ТВОРЧЕСКИ ПЕЧАТ

Лесен албум за пътуване

Запазете спомените от пътуването си, като ги документирате в туристически журнал. Творческият пътешественик Kia Marie Hunt обяснява как дава живот на идеите си за скрапбук албум с Canon Zoemini S2 и принтерите на Canon.
Туристически журнал е отворен на тъмна дървена маса до няколко разпечатки на снимки, химикалка, декоративна самозалепваща лента и печати. Страниците са пълни с цветни надписи, драскулки и снимки.

Празниците и почивките от ежедневието ни дават изживявания и спомени, които ще ценим, когато погледнем назад към всичко, което сме преживели. И тези чувства често са свързани със снимките – семейни снимки на братя и сестри, които споделят сладолед на плажа, или групови селфита на приятели тийнейджъри, наслаждаващи се на тръпката от първите си пътувания без родители. Когато авторът, илюстратор и създател на журнали Kia Marie Hunt заминава за Коста Рика с партньора си, за да отпразнуват осемгодишния си съвместен живот заедно, тя решава, че ще направи това пътуване незабравимо – като създаде специален скрапбук албум.

„Това беше едно истинско приключение“, казва тя. „Всички обичаме да мислим, че ще помним нещата ясно завинаги, но истината е, че толкова много от по-малките детайли щяха да бъдат забравени завинаги, ако не ги бях добавила в туристическия си журнал. Прави ме толкова щастлива, като погледна назад към тези страници и знам, че всички тези хубави моменти никога няма да бъдат забравени.“

Kia си води журнал откакто се помни. Като създател на поредица от детски списания My Awesome Year тя споделя идеи и съвети за водене на дневници с над 130 000 последователи в двата си акаунта в Instagram: @InspiringJournals и @KiaCreates. Тя също така доставя месечни комплекти „Направи си сам“ чрез своя Journal Club и управлява магазин на Etsy, където продава канцеларски материали, стикери и други материали за създаване на журнали. Ето нейното ръководство стъпка по стъпка за лесен скрапбук албум за пътуване.

Жена с дълга тъмна коса и облечена в пуловер на пастелни райета седи на бюрото и избира снимки за туристическия журнал. Журналът е заобиколен от снимки, стикери, декоративна самозалепваща лента, Canon Zoemini S2, Canon SELPHY Square QX10 със снимка, която разпечатва, и други.

„За мен създаването на журнал е начин да съчетая дневник, скрапбук и фотоалбум в едно“, казва Kia. „Започнах да водя творчески журнал не само като начин да изразя себе си артистично, но и като начин да записвам и улавям детайли и спомени.“

1. Записвайте запомнящи се моменти

Ръце залепват снимки в отворен туристически журнал, заобиколен от снимки, тиксо и декорации.

Можете да заредите своя Canon Zoemini S2 с до 10 листа самозалепваща се фотохартия Zink™ и да отпечатвате, отлепяте гърба и залепяте любимите си снимки направо в туристическия журнал. Ако сте изчерпали хартията, запазете любимите си снимки в Micro SD картата за отпечатване по-късно.

Ръце държат и обръщат страниците на туристически журнал с цветни снимки и стикери, прикрепени към страниците.

Страниците на вашия журнал могат да бъдат украсени не само с думи, снимки и драскулки, но и с неща като билети, менюта или флаери. „Често ми се случва да питам в магазините за визитните им картички, да преглеждам листовки в туристическите информационни бюра и да моля за карти от гарите“, обяснява Kia. „Всичко, което има хубава хартиена текстура или забавен и интересен дизайн, или ви напомня за това място по някакъв начин, може да намери място във вашия журнал, ако искате.

Създаването на такъв вид албум може да бъде нещо, което правите в движение или след това, от вас зависи. „Записването в туристическия ви журнал по време на пътуване означава, че можете да уловите момента, а записването в журнала, когато се върнете, означава, че можете да преживеете отново пътуването“, казва Kia. „Който и вариант да изберете, няма да сгрешите.“ Въпросът е да не спирате да споделяте в журнала. „Водих си бележки за всичко, което правехме всеки ден в Коста Рика, и отделях около 20 минути всяка вечер за дневника, залепвайки всички елементи, които бях събрала, и добавяйки снимки, писаници и драскулки“, спомня си тя.

