ОТПЕЧАТВАНЕ И ТВОРЧЕСТВО

Пресъздаде известни картини с минифигури от хартия

Създайте своя собствена миниатюрна художествена галерия с помощта на Canon SELPHY Square QX10 и приложението SELPHY Photo Layout със съвети от експертите по диорами Ole Friedrich и Esther Mora Chavarria.
Минигалерия от хартия с две картини, окачени на червени стени, и миниатюрна фигура, стояща на преден план, гледаща изкуството.

Създавали ли сте някога диорама: модел, представящ сцена с триизмерни фигури? Една диорама може да бъде под формата на миниатюрен или уголемен модел и макар да изглежда сложна, не е нужно да харчите много пари, за да създадете своя собствена.

Малко хора са запознати с изкуството да създават миниатюрни диорами по-добре от Ole Friedrich и Esther Mora Chavarria, които са натрупали приблизително 114 000 последователи в TikTok. Те са пленили аудиторията си, като са направили исторически точни сложни диорами, като се започне от праисторически творби с динозаври и се стигне до сафари сцени с носорози и елени.

В последната част от поредицата Canon SELPHY Craft Club Ole и Esther създадоха миниатюрна художествена галерия, включваща две от най-прочутите картини в историята, и добавиха свои лични щрихи. За този проект те избраха картините „Момичето с перлената обица“ на Йоханес Вермеер и „Целувката“ на Густав Климт.

Вижте как са го направили – с помощта на принтер Canon SELPHY Square QX10 – докато ви превеждат през процеса и предлагат своите съвети, за да ви помогнат да създадете свой собствен проект.

Концепцията

Разпечатки на „Момичето с перлената обеца“ от Йоханес Вермеер и „Целувката“ от Густав Климт стоят на маса пред принтер Canon SELPHY Square QX10 и други работни материали.

Ole и Esther избраха картини, които бяха публично достояние – „Целувката“ на Густав Климт и „Момичето с перлената обица“ на Йоханес Вермеер. Това е важно нещо, което трябва да проверите, за да не се сблъскате с проблеми с авторските права, ако споделяте работата си онлайн. Това може да бъде процес, който отнема много време, но може да бъде и приятно, тъй като ще научите забавни факти за изкуството, които да споделяте с други хора.

Живеещи в Барселона, Испания, Ole и Esther се запознават, докато учат археология в Барселонския университет през 2019 г. Те посетили „Miniatur Wunderland“ в Хамбург, Германия, и били толкова очаровани от моделите там, че решили сами да опитат да направят миниатюрни сцени. „Това беше интересен начин да се обясни историята на църква, например, по интерактивен, забавен начин, така че децата и възрастните да могат да разберат историята“, казва Esther.

И двамата имат опит в изкуствата, така че искали да съчетаят уменията си по рисуване и живопис с изучаваното в университета. Сега те създават диорами, за да образоват другите, но това бил първият път, в който са създали миниатюрна художествена галерия.

Процесът

Canon SELPHY Square QX10 е разположен на плот до парчета пенопласт, линийка и молив.

Можете да започнете да правите своя собствена миниатюрна художествена галерия с прости материали, които можете да намерите из дома си, включително лепило, ножици, фотохартия на Canon и дреболии, които не можете да използвате никъде другаде. Важното е повторното използване и рециклиране, така че нито един материал да не отива на вятъра.

Две ръце боядисват две парчета пенопласт в червено, за да изградят стените на галерията.

Изработването на минифигури от хартия може да бъде много релаксиращо и може да служи за разсейване от проблемите. Ole и Esther обикновено пускат подкаст за фон, който слушат, докато изпълняват индивидуалните си задачи. „Лесно можете да се изгубите в проекта и не осъзнавате колко време е минало“, казва Ole.

Миниатюрните художествени галерии могат да бъдат толкова прости или сложни, колкото искате, в зависимост от това какво се надявате да постигнете. Можете да създадете галерия с много картини и човешки фигурки или можете да се ограничите и да направите няколко фигурки, събрани само около една картина. Не е нужно да харчите много пари и за материали. Ole и Esther огледали къщата си и използвали повторно предмети от миналите си проекти и произволни неща, събирани през годините.

