ДИВА ПРИРОДА

Монокъл спрямо бинокли за наблюдение на птици – кое е подходящо за вас?

Монокълът и биноклите предлагат различни предимства при наблюдение на дивата природа, но кое е най-подходящо за вашите нужди? Разглеждаме различните варианти.
Човек стои сред зеленина в резерват за птици, като държи Canon PowerShot Zoom в едната си ръка и носи чифт бинокли Canon около врата си.

Наблюдаването на птици в дивата природа или в градината фокусира вашето внимание и сетива, което го прави невероятно освобождаващо съзнанието занимание. И с толкова много различни звуци, шарки на оперението и поведение винаги има нещо ново. За начинаещи наблюдатели на птици има няколко варианта за гледане и заснемане на птици отблизо, но кой е най-добрият за вас?

Биноклите са традиционен инструмент за наблюдение на птици, като са леки и компактни и предлагат невероятно увеличение, но не могат да запишат това, което виждате.

PowerShot ZOOM на Canon е фотоапарат монокъл, който включва мощен дългофокусен обектив в тяло, достатъчно малко, за да се побере в джоба ви. С гъвкаво стъпаловидно увеличение от 100 mm, 400 mm и 800 mm, той може да приближи любимите ви обекти много повече, като и да заснема наситени, цветни снимки и видео.

Като алтернатива, компактен фотоапарат, като Canon PowerShot SX740 HS, съчетава изображения с висока разделителна способност с мощно 40x оптично увеличение и е идеален за наблюдатели на птици, които искат да подобрят фотографията си.

Тук ще разгледаме различните предимства на монокъла спрямо биноклите и ще сравним Canon PowerShot ZOOM с бинокли Canon 8x20 IS и Canon 10x30 IS II, както и с компактни фотоапарати, за да ви помогнем да направите най-добрия избор за наблюдение на птици.

Монокли спрямо бинокли: плюсове и минуси

Човек, клекнал на ръба на поток, държейки Canon PowerShot ZOOM до окото си.

Canon PowerShot ZOOM предлага изчистен, удобен и компактен дизайн и се предлага в бяло и черно.

Мъж се обляга на дървена ограда и държи до очите си бинокъл Canon.

Наличието на оптични визьори в биноклите Canon 8x20 IS и Canon 10x30 IS II означава, че няма да натоварвате очите си, когато наблюдавате за по-дълги периоди.

Монокли, като Canon PowerShot ZOOM, осигуряват увеличение за едно око, за разлика от чифт бинокли, който покрива и двете. Това обикновено прави моноклите по-леки и по-малки, но със сходна степен на увеличение като при биноклите.

Малкото тегло и лесната преносимост правят PowerShot ZOOM по-сравним със смартфон, но той улавя много по-подробни и висококачествени изображения от разстояние от телефона ви. Някои смартфони може да рекламират способности за голямо увеличение, но използват комбинация от алтернативни технологии, като цифрово увеличение, хибридно увеличение и перископична оптика, за заснемане на изображения и видео от разстояние. Това означава, че стабилизацията на образа е ограничена и в повечето случаи не се предоставя качество на изображението, което се постига със специализиран фотоапарат. PowerShot ZOOM предлага малкото тегло и преносимостта на смартфон с джобен размер, но с много по-мощен и висококачествен обектив.

Ако цените най-доброто оптично качество, тогава биноклите Canon 8x20 IS разполагат с прецизна оптика и същото покритие Super Spectra, което се среща в прочутата гама EF обективи на Canon, което ви дава невероятно наситен образ с точно цветопредаване, така че да виждате птиците в пълния им блясък.

Почти толкова компактни и леки, биноклите Canon 10x30 IS II предлагат 10x увеличение и са перфектни за природа, пътуване и наблюдения на спортни събития. Основното предимство е, че биноклите имат същата технология за оптична стабилизация на образа, използвана в обективите за фотоапарати на Canon, за осигуряване на превъзходна яснота и компенсиране на заклащането, така че можете ясно да наблюдавате обекти на големи разстояния. Биноклите имат и оптичен визьор, докато PowerShot ZOOM има електронен визьор (EVF).

