Alan Rowan stands on the side of a hill, with yellow gorse bushes, grassy fields and a river in the valley behind him. He holds a compact camera to take a photo of the natural view.

Среднощен скитник: как Munro Moonwalker снима планински пейзажи

Когато Alan Rowan към полунощ свърши смените си като журналист в национален вестник, той е зареден с твърде много енергия, за да спи. Като един заклет планинар, след като напусне редакцията на вестника, той се насочва направо към шотландските планини. Докато се изкачва в тъмното, той посреща изгрева на слънцето без "друга жива душа наоколо" и слиза, когато останалият свят се събужда.

"Едно от прекрасните неща да се разхождаш по това време на нощта е, че денят се пробужда с теб.", казва той.

The sun sets over a low mountain landscape.

Уникалният начин на живот на Alan му приляга толкова добре, че го поддържа вече 20 години, като съчетава страстта си към планините с работния график и през вечерите е изкатерил общо около 300 върха.

Днес Alan е журналист на свободна практика и автор, публикувал е две книги за своите среднощни приключения, а в момента работи върху трета книга за мисията му тази година да изкатери различна планина на всяко пълнолуние.

Страстта му към нощните покорявания означава, че не разопакова раницата и на мига е готов да се отправи към най-високите върхове в Шотландия – приключения, които документира в блога си и социалните медии под псевдонима Munro Moonwalker.

За да улови планинските гледки, един компактен фотоапарат Canon, достатъчно малък, за да сложи в джоба на якето, винаги го придружава на тези пътувания. "Добре е да не носите тежък багаж, ето защо предпочитам една добра джобна камера.", казва Alan. "Отивам да видя планините и да правя снимки, а не да правя снимки и да съм на планина – има разлика. Не искам да се занимавам със смяна на обективи и други подобни неща. Затова джобните камери са идеални за моите нужди."

"Всяка снимка разказва история – като дневник за това къде си бил и кой си"

Alan използва модел PowerShot SX740 HS за улавяне на спомени от планините. Освен че е преносима и лесна за използване, камерата притежава редица мощни функции – от 4K видеоклип до забележително 40x оптично мащабиране – което означава, че може да снима както близки детайли, така и отдалечени диви животни и обекти.

"Фотографията е много важна за мен.", казва той. "Всяка снимка разказва история – като дневник за това къде си бил и кой си. Това е и начин да покажеш на другите какво пропускат. Толкова много пъти стигаш до върха на планината и си мислиш: "Иска ми се еди-кой-си да види това." Чудесно наследство е – снимките ще бъдат предавани в семейството и се надявам, че внуците ми ще се радват да видят какво съм направил."

Съветите на Alan за природна фотография

1. Вземете апарат с голямо мащабиране

Изкачванията на Alan го отвеждат до шеметни места, където безопасността изисква да се придържаш към утъпкани пътеки. "Доброто мащабиране означава, че когато забележите диви животни, като елени или грабливи птици, ще можете да се доближите много.", казва той.

"Ако видите нещо на миля разстояние, няма как изведнъж да решите да идете до там и да снимате, защото докато стигнете, ще е изчезнало. Трябва да можете да заснемете кадъра от мястото, на което сте".

A rusty red boat sits in the middle of a lake on a sunny day
A close-up of the boat’s hull shows flaky red and blue paint with a metallic texture.

Моделът Canon PowerShot SX740 HS побира 40x оптично мащабиране в компактен корпус, което позволява детайлно заснемане на далечни обекти, а технологията ZoomPlus дигитално удвоява оптичното мащабиране на 80x с малка загуба на качеството, сравнено с други дигитални мащабирания. На снимките по-горе е използвано 80х мащабиране за улавяне на ръждиви детайли върху корпуса на далечна лодка.

Фотоапаратът дори позволява на Alan да заснеме близки кадри на небето вечер. "Работя по книга, която е изцяло за това да бъдеш в планините при пълнолуние.", казва той. "Да имам камера с мощно мащабиране ми дава възможност да заснемам по-близки кадри".

