ТВОРЧЕСКИ ПЕЧАТ

Фокусирайте съзнанието си с творческо водене на дневник

Авторът и илюстратор Kia Marie Hunt споделя за това как воденето на дневник може да бъде начин да изразите своята креативност, както и да стимулира психичното ви здраве.
Човек, който пише в албуми с изрезки, страниците са пълни със снимки и стикери.

Да позволите на мислите си да се излеят върху страницата на дневника може да бъде вдъхновяващо творческо успокоение, но също така е чудесен начин да опишете и анализирате как се чувствате. Отделянето дори на 20 минути на ден може да засили чувството ви за благополучие особено когато знаете, че това ще бъде виждано само и единствено от вас. А знаете ли кое е наистина прекрасно? Всеки може да го прави. Няма правила, само хартията пред вас, готова да предаде каквито чувства изпитвате този ден – независимо дали това ще са думи, рисунки, колаж или разпечатки на собствени снимки.

Автор, илюстратор и любител на дневници Kia Marie Hunt е създател на поредица от дневници за детската дейност My Awesome Year. Тя също така притежава собствен магазин за канцеларски материали в Etsy и изработва комплекти за създаване на месечни дневници за разрастващата се общност на Journal Club.

За Kia това е творческо занимание за цял живот. „Преди казвах, че за първи път започнах творческото си водене на дневник като начин за запазване на спомени по време на едногодишно пътуване в Уругвай и Бразилия“, казва тя. „Но наскоро открих много ръчно изработени дневници от детството си. Очевидно винаги съм обичала творческото водене на дневници – просто е трябвало да намеря пътя си обратно към него.“

Попълването на дневник също е чудесен начин да се опознаете, казва Kia, която има 15,7 хил. последователи в своя Instagram акаунт @kia.creates и поддържа Instagram страницата @inspiringjournals. „Освен че е пречистваща дейност, да разполагаш с дневник като място, където да се изразяваш свободно без очаквания или ограничения, е толкова освобождаващо. Постепенно научавате все повече за себе си всеки път, когато творите“, казва тя.

1. Намерете своя стил на попълване на дневник

Човек, държащ отворен дневник, натъпкан с цветни рисунки и стикери, пред пълна лавица с книги.

„Воденето на дневник е това да уловиш момент и да го запазиш за бъдещето, за да го прочетеш тогава,“ казва Kia, „но това е и да се насладиш на настоящето.“

Жена, която пише на компютърна клавиатура в розово и бяло.

„Процесът на водене на дневник е като пръстов отпечатък, всеки е уникален и няма правилен начин, по който да се прави“, казва Kia. „За мен воденето на дневник започва с добавянето на цветове към страницата, обикновено с тематични декорации. Прекарвам дълго време в отпечатване на снимки, избор на стикери и избор на washi [декоративна самозалепваща] лента“, обяснява тя.

Независимо дали стилът ви е минималистичен и изразителен, или обичате да комбинирате всички цветове на дъгата, покажете свободно истинската си същност – и това може да е различно всеки път, когато отворите дневника си.

„За да завърша някоя страница, запълвам пространството с рисунки и още стикери“, добавя Kia. „Наистина не спирам, докато страницата не е пълна, защото така обичам. За мен важи „колкото повече, толкова повече“ – но това определено не е по вкуса на всеки.“

2. Изберете тема

Изображение, заснето отгоре, показващо организирано бюро на жена с ролки декоративна самозалепваща лента до отворен дневник.
Човек, който отлепя гърба на стикер, за да го залепи в дневник.

Има всякакви различни начини за попълване на дневник – документиране на сънища, записване по един ред на ден, неизпратени писма – и можете да експериментирате колкото желаете или да имате различни тетрадки за всяко отделно нещо.

„Има толкова много общности за водене на дневници“, казва Kia. „Воденето на дневник в стил „персонален организатор“ може да бъде доста организирано и минималистично, като се фокусирате върху планиране на вашите дни, седмици или месеци и проследявате навици и цели. Попълването на дневник в стил „джанк“ представлява използването на дневника почти като албум с изрезки, където да залепяте каквото си пожелаете – листовки, билети, дантела, връв, хартия, материали – вие решавате“

Дневното записване на неща, за които сте благодарни, може да бъде чудесен начин да внесете позитивност в живота си. „Това е начин да записвате нещата, за които сте благодарни, без значение дали са големи, или малки“, казва Kia. „Това звучи просто, но преминаването към този начин на мислене наистина може да промени живота ви.“

"Най-добрият начин да намерите любимия си начин на попълване на дневник е да експериментирате“, добавя тя. „Опитайте всичко и не се ограничавайте – не е задължително да изберете само един начин за водене на дневник. Разнообразието е забавно.“

3. Бъдете креативни с печат

Жена в рокля със слънчогледи държи разпечатка от принтера си PIXMA.

„Обичам високото качество на печат, което мога да получа от принтера от серия PIXMA TS5350 на Canon. Има нещо, което е наистина удовлетворяващо в отпечатването – изработването и след това използването на стикери по мой проект в дневника ми“, казва Kia.

