СЪВЕТИ ЗА ПЕЧАТ

Често задавани въпроси за принтери, мастило и хартия

Вашите най-често задавани въпроси относно печатането получават отговор от специалиста по печат на Canon Europe, Suhaib Hussain.
Нива на мастилото, показани върху лента за настройки на принтер Canon.

Има толкова много начини за поставяне на мастило върху хартия и толкова много видове мастило и хартия, че печатането повдига много въпроси за всички – от случайни домашни потребители до професионални фотографи. Тук Suhaib Hussain, специалист по печатане от Canon Europe, отговаря на някои от най-честите въпроси относно печатането, мастилото и хартията.

Избор на принтер, мастило и хартия:Разбиране на функциите на принтера:

Разбиране и управление на мастилото:

Какви са разликите между мастиленоструен, лазерен и други видове принтери?

Лазерният печат се основава на физически контакт между хартията и фотоелектрически барабан. Този барабан поема сух прах от тонера, който след това се полага върху хартията чрез нагряване. Процесът предоставя разпечатки с добра устойчивост на зацапване и е подходящ за използване в офис, където основното изискване е отпечатването на документи върху обикновена хартия.

При мастиленоструйния печат капки с течно мастило се впръскват върху хартията без физически контакт. Това позволява използването на много по-широк спектър от видове носители и дебелина на хартията, както и предоставяне на много по-добра точност и яркост на цветовете при печат на снимки.

Преносимите фотопринтери SELPHY на Canon използват термосублимационнен процес, който осигурява дълготрайни разпечатки с лабораторно качество и гладки, непрекъснати цветове. Той изисква хартия със специално покритие и е идеален за моментални висококачествени разпечатки.

Гамата фотопринтери Canon Zoemini с малък формат използва технологията ZINK1 (името произлиза от „Zero Ink“), която използва специална хартия с вградени микро кристали, които реагират при нагряване. Тя създава устойчиво на петна и вода изображение без нужда от мастило, което я прави идеална за малки, изключително преносими принтери.

Жена, която използва смартфона си, за да печата чрез Canon SELPHY CP1300, и купчина пликове наблизо.

Компактните фотопринтери SELPHY на Canon, като този Canon SELPHY CP1300, се основават на термосублимационната технология, при която три различни цвята мастило от лента се полагат върху хартията в последователни преминавания, последвани от защитно покритие по време на четвъртото и крайно преминаване през принтера.

Кой е най-добрият принтер за използване у дома?

Ако търсите принтер, който може да отпечатва както документи, така и снимки, мастиленоструйната технология е най-подходящата. Гамата принтери PIXMA на Canon включва модели с единични касети с мастило или дори резервоари с възможност за пълнене, които могат да бъдат по-рентабилни при по-големи обеми печат – вижте по-долу Каква е разликата между единичните мастила и касетите FINE.

Скоростта на печат може да бъде друг важен фактор, който трябва да вземете предвид, особено ако ще печатате много – вижте по-долу какво означава IPM. Наред с другите функции, които търсите, Автоматичният двустранен печат е удобен за ефективен двустранен печат, което също може да намали разходите за хартия. Многофункционалните принтери с вграден скенер са страхотни, ако трябва да сканирате или копирате документи или снимки. Опциите за безжична свързаност също могат да улеснят печата.

Опростявайки процеса на вземане на решения, основните категории принтери на Canon включват PIXMA за домашен печат и MAXIFY за домашна употреба или малък офис.

Sanjay Jogia, държащ разпечатка от Canon imagePROGRAF PRO-300.

