ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

Ръководство за начинаещи за избор на обектив

Обмисляте да си купите нов обектив? Ето всичко, което трябва да знаете, за да намерите най-добрия обектив за вас – от това кои обективи са съвместими с вашия фотоапарат до функциите, които да търсите.
Три RF обектива на Canon – RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, RF 50mm F1.8 STM и RF 85mm F2 MACRO IS STM – върху дървена повърхност с оранжева стена отзад.

Търсите нов обектив? Може би преминавате от компактен фотоапарат към такъв със сменяем обектив или евентуално се стремите да разширите своя потенциал за снимане отвъд обектива в комплекта, доставен с вашия фотоапарат. Ето какво трябва да знаете, за да намерите идеалния обектив за вас.

Името на обектив на Canon съдържа цялата ключова информация за него. Например Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM:

 • RF = типа на обектива, съответстващ на различните типове система за монтиране на обектива на фотоапаратите Canon.
 • 100mm = фокусното разстояние на обектива.
 • F2.8 = максималният отвор на диафрагмата.
 • L означава, че този обектив е един от обективите в „професионалната“ гама (с по-високо качество) на серия L на Canon.
 • MACRO = включва възможност за заснемане на изображения с макро увеличение.
 • IS = обективът има вграден оптичен стабилизатор на образа за намаляване на замъгляването, причинено от трептенето на фотоапарата.
 • USM = ултразвуков мотор, бърз и тих мотор за фокусиране.
 • Специализираните обективи може да имат други елементи в имената си, свързани с дизайна или технологиите вътре, като например рибешко око, DS (дефокусно изглаждане) или DO (дифракционна оптика).
 • Някои обективи също имат II или III в името. Това означава номера на модела, а не каквито и да било свойства на обектива. Например EF 75-300mm f/4-5.6 III USM е третата версия на този EF вариообектив с диапазон на фокусно разстояние от 75 – 300 mm, диапазон на отвора на диафрагмата от f/4 до f/5.6 и USM мотор.

Множество RF обективи на Canon са разположени на почти бял фон.

Обширната гама RF обективи на Canon предлага нещо, подходящо за всеки жанр и изискване за снимане, от широкоъгълни обективи за заснемане на цялата сцена до телеобективи за снимане на отдалечени обекти.

Системи за монтиране на обектива и съвместимост с фотоапарат

Преди да закупите обектив, важно е да проверите дали той е съвместим с вашия фотоапарат. Всеки фотоапарат Canon EOS използва една от четири различни системи за монтиране на обектив. Всеки тип обектив е проектиран да пасва на определена система за монтиране на обектив:

 • RF и RF-S обективите са за използване с безогледални фотоапарати от EOS R системата – вижте по-долу.
 • EF, TS-E (накланяне и изместване) и MP-E (макро) обективи са предназначени за EF система за монтиране на Canon EOS DSLR фотоапарати. Те могат да се използват и на фотоапарати от EOS R системата чрез монтажен адаптер EF-EOS R.
 • EF-S обективите са за APS-C DSLR фотоапарати. Те не могат да се използват с пълнокадрови DSLR фотоапарати, но могат да се използват с (пълнокадрови или APS-C) фотоапарати от EOS R системата с монтажен адаптер.
 • EF-M обективите са за безогледални фотоапарати EOS M и не могат да се използват с друг тип фотоапарат.

Всички фотоапарати от EOS R системата имат идентична RF система за монтиране, което означава, че всеки фотоапарат от гамата може да бъде съчетан с всеки RF или RF-S обектив. RF-S обективите са предназначени за APS-C фотоапарати, но могат да се използват и с пълнокадрови фотоапарати от EOS R системата, въпреки че фотоапаратът автоматично ще изреже областта на изображението, за да съответства на по-малкото APS-C покритие на обектива.

Възможно е също така да използвате пълнокадров RF обектив (или EF обектив с адаптер) на APS-C фотоапарат от EOS R системата, като EOS R7, EOS R10 или EOS R50. APS-C сензорите обаче са по-малки от пълнокадровите сензори, което означава, че сензорът няма да използва пълното зрително поле на обектива. Вместо това ще изреже изображението до по-малката активна област на сензора. При фотоапаратите Canon „коефициентът на изрязване“ е 1,6х. Това има ефект на приближаване на изображението, което дава на 50 mm обектив същото зрително поле като на 80 mm обектив на пълнокадров фотоапарат (50 x 1,6 = 80), 100 mm обектив е зрителното поле на 160 mm обектив и т.н.