„Знам, че най-спонтанните неща се случват по време на пътуване – независимо дали това е неочакван обрат на събитията, очевидно премеждие, което се превръща в инцидент с щастлив край, откриване на невероятна гледка или дори опитване на нова храна. Така че, харесва ми, че мога да направя снимка с Canon Zoemini S2 и да я разпечатам а момента. Тъй като изображенията се отпечатват директно върху хартия за стикери, мога да ги добавя направо в моя журнал, където моментът ще бъде запазен завинаги.“ Можете да видите Kia в действие в това видео в TikTok.

2. Не мислете прекалено много за вашите селфита

Canon Zoemini S2, лежащ на страницата на атлас до бележник и селекция от празнични снимки.

Огледалото и ринг лампата на Canon Zoemini S2 го правят идеален за заснемане на празнични селфита. Можете да зададете закъснение до три секунди, като използвате самоснимачката в приложението Canon Mini Print, за да дадете време на вас и вашите приятели да се снимате.

„Отмина времето, когато трябваше да молите случаен човек да ви направи снимка. Благодарение на огледалния обектив на Canon Zoemini S2 мога да видя отражение на себе си и приятелите ми, а ориентирите във визьора показват какво попада в снимката и какво не и така мога да бъда сигурна, че всички сме се вместили на снимката.“

Ако пътувате сами, можете също да използвате смартфона си като дистанционен спусък чрез приложението Canon Mini Print, за да си направите селфи на спиращ дъха фон. Когато става въпрос за селфита, Kia съветва да бъдете непринудени. „Понякога снимките, които смятате, че са „най-странни“ или „най-лоши“, всъщност се оказват най-добрите. Поглеждайки назад към всичките селфита, на които сте позирали за вашите дневници или журнали, осъзнавате, че не ви носят това усещане, както онези непринудени селфита, които са уловили емоцията ви, предизвикана от дадено място или определен момент.“

3. Персонализирайте изображенията си

Ръце докосват смартфон, показващ снимка с добавени графики. Телефонът лежи върху отворен туристически журнал, а Canon Zoemini S2 лежи отстрани.

Придайте на снимките си индивидуалност или добавете час и дата и детайли за местоположението, като използвате рамки, стикери, форми и опции за оформление в приложението Canon Mini Print.

Приложението Canon Mini Print е идеално, за да персонализирате снимките си по забавен начин. Можете да изпробвате рамка, филтър или да добавите свои собствени драскулки и текст. Можете дори да комбинирате любимите си снимки в колаж чрез функцията за интелигентен колаж на приложението или да използвате функцията за печат на части, за да направите залепящ се плакат, съставен от четири или девет по-малки стикера.

„Ако не мога да реша кои снимки искам да разпечатам, правя колаж от множество снимки и използвам функциите, за да добавя забавен цветен текст, което е особено полезно за добавяне на местоположението към изображението, преди да го отпечатам“, казва Kia.

4. Отпечатвайте снимките си – където и да сте

Бял Canon SELPHY Square QX10 върху тъмна дървена повърхност, заобиколен от разпечатки на снимки с бели рамки, пакет хартия за принтер SELPHY Square и отворен туристически журнал.

За изображенията, с които наистина се гордее, Kia използвала Canon SELPHY Square QX10 – докато е в движение или се прибира вкъщи – за бързо отпечатване на по-големи изображения, върху които иска да привлече вниманието.

Жена, която току що си е направила снимка, стои до принтер Canon PIXMA на малка маса, вадейки снимка, която току-що е била отпечатана.

Ако искате свободата да експериментирате с различни формати хартия или софтуер за редактиране, като например Digital Photo Professional (DPP) на Canon, просто изберете любимите си празнични изображения, заснети с фотоапарат, и използвайте принтер като този от серия Canon PIXMA TS5350a.

С Canon Zoemini S2 можете да печатате в движение и да добавяте изображения направо в дневника си, но има и няколко различни опции за отпечатване на спомените ви от почивката, както по време на пътуване, така и когато се приберете вкъщи.

Ако искате да включите изображения, споделени от приятели, с които пътувате, или снимки, които се съхраняват в телефона ви, можете да свържете вашия смартфон към джобния принтер Canon Zoemini за устойчиви на петна, разкъсване и вода снимки с размер 50 x 76 mm, където и да сте. Canon Zoemini е съвместим и с приложението Canon Mini Print, така че можете да добавяте филтри, рамки и драскулки.

Canon SELPHY Square QX10 отпечатва снимки в по-големи размери 68 mm x 68 mm с наситени и ярки цветове върху хартия за стикери с бели полета за надписи. „По-големият размер на изображението осигурява по-голямо визуално въздействие, така че използвам SELPHY Square QX10 за снимките, които за мен са най-впечатляващи,“ обяснява Kia. „Това са основните акценти на страницата на дневника, върху която бих поставила по-малки снимки от Canon Zoemini S2.

