РЪКОВОДСТВО ЗА КУПУВАЧА

Вижте най-добрите обективи за начинаещи за фотография на дива природа

Открийте най-добрите и най-рентабилни обективи за заснемане на страхотни изображения на дивата природа, идеални за фотоапарати със системата EOS R на Canon, включително EOS R7 и EOS R10.
Иберийски рис на голяма скала, гледащ директно към фотоапарата.

Заснемането на по-близки кадри на диви животни и птици в естествената им среда изисква разбиране на поведението на животните, умения за работа на открито, търпение и постоянство. Но дори и с всички тези неща, все още няма да стигнете далеч без телеобектив.

Добрата новина е, че не е необходимо да се охарчите за скъп професионален обектив, за да започнете с фотографията на дива природа. Има изобилие от леки, високопроизводителни обективи за диви животни, от които да избирате, с опции за фиксирано фокусно разстояние и вариообектив, подходящи за безогледални фотоапарати със системата EOS R, включително Canon EOS R7 и EOS R10.

Кълвач кацнал на клон, заобиколен от високи треви и зеленина.

Вариообективите ви осигуряват повече възможности за кадриране, позволявайки ви да преминавате от широки снимки, които улавят животните в естествената им среда, до по-тесни портрети, подчертаващи специфични характеристики. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM при 400 mm, 1/50 сек, f/8 и ISO800.

Снимка в близък план на колоритен папагал със зелено оперение на главата, зелено-сини крила и ярко оранжево тяло.

Телефото обективите ви позволяват да правите детайлни снимки на животни, до които не можете да се приближите отблизо, независимо дали защото са опасни, или защото просто не искате да ги смущавате. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 600mm F11 IS STM при 1/350 s, f/11 и ISO1600.

Имам ли нужда от телеобектив за фотография на дива природа?

Не винаги. Понякога можете да използвате широкоъгълен обектив – обикновено дефиниран като такъв с фокусно разстояние от 35 mm или по-малко – за да заснемате снимки на диви животни в тяхната среда, но ще трябва да се приближите, за да снимате. Ако искате да получите снимки на дивата природа, които изпълват кадъра, обикновено се нуждаете от телеобектив (85 mm или по-голямо фокусно разстояние) или такъв със супер телефото (над 300 mm) обхват. Тези типове обективи заснемат по-тясно зрително поле – само част от сцената пред вас – което кара отдалечените животни и птици да изглеждат по-големи на снимката.

Трябва ли да използвам увеличение или обектив с фиксирано фокусно разстояние за фотография на дива природа?

Телефото вариообективите са по-гъвкави, което ви позволява да променяте кадрирането на снимката, без да се налага да местите позицията си или да спирате заснемането и да превключвате на друг обектив. Обективите с фиксирано фокусно разстояние предлагат само едно фокусно разстояние, но обикновено са по-леки от еквивалентния вариообектив. Те се предлагат и с по-големи фокусни разстояния, което прави по-лесно заснемането на дивата природа, тъй като не сте в състояние физически да се приближите, когато дори вашият вариообектив няма достатъчно обхват.

Канадска гъска плува в спокойна вода.

Новаторската EOS R система позволява иновативни, леки дизайни на обективите – като Canon RF 800mm F11 IS STM, който тежи 1260 g и е с размери от само 281,8 mm в прибрано положение, което улеснява вземането му с вас. Заснето с Canon EOS RP с обектив Canon RF 800mm F11 IS STM при 1/500 сек, f/11 и ISO1250. © Ben Hall

Ръце, държащи фотоапарат Canon EOS R7 с прикрепен вариообектив.

Вариообективът ви дава гъвкавостта да композирате отново снимката, за да заснемете сцената, когато просто не бихте имали време да смените обектива.

Кои фокусни разстояния са най-добри за диви животни и птици?

Птиците обикновено са по-малки и по-трудни за приближаване в сравнение с други диви животни, така че често се нуждаете от по-голямо фокусно разстояние, за да ги снимате. Докато можете да правите пълнокадрови снимки на голям бозайник с обектив от 300 mm или 400 mm, то може да се наложи да използвате обектив от 500 mm, 600 mm или дори 800 mm за някои видове фотография на птици.