За да изчислите ефективното фокусно разстояние на обектив на APS-C фотоапарат, просто умножете фокусното разстояние на обектива по 1,6x. Или за да улесните нещата, когато използвате вариообектив с променливо фокусно разстояние, безплатното приложение Canon Photo Companion съдържа калкулатор за ефективно фокусно разстояние.

Човек държи до лицето си фотоапарат Canon с обектив Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM.

Името на обектива на Canon, в този случай RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM, ви казва всички ключови подробности, като например с кои фотоапарати е съвместим, фокусното му разстояние и максималния отвор на диафрагмата.

Потребител, който ще монтира обектив към RF система за монтиране на Canon EOS R7.

RF и RF-S обективите са предназначени за използване с фотоапарати Canon от EOS R системата. В сравнение с EF системата за монтиране RF системата за монтиране позволява много по-бърза комуникация между фотоапарата и обектива, много по-голяма честотна лента за пренос на данни и поддръжка на най-новите технологии за фокусиране, стабилизиране на изображението и оптични технологии.

Какво е фокусно разстояние?

Фокусното разстояние на обектива е буквално разстоянието между неговия оптичен център и сензора на фотоапарата. Обикновено можете да намерите това написано върху обектива. Ако това е твърд обектив (с фиксирано фокусно разстояние), това ще бъде единично число, например 24 mm или 135 mm. Ако това е вариообектив (променливо фокусно разстояние), това ще бъде диапазон, например 15 – 35 mm или 24 – 70 mm.

Фокусното разстояние на обектива определя неговото зрително поле и обективите могат да бъдат разделени на три големи категории: широкоъгълни, стандартни и телеобективи.

 • Широкоъгълните обективи – тези до около 35 mm – ще включват повече от сцената, която снимате, което ги прави идеални за пейзажна фотография. Обективи под около 24 mm (еквивалент на пълнокадров) понякога се наричат „ултрашироки“.
 • Стандартните обективи обикновено имат фокусно разстояние около 50 mm. Твърди се, че те имат „естествена“ перспектива, приблизително съвпадаща с тази на човешкото око, което ги прави страхотни универсални обективи за туристическа и портретна фотография.
 • Телеобектив е такъв с фокусно разстояние около 85 mm или повече. Ще намерите обективи до 600 mm, 800 mm или дори 1200 mm. Обективи над 300 mm понякога се наричат „супер телефото“ и обикновено се използват в жанрове, като фотография на дива природа и спортна/екшън фотография, където фотографите обикновено трябва да снимат обекти от разстояние или да избират малка част от сцената.

Някои вариообективи покриват повече от една от тези категории, като някои обхващат всичко от диапазона на широкоъгълни до телеобективи – например 24 – 240 mm.

По-добре ли е да имате обектив с фиксирано фокусно разстояние или вариообектив? Вариообективите предлагат по-голяма гъвкавост, което означава, че не е необходимо да носите толкова много обективи в чантата си, за да сте подготвени за различни ситуации на снимане. Обективите с фиксирано фокусно разстояние обикновено имат по-добро оптично качество и често се предлагат с по-широки отвори на диафрагмата – вижте по-долу.

Мъж насочва фотоапарат Canon с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM към модел, облечен в дрехи в червен, жълт и син цвят.

Обектив с широк отвор на диафрагмата като Canon RF 50mm F1.8 STM позволява навлизане на повече светлина върху сензора на фотоапарата, което ви позволява да снимате с по-бързи скорости на затвора и да заснемате резки изображения на движещи се обекти.

Портретна снимка, направена при отвор на диафрагмата f/1.8, изобразяваща модел в жълт пуловер на рязък фокус със замъглени дървета на заден план.

Широките отвори на диафрагмата също създават красив замъглен фон, което прави тези обективи идеални за портретна фотография. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM при 1/2,500 s, f/1.8 и ISO 100.

Обяснение на отвора на диафрагмата

Казано просто, отворът на диафрагмата на обектива е отворът, през който преминава светлината. Размерът на отвора на диафрагмата се изразява в f-числа, като f/2.8, f/4 и т.н. Наклонената черта не винаги е включена в имената на обективите, но е важна, защото f-числото всъщност е дроб:

диаметъра на отвора на диафрагмата = фокусното разстояние (f), разделено на f-число

След като разберете това, ще разберете защо по-малко f-число означава по-голям отвор на диафрагмата – това е знаменателят на дробта и 1/4 е по-голямо от 1/16. Колкото по-малко е числото, толкова по-голям е отворът на диафрагмата на обектива: f/1.4 е много широк отвор, f/4 е по-тесен, а f/16 още по-тесен.

