да вдъхне живот на своите хартиени птици.

„Винаги се стремя моделите ми да бъдат реалистични“, обяснява той. „Магията е в детайлите, само когато се вгледате наистина внимателно, можете да започнете да разбирате как са направени.“

След като Zack отпечатва всички плоски елементи и ги изрязва със скалпел, той добавя хартиените пера, преди да съедини частите. Използвайки текстурирана цветна хартия от 160 g/m², Zack изрязва опростена форма на листo и я задържа между пръста и палеца си. Опирайки ножицата си на друг пръст, той изрязва около контура, накъсвайки всяко парче. Във всички свои проекти той прави това с голяма сръчност. „Никога не съм се порязвал“, казва той. „Имам предпазител за пръст отзад, за да усещам къде е острието по всяко време.“

Zack смята, че е използвал около 400 пера от хартия за това кралско рибарче и съветва винаги да започвате от опашката и след това да наслоявате нагоре. Добавяйки цялото допълнително оперение с допълнителните пера, Zack знаеше, че човката и краката трябва да бъдат с около 10% по-големи, иначе щеше да изглежда непропорционално.

Внимание към детайлите

Ръката на човек държи земеродно рибарче от хартия, докато другата му ръка използва тънка четка, за да рисува главата на рибарчето.

„Използвам акрилни бои и ги разводнявам, след което използвам по-плътен слой боя за по-наситен цвят“, казва Zack. „Обичам да използвам преливащи бои, които се отразяват добре на текстурата на птиците.“

След като птицата беше оперена, залепена и изсушена, Zack използва акрилни бои, за да добави детайлите. „За щастие, шаблоните на Creative Park са много подробни, така че ми помогнаха с оцветяването на птицата“, казва той.

Той лакира клюна след оцветяването, за да му придаде лъскав реалистичен вид, и адаптира очите на земеродното рибарче, за да го направи по-реалистично, използвайки акрилни топки и боядисвайки ги. След това той създаде втори клепач от друг шаблон, така че очите изглеждаха леко вдадени.

За Zack изкуството на изработване и създаване е медитативно. „Просто забравяте за всичко останало на света, дори когато изработването не върви по план“, казва той. „Просто не мислите за други проблеми в живота си. Няма разсейващи екрани, защото използвате ръцете си. Всичко е наистина осезаемо и те отвежда далеч от всичко останало.“

Крайният продукт

Завършено земеродно рибарче от хартия, кацнало на клон под стъклен купол, който стои до саксийно растение на маса.

Проект, който продължи четири дни, като това земеродно рибарче се превърна в плод на любовта на Zack, както и всичките му проекти. „Всичко, което имам в главата си, е крайният резултат и винаги искам да го направя както трябва“, казва той.

След като наближи моментът на завършването, бяха направени още няколко корекции, като например накланяне на главата, така че да сочи леко надолу и да изглежда сякаш птицата е готова да се втурне към нищо неподозираща риба. Накрая Zack реши да покаже земеродното рибарче кацнало на клон под стъклен купол. „Прикрепих тел към основата и я оформих с помощта на моделиращ кит и клечка за зъби, за да създам релеф, преди да я боядисам“, обяснява той.

За мнозина, които виждат произведенията на Zack, това може да е единственият начин за тях да се доближат и да разгледат някои от тези птици. „Искам да помогна на хората да са по-осъзнати и да ценят природата. Също така се стремя да внеса природата на закрито, но да я оставя необезпокоявана в естествения свят. Това, което правя, преди е било оприличавано на веган препариране“, шегува се той.

Ако сте се вдъхновили от удивителните творения на Zack от хартия, защо не опитате и вие с някой от шаблоните, налични в Canon Creative Park? Не забравяйте да споделите вашите творби от хартия в социалните мрежи, като използвате хаштага #MadeWithPIXMA.

Написано от Natalya Paul

Свързани продукти

 • Принтери за дома

  Серия PIXMA TS5350a

  Покажете своето творчество чрез гъвкавата работа с печатни носители, страхотните творчески приложения и лесното свързване към смартфони на серията PIXMA TS5350a
 • Мастиленоструйни принтери

  Matte Photo Paper MP-101

  Матирана фотохартия за висококачествени разпечатки на снимки, графики и текст с матирано покритие. Подходяща и за творчески приложения, като например поздравителни картички, рекламни дисплеи и оригами.
 • Мастиленоструйни принтери

  Matte Photo Paper MP-101D

  Превърнете идеите си в реалност с тази универсална хартия. Идеална за любители и творци, тя е перфектният избор за вашите поздравителни картички, допълнения към лексикон или творчески проекти от Creative Park.

Свързани статии