 • Проучване: „Първото нещо, което трябва да знаете, е дали картината е обществено достояние, за да можете да я използвате за всякаква дейност“, казва Esther. „Ние създаваме реалистични диорами, затова потърсихме известни картини в Google Art Project, но можете също да нарисувате нещо на ръка.“
 • Събиране на материали: „За този проект използвахме пенопласт, за да създадем стените и пода“, казва Ole. „Подът е особено важен, защото искате да създадете текстура, затова го боядисахме с естествени оцветители, за да изглежда като дървен под на галерия.“
 • Дизайн и оформление: „Помислете как искате да изглеждат картините – дали искате да ги направите традиционно правоъгълни, или да експериментирате с нещо различно“, казва Esther. „Приложението Canon SELPHY Photo Layout ви дава много опции, с които можете да се заигравате; възможностите са безкрайни. След това помислете за рамката. Можете да редактирате в приложението и можете да изберете дали искате традиционна рамка, която практически не се вижда, или да я направите по-екстравагантна с различни дизайни.“
 • Печат: „Страхотното при използването на Canon SELPHY Square QX10 е, че тъй като е толкова малък, можем просто да го носим със себе си из работното пространство“, казва Esther. „Скоростта на печат също e висока, така че можехме непрекъснато да експериментираме.“ Разпечатките от SELPHY Square QX10 са с лепящ гръб, което ги прави още по-лесни за добавяне към вашата диорама.
 • Човешкият елемент: „След това трябва да потърсите или създадете фигурка“, казва Ole. „Фигурката също трябва да бъде поставена така, сякаш взаимодейства с пространството, за да изрази движение и да го направи по-потапящо.“
 • Скрити елементи: „Във всички наши проекти винаги добавяме произволни предмети, на които зрителите могат да се натъкнат и да се усмихнат“, казва Esther. „В този проект добавихме счупена колона – от друг проект – и поставихме малка катеричка върху нея. Това беше спонтанно хрумване и го направихме накрая, просто за да се забавляваме малко. Добавяте лична нотка и тази идея няма да ви хрумне, докато не завършите проекта и не забележите празно място.“
 • Лепене: „Създавате всички елементи поотделно и след това от нищото се превръща в нещо наистина красиво“, казва Esther. „Сглобяването на всички елементи заедно наистина вдъхва живот.“

Принтерът

Ръка държи смартфон с приложението Canon SELPHY Photo Layout на екрана, показващ „Целувката“ от Густав Климт с разпечатка на картината и „Момичето с перлената обеца“ от Йоханес Вермеер, както и Canon SELPHY Square QX10 на масата по-долу.

Приложението Canon SELPHY Photo Layout е вашата централна точка за нуждите ви от редактиране и печат. Можете да изберете желаното оформление и дори да добавите текст, рамки и картинки. Това е полезно, ако искате например да добавите малко информация за художника към вашата миниатюрна картина.

Материалите за проектите са разположени на работния плот, включително боядисан пенопласт, принтер Canon SELPHY Square QX10, две миниразпечатки на картини, молив, линийка, сгъваемо ножче и излишен пенопласт.

Canon SELPHY Square QX10 беше много удобен, защото невинаги искаме да рисуваме и да създаваме картина от нулата“, казва Esther. „Използването на този принтер наистина ни вдъхнови и смятаме, че ще го използваме и за бъдещи проекти.“

През цялото време на съвместна работа Ole и Esther никога не са използвали принтер. Те винаги са рисували всеки компонент от всички свои проекти на ръка. „Това може да отнеме много време“, отбелязва Ole. Работата с Canon SELPHY Square QX10 революционизира по един или друг начин работния им процес. „SELPHY Square QX10 е напълно различен от типичния традиционен принтер, който може да притежаваме“, казва Esther. „До този момент не сме използвали принтер за творчеството си, защото не виждахме потенциал за това, но този принтер промени това.“

Едно от най-добрите неща относно принтера, споделя Esther, е качеството на разпечатките. „Много е важно да се изгради миниатюра, която е реалистична, и разпечатките са с високо качество и цветовете изглеждат толкова ярки“, добавя тя. Разпечатките също така издържат до 100 години1, така че този компактен принтер е идеалният партньор за проект като този.

На двамата също така им хареса да използват приложението Canon SELPHY Photo Layout. „Нашият основен инструмент, когато работим, е телефонът, защото го използваме, за да записваме видеоклипове за социалните мрежи“, казва Esther. „Да разполагаме с това приложение беше невероятно, защото можехме да отпечатваме, когато пожелаем, без да се налага да отваряме компютъра си и да търсим приложение.“ Приложението, съвместимо с iOS и Android, позволи на Ole и Esther бързо да редактират своите снимки и да изберат оформлението, а на принтера SELPHY Square QX10 му бяха необходими приблизително 43 секунди за печат, което улесни работата им. „Също така беше лесно да свържем приложението към принтера; всичко, което трябваше да направим, беше да сканираме QR кода“, казва Ole. „Нямаше как да бъде по-просто!“

Почитателите на историята предлагат три съвета как да направите вашата миниатюрна художествена галерия успешна:

 • Търсете вдъхновение. Това може да е от телевизионно предаване или публикация в Pinterest – трябва да имате визуални препратки.
 • Експериментирайте с материалите, не грабвайте първото нещо, което видите. Понякога има много неща, които можете да намерите в къщата си или навън сред природата, така че експериментирайте и вижте как се получава.
 • Употребявайте повторно всякакви материали. Повечето материали, използвани от Ole and Esther, са употребени повторно, като например стари опаковки от яйца. По този начин можете да се забавлявате, без да оказвате вредно въздействие върху околната среда.