Размерът на сензора на фотоапарата обаче може да помогне. Сензорите в безогледалните фотоапарати APS-C, като например EOS R7 и EOS R10, са по-малки отколкото пълнокадровите сензори в други фотоапарати в гамата на системата EOS R, например EOS R6. Така че в действителност те изрязват изображението от обектива, което кара обектът да запълни по-голяма част от вашия кадър. Този 1.6x коефициент на изрязване увеличава обхвата на обектива, така че например използването на обектива RF 50mm F1.8 STM на фотоапарат APS-C ви дава същото зрително поле, което бихте получили с 80mm обектив на пълнокадров фотоапарат, а използването на стандартен 100mm обектив дава същото зрително поле като обектив от 160mm на пълнокадров фотоапарат. Получавате същото предимство, когато използвате обектив EF на EOS R7 или EOS R10 чрез някой от гамата адаптери за монтиране EF-EOS R.

Човек прави снимка отблизо с помощта на фотоапарат Canon EOS R10 и обектив RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.

Автофокусът на Canon EOS R10 продължава да работи в почти пълен мрак до стойност на експонацията от -4 EV 1 . EOS R7 работи при още по ниски стойности като -5 EV 1 .

Как обективът и технологията на фотоапарата могат да ви помогнат да правите по-добри снимки на дивата природа?

Обективите с по-големи фокусни разстояния могат да бъдат по-трудни за поддържане на стабилни изображения, но вграденият оптичен стабилизатор на образа (IS) може да помогне за коригиране на всяко замъгляване, причинено от трептенето на фотоапарата. EOS R7 и Canon EOS R6 също имат вграден стабилизатор на образа, който може да осигури до 7 стъпки на IS, когато се използват със съвместим обектив.

Размазването невинаги е лош ефект, както фотографът на дивата природа Ben Hall обяснява в творчеството си с абстрактно видео за фотография на дива природа (по-долу)2.

Междувременно мощен мотор на фокуса ще ви помогне да се справяте с бързодвижещи се животни, а колкото по-тих е по време на работа, толкова по-малко вероятно е да изплашите животното. RF гнездото на фотоапаратите със система EOS R позволява изключително бърза връзка между фотоапарата и обектива за изключително бързи и надеждни скорости на фокусиране. Canon EOS R7, EOS R10 и EOS R6 също така се възползват максимално от присъщата скорост на автофокуса на обектива и споделят процесор, който използва изкуствен интелект със задълбочено самообучение, за да разпознава и проследява животните и птиците с невероятна скорост и ефективност. За да се гарантира, че ще получите динамична снимка в дивата природа, най-добре е да се направи поредица от изображения, а EOS R7 и EOS R10 предоставят светкавична скорост до 30 fps и 23 fps съответно3 заедно с AF проследяване.

По-висока максимална бленда (по-ниско f-число) означава, че обективът може да пропусне повече светлина във фотоапарата, което може да помогне, ако снимате бързодвижещи се животни при слаба светлина. Пълнокадрови безогледални фотоапарати като EOS R6 работят особено добре в този случай.

И накрая трябва да вземете предвид размера и теглото на обектива си, тъй като е по-вероятно да носите компактен и лек обектив с вас. С тегло от 300 g, но с мощен и ефективен диапазон на увеличение от 28.8-240mm, RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM например ви позволява да се възползвате максимално от всички възможности за фотография на дивата природа.

Кои са най-добрите обективи на Canon за фотография на дива природа?

Ето и селекция от лесни за използване обективи, които създават висококачествени снимки на диви животни и птици.

Най-добър RF компактен обектив от базов клас за фотография на дивата природа: Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

Продуктова снимка на открито, заснета с фотоапарат Canon EOS R7 с прикрепен обектив RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, на голяма скала.

Ефектният диапазон на вариото на Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM от 28.8-240mm ви позволява да увеличите мащаба, за да погледнете на нещата по-обширно – идеален за заснемане на диви животни на фона на великолепни пейзажи или за приближаване за заснемане на детайлите.

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM е един от първите обективи, създадени специално за APS-C фотоапарати със системата EOS R, като например EOS R7 и EOS R10. Той разполага с мощен диапазон на вариото 8.33x, който се простира от широк зрителен ъгъл до телефото обхват. Това може да ви даде ясно предимство, ако снимате в прашни среди или трябва да реагирате бързо на различни възможности за снимки в дивата природа, където може да пропуснете снимка, докато сменяте обективи.