2. Бъдете готови за действие

Режимът за серия от снимки може да е от полза горе в планините. "Намирате се пред обширен пейзаж, но често може да забележите движение доста по-надолу, а имате само няколко секунди, за да направите нещо по въпроса.", казва Alan. "Ако забележите проблясък в храстите, искате бързо да го заснемете. Скоростта на многократното заснемане при Canon PowerShot SX740 HSви дава огромна преднина в улавянето на момента".

Този режим за серия от снимки от 10 кадъра в секунда, пригоден за движещи се обекти от диви животни до спортни празници в училище, заснема много повече.

3. Уверете се, че може да уловите фините детайли

Свързани статии
A person wearing hiking gear and a large rucksack stands on top of a rocky outcrop with their dog. In the background, acres of remote moorland can be seen.

ПРИКЛЮЧЕНСКА ФОТОГРАФИЯ

Приключенска фотография сред природата

Фотографът Anna Blackwell се разхожда из дивата природа на Дартмур с Canon EOS R6.

Water droplets catching the light on a spiderweb.

ПРИРОДНА ФОТОГРАФИЯ

Природата в черно-бяло с PowerShot G7 X Mark III

Посланичката на Canon Хелън Бартлет споделя съветите си за създаване на вдъхновяващи черно-бели снимки на природата с вашия компактен фотоапарат, докато сте на път.

A man standing among the trees using the PowerShot ZOOM.

ФОТОГРАФИЯ НА ДИВА ПРИРОДА

Потопете се в природата

Фотографът на дива природа Толга Актас за това как PowerShot ZOOM може да ви помогне да се потопите в мига.

"Когато сте на върха на планина, разполагате с невероятна гледка, която искате да заснемете по най-добрия начин.", казва Alan. Затова да имаш камера, способна да заснеме възможно най-много информация, наистина си струва. "Видеокадри в 4K дават на всекиго по нещо. При снимане в 4K формат улавяте малки детайли, които при други обстоятелства ще липсват".

Видеорежимът на 4К заснемане при Canon PowerShot SX740 HSосигурява висока резолюция и предлага опцията да вземете кадър от заснетия материал. Alan открива, че функциите за междукадров интервал при филмиране също са добри. "Междукадровият интервал е чудесен за заснемане на изгреви и залези. Можете да уловите променящата се светлина и различните цветове в много кратка последователност".

4. Споделяйте в движение, където и да сте

A purple and grey landscape lies on the floor with walking poles and a camera on top of it.

"Споделянето е станало много, много важно.", казва Alan. "Хората нетърпеливо чакат да публикувам нови истории в социалните мрежи. Понякога не успявам да го направя и в следващия момент хората питат: "От много време очаквам тази публикация, къде е"?

Bluetooth и Wi-Fi свързаността при Canon PowerShot SX740 HSозначава, че Alan може да споделя кадри в движение, като свърже фотоапарата с телефона си, за да публикува актуални моменти от планината. Кадрите автоматично се прехвърлят към телефона му с функцията Auto Transfer на приложението Canon Camera Connect, а и може да добавя географски данни към снимките (геотаг), преди да ги публикува в неговия блог и социалните медии, като използва GPS на смартфона си.

5. Използвайте стабилизация на образа за бързи диви животни и макроснимки


Независимо дали Alan снима внучката си, докато тя се премята из градината, или реещ се в небето орел, той е открил, че функцията Intelligent IS на Canon PowerShot SX740 HSе безценна за поддържане на стабилен и ясен кадър. Той твърди, че системата работи еднакво добре както при макроснимки, така и в движение.

"Снимам в близък план гъсеници, пеперуди и всякакви неща за внучката ми, а после й ги показвам," казва той. "Тя много се впечатлява и се чувстваме свързани чрез тези снимки. Чудесно е, че тя иска да отиде и да проучи. Няма нищо по-хубаво от това младото поколение да се интересува от природата и света на природата."

A macro shot shows bluebells with wet grass behind.

Написано от Lucy Fulford

Открийте силата и разнообразието на 4K гамата на Canon

Свързани статии

Разделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички съвети и техники