Две ръце държат комплект черни бинокли Canon 8x20 IS пред тялото.

Биноклите Canon 8x20 IS тежат само 420 g, така че едва ще ги усетите, когато висят на врата ви, което ви позволява да фокусирате веднага щом забележите движение в далечината.

Ръка, която поставя Canon PowerShot ZOOM в джоба на пухкаво яке в кремаво и жълто.

С малкия си размер – тегло от приблизително 145 g (включително карта)/144 g (само тяло), USB-C зареждане и доста време за работа, Canon PowerShot ZOOM може да стои в джоба ви или на китката ви за онези важни снимки на дивата природа.

Въпреки това, по-големият размер и по-голямото тегло на биноклите означава, че те не винаги са практични и повечето от тях няма да се поберат в джоба. Те също така не ви дават възможност да заснемате изображения или да променяте нивото на увеличение. Когато сте на разходка и не искате да носите излишно оборудване със себе си, PowerShot ZOOM е идеален избор. Той е красив и дискретен, но същевременно ви доближава до птиците, тъй като ви позволява незабавно да приближавате и да снимате с лекота. Просто включете, кадрирайте и снимайте – дори само с една ръка – благодарение на простото разположение на бутоните без сложни менюта.

Скоростта е това, което отличава PowerShot ZOOM. Тъй като е напълно автоматичен, можете да го насочите и да снимате, без да се налага да спирате и да обмисляте най-добрите настройки.

Мощен дългофокусен обектив в малко тяло с джобен размер

Усмихнат мъж доближава Canon PowerShot ZOOM до лицето си, докато гледа през прозореца на скривалище за птици.

Напълно автоматичен, мощният DIGIC 8 процесор на Canon PowerShot ZOOM спестява време, като мисли вместо вас, оставяйки ви свобода да уловите този магически момент, преди да е изчезнал.

Две ръце държат смартфон до Canon PowerShot ZOOM, показвайки, че е свързан чрез приложението Canon Camera Connect.

Canon PowerShot ZOOM може да се свърже с вашия телефон чрез Wi-Fi или Bluetooth с помощта на приложението Canon Camera Connect, което е идеално за добавяне на GPS информация за местоположение към вашите снимки, както и за възможност да преглеждате снимките си и да подбирате най-добрите веднага.

Монокълът Canon PowerShot ZOOM предлага уникално изживяване при наблюдение на птици, като стои много по-удобно в ръката ви от телефон или компактен фотоапарат. И за разлика от чифт бинокли, той е способен да заснема серия от детайлни 12-мегапикселови изображения с висока честота от 10 fps, която е идеална за птици в полет.

За наблюдение на птици и фотография на дива природа се нуждаете от достатъчно увеличение, за да запълните кадъра с пернат обект. Canon PowerShot ZOOM се справя отлично тук, като заснема снимки и Full HD видео с помощта на конструкцията със стъпково увеличение, включваща две оптични фокусни разстояния – 100 mm и 400 mm – с 2x цифров конвертор, за да ви предостави увеличение до 800 mm. Можете мигновено да превключвате между фокусните разстояния с натискане на превключвател, така че да приближавате отдалечени обекти, без изобщо да се налага да откъсвате окото си от суперясния 2,36-мегапикселов визьор, който може да се използва дори при ярка дневна светлина без отблясъци върху екрана. Благодарение на вградения оптичен стабилизатор на образа по 4 оси, изгледът също е без вибрации, което намалява умората на очите.

За разлика от традиционния монокъл, PowerShot ZOOM е с добра свързаност, предлагайки Wi-Fi и Bluetooth, които се свързват с приложението Canon Camera Connect за някои удобни функции. Например можете да го свържете към телефона си, за да добавяте геолокационни данни за изображенията, които сте заснели, което е перфектно, ако искате да проследявате места за наблюдения на птици и да запомните местоположението им за по-късно. Можете също така да споделите изгледа на живо, така че другите да могат да видят това, което виждате вие в реално време.