Благодарение на 1,6x коефициента на изрязване на тези фотоапарати обективът има ефективен диапазон на вариото, който 28.8-240mm обектив би имал на пълнокадров фотоапарат, но все пак е сравнително компактен и лек с тегло само от 300 g.

Най-добър RF вариообектив от базов клас за фотография на дивата природа: Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

Елен с големи рога, стоящ на открито място в гората, се обръща с лице към фотоапарата.

Удвояването на фокусното разстояние – например от 200 mm на 400 mm – означава, че животните и птиците изглеждат два пъти по-големи на снимката, което привлича вниманието върху обекта. Заснето с Canon EOS RP с обектив Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM при 400 mm, 1/40 s, f/8 и ISO800. © Ben Hall

Елен с малки рога стои в рамка от папрати в зелена гора.

Тесният зрителен ъгъл, предлаган от телеобективите, улеснява получаването на перфектния мек фон, за да се снима дадено животно. Заснето с Canon EOS RP с обектив Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM при 373mm, 1/50 сек, f/8 и ISO1250. © Ben Hall

RF обективите на Canon за фотоапарати с EOS R система са оборудвани с редица иновации в дизайна и Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM не е изключение. По-лек е от Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM, но има по-голям обхват, който може да се увеличи допълнително с RF удължители. Той има предимството на 5.5-стъпков стабилизатор на образа за по-резки снимки без статив, което се увеличава до 6 стъпки с фотоапарати, оборудвани с IBIS, като EOS R6 и EOS R7. Той също така използва изключително бърза, но почти безшумна технология за автофокус Nano USM, която няма да изплаши животните, до които се опитвате да се приближите. Този обектив има подсилен ефективен диапазон на вариото от 160-640mm, когато се използва с EOS R7 и EOS R10.

Най-добри RF супер телеобективи за снимане на дивата природа от базов клас: Canon RF 800mm F11 IS STM и Canon RF 600mm F11 IS STM

Заек в поле на замъглен фон със слънчева светлина, показваща вените на едното му ухо.

Големият обхват на телефото обектив, като RF 800mm F11 IS STM, дава възможност за заснемане на плашливи животни, без да ги притеснявате. Заснето с Canon EOS RP с обектив Canon RF 800mm F11 IS STM при 1/100 сек, f/11 и ISO500. © Ben Hall

Бдителен лемур на скала с отвори в скалата зад него.

Телефото обективите с по-малък максимален размер на отвора на диафрагмата, като f/5.6 и f/11, са по-лесни за носене и по-достъпни от обективи с голям максимален размер на отвора на диафрагмата (по-ниски f-числа). Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 600mm F11 IS STM при 1/1400 сек, f/11 и ISO1600.

RF 800mm F11 IS STM ви позволява да получите снимки със запълване на кадъра на дивата природа, независимо дали снимате голям дивеч, или птици в задния ви двор. Добавете удължител Canon RF 1.4x или удължител Canon RF 2x към обектива и можете да получите още по-голям обхват – до 1600 mm с последния. Фотоапаратите от системата EOS R могат да фокусират автоматично дори при това впечатляващо фокусно разстояние. Монтирайте обектива на Canon EOS R7 или EOS R10, а коефициентът на изрязване ви осигурява мощно 1280 mm ефективно фокусно разстояние без намаляване на блендата, заради използването на 1.4x или 2x удължители.

За обектив с толкова голям обхват RF 800mm F11 IS STM е изненадващо компактен и лек и разполага с 4-стъпков оптичен стабилизатор на образа за по-прецизни снимки и видеоклипове без статив.

Докато Canon RF 800mm F11 IS STM е особено подходящ за фотография на птици, RF 600mm F11 IS STM е супер телеобектив с по-общо предназначение, подходящ за птици и животни. Неговият набор от функции е подобен на RF 800mm, включително диафрагма без ламели f/11 за приятно фоново размазване и мотор STM за почти безшумен автофокус и работи с удължител Canon RF 1.4x (което ви дава 840 mm фокусно разстояние) и удължител Canon RF 2x (дава ви 1200 mm). На EOS R7 и EOS R10 той има ефективно фокусно разстояние от 960 mm без удължител. Обективът също се прибира до по-малко от 20 cm дължина, което го прави универсален супер телефото, който можете да вземете навсякъде.

Най-добрият EF обектив от базов клас за фотография на дивата природа: Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM

Патица, снимана от нивото на водата, с капчици вода, които капят от човката й.