Като широкоформатен фотопринтер за A3+ от професионален клас Canon imagePROGRAF PRO-300 включва 10 пигментни мастила, включително сиво, матово черно, фото черно, и Chroma Optimiser, за да увеличи до максимум качеството както на цветните, така и на черно-белите разпечатки. Той е подходящ за голямо разнообразие от носители за фотография и изобразително изкуство. © Sanjay Jogia

Гама фотохартии на Canon

За постигане на максимално фотографско качество гамата от висококачествени художествени носители на Canon включва голямо разнообразие от бели нива на хартия (равняващи се на максимална яркост) и впечатляващ диапазон от покрития – от гладки до богато текстурирани. Фотопринтерите Canon PIXMA PRO и Canon imagePROGRAF също така директно поддържат хартия за художествени творби и други носители от специализирани компании за хартия, включително Canson и Hahnemühle.

Кое е най-доброто мастило за отпечатване както на снимки, така и на документи?

Мастиленоструйните принтери обикновено използват багрилни мастила, но Canon отдавна специализира в хибридни мастилени системи, които комбинират черно мастило на базата на пигмент с цветни багрилни мастила. Черното пигментно мастило осигурява ясен, богат черен текст за документи, който е устойчив на размазване и гарантира отлична дълготрайност, дори върху обикновена хартия и пликове, докато багрилните мастила осигуряват възпроизвеждане на ярки цветове за печат на снимки, особено върху гланцирана и лъскава хартия.

Хибридните мастиленоструйни принтери на Canon от начално ниво използват касета с черно мастило на базата на пигмент и трицветна касета на основата на багрилни вещества. По-напредналите модели разполагат с четири или дори пет отделни багрилни мастила в допълнение към пигментното черно, включително фото-черно, а понякога и фото-синьо или сиво. Те позволяват на принтери като Canon PIXMA TS705a и Canon PIXMA G640 да осигурят по-широк цветови диапазон или гама за печат на снимки, както и по-голям тонален обхват и контраст.

За свобода на изразяване при фотопечат, както за цветни, така и за черно-бели изображение, на преден план излиза технологията LUCIA PRO с багрилно мастило, която се използва в принтерите imagePROGRAF PRO на Canon. Например Canon imagePROGRAF PRO-300 за формат A3+ използва десет пигментни мастила, осигурявайки ненадминато качество върху матирана фотохартия и специализирани носители за изобразително изкуство. Този принтер използва също и касета Chroma Optimizer за подобряване на гладкостта и цялостното качество на гланцирани носители.

Какви видове хартия са най-подходящи за печат на снимки и документи?

Качествената обикновена хартия или картон е идеална за печат на документи, но за печат на снимки има много по-голямо разнообразие. Canon предлага гланцирана, лъскава и матова фотохартия. Има двустранна матова фотохартия, която е идеална за скрапбук, и дори версия, която се предлага със сгъвка по средата и пликове, което я прави идеална за създаване на поздравителни картички. Гланцираната и лъскавата фотохартия имат защитен горен слой, който работи особено добре с багрилни мастила. Относително малките молекули на багрилото се абсорбират изцяло под външния слой и се запечатват вътре.

Принтер MAXIFY GX6050 MegaTank, показващ прозорци за наблюдение на нивото на мастилото отпред, с разпечатки, прикрепени към табло за бележки зад него.

Серията PIXMA G и MAXIFY GX на принтерите MegaTank на Canon имат резервоари за мастило с възможност за пълнене, а не обикновени касети, което позволява до 60002 разпечатки между допълванията. Лесно е да извършвате визуална проверка на нивата на мастилото благодарение на прозорците за наблюдение, вградени в предната част на принтерите.

Принтер Canon PIXMA TS705 на дървена маса с изображения на плодове и цветя, които се отпечатват.

Подобно на други хибридни мастиленоструйни принтери на Canon, Canon PIXMA TS705a използва пигментно черно мастило и циан, магента, жълто и фото черни мастила на багрилна основа. Касетите с черно и цветно мастило се предлагат в стандартни, XL и XXL3 варианти, като отговарят на различни обеми на печат.

Какво означава IPM и защо е важно?