Човек, който държи Canon Zoemini, докато отпечатва изображения.

2x3-инчовите разпечатки на принтера Canon Zoemini са идеални за добавяне в дневник и не само това, но и се отпечатват върху хартия с лепящ гръб, така че да не ви е необходимо лепило.

Водещите си дневници и творците могат също да използват домашните си принтери, за да създават безкрайни нови и пълни с въображение материали за дневници точно както Kia прави със своя принтер от серия PIXMA TS5350 на Canon.

„Понякога създавам проекти дигитално с Adobe® Illustrator®* и ги изпращам директно към принтера през безжична връзка. Друг път създавам проектите си на ръка и използвам PIXMA, за да ги сканирам преди редактиране. Да видиш проект на стикер от идеята до реализацията е толкова удовлетворяващо.

„Обичам да добавям снимки в дневника си“, казва тя. „Започнах със снимки от пътувания или дни навън, за да попълвам в дневника спомени от пътуването, но започнах да отпечатвам все повече и повече, улавяйки всякакви моменти, като цветя по време на разходка или начина, по който слънцето осветява студиото ми в определен следобед.“

Kia използва джобния Bluetooth принтер Canon Zoemini, за да отпечата моментални 2 x 3 in лепящи се снимки, които да залепи върху хартията, като просто се свърже със смартфон.

„Да можеш да заснемеш снимките чрез телефона си, да добавиш филтър с помощта на приложението Canon Mini Print, бързо да ги изпратиш директно към принтера Canon Zoemini и да ги отпечаташ върху хартия за стикери е невероятно. Това добавя такова хубаво усещане за синергия към процеса – мога да уловя момент и да го включа в дневника си почти мигновено.“

Приложението Canon Mini Print разполага с голямо разнообразие от персонализируеми стикери, рамки и шрифтове, така че можете да експериментирате с тях и да персонализирате изображенията си, преди да ги отпечатате.

4. Персонализирайте по свой начин

Човек, който притиска мастилен върху попълнена страница в дневник.
Жена заснема своя отворен дневник с Canon PowerShot G7 X Mark III.

„Използвам моя Canon PowerShot G7 X Mark III, за да снимам малки клипове от процеса на попълване на дневник и да снимам готовите си страници“, казва Kia. „Мога да се свържа с телефона си безжично и лесно да прехвърлям снимки или видеозаписи. След това правя всякакви редакции чрез телефона си и мога да споделя съдържанието за воденето на дневник с моята общност в същия ден.“

Можете да използвате приложението Canon Mini Print, което е съвместимо с Canon Zoemini и Canon Zoemini S, за да покажете вашата идентичност и настроение с рамки, филтри, драскулки и др. Но това не се изчерпва само със стикери и снимки – Kia включва в дневника си с всевъзможни находчиви предмети.

„Обичам да създавам обем, като добавям печатни материали като сгънати страници или пликове. Хубаво е да добавите интерактивни елементи към страницата“, казва тя. „Имам един дневник в стил „джанк“ , който използвам само през октомври, който е посветен единствено на предизвикателството Halloween Journal Challenge, на което съм домакин всяка година. Той е свръхобемен, с разкъсани, оцветени с чай страници, пълен е с дантели, восъчни печати и призрачни разпечатки, вързани заедно с връв.“

Има неограничени начини да освободите вътрешната си креативност, а страниците на Kia показват как нейните снимки, уникални стикери и красив почерк придават характер на дневника.

„След като страницата е украсена, взимам химикал и започвам да пиша. Обикновено не го мисля много. Практикувам това, което наричам „свободно писане“, и запълвам пространството с думите, които излизат от съзнанието ми. Не го мислете прекалено много и не се притеснявайте, ако не изглежда перфектно или има правописни грешки – това няма значение.“

„Да мога да споделя творческия си процес и завършените страници от дневника си с обществото от любители на дневници в социалните мрежи е наистина важно за мен, защото именно там се свързвам с други хора, които обичат да си водят дневници“, казва Kia.

Прекрасното нещо във воденето на дневник е това, че процесът е изцяло ваш. Всичко, от което се нуждаете, е тетрадка, за да започнете да създавате магия.

Написано от Lorna Dockerill

* Adobe и Illustrator са регистрирани търговски марки или търговски марки на Adobe в САЩ и/или в други държави.

Свързани продукти

Свързани статии

 • ТВОРЧЕСКИ ПЕЧАТ

  Документиране на проект

  Документирайте 100 дни личен проект с Canon Zoemini 2 и пакет от 100 листа фотохартия.

 • ТВОРЧЕСКИ ПЕЧАТ

  Направете си собствени фиджет играчки

  Изработените от хартия фиджет играчки са забавни за игра и успокояват заети умове.

 • ТВОРЧЕСКИ ПЕЧАТ

  Най-добрите преносими принтери Canon

  Разгледайте гамата от компактни принтери на Canon, за да разберете кой е подходящ за вас.

 • ТВОРЧЕСКИ ПЕЧАТ

  Туристически журнал като на професионалист

  Превърнете вашите ваканционни снимки, заснети с Canon Zoemini S2, в персонализиран творчески дневник.