Универсалният обектив Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM е съвместим както с Full-Frame, така и с фотоапарати APS-C EOS DSLR и може да се използва и на фотоапарати със система EOS R и такива от серия EOS M чрез адаптери. Заснето с Canon EOS 850D с обектив Canon EF 70-300mm IS f/4-5.6 IS II USM при 267 mm (35 mm еквивалентно фокусно разстояние е 427 mm), 1/320 сек, f/5.6 и ISO640. © Ben Hall

Това е вариообектив, който обхваща широк диапазон на фокусното разстояние 70 – 300 mm и е класически обектив за начинаещи фотографи на дива природа, осигуряващ гъвкави възможности за кадриране на по-големи животни. За да се приближите още повече, закрепете Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM на Canon EOS R10 или EOS R7 чрез адаптера Canon EF-EOS R и ще получите ефективен диапазон на вариото от 112 – 480 mm.

С тегло от само 710 g и прибиращ се до 14,55 cm той е лесен обектив за вземане на път, а неговият 4-стъпков стабилизатор на образа помага за намаляване на размазването от трептенето на фотоапарата за по-резки изображения.

Най-добрият EF-S обектив от базов клас за фотография на дивата природа: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM

Два лебеда плуват върху неподвижна вода.

Универсалният обектив EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM е лек и компактен, което означава, че можете да се приближите до далечни животни и да снимате плавно и тихо, за да не притеснявате обекта си. Заснето с Canon EOS 850D с обектив Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM при 200 mm (35 mm еквивалентно фокусно разстояние е 320 mm), 1/4000 сек, f/5.6 и ISO800. © Ben Hall

Ако търсите телефото вариообектив, който да допълни комплект с обектив 18-55mm, това е добър вариант. Проектиран за EOS DSLR фотоапарати с APS-C сензори, като Canon EOS 90D и EOS 850D, EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM предоставя изображение с еквивалентно зрително поле като 88-400mm обектив на пълнокадров фотоапарат. Това е малък, лек и лесен за носене обектив, идеален за ден, прекаран в зоологическа градина или природен парк, или когато снимате на открито.

Алтернативни обективи за снимане на дива природа

Въпреки че телефото обективите са обективи за фотография на дива природа, има много други обективи, които могат да се използват за творчески цели при снимане на животни и птици.

Макрообективите, като например Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM и Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM са идеални за снимане на насекоми и други малки същества. Въпреки че Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM не е специален макрообектив, той има впечатляващо увеличение почти половин размер. EF и EF-S обективите са напълно съвместими с EOS R7 и EOS R10 чрез адаптер за монтиране Canon EF-EOS R. Можете също да използвате EF-S обективи чрез адаптера на пълнокадрови фотоапарати със системата EOS R, като EOS RP и EOS R6, ако искате да използвате 1.6x режим на изрязване.

Широкоъгълните обективи, като Canon RF 14-35mm F4L IS USM и свръхширокия Canon RF 16mm F2.8 STM, са също подходящи, когато искате да заснемете повече от местообитанието на дадено животно, ято птици или дори влог, в който участвате и разказвате за дивата природа, която заснемате.

Написано от Marcus Hawkins и Matthew Richards

1По време на заснемане на снимки с обектив f/1.2, централна AF точка, AF при единичен кадър, при 23°C/73°F, ISO100. С изключение на RF обективите с покритие за дефокусирано изглаждане.

2Видеото е достъпно само на английски език.

3Скоростта на серията от снимки може да варира в зависимост от различните условия, вижте спецификациите за подробности.

Свързани продукти

Свързани статии

 • ДИВА ПРИРОДА

  Фотография на птици с RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

  Професионалист във фотографията и любител се обединяват, за да тестват RF 200-800mm F6.3-9 IS USM на терен.

 • ФОТОГРАФИЯ НА ДИВА ПРИРОДА

  Съвети за фотография на дива природа

  Съвети и техники, които да пренесат фотографията на дивата природа на следващото ниво и да извлечете максимума от вашия фотоапарат и обективи на Canon.

 • ФОТОГРАФИЯ НА ДИВА ПРИРОДА

  Съвети за фотографиране на дива природа

  Професионалистката Dani Connor споделя най-добрите си съвети за успех с амбициозен млад фотограф на дивата природа.

 • МАКРОФОТОГРАФИЯ

  Открийте скрития свят на насекомите

  Открийте тайния живот на малките създания с помощта на съвети от Pierre Anquet.