„Ако харесвам дадена снимка толкова много, че искам да я гледам през цялото време, а не само когато отворя дневника си, използвам моя Canon PIXMA TS5351 (вече предшественик на серия Canon PIXMA TS5350a), за да отпечатвам върху фотохартия 10 x 15 cm, и слагам изображението в рамка, за да мога да го покажа в дома си или да го подаря на някой, който е бил с мен по време на пътешествието“, добавя тя.

5. Изберете вашия скрапбук

Туристически журнал е отворен на задните страници. От лявата страна лежи снимка на някакво празненство с ярки драскулки и накъсани хартии около нея, а отдясно е залепен плик, от който ръка изважда снимка.

Отделянето на време за създаване на журнал означава да отделяте време за себе си, време, което можете да прекарате в размисъл върху преживяванията си и внимателно да избирате какво ще добавите към страниците си. Въпреки че споделяте в журнал за миналото и запазвате спомени за бъдещето, също така прекарвате време в настоящия момент, фокусирайки се върху вашия артистичен процес, който може да бъде наистина терапевтичен. Този вид създаване на журнал е полезен и по отношение на благоденствието ви, защото ви дава пространство да експериментирате с творческата си страна.

„Воденето на такъв тип дневник е толкова освобождаващо хоби, то няма правила и може да бъде каквото искате да бъде“, подчертава Kia. „Всякакъв вид тефтер може да бъде журнал. Твърди, меки, страници на редове или празни страници – зависи изцяло от вашите лични предпочитания. Експериментирах с всякакви журнали в миналото, дори правех свои собствени или давах нов живот на стари книги и ги превръщах в журнали, като правех колажи върху страниците."

Kia препоръчва използването на дневник, който е достатъчно здрав, за да предпази страниците, но достатъчно малък, за да се побере в чанта. Тя също така предпочита такъв с джоб отзад, така че можете да държите всякакви колекционерски предмети – ако нямате джоб, можете да го направите, като залепите плик върху някоя страница на дневника. „Винаги държа няколко кламера в комплекта си за туристически журнал, които са полезни за прикрепяне на снимките към страниците, към които смятате да ги добавите“, добавя тя.

6. Дайте воля на въображението си

Ръка поставя кръгли отпечатани стикери върху страница на журнал. До дневника има Canon Zoemini S2, отпечатващ лист с още два кръгли стикера, всеки от които показва яркочервено цвете.

Kia обича да използва кръглите хартиени стикери на Canon, за да добави детайли за място, което е посетила, към дневника си. „В Коста Рика направих снимки на интересни цветя и диви животни и ги отпечатах като кръгли стикери, за да ги разпръсна из страниците на дневника си, като добавях различни цветове, без да заемат толкова много място, колкото една пълноформатна снимка – това е идеално решение за страници, в които искате да споделите много неща.“

Две ръце държат отворени страниците на туристически журнал, показващ селекция от печати, снимки, надписи и драскулки, с много зелени и сини нюанси.

Kia предлага забавна идея за избор на снимки за страница в журнала, ако пътувате с други хора, като организирате фотосъстезание. „Поставете задача – да снимате нещо конкретно или просто „уловете деня“ – след това споделете снимките си един с друг“, обяснява тя. „Всеки човек избира печеливша снимка от галерията със снимки на другия човек и вие отпечатвате печелившите изображения, които да добавите към своя дневник.“

„Започнете с подреждането на изображения и декорации на страниците, използвайте бележките си, за да добавите всякакви надписи, които искате да включите, и след това експериментирайте, като запълните пространствата с цвят“, обяснява Kia.

Можете да използвате кръглите хартиени стикери на Canon, за да си помогнете с подредбата на страниците, като създадете номерирани стикери за всеки ден от вашето пътуване, например имена на места или заглавия на раздели.

Ако не ви хрумват идеи или воденето на дневник всеки ден не ви харесва, тематичните страници са начин да останете вдъхновени. „Можете да водите дневник по цвят, като посветите всяка страница на снимки, колекционерски предмети или стикери от вашето пътуване, които съответстват на определен цвят в дневника ви“, предлага Kia. „Или защо не направите страница само за храни и напитки, страница за забавните моменти и страница за дейностите, които сте вършили?

„Има толкова много възможности, а воденето на туристически журнал е толкова лично – можете да го направите какъвто искате да бъде.“Автор на текста Рейчъл Сегал Хамилтън

Свързани продукти

Свързани статии