ДИВА ПРИРОДА

Най-добрите съвети и най-добрият комплект: ръководство за начално запознаване с фотографията на птици

Птиците са красиви същества, но могат да бъдат трудни за снимане. Вижте нашия препоръчан комплект за заснемане на невероятни снимки и научете от фотографа на диви животни Aaron Sterling как точно го прави.
Птица с ярко оранжево оперение е снимана на клон, а фонът е разфокусиран отзад в изображение, направено с Canon EOS R6 от фотографа на диви животни Aaron Sterling.

Снимането на животни и птици в техните естествени местообитания може да бъде както предизвикателно, така и възнаграждаващо. Птиците са особено непредсказуеми и могат да избягат веднага щом усетят и най-малкото движение, но те са очарователни обекти за снимане.

И така, как да успеете във фотографията на птици? Търпението, постоянството и основното разбиране за поведението на птиците са важни, както и правилният комплект за снимане на тези относително малки, бързодвижещи се създания.

Фотографът на диви животни Aaron Sterling наблюдава и снима птици, откакто се помни. Тук той споделя своите съвети за снимане на птици, без да ги безпокои, и функциите, които трябва да търсите, когато избирате фотоапарати и обективи, за да започнете своето пътешествие във фотографията на птици.

Трябва да знаете къде да отидете и какво да търсите

Двама фотографи, седнали един до друг в скривалище за снимане на птици.

Можете да използвате един от двата подхода към снимането на птици, съветва Aaron. „Можете да изчакате дивото животно да дойде при вас, което ви дава по-голям шанс да забележите нещо рядко. Или може да сте в движение, като така ще видите много повече, но рискувате да изплашите птиците, докато се движите.“ Скривалище за фотография е идеален вариант, ако нямате против да останете на едно място.

Заснето отгоре, фотоапарат Canon PowerShot SX740 HS върху синя раница до щеки за ходене.

Важно е да сте добре подготвени, когато се отправяте да снимате птици. Не забравяйте да носите удобни обувки, чадър и да вземете нещо за хапване в раницата си, за да поддържате енергийните си нива.

Ранното пристигане на избраното място е от ключово значение, казва Aaron. „Намерете място, където животните са свикнали да виждат хора, за да не са толкова плахливи, колкото биха могли да бъдат“, предлага той. „Ако започвате, отидете в природен резерват и свикнете със средата.“

Снимането от скривалище е идеално, за да не изплашите обектите си. „Използвам малка палатка с камуфлажен принт с дупки в нея“, продължава той. „Просто седя в нея и чакам търпеливо. Колкото повече време прекарвате навън, толкова по-добре разбирате кое място е подходящо.“

Ако нямате достъп до природен резерват, можете да снимате птици в местния парк или дори в градината си. „Сложете хранилка за птици“, съветва Aaron. „Те са брилянтни, защото привличат различни птици. Поставете малка пръчка до хранилката, за да изглежда естествено, и птиците ще кацнат върху нея, като на снимката ще изглежда, че сте били навън.“ Поиграйте си с кадрирането, така че да не показвате хранилката във финалната снимка.

Трябва да се научите да се адаптирате към променящото се време и е важно да се запознаете с основните принципи на фотографията. „Научете всичко, което можете, за скоростта на затвора, отвора на диафрагмата, ISO и това, което работи най-добре за типа кадър, който търсите“, казва Aaron.

Също така трябва да научите повече за вашия обект, но това не трябва да ви плаши. „Колкото повече наблюдавате птици, толкова повече ще искате да разберете“, казва Aaron. „Започвате да разпознавате виковете на птиците и научавате, че по-малките птици често се срещат в храсти, докато хищните птици предпочитат да кацат по високи дървета.“

Функции на фотоапарата, които да търсите, когато снимате птици

Тегло и преносимост

Фотоапарат Canon PowerShot ZOOM стои на върха на паднал ствол на дърво, а на заден план има горист пейзаж извън фокус.

Canon PowerShot ZOOM е по-малък от телефона ми, побира се в джоба ми и върши работата на истински фотоапарат, така че ми позволява да се наслаждавам, без да се чувствам натоварен“, казва Aaron.

Ръка използва приложението Canon Camera Connect на смартфон, за да разглежда и споделя изображения на диви животни, направени с фотоапарат Canon.

Aaron обича да споделя снимките си в социалните мрежи, а приложението Canon Camera Connect улеснява процеса. С него можете да прехвърляте изображения между вашия фотоапарат Canon и смартфона ви. Можете също така да поставите геолокационни данни на снимките си, така че никога да не забравите къде сте забелязали червеношийката или блатното шаварче.