Резултатите

Диорама мини художествена галерия е разположена на плот до принтер Canon SELPHY Square QX10.

Canon SELPHY Square QX10 е голямо предимство за нас в работилницата ни и искаме да го представим на тези, които участват в нашите семинари“, казва Esther. „Той отваря нови врати не само за нас, но и за участниците. Не можете да прекарате два часа в рисуване на картина, така че този принтер може да им спести много време и може би да привлече повече хора в създаването на миниатюрни макети на сцени.“

Близък план на миниатюрна фигура с лице към миниатюрни разпечатки на „Момичето с перлената обица“ от Йоханес Вермеер и „Целувката“ от Густав Климт, окачени в диорама на мини галерия.

„Нашият стандартен принтер е добър за много неща, но не и за разпечатки с висока разделителна способност в малък мащаб“, казва Ole. „Досега не сме могли да правим много неща, защото например рисуването на малък уличен знак на ръка е наистина трудно. Canon SELPHY Square QX10 създава страхотни разпечатки, дори в малък мащаб, така че ще промени начина, по който правим нещата.“

„По-скоро сме свикнали да създаваме археологически диорами, така че миниатюрната художествена галерия беше извън нашата зона на комфорт“, споделя Ole. „Но беше много забавно. Работата с материали, с които сме запознати, но превръщането им в нещо, с което не сме запознати, беше голямо постижение.“

Ole и Esther прекарват много време заедно, затова казват, че е важно да разпределите задачите си, за да не си пречите. „Когато започнахме проекта, се носехме по течението, но скоро забелязахме, че единият от нас знае повече за цветовете, а другият знае повече за структурата, например“, казва Ole. „Вижте кой с каква задача се чувства по-комфортно. Хубаво е да сте добри в нещо конкретно, а разделянето на задачите създава усещането, че работите заедно, но и отделно. Имайте си доверие един на друг и вярвайте, че резултатът ще бъде фантастичен.“

Сега, когато сте въоръжени с инструментите и ръководството за създаване на собствена мини художествена галерия, защо не опитате? Не само е приятно, но е и образователно – кой знае какви забавни факти може да научите за обширния, красив свят на изкуството. Или ако предпочитате, можете да изберете нещо по-лично – какво ще кажете за галерия, показваща най-добрите произведения на изкуството на вашите деца, за да покажете колко много означават те за вас? Или защо не създадете персонализиран подарък с изложба на празнични снимки? Възможностите са безкрайни!

Написано от Nikita Achanta

 1. Когато се съхраняват в албум. Въз основа на ускорено тестване, като се приема температура от 23°C/73,4°F и влажност 50%.

Свързани продукти

 • Принтери за дома

  SELPHY SQUARE QX10

  Съхранявайте вашите специални спомени като красиво изработени разпечатки, които можете да правите навсякъде – безжично.
 • Принтери за дома

  SELPHY CP1500

  Създавайте за секунди разпечатки с наситен цвят и висока издръжливост с този лесен за използване компактен фотопринтер.
 • Принтери за дома

  Canon Zoemini 2

  Получавайте мигновени разпечатки от вашия смартфон навсякъде и по всяко време с помощта на захранвания с батерия джобен принтер Zoemini 2.
 • Свързани статии

 • ОТПЕЧАТВАНЕ И ТВОРЧЕСТВО

  Направете експлодираща кутия

  Lini Trinh споделя своята „експлодираща“ кутия от хартия, направена с помощта на Canon SELPHY CP1500.

 • ОТПЕЧАТВАНЕ И ТВОРЧЕСТВО

  Произведения на изкуството от хартия

  Творецът Zack McLaughlin е вдъхновен от шаблон на земеродно рибарче на Canon Creative Park.

 • ТВОРЧЕСКИ ПЕЧАТ

  Създайте своя собствена книга с приказки

  Развихрете въображението си с ръчно изработена книга с приказки с помощта на Canon SELPHY CP1500.

 • ТВОРЧЕСКИ ПЕЧАТ

  Най-добрите преносими принтери Canon

  Разгледайте гамата от компактни принтери на Canon, за да разберете кой е подходящ за вас.