Напълно автоматичният режим удобно управлява експонацията вместо вас и можете лесно да променяте настройките в опростеното меню.

Монокъл, бинокли или компактен фотоапарат: кое би било най-подходящо за вас?

Кадър на Canon PowerShot ZOOM, бинокъл Canon и фотоапарат Canon, разположени на дървена пейка в скривалище за наблюдение на диви животни.

С диапазон на увеличение от 100-800 mm, монокълът Canon PowerShot ZOOM може да предложи невероятно увеличение на малки и далечни обекти. Неговият 0,39-инчов EVF OLED визьор осигурява ясно и рязко наблюдение с 2,36 милиона точки и честота на опресняване от 59,94 fps. Това е идеалното допълнение към оборудването на всеки наблюдател на птици или добра алтернатива на обемистото, тежко оборудване.

Зашеметяващите бинокли със стабилизатор на образа на Canon предлагат невероятен обсег и качество при наблюдение на птици и те неслучайно са били постоянен спътник на поколения наблюдатели на птици. Въпреки това, ако искате нещо малко по-малко и по-леко, с възможност за заснемане на изображения, тогава Canon PowerShot ZOOM предлага подобно телеувеличение плюс възможности за заснемане на снимки и Full HD видеоклипове.

Както Canon PowerShot ZOOM, така и гамата бинокли на Canon предлагат мощно увеличение, но фотоапаратът монокъл на Canon предоставя възможност не само за наблюдаване на обект, но и за заснемане. Той също така разполага с много кратко време за включване, така че можете буквално да го вземете и да започнете да снимате, за да сте сигурни, че няма да пропуснете момента.

Ако снимането е най-важната част от наблюдението на птици за вас, тогава може да предпочетете да изберете компактен фотоапарат, като Canon PowerShot SX740 HS. Неговото 40x увеличение е идеално за заснемане на снимки в близък план, като същевременно спазвате дистанция, а сензорът от 20,3 мегапиксела ще ви даде изображения с висока разделителна способност, които можете да отпечатате и покажете с гордост. PowerShot SX740 HS е по-голям от PowerShot ZOOM, но има екран, а не електронен визьор, което може да е подходящо за хора, които имат затруднения с визьора.

Има толкова много красиви птици, които можете да снимате, а изборът на някой от продуктите PowerShot, като и наличието на бинокъл под ръка, ще ви помогне по време на пътешествието ви. Защо не отидете в гориста местност в покрайнините на града или защо не излезете в задния си двор и не опитате днес?Написано от Lauren Scott

Свързани продукти

 • Компактни цифрови

  PowerShot ZOOM

  PowerShot, който се побира в дланта, за заснемане на вълшебните семейни моменти или моменти в дивата природа при 100 mm, 400 mm2 или при 800 mm с цифрово увеличение.
 • 8x20 IS

  Компактни и лесни за използване, нашите най-леки досега бинокли със стабилизатор на образа и 8x увеличение са перфектни за пътуване и наблюдаване на дивата природа и спортни събития.
 • Компактни цифрови

  PowerShot SX740 HS

  Уловете всеки детайл с 40x оптично увеличение и 4K UHD видеозапис с джобен компактен фотоапарат.

Свързани статии

 • ФОТОГРАФИЯ НА ДИВА ПРИРОДА

  Потопете се в природата

  Фотографът на дива природа Толга Актас за това как PowerShot ZOOM може да ви помогне да се потопите в мига.

 • ФОТОГРАФИЯ НА ДИВА ПРИРОДА

  Съвети за фотографиране на дива природа

  Професионалистката Dani Connor споделя най-добрите си съвети за успех с амбициозен млад фотограф на дивата природа.

 • КОМПАКТНИ ФОТОАПАРАТИ

  Вижте по-надалеч: PowerShot ZOOM

  Разберете защо този джобен компактен фотоапарат е идеален за семейни приключения.

 • ДИВА ПРИРОДА

  Как да снимате птици

  Съвети и най-добър комплект за начинаещи фотографи на птици.