Ако планирате да сте навън и да се разхождате цял ден, искате комплект, който е лесен за носене. Canon PowerShot ZOOM, монокулярен фотоапарат със суперувеличение с джобен размер, е идеален за фотография на птици, като ви позволява да снимате неподвижни изображения с 12,1 мегапиксела и Full HD видео. Компактното му тяло намалява риска птицата да бъде изплашена и разполага с 3-степенно увеличение с фокусни разстояния от 100 mm, 400 mm и 800 mm, така че можете да запълните повече от кадъра с вашия обект. PowerShot ZOOM също е напълно автоматичен, така че не е нужно да прекарвате време в промяна на настройките.

Aaron изпробва Canon PowerShot ZOOM в резервата Christopher Cadbury Wetland Reserve в покрайнините на Бирмингам, Обединеното кралство, и остана впечатлен от начина, по който може просто да пъхне фотоапарата в джоба си и да го извади веднага щом забележи птица. „Харесва ми каишката, защото прави носенето толкова лесно“, каза Aaron. „Не е нужно да се притеснявате, че ще се изплъзне от ръцете ви, особено когато бързате.“

Алтернативен фотоапарат с компактни размери е Canon PowerShot SX740 HS, който разполага с вградено 40x оптично увеличение и 20,3-мегапикселов CMOS сензор, така че можете да правите снимки с висока разделителна способност с лекота.

Ако търсите фотоапарат със сменяеми обективи, Canon EOS R50 с 24,2 мегапиксела е малък и дискретен – тежи само 375 g.


Високоскоростно безшумно снимане

Две малки птици на клон, едната подава храна в устата на другата на снимка, направена от Aaron Sterling.

Aaron знае, че всичко се свежда до милисекунди, когато улавя този изключителен момент. Когато се появи птица, най-добре е да направите серия от снимки, за да подобрите шансовете си за получаване на идеалното изображение, така че опитайте да използвате режима на серия от снимки в RAW на вашия фотоапарат Canon тук. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 600mm F11 IS STM при 1/320 s, f/11 и ISO 2500. © Фотография на Aaron Sterling

Режимът за серия от снимки е вероятно най-добрият подход за снимане на бързодвижещи се обекти, като птиците например. Canon EOS R50 улавя моменти с 12 fps (15 fps с електронния затвор), докато EOS R10 може да заснема непрекъсната серия от снимки със скорост до 15 fps (23 fps с електронния затвор).

За да не обезпокоявате обекта, трябва да вдигате възможно най-малко шум, когато работите в близост, а фотоапаратите с безшумен режим на електронния затвор ви позволяват да снимате, без да издавате звук.

Режимът за серия от снимки в RAW с предварително заснемане, който се намира при фотоапарати като Canon EOS R7, е друга полезна функция за снимане на непредвидими обекти. Фотоапаратът започва да снима RAW файлове, когато натиснете наполовина спусъка и след това, когато го натиснете докрай, записва изображенията в буферната памет – до половин секунда в снимки. „Това е изключително важно, когато снимате птици, защото никога не знаете кога може да отлетят“, обяснява Aaron.

Отличен начин да снимате птици у дома е да поставите фотоапарат на статив близо до хранилка за птици, да се разположите извън полезрението и да снимате от разстояние. Широка гама от фотоапарати Canon разполагат с Wi-Fi свързаност, а всички фотоапарати от EOS R системата имат също и Bluetooth. Приложението Canon Camera Connect ви дава възможност да контролирате широк набор от настройки и да задействате затвора от вашия смартфон или таблет. EOS Utility на Canon, която е включена в първоначалната настройка на софтуера с всички фотоапарати EOS, също ви позволява да управлявате фотоапарата от компютъра си и да преглеждате изображенията си на по-голям екран.


AF проследяване за движещи се обекти и AF с откриване на очи на животни

Малка пойна птица, кацнала на клон на дърво, заобиколена от тънки клонки на фона на ярко синьо небе. Заснето с Canon EOS R10.

AF с проследяване на обект означава, че можете дори да фокусирате върху птица през зеленина. Заснето с Canon EOS R10 с обектив Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM при 500 mm, 1/1000 s, f/8 и ISO 400.

Малка птица е кацнала на клон на тъмен, замъглен фон на снимка, направена от Aaron Sterling.

„Снимането на птици е чудесен начин за повишаване на осведомеността за въздействието, което оказваме върху околната среда“, казва Aaron. „Това е една от причините да го правя – обичам птиците и искам да споделя красотата им с всички останали.“ Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM при 400 mm, 1/250 s, f/8 и ISO 1600. © Фотография на Aaron Sterling

Технологията за автоматично фокусиране Dual Pixel CMOS AF II във фотоапарати от EOS R системата, като EOS R50 и EOS R10, работи заедно с процесора DIGIC X, за да осигури бързо проследяване на обекта, което ви позволява да фокусирате незабавно върху движеща се птица. AF с разпознаване на очи на животни е функция от гамата усъвършенствани функции за автоматично фокусиране, предназначени да ви помогнат да правите резки снимки на птици в полет. AF ще търси птици в кадъра и ще ги приоритизира като основни обекти за проследяване, фиксирайки фокуса върху очите им, ако може да ги открие. Това означава, че не е нужно да жертвате резкия фокус, когато заснемате птица в движение.