Колкото по-широк е отворът, толкова повече светлина може да премине през сензора на фотоапарата, което означава по-добри резултати, особено при условия на слаба светлина. Обектив с широк максимален отвор на диафрагмата (малко f-число) е известен като „бърз“ обектив – тъй като пропуска повече светлина, можете да използвате по-висока скорост на затвора, отколкото ви е необходима с обектив с по-малък отвор на диафрагмата, за да постигнете същата експонация.

Освен това отворът на диафрагмата определя и дълбочината на рязкост на изображението – тоест каква част от сцената, която снимате, е на рязък фокус. Широкият отвор на диафрагмата (по-малко f-число) създава плитка дълбочина на рязкост, придавайки на портретите например привлекателен замъглен фон. По-малкият отвор на диафрагмата (по-голямо f-число) води до по-голяма дълбочина на рязкост, което е идеално за рязкост отпред и отзад при обширен пейзаж. Научете повече в нашето изчерпателно ръководство за отвор на диафрагмата.

Някои вариообективи имат променлив максимален отвор на диафрагмата, което означава, че максималният отвор на диафрагмата, който можете да зададете, е различен в зависимост от позицията, на която е зададено увеличението. Например обективът RF 24-240mm F4-6.3 IS USM има максимален отвор на диафрагмата f/4 в края на 24 mm и f/6.3 в края на 200 mm.

Обективите с фиксирано фокусно разстояние предлагат най-широките отвори на диафрагмата, което ги прави чудесен избор за снимане при слаба светлина, както и за създаване на малка дълбочина на рязкост. Поради необходимата оптична прецизност обективите с много широки отвори на диафрагмата могат да бъдат скъпи, но не винаги – достъпните избори включват популярния обектив Canon RF 50mm F1.8 STM.

При вариообективите изборът на обектив с разумно широк максимален отвор на диафрагмата, като f/2.8, ще ви даде отличен баланс между предимствата на широкия отвор на диафрагмата и гъвкавостта на различните фокусни разстояния.

Мъж спринтьор, който се движи напред, докато напуска блоковете, заснет с обектив Canon RF 600mm F11 IS STM.

С до 5 степени на оптична стабилизация на образа обективът RF 600mm F11 IS STM осигурява супер резки изображения и видеоклипове, дори ако снимате спортни и динамични събития без статив. Заснето с Canon EOS R с обектив Canon RF 600mm F11 IS STM при 1/1600 s, f/11 и ISO 800.

Човек, който държи фотоапарат Canon с обектив Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, в провинцията с воден басейн на заден план.

Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM е страхотен вариообектив за заснемане на влогове и пътувания – неговият мощен стабилизатор на образа с 5,5 стъпки улеснява снимането без статив.

Качество на обектива, оптичен стабилизатор на образа и други характеристики, които да търсите

Всички обективи са продукти на сложно оптично и механично инженерство, но някои компоненти, материали и технологии са по-скъпи от други. Цената на обектива може да бъде повлияна от многобройни фактори, като вида на използваното стъкло, специалните покрития или процеси, използвани в оптичните елементи за намаляване на проблеми, като ореоли и отблясъци, или прецизната конструкция и уплътнителните материали, използвани за подобряване на устойчивостта на прах и вода. Обективите от серия L на Canon, които имат L в името на обектива след отвора на диафрагмата, са проектирани и изработени да отговарят на взискателните изисквания за производителност и издръжливост на професионалните потребители.

Някои обективи имат вграден стабилизатор на образа (IS), за да противодействат на замъгляването на изображението, причинено от трептенето на фотоапарата. Тези обективи имат IS в името си. Възможно е те да имат превключвател отстрани за активиране на стабилизатора на образа и отделен превключвател за превключване между различни режими на стабилизатора на образа за различни ситуации на снимане. Стабилизатора на образа ще ви бъде от полза, ако например снимате при условия на слаба осветеност и трябва да използвате бавна скорост на затвора – със стабилизатора на образа можете да получите ясна снимка, дори ако снимате без статив. Той също така помага, ако нямате статив, не е практично да използвате такъв или сте някъде, където стативите не са разрешени. Това може да включва всички видове фотография, от моторни спортове до планинарство. Спецификациите на обектив, оборудван със стабилизатор на образа (например на неговата уеб страница на сайта на Canon), ще включват какви предимства можете да очаквате от IS, въпреки че това ще варира в зависимост от фокусното разстояние, скоростта на затвора и други фактори.