Скоростта на печат често се показва с PPM (страници в минута), но това може да е подвеждащо, тъй като стойността ще варира в зависимост от съдържанието на страницата и настройката на разделителната способност. Вместо това Canon използва измерване на IPM (изображения в минута). Те са по-точни, тъй като са базирани на резултатните стандартни ISO тестови страници, които включват диапазон от текстове, графики и изображения, отпечатани с фиксирана разделителна способност. IPM дава много по-ясна индикация за това колко бърз е даден принтер в реално време.

Какво е печат без полета?

Често използвана за печат на снимки с различни размери, опцията без полета позволява печат до краищата на хартията, така че да не остава бяло поле. Много домашни принтери, като например серията Canon PIXMA TS5350a, предлагат печат без бели полета при размери от 3,5 x 3,5 инча до A4. С най-новите принтери imagePROGRAF PRO, включително Canon imagePROGRAF PRO-300 и Canon imagePROGRAF PRO-1000, опцията без полета се предлага за матоваи носители и носители за изобразително изкуство, както и за гланцирана и лъскава фотохартия.

Тази все по-популярна функция дава възможност за печат чрез Wi-Fi връзка от всяка точка на дома или офиса ви – чрез смартфон, таблет, лаптоп или настолен компютър, свързани с Wi-Fi – без да е необходимо да свързвате физически устройството си с принтера. Приложения на Canon, като приложението Canon PRINT, приложението Creative Park и приложението Easy-PhotoPrint Editor ви дават възможност да управлявате принтера си и да изпълнявате широк набор от функции от смарт устройство. Wireless Direct е друга популярна функция, позволяваща директна безжична връзка между принтер и смарт устройство без необходимост от рутер, докато облачното сканиране и печат стават все по-достъпни за наистина отдалечена работа. Функциите варират в зависимост от моделите принтери.

Принтер Canon PIXMA TS6350 върху бюро, който отпечатва изображения за декорации за рожден ден.

Изключително рентабилната серия PIXMA TS6350a на Canon с 5 мастила е еднакво подходяща за печат на документи и снимки и осигурява резултати с отлична скорост. Типично за текущата гама, тя разполага с Wi-Fi свързаност, което улеснява печата на разпечатки от лаптоп, смартфон, таблет и други устройства навсякъде в дома. Премахването на необходимостта от физическо свързване на устройство към принтера с кабел прави сканирането и отпечатването много по-удобно.

Каква е разликата между единични мастила и касети FINE?

Повечето мастиленоструйни принтери на Canon използват иновативна технология за печатаща глава, наречена FINE (Full-photolithography Inkjet Nozzle Engineering), която е здрава и издръжлива и произвежда висококачествени разпечатки. Чрез нагряване на мастилото, а не просто впръскване, печатните глави FINE гарантират, че мастилото се избутва с едно впръскване, което подобрява ефективността и има по-високи скорости на полагане на капките мастило, което води до по-голяма точност.

Някои принтери Canon PIXMA използват единични касети с мастило, а други имат система с касети FINE на Canon, която използва само две касети – една черна и една трицветна. Голямото предимство на системата с касети FINE е удобството и по-малкото време, отделено за поддръжка. При касетите FINE печатащите глави се интегрират в касетите и следователно се обновяват при всяка смяна на касетата. При принтери с отделни касети за всяко мастило касетите стоят в тава, която захранва печатащите глави. На теория отделните касети могат да ви спестят пари в дългосрочен план, защото трябва да сменяте само касети, чието мастило реално е свършило. Ако печатате много изображения с преобладаващ цвят в тях за определен период от време, ще изхабите един цвят мастило преди другите, което прави по-лесно и по-икономично да заменяте всяка касета поотделно.

Как да сменя касети с мастило?

Смяната на касети с мастило е много проста. Ще получите подкана чрез драйвера на принтера на вашия компютър или приложението Canon PRINT на вашето смарт устройство, ако го инсталирате, която показва, че мастилото се изчерпва или намалява. Информацията за мастилото се показва и директно на принтерите на Canon, които имат вграден дисплей.