Възможности за снимане при слаба светлина

Чапла, кацнала на частично потопен клон на брега на слабо осветена река, заснета с Canon EOS R10.

Aaron предпочита да снима през деня, когато осветлението е по-благоприятно, но фотоапарати като Canon EOS R10 могат да ви помогнат да заснемете зашеметяващи изображения на птици при слаба светлина. Заснето с Canon EOS R10 с обектив Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM при 343mm, 1/800 s, f/5,6 и ISO 100.

Много птици, като например совите, излизат навън само през нощта или рано сутрин, когато светлината не е идеална за фотография. 24,2-мегапикселовият Canon EOS R10 е оборудван с -4 EV фокусиране при слаба светлина и неговата максимална чувствителност от ISO 32,000, разширяема до ISO 51,200, ви позволява да снимате дори на лунна светлина.

Какво да търсите при обектив за фотография на птици

Копринарка, кацнала на клонка сред замъглени стръкчета трева, заснета с обектив Canon RF 800mm F11 STM.

Снимането от скривалище за птици ви поставя на безопасно разстояние от вашите обекти, така че по-големият обектив е полезен. Canon RF 800mm F11 IS STM може да бъде удължен до 1600 mm с удължител Canon RF 2x. Заснето с Canon EOS R с обектив Canon RF 800mm F11 IS STM при 1/40 s, f/11 и ISO 1600.

Малка птица, кацнала на клон, като фонът не е на фокус, заснета с обектив Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM от Aaron Sterling.

Тесният зрителен ъгъл, предлаган от телефото обектив, като Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, улеснява избора на идеалния мек фон, на който да кадрирате птица. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 100-400mm F.5.6-8 IS USM при 400 mm, 1/250 s, f/8 и ISO 1600. © Фотография на Aaron Sterling

Птиците обикновено са по-малки и по-трудни за приближаване в сравнение с други диви животни, така че често се нуждаете от по-голямо фокусно разстояние, за да ги снимате. Canon RF 600mm F11 IS STM, което е предпочитаното от Aaron фокусно разстояние за снимане на птици, е лек супертелеобектив, който ще ви позволи да запълните кадъра с красиви детайлни изображения. Той има и оптичен стабилизатор на образа (IS) с 5 стъпки, за да предотврати размазването, причинено от трептенето на фотоапарата.

Вариообективите ви осигуряват повече възможности за кадриране, позволявайки ви да преминавате от широкоъгълни снимки, които улавят птиците в естествената им среда, до по-тесни портрети, подчертаващи специфични характеристики. С мощен диапазон на увеличение (еквивалентен на 29-240mm при пълнокадров фотоапарат), Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM е компактен, лек и тих с 4,5 стъпки оптичен стабилизатор на образа. Друг компактен вариообектив с диапазон на фокусното разстояние, който го прави подходящ за фотография на птици, е Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM. Неговия почти кръгъл отвор на диафрагма със 7 елемента придава приятен вид на зони извън фокус и изолира обекта за изображения с по-голямо въздействие. Научете повече в нашето ръководство за най-добрите обективи за начинаещи за снимане на диви животни.

Не е нужно да сте експерт по снимане на птици, за да му се насладите и това няма да ви навреди. „Наблюдаването на птици може да бъде доста пристрастяващо“, казва Aaron. „Това е като видео игра, в която завършвате едно ниво и искате веднага да преминете към следващото. Забелязвате една птица и после искате да видите още една и още една. Възползвайте се от възможността да се свържете с природата и ще започнете да цените нашата красива планета повече. И не забравяйте, че е привилегия да наблюдавате птици.“


Написано от Nikita Achanta

Свързани продукти

Свързани статии

 • ДИВА ПРИРОДА

  Монокъл срещу бинокли – кое е най-добро за наблюдение на птици?

  PowerShot ZOOM на Canon е фотоапарат монокъл с джобен размер, идеален за наблюдение на птици – но как се представя в сравнение с биноклите Canon?

 • ФОТОГРАФИЯ НА ДИВА ПРИРОДА

  Съвети за фотографиране на дива природа

  Професионалистката Dani Connor споделя най-добрите си съвети за успех с амбициозен млад фотограф на дивата природа.

 • ФОТОГРАФИЯ НА ДИВА ПРИРОДА

  Потопете се в природата

  Фотографът на дива природа Толга Актас за това как PowerShot ZOOM може да ви помогне да се потопите в мига.

 • ДИВА ПРИРОДА

  Фотография на птици с RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

  Професионалист във фотографията и любител се обединяват, за да тестват RF 200-800mm F6.3-9 IS USM на терен.