Искате да снимате насекоми, цветя или други малки обекти отблизо? Можете да направите това с различни конфигурации, но макрообектив – такъв с MACRO в името си – ще ви помогне с близко минимално разстояние на фокусиране и увеличение от 0,5x или повече. Имайте предвид, че макрообектив може да се използва и за всякакъв вид фотография – RF 24mm F1.8 MACRO IS STM например е компактен, лек широкоъгълен обектив, идеален за пейзажна фотография и снимане на влогове, както и за макрофотография.

Две ръце поставят обектив Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM към Canon EOS R5.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM е бърз, лек обектив, идеален за снимане както на пейзажи, така и на макро обекти от разстояние до 14 cm.

Човек поставя в чантата си фотоапарат Canon с обектив Canon RF 28mm F2.8 STM.

Суперкомпактният Canon RF 28mm F2.8 STM ви позволява да носите фотоапарата в чантата навсякъде, без да ви тежи.

Тегло и размер на обектива за фотоапарат

Размерът и теглото на обектива може да са важни за вас в зависимост от фактори като това колко други обективи вече имате в чантата си и какво ви е удобно да носите. Въпреки че фотоапаратите от EOS R системата могат да работят с EF обективимонтажен адаптер, който добавя малко към теглото), струва си да се обърне внимание на RF обективите – като цяло RF обективите са по-малки и по-леки от своите EF аналози. Те също така предоставят многобройни технически предимства, като много по-бърза комуникация между фотоапарата и обектива.

Дори сред RF обективите обаче може да намерите обективи, които изглеждат много близки по спецификации, но се различават по размер. RF 24mm F1.8 MACRO IS STM и RF 28mm F2.8 STM например имат сходни фокусни разстояния, като и двата са добри обективи за „разходка“ за улична, туристическа и ежедневна фотография. Последният обаче е известен като обектив тип „палачинка“, което означава, че е много компактен – само 24,7 mm в дължина и 120 g тегло. Първият е дълъг 63,1 mm и тежи 270 g. Ако размерът и теглото са вашият основен приоритет, тогава 28 mm обектив е чудесен вариант. Въпреки това 24 mm обектив предлага по-широк максимален отвор на диафрагмата и ви дава възможност за макрофотография при 0,5x увеличение. Така че, ако по-голямата гъвкавост е приоритет, тогава допълнителният размер и тегло са компромисът.

На снимка, заснета с обектив Canon RF 14-35mm F4L IS USM, вода тече върху мъхести скали.

RF 14-35mm F4L IS USM в момента е най-широкият обектив в RF гамата обективи на Canon. Максималният отвор на диафрагмата f/4 остава постоянен в целия диапазон на увеличение и по този начин не се променя скоростта на затвора или ISO при работа с вариото. Заснето с Canon EOS R5 с обектив Canon RF 14-35mm F4L IS USM при 35mm, 1,3 s, f/10 и ISO 100.

Жена сред поле с дълга трева се снима с Canon EOS R7 с обектив Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, като го държи с една ръка.

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM ви предоставя много широк диапазон на увеличение от широкоъгълно до телефото (29 – 240 mm ефективно фокусно разстояние), което го прави много подходящ за пътуване, дива природа и дори макрофотография. Освен това е страхотен за снимане на влогове, особено ако се опитвате да заснемете сцената около вас, а неговият стабилизатор на образа от 4,5 стъпки помага за минимизиране на трептенето на фотоапарата.

Избор на обектив

Ако имате нужда от помощ при избора на обектив, удобният инструмент за търсене на обективи на Canon ще ви даде препоръки въз основа на вашия фотоапарат, жанра, който искате да снимате, и функциите, които цените най-много. Ако имате предвид определен жанр, разгледайте нашите ръководства за най-добрите обективи за портретна фотография, пейзажна фотография, фотография на динамични сцени и фотография на дивата природа, за да ви помогнем да решите.

Готови ли сте да направите следващата стъпка и да подобрите фотографията си още повече? Нашият съвет ще ви помогне да направите интелигентен избор на обектив и да започнете да снимате изображенията, които винаги сте мечтали да създадете.

Amy Davies and Alex Summersby

Свързани продукти

Свързани статии