За касети с мастило, просто отворете капака на принтера, извадете използваната касета, след което поставете нова. Много единични касети с мастило на Canon разполагат и със светодиоди, които мигат в червено, когато нивото на мастилото намалява или е изчерпано, за да можете лесно да видите коя от тях се нуждае от смяна.

Колко често ще трябва да сменям касети с мастило?

Ако отпечатвате основно текстови документи, вашите касети ще издържат много по-дълго, отколкото ако редовно печатате снимки с големи размери и с относително висока консумация на мастило.

За много от настоящите принтери на Canon, се предлагат XL и дори XXL3 касети заедно с опциите за стандартен капацитет, за да отговарят на различни нужди. За наистина големи обеми на печат можете да използвате принтер Canon MegaTank, който използва резервоари за мастило с възможност за пълнене, а не обикновени касети. По принцип те разполагат с достатъчно мастило за около 60002 страници или повече в сравнение със 150 до 200 страници за принтери на базата на касети.

Каквито и нужди, свързани с печат, да имате, независимо дали печатате у дома, в офиса, или за творчески нужди, намерете идеалния принтер за вас.


Написано от Matthew Richards

 1. ZINK, Zero Ink и логото на ZINK са търговски марки на ZINK Holdings, LLC, регистрирани в САЩ и други държави.
 2. Капацитетът за отпечатване е приблизителна стойност, измерена чрез тестов метод на Canon с помощта на еталон ISO/IEC 24712 и симулация на непрекъснат печат с използване на бутилките за зареждане на мастило след първоначалното конфигуриране на принтера.
 3. Мастилата XXL може да не са достъпни за вашия регион.

Свързани продукти

 • Принтери за дома

  SELPHY CP1500

  Създавайте за секунди разпечатки с наситен цвят и висока издръжливост с този лесен за използване компактен фотопринтер.
 • Фотоапарати за моментални снимки и джобни принтери

  Canon Zoemini S2

  Издигнете селфитата си на по-високо ниво с джобен фотоапарат-принтер, снабден с огледало, ринг лампа, отдалечено задействане на спусъка и изглед в реално време.
 • Професионални фотопринтери

  imagePROGRAF PRO-300

  Настолен професионален принтер imagePROGRAF, осигуряващ A3+ разпечатки с изложбено качество с лесен работен процес за уверен печат.
 • Мастиленоструйни принтери

  Matte Photo Paper MP-101

  Матирана фотохартия за висококачествени разпечатки на снимки, графики и текст с матирано покритие. Подходяща и за творчески приложения, като например поздравителни картички, рекламни дисплеи и оригами.
 • Мастиленоструйни принтери

  Plus Glossy II PP-201

  Photo Paper Plus Glossy II на Canon е идеалната фотохартия за изключително качествени резултати с гланцирана повърхност. Тя осигурява перфектен изглед за цифрови изображения и размножаване на снимки.

Свързани статии

 • ОТПЕЧАТВАНЕ И ТВОРЧЕСТВО

  Видове хартия за принтер

  Разгледайте различните видове хартия на Canon с това удобно ръководство за купувача.

 • СЪВЕТИ ЗА ПЕЧАТ

  Кой принтер е подходящ за вас?

  Намерете най-добрия принтер Canon за вашите нужди – за семейства и ученици до хора, които работят от вкъщи.

 • ОТПЕЧАТВАНЕ

  Правилното приложение за печат на Canon за вас

  Бъдете креативни и организирани с приложенията за печат на Canon – има подходящо приложение за всеки проект.

 • ОТПЕЧАТВАНЕ

  Мастиленоструен или лазерен: кой е подходящият за вас?

  Открийте разликите между мастиленоструйните и лазерните принтери на Canon и разберете кой отговаря най-добре на вашите нужди.